Venäjän vallankumous

Yle Radio 1

Luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat Yle Radio 1:n Venäjän vallankumous -sarjassa.

Kun Venäjä muuttui Neuvostoliitoksi, moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle. Mutta kuka pysäytti Talvipalatsin kellon ja mitä Mannerheim näki Neuvostojen maassa? Minne panssarilaiva Potemkin vei matruusinsa ja kuinka Lenin sai käteensä punaiset valttikortit?

10-osaisessa sarjassa käsitellään Venäjän vallankumousten taustoja, tarinoita, käänteitä ja ihmiskohtaloita, sekä niiden vaikutuksia Suomeen ja Neuvostoliittoon. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

Jaksot

 • Sarjassa tulevat tutiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat. Lokakuun vallankumouksen kohtalokkaasta yöstä kerrottiin myöhemmin montaa eri versiota. Mikä tarinoista oli paras ja käyttökelpoisin voittajille? Talvipalatsin kello pysähtyy -osan vieraana on tutkija Ira Jänis-Isokangas. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat. Kun keisarikunnan loppu läheni moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle, mutta mitä Venäjän keisarin armeijassa palvellut Mannerheim näki ja teki tuolloin neuvostojen maassa? Mannerheim neuvostojen maassa -osan vieraana on professori Henrik Meinander. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana on Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Kun keisarikunnan aika läheni loppuaan moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle. Mutta kuinka vuosia ulkomailla asunut Lenin hankki Venäjälle palattuaan käteensä punaiset valttikortit? Leninistä itään -osan vieraana on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Lokakuun vallankumouksesta riitti tarinaa moneen elokuvaan, mutta minne panssarilaiva Potemkin vei matruusinsa ja neuvostoelokuva tekijänsä? Sarjan toisessa osassa ”Punainen valkokangas” vieraana on Kavin erikoistutkija dosentti Jari Sedergren. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Sarjassa tutuiksi tulevat luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat ihmiskohtalot ja tarinat. Jo kauan ennen kuin keisarikunnan loppu läheni moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle, mutta kuinka Vladimir Iljitš Uljanovista tuli vallankumouksellinen Lenin?

  Sarjan ensimmäisen osan "Tsaariksi tsaarin paikalle?" vieraana on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä