Pyöreä pöytä

Erimielisyyttä sotesta

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina ovat vierailija Juhana Vartiainen sekä Anu Koivunen ja Ruben Stiller.
Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Taloustieteilijä, Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen saa aluksi kertoa, miksi talous on yhteiskunnallisessa keskustelussa tärkeässä roolissa.

Mediatutkija Anu Koivunen tuo keskustelun aiheeksi soten, ja perustelee kantaansa sotea puolustavalle Vartiaiselle:
- Olemme kertakaikkisesti teidän tekemän uskomattoman diilin armoilla. Sen takiahan tässä kipuillaan, koska tämä vaikutta siltä, että tässä vaan pelataan. Kaksi ideologiaa pelaa toisiaan vastaan: markkinaideologia ja maakuntauudistusajatus.
- Vaikutta siltä, että palvelut, potilaat ja olemassa olevat rakenteet saavat mennä. Se on tässä se skandaali!

Toimittaja Ruben Stiller haluaa keskustella mahdollisuudesta, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa presidentinvaaleihin Suomessa kuten Yhdysvalloissa sanotaan käyneen.
- Kaikki, mikä hajottaa, on vanhaa Neuvostoliiton politiikkaa, sanoo Vartiainen. Ja hän huomauttaa. että "kyberkähmintä" lienee halvempaa kuin panssarivaunujen ja vakoilijoiden lähettäminen ulkomaille.
- Kaikkia voidaan epäillä, mikä on hirveää yhteiskuntaluottamukselle, arvioi Koivunen.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee, miksi pelot ja ahdistukset tulevaisuuden suhteen yltyvät, vaikka maailma on aidosti turvallisempi. - Me vähän vanhemmat muistetaan, miten paljon Euroopassa on aina räjähdellyt pommeja, hän sanoo.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 18.10.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.

  Aiheiksi nousevat toukokuun uskomaton kesäinen sää, Plan-järjestön saama arvostelu lapsikuvistaan, "setämiesten" vedonlyönti soten kohtalosta (2-2) sekä överiksi mennyt into liikuntasuoritusten mittaamiseen.

  Pyöreä pöytä palaa syyskaudelle 22.8.2018. Hyvää kesää!

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Maija Vilkkumaa pohtii, mitä vikaa on rakenteissa eli korkeakoulujen opetuksessa, jos opiskelijat eivät ymmärrä, miten toisten tekstejä lainataan. Taustalla on kansanedustaja Laura Huhtasaaren Jyväskylän yliopistoon v. 2003 tekemä pro gradu -tutkielma.

  Kaarina Hazard haluaa puhua pääministeri Juha Sipilän lausunnoista sotea koskien ja "kirittää" toimittajia.

  - Voisivatko toimittajat - pliis, pliis, pliis - kysyä tarkemmin pääministeriltä, että miten hän valtion ymmärtää ja miten valtio eroaa yrityksestä.

  Mika Pantzarin mukaan talouspoliittisessa keskustelussa ei yleensä esitetä uusia ideoita ja jos esitetään, niin niitä kärkkäästi kutsutaan veropopulismiksi.

  Ritarit yrittävät Pantzarin pyynnöstä keksiä uusia verotettavia kohtia. Itse hän pitää verovähennyksistä kummallisimpana kotitalousvähennystä, koska se hänestä suosii rikkaita.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Olavi Uusivirta ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelussa etsitään jatkajaa Pressiklubille, pohditaan köyhyyskeskustelun ydintä, keskustellaan jälleen keskustelun ja erimielisyyden tärkeydestä. Lisäksi valtioneuvoston/valtiovarainministeriön verkkosivusto omamaakunta.fi saa Pyöreältä pöydältä kovasanaista arvostelua.

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Yksi ohjelman faneista, Anne Luhtala, valitsi puheenjohtajalle hyvän aloituskysymyksen.
  Tällä viikolla käydään sekä jääkiekon MM-kisoja että Euroviisuja. Aiemmin, kun Suomi voitti (MM-kulta vuosina1995 ja 2011, voitto Euroviisuissa 2006), jotain muuttui. Ainakin sanotaan lama päättyneen ja Suomen päässeen Ruotsi-häpeästä.
  - Kumpi voitto nyt tarvittaisiin ja minkälaisen muutoksen voiton pitäisi saada aikaan?

  Ritarien omat aiheet - hyvät tavat, pelko ydinaseiden edessä ja eurooppalaisuus - herättävät myös paljon puhetta ja välihuutoja.

  Ruben Stiller kysyy ärsyttävistä huonoista tavoista ja kaikki pystyvät epäröimättä nimeämään sellaisia. Ärsyttävimpinä mainitaan mm. tervehtimättömyys rappukäytävässä, puhumattomuus ja kaksoiskiitos.

  Sodan pelko astuu studioon, kun Juha Itkonen kertoo aiheekseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta.

  Mitä eurooppalaisuus teille merkitsee? kysyy puolestaan Pekka Seppänen vähän sarkastisesti.
  - Mihin Eurooppaan pitäisi samastua? Onko se idea, konkreettinen ihmisjoukko vai maa-ala, se on minulle hämärää, hän sanoo.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Vappuna pantiin merkille ainakin stand up -koomikko Michelle Wolf ja Antti Rinteen "sukupolvikonfliktin petaus".
  Pääaiheet ovat kansallisvaltion tarpeettomuus, vuoden päästä häämöttävien vaalien tulos ja Amazonin rantautuminen Pohjolaan.

  Kaarina Hazard sanoo kyllästyneeseen suomalaisten poliitikkojen ja politiikan toimittajien keskinäiseen "äärimmäisen pieneen ja hikiseen piiriin".
  Hänestä ihmiset nykyaikana puhuvat lokaalisti ja globaalisti, siis sekä omista huudeistaan että vaikka ilmastonmuutoksesta, eivätkä puhu kansallisvaltion tasolla.

  Hänestä Suomesta voisi tulla viiden maakunnan liittovaltio, jossa olisi jonkinlainen hatara keskushallinto. - Liittyisimme Katalonian, Skotlannin ja Baskimaan kanssa pienten paikallisten hallintoalueiden Euroopaksi, visioi Hazard ja esittää hallintoalueiden määräksi 300.

  - Tai pitäisikö valtio jakaa viiteen osaan? muuttaa Tujunen Hazardin alkuperäistä ehdotusta.
  Koivunen varoittaa "etnonationalismin" riskistä ja muistuttaa kansallisvaltion tylsistä tehtävistä.

  Anu Koivunen pohtii, meneekö puoluekartta uusiksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Tujunen ei tähän usko, koska Vihreät ja Perussuomalaiset tulivat jo. Hän uskoo, että
  Suomeen tulee vaalien jälkeen kolmen puolueen vahva enemmistöhallitus.

  Kauppajätti Amazonin rantautuminen Pohjoismaihin ja jopa Suomeen, on Taru Tujusen valitsema keskustelun aihe. Pitääkö sitä pelätä vai syntyykö siitä mahdollisuuksia?
  "Nationalistista hähmää" kuulee tuskastunut Hazard tässäkin.

  Amazon on valloittanut toimialan toisensa jälkeen, ja puheenjohtaja kertoo monien uskovan, että lopulta kaikki verkkokaupat kuluttajan ja tuottajan väliltä katoavat.

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Aiheiksi ritarit olivat valinneet puolueiden ja lähinnä Kokoomuksen tilan, kansanedustajien loikkaamisen sekä uuden peruskoulun.

  Ruben Stiller pohtii, onko puolejärjestelmä pulassa ja ovatko Liike Nyt tai Elina Lepomäen teesit tämän ilmentymiä.

  - Ruben on vähän väärässä, koska hän luulee, että keskustelun fokus on Kokoomuksessa, väittää Tujunen.

  (Tujunen oli aikoinaan Kokoomuksen puoluesihteeri, mutta nykyisin hän on viestintätoimiston toimitusjohtaja.)

  Pekka Seppänen miettii, pitäisikö puoleen vaihtaminen kieltää kansanedustajilta. Esimerkkinä on tietysti Kaj Turusen siirtyminen Sinisestä tulevaisuudesta kokoomuslaiseksi. Seppäsen mielestä loikkari pettää monet.

  Stiller ja Tujunen eivät yhtään lämpene kieltämiselle.

  Lopuksi Taru Tujunen puolustaa peruskoulun uutta opetussuunnitelmaa, joka sisältää mm. ilmiöoppimista ja vuorovaikutteisuutta.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelun aiheina ovat tulevaisuuden ammatit, sosiaalisen median luonne ja terveiset Ylen uudelle toimitusjohtajalle.

  Heti lähetyksen jälkeen Anu Koivunen oikaisi suorassa lähetyksessä tekemänsä virheen:
  "MTV ei Medialiiton jäsen eli Merja Ylä-Anttila ei - toisin kuin #pyöreäpöytä-keskustelussa oletin - joudu vaihtamaan puolta Ylen nettiuutisista Euroopan komissiolle tehdyssä valitusasiassa. Pahoittelen virhettäni!" - Lähde: Anu Koivusen Twitter-päivitys.

  Kyseinen väärä tieto on poistettu tästä tallenteesta. Poistetun kohdan kesto oli 47 sekuntia.

 • Keskustelijoina ovat käsikirjoittaja Kaarina Hazard, kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Aluksi arvioidaan Mark Zuckerbergia, joka on joutunut selittämään Facebookin toimintaa Yhdysvaltain senaatille ja Pyöreän pöydän lähetyspäivänä edustajainhuoneelle.
  Maija näkee kuulemisissa kreikkalaisen tragedian.

  Neurologian erikoislääkäri Kati Juva on Helsingissä ehdottanut turvallista tilaa huumeiden käyttäjille huumeiden käyttöön ja lopettamiseen. Juva kohtelisi huumeaddiktiota sairautena eikä huonona käytöksenä. Kaarina kiittää Helsingin Sanomia uutisesta ja haluaa keskustella aloitteen järkevyydestä. Hänestä tätä nykyistä huumekeskustelua on mielenkiintoista seurata.
  Itsekriittisesti Juha kertoo, että hänessä herättää pelkoa ajatus, että kyseinen tila tulisi omille kotikulmille.

  Enemmän erimielisyyttä löytyy yllättäen sotesta. Aiheen lätkäisee Pyöreään pöytään - jälleen - Juha, koska julkisuuteen on tuotu suunnitelma ns. kapitaatiopisteistä.

  Seurauksena on Juhan ja Kaarinan välinen väittely mm. julkisen puolen tehokkuudesta, jonka puheenjohtaja yrittää muutaman kerran katkaista antaakseen puheenvuoron käden ylös nostaneelle Maijalle.
  - Oikeesti hiljaa! Pauli hihkaisee.

  Viimeisen aiheen esittelee Maija, joka pitää kiihkeän puheen maahanmuuton ja kansakukkan loiston puolesta. - Suomi on hieno maa. Mitä enemmän meitä olisi täällä niin sitä rikkaampi ja hienompi kulttuuri meillä olisi.

  Vasta-argumentteja ei tähän vetoomukseen löydy. Kaarinan mukaan Keskustaa ja Kokoomusta ei ole laitettu tilille hallituksen maahanmuuttopolitiikasta.

 • Keskustelijoina ovat Sirkka Hämäläinen, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Sirkka Hämäläinen kohauttaa Pyöreää pöytää kannabis- ja äänestysmielipiteillään.

  Olavi Uusivirta on lukenut Terveyden ja hyvinnvoinnin laitoksen asiantuntijoiden blogin "Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua". Olavi näkee nykyisen huumelain ongelmina mm. hoitoon hakeutumisen vaikeuden ja käytön rekisteröinnin.

  Sirkka Hämäläinen kertoo yhä kannattavansa kannabiksen vapauttamista kipulääkkeenä.
  - Kipulääkkeenä kannabis olisi paljon kevyempi ja monille paljon parempi kuin ne opiaatit, joita lääkärit aika reippaasti ja helposti määräävät.
  - Yhdysvalloissa huumeongelman paheneminen on lääkäreiden aikaan saamaa, Sirkka sanoo.

  Hän puhui lääkekannabiksen puolesta jo Taustapeilin Pyöreässä pöydässä 4.8.2009.

  Sirkka Hämäläinen saa muut ritarit kohahtamaan toistamiseen ehdottaessaan, että osa - esimerkiksi puolet -. iäkkäiden äänioikeudesta annettaisi nuorille: "Koska me vanhat katsomme taaksepäin ja nuoret katsovat eteenpäin".

  Hän vetoaa mm. Brexitin kokemuksiin.

  - Ikääntyneiden osuus kasvaa niin merkittävästi ja jos he ovat aktiivisia äänestäjiä, niin sehän on ihan kammottavaa, Sirkka päivittelee.

  - Vain sinä voit tässä Pöydässä sanoa noin, ihastelee puheenjohtaja.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Puolen tunnin aikana ehditään arvioida Aku Louhimiehen Jussi-gaalassa esittämää anteeksipyyntöä, kiittää eliitin vallankäyttöä konkretisoivaa Anders Blomin väitöskirjaa ja puolustaa sähköpyörätukea.

  Sähköpyörän omistaja Mika Pantzar ihmettelee, miksi edellisviikon Pyöreä pöytä arvosteli kovin sanoin ehdotusta, joka toteutuessaan antaisi uuden sähköpyörän ostajalle valtion tukea. Maija Vilkkumaakin pöyristyi samasta asiasta radiota kuunnellessaan ja sanoo, etteivät ritarikollegat edes ymmärtäneet, mikä sähköpyörä on.

  Satikutia saavat 21.3.2018 kokoontuneet Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen - sekä paikalla oleva puheenjohtajaparka.

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Näyttelijöiden esiin nostamat ohjaaja Aki Louhimiehen toimintatavat saavat ritarit sydämistymään.

  - Puhutaan pelosta ja vaikenemisen laista elokuva-alalla - olisiko niin, että alalla vallitsee rankkuuden kultti? pohtii Ruben Stiller.

  Pekka Seppänen pelkää, että ilmiö olisi laajempi.
  - Elokuva-ala tuntuu olevan läpikotaisin sairas. Mutta onko koko Suomi sellainen, että vaikeneminen ja kaikkeen tyytyminen on korkein arvostettava asia?

  - Ajattelen tätä työpaikkakiusaamisena, kuvaa puolestaan Taru Tujunen, joka ei keksi, millä muulla toimialalla olisi sama tilanne.

  - Mikä on tuotantoyhtiön vastuu? hän tivaa.

  Pekka Seppänen on myös yllättynyt arvostelusta, jota on kohdistettu näyttelijöihin, jotka ovat arvostelleet Louhimiehen toimintatapoja.

  Lisäksi Facebook saa Rubenilta röhönaurut ja muilta hillitympää satikutia, kaupungistumisen megatrendi herättää sekä innostusta että epäilyä ja sähköpyörille suunniteltu ostotukea epäillään aprillipilaksi.

 • Onnellisuus, soten aiheuttama epätoivo, tasa-arvon suhde pakolliseen yhteiskuntapalveluun ja tekoälyn uhat nousevat keskustelun aiheeksi. Niistä kaikista syntyy vilkas väittely.

  Keskustelijoina ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juha "tuuliviiri" Itkonen sanoo kokevansa epätoivoa, jopa kauhua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen edessä. Hän vaatii saada tietää, kenellä on oikea tieto asiasta, tieto kun tuntuu muuttuvan poliitikosta ja asiantuntijasta toiseen. Pyöreässä pöydässä Itkonen on aiemmin arvostellut soteen kytkettyä maakuntauudistusta "intuitiolla", mutta kritisoi nyt omiaan ja muiden ritareiden edellisviikolla esittämiä argumentteja.

  Puheenjohtaja pitää sote-keskustelun yhtenä käännekohtana professori Heikki Hiilamon myönteistä kannanottoa nykyisen sote-version puolesta.

  Sirkka Hämäläinen puhuu tasa-arvon puolesta:
  - Kannatan kaikille pakollista yhteiskuntapalvelusta tai asevelvollisuutta vain jos vanhempainlaki määräisi samalla, että isien oltava kotona lasten kanssa yhtä paljon kuin äitien.
  Maija Vilkkumaa toivoo päinvastoin vapaaehtoista palvelusta kaikille.

  "Tuuliviiriys" nimetään keskustelussa uudelleen: kriittisyydeksi ja oppimiseksi, oman näkökulman muuttamiseksi uusien argumenttien kuulemisen jälkeen.

  Maija Vilkkumaa haluaa puhua edesmenneen fyysikko Stephen Hawkingin innoittamana tekoälyn riskeistä. Hawking näki mahdollisena, että robotit voisivat syrjäyttää ihmisen maapallolla. (Keskustelussa käy ilmi, että näihin ajatuksiin voi perehtyä lukemalla Yuval Noah Hararin teoksen "Sapiens. Ihmisen lyhyt historia".)

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä