Kevyet mullat

Itäautot

 • 56 min
 • toistaiseksi

Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Tietosanakirjojen, puhelinluetteloiden ja paperikarttojen tiedot löytyvät nykyään yhdestä ja samasta paikasta, netistä. Tieto- ja viestintäteknologia on suurin tekijä, kun aletaan ihmetellä, missä ovat puhelinkopit, pankkikirjat tai pornolehdet.

Muistatko itäautot? Wartburg, Trabant, Moskvitch, Pobeda, Volga ja tietenkin aikansa suosituin auto Suomessa: Lada! Ehkä aika kultaa muistot, mutta jotakin ainutlaatuista kätkeytyi itäeurooppalaisiin autoihin. Äänessä Warreteamin Jyri Marno, amanuenssi Mikko Pentti Mobilia-museosta sekä Mobilisti -lehden toimittaja Janne Halmkrona. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • pe 29.9.2017 10.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli lukuisia pieniä, yksityisiä elokuvateattereita, kunnes monisaliset multiplex-teatterit alkoivat vallata markkinoita. Viime vuosina korttelikinotoiminta on ollut virkistymään päin - intiimiys, ravintolapalvelut ja mahdollisuus vaikuttaa ohjelmistoon houkuttelevat.

  Korttelikinojen lumosta ja merkityksestä kertovat elokuvateatteri Rivieran Atte Laurila, elokuvia liiketoimintana tutkinut Outi Hupaniittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta sekä korttelikinoja harrastava Urmas A. Hilapieli. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Puutornimuuntamot ovat katoava pala sähkönjaon historiaa. Puisia monumentteja on pystyssä vielä kymmeniä, joskin vain muutamat palvelevat enää alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Onneksi monien kulttuurihistoriallisesti merkittävien tornien elämä jatkuu muussa tarkoituksessa.

  Vieraana on Puutornimuuntamot - tarinoita sähkönsiirrosta kirjan tehnyt Maarit Verronen. Puhelimitse ohjelmaan osallistuvat Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola sekä Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n verkkopäällikkö Erkki Mikkola. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Varsin näkyvä merkkipaalu oli ennen tienvarsilta sojottava, graniittinen kilometripylväs. Ei näy enää. Nykyisin pääteiden varsilla etäisyydet kaupunkeihin ja muihin asutuskeskuksiin ilmoitetaan metallisilla etäisyystauluilla.

  Äänessä on karttoja, tiestöjä ja maankiertämistä harrastava Matti Grönroos. Suomessa käytettyjä tolppatyyppejä on esillä Tiehallinnon kokoelmassa, josta kertoo amanuenssi Mikko Pentti tieliikenteen erikoismuseo Mobiliasta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Neljä kuutioita koivuhalkoja ja 250 kiloa lammasta. Kuuden tunnin kuluttua herkutellaan, kuunnellaan musiikkia ja tanssitaan lentoemäntien kanssa. Finnairin lentävä henkilöstö on järjestänyt jo 26 vuotta ympäri Suomen rosvopaistitapahtumia sotaveteraaneille. Veteraanien vähetessä myös tapahtuma on tullut tiensä päähän.

  Rosvopaistitapahtumaa muistelevat rintamaveteraani Erkki Tiippana, rosvopaistitapahtumasta vastannut Kalevi Rönnqvist, Anni Grundström Sotaveteraaniliiosta sekä Rintamaveteraaniliiton Heikki Karhu. Toimitttajana Jarmo Laitaneva.

 • Liftaaminen alkoi yleistyä 1970-luvulla, samaan aikaan autoilun yleistymisen kanssa. Vielä seuraavalla vuosikymmenellä teiden varsilla peukaloa heiluttelevat tai määränpää-kylttejä kantavat ihmiset olivat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Sitten aloimme vaurastua, käyttää busseja ja - epäillä.

  Äänessä ovat Hitchball 4000 liftauskilpailua järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja Matti Fouchault-Airasmaa ja propagandapäällikkö Emma Vepsä. Kimppakyydeistä kertoo Itä-Suomen yliopistosta Juhana Venäläinen, hän työskentelee Koneen säätiön jakamistaloutta koskevassa hankkeessa. Ohjelmassa kuullaan myös brasilialaisen Claudio Magalhãesin kokemuksia liftaamisesta.

 • Lyhyt päältä ja sivuilta, takaa pitkä ja liehuva, mikä se on? No sehän on uutta tulemista tekevä takatukka! Vaikka nykyäänkin muutamat jääkiekkoniilot ja salibandystarbat rohkenevat kunnioittaa hiusmuodillaan lajilegendoja, takavuosina mulletti oli isompikin ilmiö

  Kevyt mullat kulkee ihmemiesten MacGyverin ja Jaromír Jágrin jalanjäljissä. Takatukkaa ja 1980-luvun muoti-ilmiöitä yleisemminkin käy läpi Tyylitoimiston Style Advisor Liina Junna. Äänessä on myös yli 50 vuotta lätkäjätkien ja valmentajien hiuksia muotoillut Vuokko Mattila. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Väestönkasvu, teollisuus ja ilmastonmuutos ovat esimerkkejä asioista, jotka vaikuttavat luontoon. Ihmisten luontosuhteeseen vaikuttaa vielä suurempi määrä tekijöitä, kuten esimerkiksi kaupungistuminen, digitaalisuus ja kasvatukselliset ja kulttuuriset muutokset.

  Korvaako digikasvio koulukirjan väliin taitellut ja säilötyt kasvit? Miten luonnontuntemukseemme vaikuttavat lasten reviirien dramaattinen pienentyminen sekä esim. kiellot puuhun kiipeämisestä?
  Äänessä Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta sekä Maria Aroluoma Luontokeskus Haltiasta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Myymäläautoista tulee mieleen lähinnä kumipyöräiset kirjastot. Eikä ihme, sillä perinteisiä kauppa-autoja on käytössä Suomessa enää kourallinen. Toista oli ennen, jolloin maamme routavaurioisia pikiteitä jurnutti kymmeniä ja kymmeniä kumipyörillä kulkevia ruokavankkureita.

  Äänessä on yli neljäkymmentä vuotta kauppa-autotyrittäjänä toiminut Pekka Lieppinen sekä myymäläautojen historiasta Viettelyksien vaunu teoksen tehnyt tutkijatohtori Jussi Lehtonen Turun yliopistosta. Kirjastoautojen kuulumisia kertoo Päivi Kuutti Tikkurilan kirjastosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ruokailutottumuksemme ovat muutoksessa, samalla uudistuvat myös jälkiruokamme. Jos joku tänä päivänä herkuttelee köyhillä ritareilla tai kahvikuppiin sotketulla pullamössöllä, eli pullalla, kahvilla, maidolla ja sokerilla, kyse on vahvasti nostalgiasta.

  Vanhoja jälkiruokia fiilistelee - toki ohjeiden kera - Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen. Jälkiruoan funktiota käy läpi laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Suomessa ennätettiin kirjoittaa erilaisella kaunokirjoitusjärjestelmällä reilut sata vuotta, ennen kuin opetussuunnitelmaa muutettiin niin, että kouluissa alettiin opettaa vain tekstauskirjaimilla sekä erilaisilla sähköisillä laitteilla kirjoittamista.

  Äänessä on kirjoitusuudistuksessa mukana ollut opetusneuvos Minna Harmanen Opetushallituksesta. Kaunokirjoituksen hyödyistä kertoo Suomen Kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja Teija Tiilimäki. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Nostalgian kohteena on liköörien, sateenvarjojen ja cocktailtikkujen maailma. 1980- ja 1990 luvuilla elettiin varsinaista drinkkien ja cocktailien vuosikymmeniä. Neonvalojen loisteessa ja strobojen välkkeessä hohtivat toinen toistaan värikkäämmät ja koristeellisemmat juomat.

  Caipiroskan, Valkovenäläisen ja Ville Vallattoman kaipuun lisäksi ohjelmassa selvitetään cocktailien historiaa. Äänessä Kaikkien aikojen drinkit teoksen toinen tekijä, lehtori Kimmo Aho sekä tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Television tulo ja yleistyminen vaikutti moneen asiaan, myös lelujen maailmaan. Lastenohjelmamaratonit ja ohjelmien lomaan sijoitettu tv-mainonta suosivat isoja, kansainvälisiä yrityksiä, jotka pystyivät laajentamaan tuotevalikoimaansa. Markkinoiden valtaamisessa auttoi myös hyvä tarina ja uudistumiskyky.

  Star Wars, Kaalimaan Kakarat, He-Man, My Little Pony, Donkey Kong, Transformers, Turtles ja moni muu 1980-luvun lelu tai tuote on onnistuneen brändäämisen tulos. Lelujen muuttunutta maailmaa käyvät läpi Suomen Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi sekä Suomen Leluyhdistyksen puheenjohtaja Riia Sandstrom. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä