Pyöreä pöytä

Erimielisyyttä sotesta

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina ovat vierailija Juhana Vartiainen sekä Anu Koivunen ja Ruben Stiller.
Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Taloustieteilijä, Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen saa aluksi kertoa, miksi talous on yhteiskunnallisessa keskustelussa tärkeässä roolissa.

Mediatutkija Anu Koivunen tuo keskustelun aiheeksi soten, ja perustelee kantaansa sotea puolustavalle Vartiaiselle:
- Olemme kertakaikkisesti teidän tekemän uskomattoman diilin armoilla. Sen takiahan tässä kipuillaan, koska tämä vaikutta siltä, että tässä vaan pelataan. Kaksi ideologiaa pelaa toisiaan vastaan: markkinaideologia ja maakuntauudistusajatus.
- Vaikutta siltä, että palvelut, potilaat ja olemassa olevat rakenteet saavat mennä. Se on tässä se skandaali!

Toimittaja Ruben Stiller haluaa keskustella mahdollisuudesta, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa presidentinvaaleihin Suomessa kuten Yhdysvalloissa sanotaan käyneen.
- Kaikki, mikä hajottaa, on vanhaa Neuvostoliiton politiikkaa, sanoo Vartiainen. Ja hän huomauttaa. että "kyberkähmintä" lienee halvempaa kuin panssarivaunujen ja vakoilijoiden lähettäminen ulkomaille.
- Kaikkia voidaan epäillä, mikä on hirveää yhteiskuntaluottamukselle, arvioi Koivunen.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee, miksi pelot ja ahdistukset tulevaisuuden suhteen yltyvät, vaikka maailma on aidosti turvallisempi. - Me vähän vanhemmat muistetaan, miten paljon Euroopassa on aina räjähdellyt pommeja, hän sanoo.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 18.10.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suoraa puhetta Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Pekka Seppänen ja Olavi Uusivirta.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Taru Tujunen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Aluksi puhutaan lottovoitoista ja paljastuu, että Vilkkumaa voisi melkein myydä periaatteensa kolmella miljoonalla eurolla ja että Rubenilla riittäisi pienempikin summa.
  - Olen kiitollinen, että saan ensimmäistä kertaa vastata tällaiseen kysymykseen, ihastelee puolestaan Koivunen puheenjohtajan kysymystä.

  Mediatutkija Anu Koivunen keskusteluttaa ritareita Ylen presidenttivaalitenteistä. Niitä on nähty Yle TV1:ssä nyt kaksi kahdeksasta. Hän on tyytyväinen niiden tiukkaan tyyliin, mutta on huomannut, etteivät kaikki ole hänen kanssaan samaa mieltä.
  - Turha itkeä, myötäilee puheenjohtajan tiivistystä aiemmin Kokoomuksen puoluesihteerinä toiminut Tujunen. - Kampanjatiimin tehtävänä on tehdä kaikkensa, jotta ehdokas pärjää, hän sanoo.

  Viestintätoimiston johtaja Taru Tujunen miettii kritiikkiä, jota valtakunnansovittelija Minna Helle sai Iltalehden Olli Ainolan kolumnissa Instagram-päivityksistään. Tujunen kysyy, mitä sovinnaisuussääntöjä Helle on lomakuvillaan rikkonut.

  Muusikko Maija Vilkkumaa kertoo, että seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo-kampanja näkyi viimeksi Yhdysvalloissa Golden Globe -gaalassa. - Olemmeko feministisen vallankumouksen äärellä, ja jos olemme, niin miksi se ei näy Suomessa?

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreä pöytä täyttää 11 vuotta! Juhlalähetyksessä keskustelevat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Mika Pantzar. Suoraa puhetta vuoden 2018 ensimmäisessä lähetyksessä johtaa Ruben Stiller.

  Kirjailija Juha Itkonen näkee uuden alkoholilain vastaanotossa tekopyhyyttä.
  - Viinit lankakauppaan! huudahtaa puolestaan Hazard.
  - Kuluttajat ovat hyvin herkkiä myös hinnalle eikä vain saatavuudella, uskoo Pantzar, joka ei siten näe lailla suurta merkitystä.
  Nuorten vähentynyt alkoholin käyttö selittyy Hazardin arvauksen mukaan sillä, että nuoret "pössyttelevät pilveä". Pantzar heittää, että ehkä syy on kännyköiden valokuvien ja videoiden aiheuttama itsekritiikki.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazard puhuttaa ritareita ns. aktiivimallista. Hän kuvaa mm. kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) kehotusta muuttaa työn perässä elämälle vieraaksi ja julmaksi:
  - Tunteet taskuun ja menoks.
  Hän ryhtyy pohtimaan, pitäisikö Suomi pitää asuttuna vai ei.
  - Miksei pääoma voi liikkua maaseudulle, miksi kaiken pitää keskittyä? kysyy Pantzar.

  Jari Tervon Kekkos-sarja Yle TV1.ssä on tutkimusprofessori Mika Pantzarin mielestä erilainen historiikki suurmiehestä. Hän toivoo samanlaisia harmaan sävyjä muidenkin suurmiesten muisteluun. - Kekkonen on normalisoitu - milloin Rydistä ja Tannerista kerrotaan harmaan sävyjä?

  Hazard näkee, että normalisoinnin mahdollistaa vain ajallinen etäisyys - ja ottaa esimerkiksi Sauli Niinistön, josta hänen mielestään ei tällä hetkellä voi puhua kuin tavallisesta miehestä. Itkonen huomauttaa, että kaipuu vahvaan johtajaan on hyvin universaalia eikä erityisen suomalaista.

 • Vuoden aikana on esitetty runsaasti kysymyksiä, mielipiteitä, toiveita ja ennustuksia ja siinä ohessa mm. sivallettu sekä valtaapitäviä että mediaa. Pilkettä silmäkulmassa unohtamatta.

  Keskusteluotteissa kuullaan Kaarina Hazardia, Sirkka Hämäläistä, Juha Itkosta, Anu Koivusta, Mika Pantzaria, Pekka Seppästä, Ruben Stilleriä, Taru Tujusta, Maija Vilkkumaata ja Olavi Uusivirtaa.
  Pyöreän pöydän suoraa puhetta johtaa koostepaloissakin Pauli Aalto-Setälä.
  Koosteen on toimittanut Inkeri Kuisma-Tarpila.

  Pyöreän pöytä täyttää ensi viikolla 11 vuotta, ja vuoden ensimmäinen suora lähetys kuullaan 3.1.2018.

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta vuoden viimeisessä suorassa lähetyksessä johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Talvipäivän seisauksen alla etsitään keinoja kestää, ja niistä löytyy mm. kynttilän valo ja talviuinti.
  - Pimeys, etkö parempaan pysty?! huudahtaa Itkonen.

  Muusikko Maija Vilkkumaa keskusteluttaa Pyöreää pöytää nollatoleranssista perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen käytöksen valossa.
  - On raivostuttavaa, että nollatoleranssi on vain sana, hän sanoo.
  - Kansankomedia meni liian pitkälle, arvelee Stiller.

  Toimittaja Ruben Stiller ihmettelee lauantaisen (16.12.2017) Helsingin Sanomien julkaiseman jutun synnyttämää turvallisuuskohua. Hän arvostelee sekä valtionjohdon että joidenkin toimittajien käytöstä.
  - Perässähiihtämisen aika on ohi, mutta ilmeisesti rullaluistimilla pääsee vielä nuoleskelemaan presidenttiämme, Stiller muotoilee.
  Maija Vilkkumaa joutui lukemaan tylsäksi arvioimansa jutun uudelleen suivaantuneen somekirjoittelun vuoksi, mutta ei löytänyt siitä mitään uutta tietoa: - Säännön rikkomisella ei ollut mitään merkitystä.

  Puheenjohtajan mukaan tapauksen käänteen ovat "ihan Remestä".

  Viiltävä totuus perhe-elämästä on paljastunut Väestöliiton perhebarometrissä. Siitä löytyy asenneselityksiä, miksi nuoret eivät hanki lapsia, kertoo kirjailija Juha Itkonen. Hän sanoo ymmärtävänsä näitä kommentteja, mutta kehottaa perheellisiä muokkaamaan puhetapaansa optimistisemmaksi.

  Hyvää Joulua!

  Ensi viikolla kooste vuoden 2017 keskusteluista. Pyöreän pöydän uusi vuosi alkaa 3. tammikuuta 2018.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Oikeistoliberaaliksi tunnustautuva viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen pohtii Helsingin Sanomien vaalikoneen taulukon perusteella, onko RKP:n Nils Torvalds sittenkin presidentinvaalien yllättäjä eikä PS:n Laura Huhtasaari.

  Mediatutkija Anu Koivunen, joka omien sanojensa mukaan on uutisnarkki, kärsii uutismorkkiksesta.
  Hän ei ole enää Long Playn terrorismiartikkelin luettuaan vakuuttunut, pystyykö hän keskittymään oikeisiin uutisiin "peräkonttiuutisten" sijaan.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazard puolestaan ihmettelee median asennetta mm. #metoo-kampanjaan. Yrittävätkö toimittajat pitää omaa arvovaltaansa yllä dissaamalla kaikkea uutta? Kuka määrää, mistä puhutaan?

  Seuraava Pyöreä pöytä kokoontuu 13.12.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Poikien ja tyttöjen Pisa-kuilu, naispappeus ja anteeksipyynnön tavat. Näistä aiheista keskusteltiin tänään, poikien syrjäytymisen estäminen ei vielä ratkennut mutta Maija pyysi oikealla tavalla anteeksti kutsuttuaan herännäisiä hihhuleiksi, joten lopputunnelma oli seesteinen. Pauli Aalto-Setälä johti puhetta, Maija Vilkkumaa, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen keskustelivat.

 • Jos Linnan juhlat olisivat lasten juhlat tai koko kansan ulkoilmajuhla? Pitäisikö turisteille rakentaa oma reservaatti, Suomi-teemapuisto? Opiskellaan tulevaisuudessa pakollisena vain äidinkieltä ja matematiikkaa, muita aineita vapaaehtoisesti. Näillä teemoilla mentiin tässä lähetyksessä
  Keskustelijoina olivat Mika Pantzar, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Kallion lukio, Paratiisin paperit ja Pirkko Arstilan kolumni ET-lehdessä puhututtivat suoran puheen ritareita, kun lähetys radioitiin Nenäkulmasta Helsingin Aleksanterinkadulta.

  Keskustelijoina olivat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Pyöreä pöytä pöyhii aluksi räväkästi verotustietojen julkistaminen tarvetta sekä viimeaikaista ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

  Tälläkin kertaa uusi, katsojaennätyksiä jo rikkonut Tuntematon sotilas huomioidaan. Elokuvasta arvion kirjoittanut Helsingin Sanomat on saanut arvostelua, koska antoi elokuvalle vain kaksi tähteä.
  Pekka Seppänen ihmettelee, eikö elokuvan arvioiminen normaalein kriteerein olekaan sallittua. Tämä saa elokuvatutkimuksen professorin Anu Koivusen huomauttamaan, että Tuntematon ei olekaan elokuva vaan monumentti.
  Seppänen uskoo, että Helsingin Sanomatkin on monumentti, koska vastaavat kaksi tähteä antanut lahtelainen Etelä-Suomen Sanomat ei herättänyt samaa kohua.

  Yhdysvalloissa näyttelijä Kevin Spaceyä syytetään ahdistelusta, jonka kerrotaan tapahtuneen 30 vuotta sitten. Pyöreä pöytä pohtii muun muassa sitä, missä vaiheessa synnit pitäisi saada anteeksi.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Tuntematon sotilas -spektaakkelia, Sipilän kesäistä lentoa, #metoo-kampanjan seurauksia ja Nalle Wahlroosin puheita kommentoidaan vilkkaasti eri näkökulmista.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen toimi aiemmin Kokoomuksen puoluesihteerinä. Hän kertoo, että politiikassa tehdään etukäteen monia strategioita eri tilanteiden varalle, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat varsinaisia päätöksiä. Hän ei usko, että kesäkuun Perussuomalaisten hajoamiseen liittyvät manööverit hallituksen ympärillä olisivat olleet niin suunnitelmallisia kuin annetaan ymmärtää.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazard ihmettelee, että päinvastoin kuin yhdysvaltalaisessa journalismissa, Suomessa ei ole nimetty seksuaalisia häiritsijöitä osana #metoo-kampanjaa. Hänen mielestään Suomessa vain Seiska-lehti on todella tutkinut asiaa ja nimennyt henkilöitä.

  Kirjailija Juha Itkonen puhututtaa Pyöreää pöytää pankkiiri Björn Wahlroosin uusimmasta pamfletista. Harva politiikan ulkopuolinen hahmo saa Itkosen mukaan niin paljon julkisuutta mielipiteilleen kuin Wahlroos on saanut. Perustuslaki on ainakin noussut keskusteluun.

  Pauli Aalto-Setälä on kustannusyhtiö Allerin toimitusjohtaja. Aller Media julkaisee mm. aikakauslehti Seiskaa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat vierailija Juhana Vartiainen sekä Anu Koivunen ja Ruben Stiller.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Taloustieteilijä, Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen saa aluksi kertoa, miksi talous on yhteiskunnallisessa keskustelussa tärkeässä roolissa.

  Mediatutkija Anu Koivunen tuo keskustelun aiheeksi soten, ja perustelee kantaansa sotea puolustavalle Vartiaiselle:
  - Olemme kertakaikkisesti teidän tekemän uskomattoman diilin armoilla. Sen takiahan tässä kipuillaan, koska tämä vaikutta siltä, että tässä vaan pelataan. Kaksi ideologiaa pelaa toisiaan vastaan: markkinaideologia ja maakuntauudistusajatus.
  - Vaikutta siltä, että palvelut, potilaat ja olemassa olevat rakenteet saavat mennä. Se on tässä se skandaali!

  Toimittaja Ruben Stiller haluaa keskustella mahdollisuudesta, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa presidentinvaaleihin Suomessa kuten Yhdysvalloissa sanotaan käyneen.
  - Kaikki, mikä hajottaa, on vanhaa Neuvostoliiton politiikkaa, sanoo Vartiainen. Ja hän huomauttaa. että "kyberkähmintä" lienee halvempaa kuin panssarivaunujen ja vakoilijoiden lähettäminen ulkomaille.
  - Kaikkia voidaan epäillä, mikä on hirveää yhteiskuntaluottamukselle, arvioi Koivunen.

  Kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee, miksi pelot ja ahdistukset tulevaisuuden suhteen yltyvät, vaikka maailma on aidosti turvallisempi. - Me vähän vanhemmat muistetaan, miten paljon Euroopassa on aina räjähdellyt pommeja, hän sanoo.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipit

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä