Pyöreä pöytä

Erimielisyyttä sotesta

 • 30 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina ovat vierailija Juhana Vartiainen sekä Anu Koivunen ja Ruben Stiller.
Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Taloustieteilijä, Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen saa aluksi kertoa, miksi talous on yhteiskunnallisessa keskustelussa tärkeässä roolissa.

Mediatutkija Anu Koivunen tuo keskustelun aiheeksi soten, ja perustelee kantaansa sotea puolustavalle Vartiaiselle:
- Olemme kertakaikkisesti teidän tekemän uskomattoman diilin armoilla. Sen takiahan tässä kipuillaan, koska tämä vaikutta siltä, että tässä vaan pelataan. Kaksi ideologiaa pelaa toisiaan vastaan: markkinaideologia ja maakuntauudistusajatus.
- Vaikutta siltä, että palvelut, potilaat ja olemassa olevat rakenteet saavat mennä. Se on tässä se skandaali!

Toimittaja Ruben Stiller haluaa keskustella mahdollisuudesta, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa presidentinvaaleihin Suomessa kuten Yhdysvalloissa sanotaan käyneen.
- Kaikki, mikä hajottaa, on vanhaa Neuvostoliiton politiikkaa, sanoo Vartiainen. Ja hän huomauttaa. että "kyberkähmintä" lienee halvempaa kuin panssarivaunujen ja vakoilijoiden lähettäminen ulkomaille.
- Kaikkia voidaan epäillä, mikä on hirveää yhteiskuntaluottamukselle, arvioi Koivunen.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee, miksi pelot ja ahdistukset tulevaisuuden suhteen yltyvät, vaikka maailma on aidosti turvallisempi. - Me vähän vanhemmat muistetaan, miten paljon Euroopassa on aina räjähdellyt pommeja, hän sanoo.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 18.10.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Auttaako ilmastonmuutokseen se, että otan lyhyempiä suihkuja? Miksi haukumme aina Trumppia vaikka itsellämmekin on varsin ymrpäristövastainen hallitus? Saako messuilla ja markkinoilla kaikenlaiset ryhmät olla esillä? Tuleeko brexit todella? Hyviä kysymyksiä vastauksineen esittivät Pauli Aalto-Setälän johdolla Maija Vilkkumaa, Juha Itkonen ja Mika Pantzar.
  Twitter: #pyöreäpöytä

 • Pyöreän pöydän historian ensimmäisen teemalähetyksen aiheena oli ilmastonmuutos. Paitsi maapallon niin myös lähetysstudion lämpörila nousi pari astetta ja kuultiin jopa lause "lähdenkö pois kesken lähetyksen"
  Ilmastopöydässä keskustelijoina olivat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Juha Itkonen. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen. Suoraa Juha murjottaa Ameriikalle, Kaarina oppi mikä on poliittinen lakko, Pekka ei ihan lämpene Juicelle kansakunnan kaapin päällä ja Rubenkin kaipaa Veikko Lavia.
  Pyöreässä pöydässä keskustelijoina olivat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen. Suoraa puhetta johti Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Tänään Ruben Stillerin johtamassa keskustelussa saatin kalabaliikki aikaiseksi kesäaika-talviaika-väittelystä ja tv-sarjojen maailmakuvasta unohtamatta gateSonia ja luottamusäänestystä. Keskustelijoina Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Kaarina Hazard on valmis ottamaan järeät keinot käyttöön ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. - Minusta on tullut kierrätysnsatsi. Muovinkierrätyksen ohella keskustelua kuumensi tänään SAK:n Viimeinen niitti kampanajan kuvien poisvetäminen ja Oulun ihmisroskakohun jälkipyykki. Pauli Aalto-Setälän johdolla keskustelivat Kaarina Hazard, Maija Vilkkumaa ja Taru Tujunen. @pyöreäpöytä

 • Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Juha Itkonen keskustelivat tänään Pauli Aalto-Setälän johdolla anteeksiannon Jeesustasosta, rehabilitoivat Matti Vanhasen ja antoivat Ruotsin vaalien heijastusvaikutuksen tuntua. #pyöreäpöytä

 • Ihmisoikeusloukkaukset Kroatian ja Bosnian rajalla, Yuval Noah Hararin kirjojen hyvyys tai ei-hyvyys, sekä kristittyjen asema suomalaisessa yhteiskunnassa puhuttivat Pyöreässä pöydässä tällä kertaa. Kaikki saivat kyytiä ja Harari suorastaan antimainoksen Kaarina Hazardin, Taru Tujusen ja Mika Pantzarin kohtaamisessa. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

 • Keskustelua käytiin moraalisesta oikeudesta vihata Cheekiä, politiikan popularisoitumisesta sekä siitä pitäisikö festivaaleilla esiintyville artisteille ottaa käyttöön naiskiintiö. Keskustelijoina olivat Juha Itkonen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.
  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Kesätauolta palannut Pyöreä pöytä pani järjestykseen Kimi Räikkösen kirjan valtaisan kansansuosion, poliitikkojen tavan lopettaa keskustelu esittelemällä veistämäänsä nuijaa tai runoilemalla. Viimeisenä aiheena kiihkoa herätti vahva usko kaikkeen vaihtoehtoiseen. Kun meedio välittää viestejä kuolleelta lemmikiltä, ollaan ehkä osa toisempaa todellisuutta. Puhetta johti Ruben Stiller ja keskustelijoina olivat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Pekka Seppänen.
  Twitter: #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.

  Aiheiksi nousevat toukokuun uskomaton kesäinen sää, Plan-järjestön saama arvostelu lapsikuvistaan, "setämiesten" vedonlyönti soten kohtalosta (2-2) sekä överiksi mennyt into liikuntasuoritusten mittaamiseen.

  Pyöreä pöytä palaa syyskaudelle 22.8.2018. Hyvää kesää!

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Maija Vilkkumaa pohtii, mitä vikaa on rakenteissa eli korkeakoulujen opetuksessa, jos opiskelijat eivät ymmärrä, miten toisten tekstejä lainataan. Taustalla on kansanedustaja Laura Huhtasaaren Jyväskylän yliopistoon v. 2003 tekemä pro gradu -tutkielma.

  Kaarina Hazard haluaa puhua pääministeri Juha Sipilän lausunnoista sotea koskien ja "kirittää" toimittajia.

  - Voisivatko toimittajat - pliis, pliis, pliis - kysyä tarkemmin pääministeriltä, että miten hän valtion ymmärtää ja miten valtio eroaa yrityksestä.

  Mika Pantzarin mukaan talouspoliittisessa keskustelussa ei yleensä esitetä uusia ideoita ja jos esitetään, niin niitä kärkkäästi kutsutaan veropopulismiksi.

  Ritarit yrittävät Pantzarin pyynnöstä keksiä uusia verotettavia kohtia. Itse hän pitää verovähennyksistä kummallisimpana kotitalousvähennystä, koska se hänestä suosii rikkaita.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Olavi Uusivirta ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelussa etsitään jatkajaa Pressiklubille, pohditaan köyhyyskeskustelun ydintä, keskustellaan jälleen keskustelun ja erimielisyyden tärkeydestä. Lisäksi valtioneuvoston/valtiovarainministeriön verkkosivusto omamaakunta.fi saa Pyöreältä pöydältä kovasanaista arvostelua.

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä