Koe uusi yle.fi
Radio Suomi Helsinki

Kuinka nimby vaihdetaan yimbyyn? - Elämän monimuotoisuus halutaan nostaa näkyville kaupunkisuunnittelun keinoin

 • 14 min
 • toistaiseksi

Kirjainyhdistelmä "nimby" nousee esiin aina, kun jollain asuinalueella noustaan vastustamaan sinne suunniteltuja uusia palveluja, esim. huumeriippuvaisten neulojenvaihtopistettä, rappioalkoholistien majoitusta tai kehitysvammaisten palveluasumista. Nimby muodostuu englannin sanoista "not in my backyard", eli "ei minun takapihalleni".

Kaupunkisuunnittelussa nimby on saanut vastakkaisia tarkoitusperiä ajavan vastavoiman, yimbyn. Yes in my backyard -ajattelulla halutaan ratkaista ja ennaltaehkäistä kaupungistumisen ongelmia ja lisätä avoimuutta erilaisten kaupunkilaisten välille. Miten yimby-ajattelu näkyy Helsingissä nyt ja tulevaisuudessa? Toimittaja Juhani Kenttämaa pohtii asiaa kaupunkiaktiivi Mikko Särelän kanssa.

Lähetykset

 • ti 12.9.2017 11.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Pääkaupunkiseudulla rakennetaan tällä hetkellä erittäin paljon, mutta niiden suunnittelu on usein tehty rima matalalla. Syynä siihen on arkkitehtien alhaiset palkkiot. Rakennuttajien maksamat suunnittelupalkkiot ovat jostain syystä jämähtäneet lamavuosien tasolle. Miksi suunnittelutyöstä ei makseta kunnon korvausta ja miten se vaikuttaa kaupunkiin ja asumisoloihin. Kysymyksiin vastaavat Arkkitehtitoimistojen liiton toiminnanjohtaja Kalle Euro ja Talonrakennusteollisuus ry:n Uudenmaan toimiston aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen. Ari Tuhkanen haastattelee.

 • Tuusulanjärven rannalla ja Rantatiellä on tunnettujen Suomen kultakauden taiteilijoiden keskittymä. Jean Sibeliuksen Ainola, Pekka Halosen Halosenniemi sekä Juhani Ahon Ahola ovat taiteilijakoteja, joista tuli omistajiensa kuoleman jälkeen museoita.
  Yksi taiteilijakodeista on kuitenkin pysynyt yksityiskäytössä lähes 120 vuotta. Eero Järnefeltin taiteilijakoti Suviranta on komea vaaleanruskea omakotitalo, joka kätkee sisäänsä uskomattoman maailman.
  Eero Järnefeltin tyttärenpoika Juhani Kolehmainen on asunut Suvirannassa koko lapsuutensa, ja uudelleen vuodesta 1985 eteenpäin.
  Radio Suomen Helsingin toimituksen reportteri Vesa Marttinen tutustui Suvirannasta julkaistuun uutuuskirjaan, ja lähti käymään Juhani ja Anna-Kaisa Kolehmaisen kotitalossa.

 • Kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki ja psykologi Pirkko Lahti ovat yksissä tuumin sitä mieltä, että kuorossa laulamisella on useita hyvinvointia edistäviä puolia. Laulaminen itsessään on jo innostavaa, he kertovat.
  Jotain erityistä laulamisessa ja tutuissa lauluissa on, Riihimäki sanoo ja kertoo, kuinka vakavasti muistisairaat saattavat unohtaa kaikkien läheistensä nimet, mutta muistavat lapsuudestaan tuttujen laulujen sanat.

  Laulaminen kuuluu kaikille, haastateltavat vakuuttelevat, mutta kuorolaulu ei välttämättä ihan jokaiselle silti sovi...

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Monien meistä on vaikea ymmärtää sotien aikana eläneiden ihmisten elämää ja kuolemaa. Siitä huolimatta sotien jättämät raa'at arvet säilyvät yhä kansakuntamme mielissä ja sydämissä. Ylen ja Helsingin kaupungin yhteistyössä toteuttama Sukupolvi.Nyt-teoksen ohjaaja ja käsikirjoittaja Raimo Lång loi konkreettisen kokemuksen niille, jotka haluavat miettiä suhdettaan siihen sukupolveen, joka koki sodan kauhut ja taisteli itsenäisyydestä. Yhteys näihin ihmisiin lähtee nimistä.

 • Itsenäisyyspäivänä ympäri maata järjestetään vapaaehtoisten miesten ja naisten muodostamia kunniavartiostoja.
  Sankarihautojen vierellä seisoo samanikäisiä henkilöitä, kuin sodassa kuolleet miehet olivat.

  Helsinkiläinen Jani Heinonen kokee, että Suomen satavuotisjuhla on erityisen hieno hetki osoittaa, että sodassa taistelleita muistetaan vielä tänäkin päivänä. Isovanhempien tarinat sodan mielettömyydestä ovat jääneet Janinkin mieleen.
  Missä määrin 30-vuotias Jani Heinonen olisi valmis puolustumaan kotimaataan tänä päivänä?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Kanadan Ontariossa, reilut 200 kilometriä Torontosta pohjoiseen asuva Tuuli Pelkinen oppi pienenä tyttönä tädiltään laulun, joka jäi hänen mieleensä ikiajoiksi.
  Hänen tätinsä Anna Irene Ollikainen oli oppinut junttaamisesta eli paaluttamisesta kertovan laulun 1900-luvun alkuvuosina.
  Yle Helsingin toimittaja Vesa Marttinen vastasi Tuuli Pelkisen puheluun Suomen satavuotisjuhlan kynnyksellä ja kyseli samalla hieman Kanadan-kuulumisia. Pelkinen antaa myös ääninäytteen perinteisestä junttalaulusta.

 • Kartanonkosken päiväkodissa on syksyn mittaan juhlittu Suomen juhlavuotta Suomi 100 -polulla, jonka varrelle on kerätty tavaroita Suomen historiasta. Lisäksi päiväkotiryhmät ovat askarrelleet monenlaisia Suomea juhlistavia taideteoksia - jopa Sibeliusmonumentti on rakennettu päiväkotilaisten toimesta uudelleen. Käytävän varrelta löytyy taiteen lisäksi myös monta värikästä vaalimainosta - Vantaan Kartanonkoskelle nimittäin valittiin vaaleilla ihan oikea presidenttipari! Vaalimainoksiin tutustuu toimittajaharjoittelija Siiri Rehula yhdessä lastentarhaopettaja Pirjo Helinin kanssa. Haastattelussa myös presidenttipari Joel ja Kerttu.

 • Suomen juhlavuotta juhlitaan monin tavoin. Saksalainen kirkko päätti juhlistaa vapauden juhlaa, itsenäisyyspäivää, hyvin erikoisella ja epätavallisella tavalla - kirkon keskikäytävälle asennetulla keinulla.
  Toimittajaharjoittelija Siiri Rehula haastattelee saksalaisen kirkon kirkkoherraa Matti Fisheriä.

 • Kasvuyritystapahtuma Slushissa keskiössä on pitchaaminen eli idean myyminen. Liikkuminen palveluna-konseptia ensimmäisinä hyödyntävien yhtiöiden MaaS Globalin ja Kyyti-palvelun toimitusjohtajat Sampo Hietanen ja Pekka Möttö joutuivat Radio Suomen Helsingin iltapäivässä kovan paikan eteen, kun heidän piti pitchata ideansa kuuntelijoille kuudessakymmenessä sekunnissa. Toimittajana Justus Laitinen.

 • AR eli Augmented Reality tai suomeksi lisätty todellisuus tulee lähitulevaisuudessa mullistamaan meidän ympäristön niin markkinoinnin kuin viihtymisenkin kannalta. Kyseinen teknologia onkin vahvasti esillä tämän vuoden Slushissa ja Yle Helsingin iltapäivässä kaksi AR-yritystä, Arilyn ja Immersal, saivat kasvuyritystapahtuman hengessä tilaisuuden pitchata tulevaisuuden visiotaan Radio Suomen kuuntelijoille. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Keravalla sijaitsee aikuisten nettilelukauppa Kaalimato.com. Seksivälineitä toimitetaan Keravalta ympäri Suomea melko isoja määriä: yrityksen liikevaihto on 4,2 - 4,3 miljoonaa euroa vuodessa.

  Voisi kuvitella, että seksivälikokeiluista kertominen ei sopisi suomalaisten pirtaan, mutta toisin kävi! Reppari Olli-Pekka Kursi jututti kansaa Helsingin keskustassa ja sai kuulla erilaisista vempaimista ja siitä minkälainen hyvä aikuisten lelu oikein on.

  Lisäksi Sincity.fi -seksivälinemyymälän kauppias Anne Keränen kertoi, että Hollywood-leffat näkyvät myös makuuhuonekäyttäytymisessä Pohjolassakin.

  Jututettavana myös Kaalimadon toimitusjohtaja Mikko Rosén.

 • LUX Helsingin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi ja toimittaja Olli Koski lähtivät katsomaan Helsingin keskustaan miltä joulu- ja kaamosvalot näyttävät. Lisäksi Ilkka Paloniemi kertoo, kuinka omalle pihalle tai parvekkeelle saa näyttävän valoteoksen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä