Radio Suomi Helsinki

Eduskuntatalo – Suomen rumin rakennus vai kansanvallan kaunis symboli?

 • 7 min
 • toistaiseksi

Eduskuntatalo avattiin tällä viikolla peruskorjattuna käyttöön Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi.
Yle Helsingin toimittaja Sannika Michelsson tapasi eduskunnan entisen intendentin Liisa-Maria Hakala-Zilliacuksen, jolla on erittäin henkilökohtainen suhde rakennukseen, jota on haukuttu jopa Suomen rumimmaksi.

Lähetykset

 • pe 8.9.2017 8.32 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Järvenpääläinen Elmeri Kiviranta pesee kesätyökseen autoja ja tekee muita pieniä kotiaputöitä. Elmerin auto- ja kotiapu -niminen 4H-yritys työllistää Elmerin koko kesäksi: yhden miehen autonpesuyritykselle on riittänyt tilauksia jopa enemmän kuin on mahdollista tehdä.
  Vesa Marttinen lähti Järvenpäähän katsomaan, minkälainen kaveri painepesurin varressa oikein on. Jutussa on haastateltavana myös 4H-liiton kehityspäällikkö Hilkka Näse, joka kertoo tarkemmin, mitä 4H-yrittäminen tarkoittaa.

 • Helsingin kunnallispolitiikan untuvikoilla on vuosi töitä takana. Toimittaja Reeta Salmisen haastattelussa Feministisen puolueen Katju Aro, Kokoomuksen Dani Niskanen ja Otto Meri, sekä Vihreiden Ozan Yanar. Onko kaikki ollut vaivan väärti? Haastattelu kuultiin Radio Suomessa Yle Helsingin lähetyksessä 21.6.2018.

 • Veneen omistaminen on monen haave, mutta kalliit hinnat, verot, venepaikat ja huoltotyöt tekevät matkan varrelle monta muttaa.
  Lisäksi valtaosa veneistä kelluu laiturissa tyhjän panttina yli 90 prosenttia veneilykaudesta. Espoolaispariskunta Anna-Leena ja Kristian Raij perusti vuosi sitten Skipperi-nimisen palvelun, jonka kautta yksityishenkilöt voivat vuokrata veneitä toisille palvelun käyttäjille. Nyt pariskunta lanseeraa Skipperin rinnalle toisen palvelun, nimeltä Kaupunkisoutuvenepalvelu.
  Jos Skipperin periaate on samankaltainen kuin asuntojen Airbnb-palvelussa, kaupunkisoutuveneet toimivat hieman kaupunkipyörien tapaan. Ensimmäiset veneet tulevat käyttöön Espoossa juhannusviikolla.
  Vesa Marttinen tapasi Anna-Leena ja Kristian Raij’n ja kyseli tarkemmin veneiden välittämispalveluista.

 • Helsingin Kalliossa paraatipaikalla sijaitseva vanha virastotalo on saanut touko-kesäkuun aikana uudenlaisen elämän. Purkamista odottavan rakennuksen yläkerroksista vuokrataan edullisia työtiloja eri alojen taiteilijoille ja luovan työn tekijöille.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi katsomassa, miltä paikka näyttää.

 • Espoon kiekkoseura EKS perustaa miesten ringettejoukkueen. Sen nimi on Tikku-Ukot. Toiminta alkaa syksyllä, mutta mukaan on jo ilmoittautunut lähes 20 ringetestä innostunutta miestä. Miksi ukot haluavat pelata perinteisesti tyttöjen ja naisten lajina tunnettua jääpeliä? Ari Tuhkanen tapasi joukkueeseen ilmoittautuneet Juhani Pöntisen ja Janne Ahoniemen Espoossa.

 • Ravintola Wildin keittiömestari Jouni Toivanen tekee ennakkoluulotonta ja luonnon inspiroimaa ruokaa. Toimittajamme Justus Laitinen kävi heittämässä hänelle haasteen yhdistää käynnissä oleva villiyrittikausi ja kesäjuhlien klassikkoherkku, voileipäkakku. Minkälainen olisi keittiömestari Toivasen voileipäkakku? Entä mitä muita herkkuja luonto on pullollaan? Toimittajana Justus Laitinen.

 • Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan Helsingissä on maailman paras ympäristö kasvuyritysten verkostoitumiselle. Suomen tunnetuimmat startupit ovat peliteollisuuteen ja siihen liittyviin tukirakenteisiin, kuten teknologiaan, keskittyviä yhtiöitä. Helsingin startupskene taas on keskittynyt entisen Marian sairaalan kampuksen rakennuksiin. Niinpä onkin täysin luonnollista, että juuri Maria 01:een on kaikessa hiljaisuudessa rakennettu Suomen peliteollisuuden keskittymää, Helsinki Games Factoryä, joka aukaisee ovensa 1. kesäkuuta. Toimittaja Justus Laitinen tapasi kiireisen rakentamisen keskellä pitkään pelialalla itsekin vaikuttaneen Jyri Partasen, Games Factoryn operatiivisen johtajan, joka valotti lisää, että mistä kyse:

 • Wilhelmina Af Fera eli Ida Bragge tuli huhtikuussa toiseksi maailman suurimmassa pin-up-tapahtumassa Las Vegasissa. Braggen itsevarma olemus ja kuvauksellisuus on niittänyt ylistystä ja mainetta maailmalla, mutta aina hän ei ole ollut täysin sinut itsensä kanssa. Toimittajana Justus Laitinen. Kuva: Maria Kima

 • Dallapenpuistossa vietetiin 22. toukokuuta Vankimessuja. Tapahtuma on tarkoitettu vangeille, yhdyskuntaseuraamusta suorittaville sekä heidän perheenjäsenilleen ja omaisilleen. Messujen tarkoituksena on ohjata ja tuoda tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Toimittaja Justus Laitinen tapasi Vankimessuilla Tomi Liljan, joka on pitkän vankilakierteen jälkeen päättänyt jättää rikollisen elämän taaksensa. Mitä 90-luvulla ensimmäistä kertaa vankilaan tuomittu Lilja ajattelee vankiloiden toimivuudesta? Mikä hänen mielestään on vankiloiden tehtävä?

 • Tammikuun 22. päivä 2018 Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti ostaa Eero Järnefeltin taiteilijakodin Suvirannan kaupungin omistukseen 775 000 euron hinnalla.
  Näihin päiviin saakka Suvirantaan on järjestetty vain satunnaisia yleisökäyntejä, mutta kaupanteon jälkeen yli satavuotiaan taiteilijakodin ovet on tarkoitus avata yleisölle pysyvämmin.
  Opastuskierrokset alkoivat heti vapun jälkeen. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti katsomaan, miten yleisö on löytänyt Suvirannan. Tutustuminen alkaa puutarhasta, jota hoitaa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan puutarhuri Sirpa Oksa.

 • Suomalaisen äitienpäivän viettäminen on perinne, joka täyttää tänä vuonna pyöreät sata vuotta. Miten äitienpäivä Suomessa oikein sai alkunsa? Entä mitä tekemistä Vantaan Korsossa sijaitsevalla kallioisella metsällä on äitienpäivän kanssa?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti korsolaismetsään penkomaan äitienpäivän juuria.

 • Kuule, minä sävellän! on monimuotoinen koulutushanke, jossa lapset ja nuoret ja muut erityisryhmät saavat mahdollisuuden säveltää sinfoniaorkesterin soittimille. Hankkeen näkökulma ja kohderyhmä vaihtuu vuosittain, ja tänä vuonna sävellystyöhön pääsi kahdeksan kehitysvammaista nuorta ja aikuista.
  Heitä ohjaavat ammattisäveltäjät, eri taiteidenalojen taiteilijat ja opiskelijat.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti oopperatalolle seuraamaan projektin harjoituksia.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä