Radio Suomi Turku

Jorman järeät: Nälkäpäivä

 • 4 min
 • toistaiseksi

Nälkäpäivä-keräys Suomen Punaisen ristin katastrofirahastolle käynnistyi. Sieltä apu kohdennetaan sinne missä tarve on suurin. Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä, että kiireelliset kohteet löytyvät vuonna 2017 ainakin hurrikaani Irman reitin varrelta. Kun näet punaisen keräyslippaan, muista Irma.

Lähetykset

 • to 14.9.2017 16.16 • Yle Areena

Jaksot

 • Aikaisemmin kun todellisuus tuntui liian raskaalta vedettiin kaksin käsin viinalla tai huumeilla päät sekaisin. Nykyään keksitään fantasioita, ja se jonka fantasiat ovat levottomimpia, saa vaaleissa äänivyöryn.
  Näyttää siltä, että 1700-luvulla alkanutta valistuksen aikakautta kammetaan oikein porukalla jalustalta.
  Johtajikseen kaivataan mahdollisimman levottomia puhuvia ihmisiä. Jorman järeissä Jorma Tuominen pohtii, mikä todellisuudessa on vikana, kun se ei enää jaksa kiinnostaa.

 • Ihminen on ihmiselle susi. Tuttu sanonta, mutta oletko miettinyt miksi ihmisen ja suden roolit sekoittuvat tällä tavalla? Jorma Tuominen kertoo susista ja susikuvitelmista.
  Talvisin hirvet kerääntyvät laumoiksi ja popsivat suihinsa erityisen mielellään nuoria vesakoita. Metsänomistajalle keväällä paljastuvat vahingot voivat olla järkytys. Luonnossa on kuitenkin yksi voima, joka panee talvellakin liikettä sorkkiin ja pelastaa taimikot täystuholta. Metsien suojelija on susi. Moni ei tätä tiedä, koska asiasta ei uskalleta puhua. Jorma Tuominen kertoo Jorman järeissä muitakin vaiettuja asioita susista.

 • Pelottelua tai toiveajattelua, käteisen dramaattisesta lopusta on jaksettu puhua
  jo vuosikymmeniä. Monesta lompsasta löytyy kaksi muovikorttia. Jompikumpi ainakin toimii. Pelastusrenkaana on varaseteli siltä varalta, että mikään ei toimi. Jorma Tuominen pohtii Jorman järeissä, onko näin hyvä vai pitääkö palvellua kehittää.

 • Presidentti Donald Trumpin uusi harrastus on kauppasotien aloittaminen. Jorma Tuominen esittää Jorman järeissä maailmanpoliittisia spekulaatioita, jotka eivät välttämättä toteudu, ja valitsee Suomen ilmavoimille seuraavan hävittäjän, mihin hänellä ei ole valtuuksia eikä rahoja. Näillä varoituksilla lähdetäänpä rohkeasti miettimään kannattaako ottaa riski ja lähteä hävittäjäostoksille Valkoiseen Taloon.

 • Pitäisikö koulujen kesälomia siirtää alkamaan myöhemmäksi ja jos niin kuinka paljon?

  Viikko, kaksi viikkoa? Juhannuksesta tai heinäkuusta alkaen? Elinkeinoministeriön selvityksen mukaan kesälomien siirtäminen kahdella viikolla toisi Suomeen noin 220 miljoonaa euroa lisää matkailutuloja. Kuinka paljon koulun tehtävä on palvella elinkeinoelämää? Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan koululaisten lomien siirtämisestä pitäisi neuvotella viimeistään ensi hallitusneuvotteluissa ja laajempaa kansalaiskeskustelua pitäisi kädä nyt, joten Kantapöytä keskustelee!

  Kalle Talosen kanssa ja kevätkauden viimeisessä Kantapöydässä Sinikka Svärd, Niina Repo ja Pete Poskiparta.

 • Liikenne herättää suuria tunteita ja erityisesti jos joku uskaltautuu liikenteeseen polkupyörällä. Nuo härvelit keksittiin tarpeeseen Napoleonin sotien jälkeen, kun hevoset olivat kuolleet sodissa tai ne oli syöty. Polkupyöräilijät meillä on aina keskuudessamme, mutta joka kerta kun pyöräily lisääntyy niin se on toisille järkytys.Jorma Tuominen kehottaa Jorman järeissä tekemään kuten Darwin neuvoi ja sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

 • Syytän sua Elisabeth Rehn, lauloi Popeda 25 vuotta sitten. Nyt Rehnin ajatushautomo ehdottaa asevelvollisuusjärjestelmään perustuslakiin paremmin sopivaa täysremonttia, joka laulattaa ainakin puolustusministeri Jussi Niinistöä. Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Näin on tuomarinohjeissa seissyt jo viisisataa vuotta. Yhdenvertaisuus vie helposti kohtuuttomuuksiin maanpuolustuksessa, Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä. Sillä elämänalueella kivaa ja mälsää kun on vaikea jakaa tasan.

 • Yle Turun jututtama Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoi Liikenneturvan kannan: koko Turun keskustan alueelle sopisi 30 km/h nopeusrajoitus. Helsingissä rajoituksen alentaminen on vähentänyt onnettomuuksia merkittävästi.

  Kalle Talosen isännöimässä Kantapöydässä Tapani Kinnunen kannattaa Liikenneturvan ehdotusta. Roope Lipasti vastustaa sitä ja Satu Rasila kääntää takkinsa kesken keskustelun. Kuuntele argumentit!

 • Kaarinan koulumaailmaa on viime vuosina vallinnut pienoinen negatiivinen vire. Huonosta sisäilmasta kärsivät Valkeavuoren ja Hovirinnan koulut, opettajakohu ja huoli Kaarinan aikuislukion tulevaisuudesta. Jälkimmäiseen on onneksi kertoa iloisiakin asioita, vaikka aikuislukioiden määrä Suomessa vähenee koko ajan. Jäljelle jääneet lukiot koittavat pysyä hengissä muun muassa tarjoamalla vaihtoehtoja yliopistojen valmennuskursseille bifyke-linjoilla (biologia-fysiikka-kemia) tai lisäämällä maahanmuuttajien koulutusmahdollisuuksia. Kaarinassa pohdittiin muutama vuosi sitten Kaarinan aikuislukion lopettamista, opetus kuitenkin jatkui ja nyt valkolakkia tavoitellaan uudella innolla.

  Tarja Hiltunen on Kaarinan lukion pihamaalla yhdessä aikuislinjan oppilaan Anna Elomaan ja apulaisrehtori Tiina Keinosen kanssa.

 • Nykyajan ihmiset ovat siitä hankalia potilaita, että he haluavat päästä nopeasti hyvään hoitoon. Taipuuko sote siihen? Poliitikot piirtelevät väsymättä hallintohimmeleitä, mutta ettei vaan iso raha ole jo ajat sitten päättänyt että potilaat tulevat heille. Jorman järeissä Jorma Tuominen epäilee, että julkisen terveydenhoidon ongelmat eivät ne enää parane toiveajattelulla ja kylttejä oviin vaihtamalla.

 • On paljon oletettu, jos kuvittelee että nykysuomalainen tietäisi että maito tulee lehmästä. Kaupasta löytyy kasvisruokaa kissoille ja koirille! Ja sitten vielä pulpahti pintaan Lotta-valas, joka sai monet osoittamaan julkisesti tietämättömyytensä biologiasta. Hätiin rientää Jorma Tuominen. Jorman järeissä kuulet varmasti jotain ryhävalaista, mitä et ennen tiennyt.

 • Pitääkö poliittisen lupauksen pitää? Pitääkö semmoisia edes antaa? Ja miten kansalaisen pitäisi niihin suhtautua? Muun muassa SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Susanna Koski innoittavat Kallen Kantapöydän kansalaiset puhumaan poliitikkojen lupauksista.

  Kalle Talosen kanssa kantiksina Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, kirjailija Niina Repo sekä taiteen sekatyöläinen, Laitilan valtuustoon aikanaan katteettomilla lupauksilla rahakirstuista ja osakkeista äänivyöryn saanut Marko Laihinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä