Puheen Aamu

Suomalainen Game Music Collective on Euroopan ensimmäinen pelimusiikkiorkesteri

 • 33 min
 • toistaiseksi

Ensimmäinen videopeli, jossa oli mukana ääni, oli Atarin Pong-peli, joka ilmestyi jo 1970-luvulla. Nykyään videopelejä on aika vaikea kuvitella ilman ääntä ja musiikkia, joka useissa konsolipeleissä on jo kaupallisen musiikin tasolla.

Pelimusiikki kuuluu aika monen x, y ja z-sukupolven edustajan historiaan ja nykyisyyteen. Suomessa on viime vuonna perustettu myös Euroopan ensimmäinen pelimusiikkiorkesteri Game Music Collective.

Millaisesta ilmiöstä oikein on kyse ja ketkä pelimusiikkikonserteissa käyvät? Puheen Aamu otti tästä selvää. Vieraina olivat GMC:n perustaja sekä taiteellinen johtaja, sellisti Lukas Stasevskij ja kapellimestari Eero Lehtimäki.

Toimittajina Alina Kulo ja Jere Pehkonen.

Lähetykset

 • ke 13.9.2017 16.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Raha on yksi parisuhteiden tyypillisimmistä riidan aiheista. Mutta mistä oikeasti riidellään, kun riidellään rahasta? Vastauksen kertoo aiheesta väitöskirjan "Rahakonfliktit ja taloudellinen väkivalta parisuhteissa" tehnyt Anniina Kaittila.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Linda Vettasen seurassa. Uutistoimittajana on Markus Myllyoja.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Kannabis laillistettiin juuri Kanadassa, Suomessa sen laittomuuden ratkaisi aikoinaan kolikko. Kannabis-kirjan tekijä Anton Vanha-Majamaa kertoo kannabiksen stigman juontuvan Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikasta.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Markus Myllyoja.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Jalkapallo on kuin sotatoimia pienoiskoossa ja ilman kuolonuhreja, mutta toisaalta jalkapallo on myös onnistunut pysäyttämään sotia. Jalkapallosta vallankäytön pelivälineenä tietää poliittisen historian professori Vesa Vares. Jalkapallon MM-kisat käynnistyvät ottelulla Venäjä - Saudi-Arabia.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Markus Myllyoja.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Keskiviikon teemanan on katutaide. Entisaikojen töhrijät ovat tämän päivän taiteilijoita. Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija EGS kutsutaan tekemään taidettaan rakennusten seiniin ja taidemuseoissakin on esillä herran taidetta.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Kauppatieteiden tohtori Outi Somervuori on sekä tutkinut hinnoittelua ja ostopäätöksiä että hinnoitellut tuotteita työkseen. Hän väittää, että jokaisen oston kohdalla kuluttaja ottaa riskin puntaroidessaan tuotteen hyötysuhdetta rahan menon suhteen.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Robotit tulevat mullistamaan maailman, mutta ovatko ne uhka vai mahdollisuus? Robotiikan teemapäivän asiantuntija on Cristina Andersson, jonka mukaan robotit tekevät vaurautta, ihmiset luovat arvoa.

  Herää uuteen päivään Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Markus Myllyoja.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Ali Jahangiri on Yle Puheen "ikuinen kesätyöntekijä" - Ali Show kuullaan jo kuudetta kesää Puheen kesäaamuissa.

  Alin äänellisellä nudistirannalla ei peitellä mitään, eikä mikään aihealue jää käsittelemättä. Kun vieras suljetaan tunniksi Ali Jahangirin kanssa studioon, niin kumpikaan keskustelijoista ei tule kopista samanlaisena ulos.

  Tänä kesänä kuullaan jo 250. Ali Show. Vuosien varrella on tapahtunut muutosta, mistä saa kysyä ja mistä ei.

  - Yksityisyyden määritelmä on muuttunut. Ja sen olen huomannut, että nuorilla ei ole enää tarvetta olla mysteeri.

  Ali Jahangiri piipahti Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana kertomassa, miten mies on valmistautunut tänä kesänä show'hunsa.

  Kesän kuumin show arkiaamuisin Yle Puheessa klo 9 kesäkuun 4. päivä alkaen.

 • Jokainen parisuhde voi onnistua, jos molemmilla on motivaatio onnistumiseen. Näin sanoo kokenut parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow. Onnistumisen edellytys on hyvä itsetuntemus ja se, että puhutaan omista tuntemuksista sen sijaan, että syyteltäisiin toista.

  Parisuhteessa toistamme jo varhaislapsuudessa opittuja malleja siitä, mikä meissä on arvokasta. Supervastuullisuudesta palkittu ottaa suorittajan roolin ja alivastuullinen on lapsena kokenut, että mikään ei kelpaa. Alkuun osapuolet täydentävät toisiaan, mutta pidemmän päälle molemmat tulevat tyytymättömiksi suorittajan uupuessa ja alivastuullisen kokiessa itsensä suhteessa merkityksettömäksi.

  Stolbow'n mukaan parisuhteessa pitää voida olla täysin relana: "Joko tuo ihminen rakastaa minua itsenäni tai sitten tämä ei ole mun rakkaustarina".

  Marianna Stolbow oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan vieraana.

 • Työyhteisö on kuin kakku. Jotta siitä tulisi täydellinen, tarvitaan oikea määrä erilaisia ainesosia. Täydellinen kakku saadaan aikaiseksi, kun kaikkien erilaiset vahvuudet saadaan täysimääräisesti käyttöön. Tätä mieltä ovat tiimiälystä tiiminä kirjaa tekevät muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen ja Vapa-median perustaja Ida Hakola.

  Tekoälystä puhutaan tällä hetkellä paljon, mutta se on Tukiaisen ja Hakolan mukaan vain teknologia, väline. Jotta siitä saataisiin kaikki irti, tarvitaan tiimiälyä. Älykkäässä tiimissä jokaisen vahvuudet tunnistetaan. Yksittäisen työntekijän sijaan ajatellaan sitä, miten tiimi voi yhdessä luoda jotain merkityksellistä. Tutkimusten mukaan huippuälykkäistäkin jäsenistä koostuva tiimi pääsee vain keskinkertaiseen tulokseen, mikäli he eivät toimi yhdessä.

  Maaretta Tukiainen ja Ida Hakola olivat Puheen aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraina.

 • Lokakuussa 2017 alkanut #metoo-kampanja on saanut aikaan lumipalloefektin naisten keskuudessa. Kun yksi nainen avautuu kokemuksistaan seksuaalisesta väkivallasta tai häirinnästä, toiset tulevat mukaan kertomaan omista kokemuksistaan. Kokemusasiantuntijoiden löytämisen helppous yllätti Maaret Launeksen, jonka toimittama "Tästä saa puhua!
  - Seksuaalista väkivaltaa Suomessa" -kirja julkaistiin tiistaina.

  Joka kymmenes nainen ei uskalla liikkua yksin ulkona vaikka vain vajaa prosentti poliisille ilmoitetuista raiskauksista on ns. puskaraiskauksia. Tuntemattattoman henkilön tekemästä raiskauksesta on kuitenkin helpompi puhua kuin tutun tekemästä. Tästä syystä keskustelu raiskauksista keskittyy kaduille, toteaa Laura Kärppä.

  Maaret Launis ja Laura Kärppä olivat Puheen aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen haastateltavina.

 • Hetemaj'n perhe pakeni vainoa Kosovosta Suomeen vuonna 1992. Fatbardhe "Fade" Hetemaj kertoi ihmetelleensä, miksi kaikki aikuiset itkivät vaikka heidän piti lähteä vain matkalle nukkejen maahan.

  Julkisuudessa Hetemaj'n perhe näyttäytyy menestyneenä lasten tehdessä komeita uria. Harva ajattelee, miten paljon perheen taustalla on luopumista ja tuskaa, jota Fade pakeni lukemiseen ja veljet urheiluun. Kulttuurien törmäyksiltä ei ole vältytty, kun Fade Hetemaj muistelee, miten äiti ompeli hänen mekkonsa rintavaon umpeen ennen juhliin päästämistä. Maahanmuuttajaperheiden vanhempien tulisi ymmärtää kulttuurien ristipaine, jossa nuoret elävät.

  Olli Laineen dokumentti kertoo kuusihenkisestä perheestä, joka hitsautui yhteen ja jossa kaikesta voidaan puhua. Laine tutustui perheeseen, jossa laikki tehdään sydämestä ja tunteella. Hetemaj'ta yhdistää hänen mielesään intohimoinen suhten elämään.

  Fatbardhe "Fade" Hetemaj ja Olli Laine olivat Linda Vettasen ja Juhani Kenttämaan haastateltavina.

 • "Moka, josta opitaan, on arvokkaampi kuin onnistuminen, josta ei opita mitään." Näin väittävät Mahtava moka - uskalla, opi ja menesty -kirjassaan liiketoiminnan uudistajat Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen. Kuitunen on ohjelmistokehitysyhtiö Vincitin perustaja, Sutinen Musti ja Mirri -konsernin pitkäaikainen johtaja - molemmat työstään monet kerrat palkittuja.

  Herrat olivat Puheen Aamussa puhumassa siitä, miten työpaikoille luodaan ilmapiiri, jossa voi mokata ja miten käsitellä moka niin, että siitä opitaan. Entä voiko virheitä tekemällä menestyä liike-elämässä?

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä