Kevyet mullat

Itäautot

  • 56 min
  • toistaiseksi

Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Tietosanakirjojen, puhelinluetteloiden ja paperikarttojen tiedot löytyvät nykyään yhdestä ja samasta paikasta, netistä. Tieto- ja viestintäteknologia on suurin tekijä, kun aletaan ihmetellä, missä ovat puhelinkopit, pankkikirjat tai pornolehdet.

Muistatko itäautot? Wartburg, Trabant, Moskvitch, Pobeda, Volga ja tietenkin aikansa suosituin auto Suomessa: Lada! Ehkä aika kultaa muistot, mutta jotakin ainutlaatuista kätkeytyi itäeurooppalaisiin autoihin. Äänessä Warreteamin Jyri Marno, amanuenssi Mikko Pentti Mobilia-museosta sekä Mobilisti -lehden toimittaja Janne Halmkrona. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

  • pe 29.9.2017 10.03 • Yle Puhe

Jaksot

  • Agraari-Suomessa töiden jälkeen oli luonnollista kokoontua samaan aikaan saman pöydän ääreen ruokailemaan. Nykyajan epätyypilliset työsuhteet ja työajat yhdistettynä ihmisten aikataulutettuun elämään tukevat huonosti yhteisiä ruokailuja. Sentään kouluissa vaalitaan yhteisruokailun perinnettä.

    Äänessä ovat Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn toimitusjohtaja Bettina Lindfors, laillistettu ravitsemusterapeutti Mervi Isoherranen Vantaan kaupungilta sekä Jyrki Sukula. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Vielä muutama vuosikymmen sitten tapana oli kiikuttaa kovalla pakkasella petivaatteet ulos. Tällä tavalla tapettiin inhottavat pölypunkit suomalaisista kodeista. Sitten tapahtui jotakin, pölypunkit katosivat kokonaan. Kriittiset äänet ovat sitä mieltä, ettei pölypunkkeja koskaan ollutkaan.

    Onko pölypunkkien katoaminen pelkästään hyvä asia? Äänessä ovat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen sekä punkkitutkija Ritva Penttinen Turun yliopistolta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Digitalisaatio, aikataulutettu elämämme sekä myös kyläilykulttuurin muutokset, siinä syitä, jonka vuoksi ovelta ovelle-kauppiaita ei näy enää entiseen malliin. Toki luukuttajia edelleen on, mutta moni myyntimies tarttuu tänä päivänä mieluummin puhelimeen kuin rattiin.

    Äänessä ovat imureiden myyntiennätystä Suomessa edelleen hallussaan pitävä Eero Lehtinen sekä tietokirjoja seitsemäntoista vuotta kaupannut Timo Lindgren. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Vapaa-ajankalastus on perinteisesti ollut yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Kalastusharrastus elää edelleen, muuta kalastajamäärät ovat olleet laskusuunnassa koko 2000-luvun. Etenkin satunnainen onkiminen on vähentynyt selvästi.

    Äänessä ovat järjestöpäällikkö Olli Saari Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä ja yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta. Juhani Siljon sata vuotta sitten tehdyn Vastavirtaan runon tulkitsee Luken rapututkija Esa Erkamo. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Kirkonrotta, kymmenen tikkua laudalla, rosvo ja poliisi, peili, ruudun ja narun hyppääminen - pihaleikeistä on moneksi. Mutta siinä, kun lapset leikkivät edelleen kirkkistä tai polttista, monet perinne- ja pihaleikit, kuten vaikkapa twistin hyppääminen, alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

    Muuttuvaa pihaleikkiperinnettä käyvät läpi leikki-innovaattori Isa Pelto sekä pihapelipäivän puuhamies Vili Nurmi. Perheiden ulkoilutottumusten muutoksista kertoo Susanne Blomqvist Suomen Ladusta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Saunominen on muuttunut juhlasta arkiseksi kokemukseksi. Siinä, kun ennen lauantaisaunassa suoritettiin sekä konkreettista että rituaalista puhdistautumista, nykyään saunominen edustaa meille enemmän rauhoittumista ja nautintoa, arjen luksusta.

    Äänessä saunomista kehollisena kokemuksena tutkinut Laura Seesmeri sekä Suomen Saunaseuran pitkäaikainen aktiivi ja Kansainvälisen Saunaliiton hallituksen jäsen Jussi Niemelä. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

  • Rock on kuollut, kauan eläköön pop. Tai hip hop. Tai trap... Ehkä koko rocknrollin kuoleman julistaminen on ennen aikaista, mutta vanhemman kitararockin merkitys on vähentynyt melkoisesti. Myös dekadentit kitarasankarit alkavat olla historiaa.

    Ainoaa oikeaa kitararockia, stadionbändejä ja rokkikukkoja kaipailevat musiikkitoimittaja Anne Lainto sekä levy-yhtiö KHY:n toimitusjohtaja Kari Hynninen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Katujengeillä on ikävä maine. Katujengien synty ja yleistyminen liittyvät yleensä nopeaan kaupungistumiseen. Viranomaisten mukaan Suomessa ei ole ollut varsinaisia katujengejä, mutta etenkin 1970-luvulla meillä yleistyivät kaupunginosajengit.

    Jengiytymisestä ja nuorisokulttuurin muutoksista kertovat talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo ja pitkän uran nuorisotyön parissa tehnyt, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Kädentaitojen hiipuminen mutta myös kulutuskulttuurin muutokset ovat vaikuttaneet siihen, että yhä harvempi tekee itselleen tai perheelleen vaatteita. Myös asusteiden korjaaminen sekä tekstiilien ompelu ovat vähentyneet. Toista oli ennen, kun joka torpassa oli ompelukone ja mankeli, monessa jopa saumuri.

    Ompelutaidon ja ompelukoneiden kulta-aikaa muistelevat kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta sekä yli neljäkymmentä vuotta alalla toiminut Hellevi Tojkander Kaartin neule- ja ompelukone Oy:stä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Minun ajatukseni, minun mielipiteeni, minun haluni. Minun työni, minun kuulumiseni, minun harrastukseni. Minun puolisoni, minun lapseni, minun perheeni. Minun ongelmani, minun saavutukseni, minun ruokani. Minä, minä, minä.

    Onko ikävä yhteishengen, empatian ja altruismin aikoja? Vai onko sellaisia aikoja koskaan ollutkaan? Äänessä mm. Mahtava minä -kirjan tehnyt esseisti ja runoilija Jukka Koskelainen sekä filosofian professori emeritus Timo Airaksinen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

  • Vaikka kaikki eivät pidä 24/7 yhteiskunnasta, varsin monet suomalaiset käyttävät innokkaasti erilaisia palveluja myös iltaisin ja viikonloppuisin. Samaan aikaan ’aina auki olevan yhteiskunnan’ kanssa on kehittynyt aina tavoitettavissa oleva ihminen. Toista oli ennen, kun työt tehtiin työaikana ja vapaalla levättiin.

    'Lepopäivä' -sanaa käytetään nykyään yhä harvemmin. Lepopäivän merkityksestä kertovat vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta sekä kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli lukuisia pieniä, yksityisiä elokuvateattereita, kunnes monisaliset multiplex-teatterit alkoivat vallata markkinoita. Viime vuosina korttelikinotoiminta on ollut virkistymään päin - intiimiys, ravintolapalvelut ja mahdollisuus vaikuttaa ohjelmistoon houkuttelevat.

    Korttelikinojen lumosta ja merkityksestä kertovat elokuvateatteri Rivieran Atte Laurila, elokuvia liiketoimintana tutkinut Outi Hupaniittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta sekä korttelikinoja harrastava Urmas A. Hilapieli. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä