Yle Huvudstadsregionen

Yle Huvudstadsregionen: Barn i Håkansböle daghem

 • 2 min
 • toistaiseksi

Femåringarna Mark, Wilma, Alicia och Lili berättar om hur det är att gå i dagis i Håkansböle, och dessutom lite om att tappa tänder. Karin Filén talade med barnen.

Lähetykset

 • to 14.9.2017 11.40 • Yle Areena

Klipit

 • Varje enskild persons klimatavtryck - det vill säga mängden ton koldioxidutsläpp per år - borde år 2050 ner till 0,7 ton per person per år. Genomsnittsfinländarens klimatavtryck ligger idag på tio ton per person per år. I Vanda vill man bli klimatneutral år 2030 - och som ett led i processen involveras nu invånarna. I ett projekt som pågår i en månad ska ett antal hushåll prova på att leva mera hållbart. Julie Ebbe, programledare på Yle Huvudstadsregionen och Vandabo, ska delta i projektet. Startsituation: 5 ton per person per år. I inslaget intervjuas projektkoordinator vid Vanda stad Iina Heikkilä och konsult vid D-mat Sonja Nielsen.

 • Barnpanelen går den här veckan av stapeln i Rödskogs förskola och daghem. I panelen hör vi Jasmin, Natalie, Dominic, Onni, Stella, Oskar och Rasmus. Anna Aaltonen intervjuar.

 • Stadsmiljönämnden i Helsingfors behandlar på tisdag kväll (17.9) den så kallade Centrumtunneln, alltså en tunnel som skulle ta en stor del av trafiken i Helsingfors centrum ner under ytan. Projektet skulle kosta upp till närmare en och en halv miljard euro, något som delar politikerna. Yle Huvudstadsregionen tog sig en kaffe och diskuterade det här vid Norra Esplanaden, som enligt planen skulle bli en gågata, tillsammans med Veronika Honkasalo (VF), Marcus Rantala (SFP) och Ted Apter (Saml). Reporter är Alexander Beijar.

 • I höst ordnar bland annat Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla val till ungdomsfullmäktige. För Helsingfors del innebär det samtidigt att mandatperioden förlängs från ett till två år. Vivian Ljungqvist (Helsingfors), Dan Cederlöf (Helsingfors) och Elna Kanerva (Grankulla) berättar om den gångna mandatperioden och vikten av att ungas röst hörs i beslutsfattandet. Redaktör Julie Ebbe.

 • Det är ett grovt brott för bilister att köra mot rött, och samtidigt rör sig både fotgängare och cyklister ofta regelvidrigt i trafiken. När är det okej att bryta mot trafikregler? Scientologerna em ska få stå på gator och torg och sprida sitt budskap - var går gränsen? Det funderar veckans torsdagssnackare, bankdirektör Oscar Taimitarha och socialarbetare Nina Östman på. Redaktör Julie Ebbe.

 • I daghemmet Tärnan går fyraåringarna Hannah Nyberg, Carla Kaivola, Ian Knaapila och Oscar Sjöberg. De är veckans barnpanel och kommenterar aktuella händelser från veckan som gått. Karin Filén talar med dem.

 • Christoffer Gröhn besöker högskolans tidigare byggnad på Topeliusgatan tio år efter att skolan flyttade därifrån.

 • Helsingfors stad planerar nya spårvagnsrutter, och en av ändringarna gäller fyran som idag löper mellan Munksnäs och Skatudden. I framtiden skulle den istället för Mannerheimvägen åka längs Topeliusgatan, Runebergsgatan och Fredriksgatan till Eira. På Mannerheimvägen skulle istället en snabbspårväg löpa, och svänga till Hoplaxvägen mot Gamlas. Planerna väcker debatt bland Munksnäsborna som vill bevara sin direkta rutt in till centrum. Julie Ebbe intervjuar Fred Packalén, styrelsemedlem i invånarföreningen Munksnejden.

 • En sommardag år 1972 träffar Carita Stenius-Snook scientologer på Strøget i centrala Köpenhamn. All slags personlighetstest fascinerade, men kurserna som rörelsen då erbjöd var för dyra. Sedan följde nästan 30 år av brevbombardemang - några gånger i månaden damp det ner handskrivna brev i postluckan i barndomshemmet i Vasa. Redaktör Julie Ebbe.

 • Vad är det som lockar följare till nyreligiösa rörelser? Vad får människor att attraheras av shamanism? Religionsvetaren James R. Lewis berättar om mekanismerna bakom, om sina egna erfarenheter som ligger till grund för hans intresse för nyreligiösa rörelser och om sin egen favoritrörelse: raëlismen. Redaktör: Julie Ebbe. Inslaget ursprungligen från 2016.

 • Barnpanelen diskuterar jordgetingar i Lojo, faror i trafiken samt Alfons Åbergs hårfäste. Till panelen hör Lilli, 4 år, Maja, 4 år, Lumi, 5 år och Alex, 4 år, från daghemmet Sesam. Reporter i inslaget är Karin Filén.

 • Ordförande för Helsingfors djurskyddsförening har på Facebook skrivit att hundar stjäls mitt på dagen i huvudstadsregionen och att stölderna uppenbarligen kan kopplas till rysk, lettisk eller lituaisk organiserad brottslighet. Vid polisen känner man ändå inte till det här fenomenet överhuvudtaget.

  Enligt den svenska författaren Jack Werner låter historien som en typisk vandringssägen. Werner har skrivit boken "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" om fejkade berättelser på nätet. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä