Nosto

Heikki Salo Tarinankertoja - "laululyriikan kirjoittaminen muuttaa ihmistä"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miljoonasateen keulahahmo ja lauluntekijä Heikki Salon elämäkerta Tarinankertoja on julkaistu. Kirja etenee kronologisesti lapsuusvuosista Lapualla aina nykypäivään saakka. Paitsi lauluntekijänä, Salo on kunnostautunut myös laulutekstittämisen valmentajana, lasten- ja teatterimusiikin osaajana ja näytelmäkirjailijana.

- 1980-luvulta olen harrastanut ja valmentanut ihmisiä laululyriikan saloihin. On ollut hienoa huomata, että biisien kirjoittaminen on kasvanut ison porukan harrastukseksi. Laulut ovat kommunikaation väline, kertoo satoja, jopa tuhansia kouluttanut Salo.

Nostossa puhuttiin lisäksi #mokasin-kampanjasta. Omia mokakuviaan ja epäonnistuneita selfieitä voi jakaa tällä viikolla somessa #mokasin ja #failie.

Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

Lähetykset

 • ma 2.10.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Miten suhtautua siihen, kun lapsi haluaa e-sportsin ammattilaiseksi? Antaako hänen harjoitella ruudun edessä monta tuntia päivässä ja tehdä hänelle eväät, vai olisiko meidän syytä rajoittaa myös muuta urheilun pakkomielteisyyttä, jos lapsella on sellaiseen taipumusta? Oppiiko lapsi itse tunnistamaan rajojaan? Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • Usein sanotaan, että kirjailijan ja kääntäjän tärkein työpari on kustannustoimittaja. Mutta mitä kustannustoimittaja oikein käytännössä tekee? Ja mikä tekee kustannustoimittajasta hyvän?
  Vieraana tällä hetkellä parhaaksi käännöskirjallisuuden kustannustoimittajaksi Suomessa kutsuttu Alice Martin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Netti täyttyy vihapuheesta, joka kohdistuu varsinkin naisiin ja maahanmuuttajiin, mutta onko myös valkoinen heteromies tätä nykyä maalitaulu? Ja pitäisikö naisten kenties lopettaa myös itsensä alentaminen ja lopettaa miestensä ja poikiensa hyysääminen?
  Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • MItä tapahtuu, kun on joutuu tekemään elämänmuutoksen?
  Kun elämän romutusajot tulevat, miten siitä selviää?
  Kati Reijoselle avioero ja työttömyys pakottivat sisäiseen tutkimusmatkaan. Mihin se johti?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Ranskalaiskirjailija Yann Moix sanoi, että 50-vuotiaan naisen vartalo on hänelle näkymätön kun taas 25-vuotiaan aasialaisnaisen vartalo on juuri sopiva rakastettavaksi.
  Halusiko palkittu kirjailija kenties kostaa tällä jollekin hänelle pakit antaneelle omanikäiselle ranskattarelle? Ja toisaalta, miksi hän ei voisi sanoa tällaista asiaa ääneen? Yann Moixin mielipiteet ruodittavana kahvipöydässä tänään.
  Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • Välillä oman jälkikasvun ajatuksiin on vaikea päästä mukaan, varsinkin jos lapsi on ehtinyt jo teini-ikään. Nyt mentalisaatiosta on löytymässä uusi lääke tähän ongelmaan.
  Mitä on mentalisaatio ja miksi se on tärkeää lasten kasvattamisessa? Se selvisi, kun vieraiksi saapuivat psykologi Leea Mattila ja psykoterapeutti Janna Rantala.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Noston kahvipöydässä tällä kertaa pohditaan taidetta ja mielensä pahoittamista.
  Pöydän ääressä Miia Krause, Alina Kulo, Jussi Putkonen ja Jari Mäkäräinen.

 • "Protskujuoma maistuu pahalle ja hiuksia lähtee päästä, mutta hei, polveen sattuu nyt vähemmän! Läski sulaa välillä väärästä paikasta, mutta ei haittaa." Faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen Mahamonologeja-lyhytdokumenttisarja pureutuu lihavuusleikkaukseen, siihen valmistautumiseen ja arkeen sen jälkeen.
  Millaisia tunteita lihavuusleikkaukseen liittyy? Vieraana käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuula Rajavaara, joka kertoo dokumenttisarjassa omasta lihavuusleikkauksestaan.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Noston kahvipöydässä puidaan tällä kertaa nukkebordellia Alina Kulon, Jussi Putkosen, Jari Mäkäräisen ja Miia Krausen voimin.

 • Tammikuun lopussa on jälleen dokumenttielokuvan oman festivaalin Docpointin aika.
  Miten kotimainen dokumenttielokuva pärjää kasvavan tarjonnan keskellä ja mitä dokumenteista ja festareista ajattelee joulukuun puolivälissä DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n toiminnanjohtajaksi on valittu Tapio Riihimäki?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Noston kahvipöydässä puhuttaa tällä kertaa makuuhuoneen etiketti.
  Keskustelemassa Jussi Putkonen, Alina Kulo sekä Jari Mäkäräinen.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Alkoholinkäytöstä puhutaan usein ääripäätermein: Janan toisessa päässä on pulmatonta alkoholinkäyttöä tai päihteettömyyttä. Janan toisesta päästä löytyy suuria vaikeuksia. Joko alkoholi on nautinto tai se on ongelma.
  Näin väittää alkoholin liikakäyttöä tutkinut Ani Kellomäki.
  Toimittajana Miia Krause.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä