Radio Suomi Hämeenlinna

"Kyläkauppiaan pitää olla sopivasti hullu"

 • 4 min
 • toistaiseksi

Kyläkaupan pitäminen on viime vuosikymmeninä ollut vaativa bisnes. Se on huomattu myös Hikiällä. Uusi kauppiaspariskunta aloitti Hikiän kyläkaupassa viime viikolla.
Kati Turtola piipahti kaupassa ja tapasi työn touhussa olevat kauppiaat Kati Jokisen ja Niko Myllymäen.

Lähetykset

 • ti 12.9.2017 8.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Hattulassa on jo vuoden verran ollut käynnisstä Taidoilla töihin -hanke. Sen avulla työpajassa käyviä nuoria innostetaan palaamaan opintojen pariin tai löytämään työtä. Hyviä tuloksia onkin saatu aikaan. Tiina Kokko tapasi aiheen tiimoilta nuoret miehet Kai Humalojan ja Tuukka Rajalan sekä Ammattiopisto Tavastiasta opettaja Jukka Kääriäisen. Mutta aivan ensimmäiseksi jutellaan
  hankeohjaaja Annukka Venetmäen kanssa. Eikö siis tavallisesta työpajasta löydy eväitä nuorten innostamiseen?

 • Äitienpäivänä hämeenlinnalainen Anneli Suusaari avaa laatikon, jossa on äidin ompelemia mekkoja. Hän silittää kangasta. Muistisairauteen yhtäkkiä sairastunut äiti pakotti siirtämään oman elämän sivuun 13 vuodeksi. Talvella ilmestyi kirja Ei sinne yllä myrskysää. Nyt hän puhuu muille omaisille aiheesta ja ihmisillä on paljon kysymyksiä. Miten Anneli Suusaari lohduttaa niitä, jotka ovat jo alkaneet vältellä vierailuja muistisairaan luona. Toimittajana Maarit Piri-Lahti.

 • Mikä on vanhenemisen, sairauden ja kuoleman sija yhteiskunnassa? Perjantaiparlamentin vieraana 4.5.2019 oli kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin professori Marja-Liisa Honkasalo Turun yliopistosta. Filosofi, tietokirjailija Johannes Ojansuu haastattelee.

 • Mitä on hyvä elämä? Perjantaiparlamentin vieraana oli 20.4.2018 eetikko Antti Kylliäinen. Puheenaiheena ovat tällä kertaa hyveet. Keskustelua johtaa filosofi, kirjailija Johannes Ojansuu.

 • Nuori Yrittäjyys ry on pakinnut 25 yrittäjyyskasvatuksen opettajaa. Yksi heistä on Hämeenlinnan lyseon lukion yrittäjyyskasvatusvalmentaja, saksan ja ruotsin kielen lehtori Tuija Tiala. Tiina Kokko ja Harri Oksanen jututtavat palkittua opettajaa.

 • Aivoviikon aikana on erilaista aivotietoutta on ollut jälleen saatavilla moninaisissa tapahtumissa. Harri Oksanen kävi tapaamassa hämeenlinnalaista Jukka Stoltia ja Päijät-Hämeen aivovammayhdistyksen puheenjohtajaa Kari Vainiota kauppakeskuksessa.

 • Viron 100-vuotispäivää on vietetty 24. helmikuuta. Hämeenlinnassa asuvat, mutta Virossa syntyneet Maria Pihlak ja Ott Raska kertovat Tiina Kokon haastattelussa muun muassa siitä, miten he aikanaan tulivat Virosta Suomeen.

 • Minkälaista on on indie-elokuvien tekeminen Suomessa? Mistä kaivetaan tekijät kun rahoitusta ei välttämättä ole? Näyttelijä-käsikirjoittaja Marko "Beltzer" Pesonen ja kuvaaja-tuottaja Tomi Salakari ovat perustaneet nettisivut saadakseen näkyvyyttä indie-tekemiselle. Heidi Kononen haastattelee.

 • Hämeenlinnan valtuusto päätti 2016, että Kaurialan ja Lyseon lukiot yhdistetään Tavastian lukioksi. Nyt kaupungin palveluverkkoa katsotaan uusin silmin ja lukioasia on nostettu uudelleen pöydälle. Ehkä kantakaupungissa säilyy sittenkin kaksi lukiota. Tai sitten ei. Mitä mieltä asiasta ovat lukiolaiset? Harri Oksasen kanssa ovat aiheesta keskustelemassa Hämeenlinnan Lyseon lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Ville Karirinne ja Kaurialan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Armin Kellomäki. Haastattelussa kuullaan myös Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän kommentit.

 • Vuoden 2018 ensimmäinen perjantaiparlamentti (2.2) kysyi miten todellisuus selitetään? Vieraana teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist ja kielitieteilijä Janne Saarikivi. Tavoittaako tiede todellisuuden sellaisena kuin se on, vai onko tieteessä kyse vain ihmisen näkökulmasta? Hämeenlinnan Olutravintola Birgerissä keskustelua johdattelee Johannes Ojansuu.

 • Kuinka ylläpitää kaupungissa rikasta kulttuurielämää? Teatterin ammattilaiset sanovat, että hyvässä kulttuurikaupungissa on hyvää "aluskasvillisuutta" joka pöhisee koko ajan. Pieniä ryhmiä, erilaisia teatterin tekemisen tapoja, nopeaakin ajassa reagointia. Suurin haaste on yhteistyö niin sanotun virallisen toimijan, eli käytännössä kaupunginteatterin kanssa. Kaupunginteatterien kalusto, osaaminen ja tilat voivat halutessaan hyödyttää koko kaupungin kulttuurielämää monipuoliseksi. Onko isojen toimijoiden tekeminen laskelmoitua ja turvallisuushakuista? Vieraina ovat Riihimäen teatterin johtaja Matti Arnkil ja teatterin vapaa työläinen Antti Kemppainen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Suomen kansainvälisesti menestynein bändi HIM lopetti vuodenvaihteessa ja suuntasi uusiin seikkailuihin. Bändin luottomies oli vuosien ajan tuottaja Hiili Hiilesmaa, joka jatkaa tuottamisen parissa ja myös opettaa sitä. Hiilesmaa sanoo, levyn tuottamisessa on tärkeintä olla psykologista silmää ja kyky navigoida pois, kun bändi ajautuu karikolle stressin keskellä. Kansainvälinen menestys vaatii sitkeyttä, hyvän idean ja oikean ajoituksen. Hulluudestakaan ei ole haittaa. Aluksi vuoteen 1993. Demostudiosta löytyy 17-vuotias Ville Valo lampaannahkaturkki hartioillaan. Heidi Kononen tapasi Hiilesmaan:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä