Nosto

Tilannetajua etsimässä - "tilannetajun yksi keskeinen elementti on tunnetaju"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Tilannetaju on kykyä muodostaa kokonaiskuva kuhunkin hetkeen vaikuttavista tekijöistä ja toimia sen pohjalta tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla. Tiedätkö, koska aivosi tuottavat sellaisia ajatuksia ja tunteita, joiden pohjalta ei kannata toimia? Tilannetajuun paneudutaan Nostossa, kun vieraana ovat aiheesta kirjan kirjoittaneet Helena Åhman ja Harri Gustafsberg.

Tänään alkaa myös jälleen Roosa nauha -keräys.

Studiossa Linda Vettanen ja Miia Krause.

Kuva: Edu Lauton

Lähetykset

 • to 28.9.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Alun perin vitsinä heitetty ajatus ajaa moottoripyörällä Pakistaniin muuttui haaveeksi, kun netistä löytyi Karakoram Highway. Tie, joka ylittää Himalajan.

  Mitä sitten tapahtui? Ja missä olivat ne pahimmat paikat?

  Se selvisi, kun retken tehnyt Rami Syed kävi vierailulla.

  Toimittajana Miia Krause.

 • Pieni vauva tai useampi pieni lapsi, kuormittava elämäntilanne, opiskelun aloittaminen, ehkäisyn pettäminen, epäselvä parisuhdetilanne tai mielenterveysongelmat ovat kaikki syitä aborttiin.

  Raskaudenkeskeytysten määrä on noin puolittunut kaikkien muiden ikäryhmien paitsi 25-34-vuotiaiden naisten keskuudessa. Suomessa ei ole juuri tutkittu sitä, miksi aikuiset, usein perheelliset naiset päätyvät aborttiin.

  Sarita Blomqvist ja Kirsi Karppinen ovat keränneet tarinoita aborteista ja syistä niiden taustalla.

  Toimittajana Mira Selander

 • Sähköinen tiedonvälitys on luonut oman kybertiedustelun maailmansa. Tämä ei kuitenkaan ole poistanut lähikontaktien merkitystä; kaikkea tietoa ei verkkoihin lasketa, eikä parhaillakaan satelliiteilla näe katon läpi.
  Näin väittävät vakoilusta kirjan kirjoittaneet Jukka Parkkari ja Vesa Anttonen.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Puhetta suorittamisesta ja stressistä sekä niiden vaikutuksesta syömiseen ja ennen kaikkea tunnesyömiseen. Miten maailma muuttuu, kun toipuu syömishäiriöstä?
  Vieraana vaakakapinaveteraani Jenny Lehtinen.

  Toimittajana Mira Selander.

 • Full of love on dokumenttielokuva burleskista ja oman kehon löytämisestä. Elokuvan ensi-ilta oli syyskuussa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla ja teattereihin se saapui marraskuun lopussa.
  Millaisesta matkasta on kyse? Onko burleskissa lopulta kyse seksuaalisuuden löytämisestä?
  Vieraina elokuvan ohjaaja Iina Terho sekä elokuvassa esiintyvä Petra Innanen alias Bettie Blackheart.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Miten ympäristöahdistusta tulisi käsitellä?
  Uhkaillaanko ilmastonmuutoksella jo liikaa?
  Vieraana kansanvalistuseuran vuoden 2018 sivistyspalkinnon saanut ja jo vuosia ympäristöahdistuksesta puhunut Panu Pihkala.

  Toimittajana Miia Krause.

 • Kasvissyönti ja kasvisruokavalio onkin vanha juttu täällä Suomessa. Sen tietää kasvissyönnin historiasta Suomessa väitöskirjaa tekevä Jukka Vornanen.
  Miksi kasvissyönti hautautui muutamaksi vuosikymmeneksi marginaaliin? Ja markkinoidaanko kasviksia samoilla väitteillä kuin vuosisata sitten?
  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Alkuvuodesta on tulossa uutta musiikkia Samuli Putrolta. Musiikkia on tehty yhdessä Riku Mattilan kanssa ja nyt on julkaistu ensimmäiset maistiaiset. Mitä Putro haluaa tänään? Mikä pohdituttaa? Ainakin kirkosta, kirkon ongelmista sekä onnistumisen elämyksistä puhuttiin Nostossa.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Mistä syntyy saumaton yhteistyö ja elämyksellisyys kokin ja tarjoilijan eli keittiön ja salin välille?
  Tarvitseeko ravintolaruoalla olla tarina?

  Vieraina vuoden 2018 kokki Kalle Tanner ja vuoden 2018 tarjoilija Noora Sipilä. Toimittajana Miia Krause.

 • Nostossa selvitään lapsiperhearjesta ja lapsiperheen kaikista vaatimuksista. Vieraana kävi bloggari Katja Lahti, joka jakaa blogissaan tukea ruuhkavuosirilluttelijoille. Miten aika riittää ja kuinka elämänmuutos tehdään?

  Toimittajana Mira Selander.

 • Koomikko Iikka Kivi on julkaissut esikoiskirjansa nimeltään Menisit ennemmin terapiaan. Kirjaa kuvaillaan rehelliseksi self helpiksi - se ei kuulemma ratkaise ongelmia, mutta auttaa nauramaan niille.
  Kuinka paljon Iikka itse on lukenut self help -oppaita? Ja löytyykö niistä parempi elämä?
  Toimittajana Miia Krause.

 • Viha tuntuu olevan esillä tänä päivänä aika paljon. Vihapuheesta väitellään, sitä yritetään välttää ja vihaa käytetään myös voimavarana. Myös Nosto puhui vihasta, kun vieraana kävi vihakouluttaja Jari Koponen, jonka kanssa puhetta riitti Jarin omasta tiestä pois vihasta ja vihakouluttajaksi.
  Toimittajana Mira Selander.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä