Puheen Aamu

Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel teki Mikkelistä Suomen Gotham Cityn!

 • 32 min
 • toistaiseksi

Ensimmäinen suomalainen supersankarielokuva Rendel perustuu mikkeliläisen Jesse Haajan luomaan sarjakuvahahmoon, joka elää synkässä tulevaisuuden Suomessa taistellen pahamaineista VALA-rikosjärjestöä vastaan.

Haaja vieraili Puheen Aamussa kertomassa, millaisen matkan Rendel on käynyt siitä kun hän sen ensimmäisiä ääriviivoja piirteli koulunpenkillä siihen, että nyt tämä nahkapukuinen sankari seikkailee valkokankaalla. Jere Pehkonen ja Alina Kulo haastattelevat.

Kuva elokuvasta Rendel. Kuvaaja Juuli Aschan.

Lähetykset

 • ke 20.9.2017 12.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen lopettamista säästääkseen puolustusmäärärahoissa. Naisten palvelun määräaikaisella lopettamisella säästettäisiin muutamia miljoonia euroja. Puolustusministeri pyörsi jälkikäteen puheensa vetoamalla siihen, että hänen kommenttinsa oli "herätyshuuto". Eli jonkinlainen keskustelunavaus puolustusmäärärahojen leikkauksia vastaan.

  Mistä tässä on oikein kyse ja miten asiaan suhtautuu Reserviläisliitto, joka on herännyt myös vahvasti keskusteluun mukaan? Puheen Aamun vieraana oli Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola, joka kannattaa muun muassa kaikkien suomalaisten kutsuntoja sukupuoleen katsomatta.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Pahatapaisten poikien kasvatuslaitokseksi 1800-luvulla rakennetun Keravan vankilan pihalta löytyy pupuja ja komea taimitarha. Naisten vihasta vaietaan vaikka juuri siitä pitäisi puhua. Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti taukoa naisten varusmiespalveluksen järjestämiseen, jotta rahaa olisi uusiin hävittäjiin ja sotalaivoihin. Yhdeksän jälkeen vieraana on naisjäsenmääräänsä kasvattavan Reserviläisliiton 2. varapuheenjohtaja Terhi Hakola.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Redrama on kuluneen vuoden aika tasapainoillut työ ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Yhdeksän jälkeen vieraana on Redrama. Juhani Kenttämaa lomaili Ukrainassa ja kävi katsomassa, miltä näyttää Tsernobyl 36 vuotta ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Pittbullterrieri tappoi villakoiran Helsingissä. Pitäisikö osa koiraroduista kieltää Tanskan malliin vai onko vika aika remmin kaksijalkaisessa päässä?

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Raisa Pöllänen.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Prinssi Harry ja näyttelijä Meghan Markle saavat toisensa lauantaina 19.5. St. Georgen kappelissa Lontoossa. Prinssihäiden tunnelmaan pääsee suorana mukaan Yle TV1:n kautta, selostajan toimii Marjukka Havumäki. Prinssihäitä studiossa seuraa myös tietokirjailija Kaisa Haatanen, joka piipahti Puheen Aamun vieraana puhumassa kuninkaallisten hovien loistosta.

  Haatanen on nyt ensimmäistä kertaa kommentoimassa kuninkaallisia juhlia. Hän ei epäröinyt hetkeäkään tarttua tilaisuuteen. Kuninkaalliset, traditiot ja historia ovat kirjailijalle rakas harrastus.

  Kaisan suosikkikuninkaallinen onkin sopivasti prinssi Harry.

  - Pidän hänen vilpittömyydestään. Sydämeni sykähtää aidon tätimäisesti, kun huomaan, että hänestä on kasvanut kunnollinen ja hieno nuori mies.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Suomalaiset järjestivät Dublinissa "Feministisen kiroiluiltaman" Irlannin aborttikansanäänestyksen alla. Erona Suomessa pidettäviin iltamiin oli Rosa Meriläisen mukaan se, ettei miehiä nähty lavalla. Uusi Lastensairaala luovutetaan HUSsille värikkäiden vaiheidensa jälkeen. Prinssi Harry ja Meghan Markle saavat toisensa lauantaina. Yhdeksän jälkeen vieraana on kuninkaallisten hovien loiston asiantuntija Kaisa Haatanen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Poliisipapin tehtävä on viedä kuolinviestejä ja jäädä auttamaan omaisia silloin, kun kuolema on tullut onnettomuudessa tai väkivaltaisesti. Suomen ainoa päätoiminen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen on ollut mukana perhesurmien ja kouluampumisten jälkipuinneissa sekä tuonut raskaita viestejä rikosten ja onnettomuuksien uhrien läheisille. Virka-aikaa työssä ei ole. Lähtö työtehtäviin voi tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

  - Työni tärkein tehtävä on olla kuuntelija kaikissa erilaisissa tilanteissa, auttaa ihmisiä eteenpäin akuutissa kriisissä. Liiat sanat häiritsevät surussa, tärkeintä on suostua olemaan tilanteessa tukena.

  Carita oli Puheen Aamussa Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Kodin puhtaus sakkaa sängyissä: nukumme likaisemmissa paikoissa kuin simpanssit. Pitääkö jo lukioikäisen tietää tuleva ammattinsa, jos opiskelemaan valitaan ylioppilastodistuksella? Suomen ainoa täysipäiväinen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen on ollut mukana esimerkiksi Myyrmannin pommi-iskussa, Estonian uppoamisessa ja kouluampumisissa. Yhdeksän jälkeen hän kertoo, miten olla läsnä läheisen surussa.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Noin viikon studion ensimmäinen kausi on käynnissä Yle TV2:ssa. Ajankohtaissatiirin juontajina toimii kaksi kokenutta stand up -koomikkoa Anders Helenius ja Eeva Vekki.

  Avustajia takakonteissa, elvytys eduskunnan pikkujouluissa, plagiointisyytös kansanedustajan ja entisen presidenttiehdokkaan gradusta - minkälaista materiaalia Arkadianmäki tarjoaa komiikalle tänä aikana? Miten hauskaa ja viihdyttävää sisältöä tehdään määrämittaisesti jokaviikkoiseen televisio-ohjelmaan? Entä kuinka intohimoisesti Vekki ja Helenius suhtautuvat itse politiikkaan? Mikä siinä on heidän mielestä kiinnostavaa?

  Tätä kyselivät Noin viikon studion luotsaajilta Puheen Aamun Linda Vettanen ja Jere Pehkonen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Cannesin elokuvajuhlilla suomalaisloistoa, kun Jasper Pääkkönen ja Juho Milonoff näyttelevät merkittävien ulkomaisten elokuvien keskeisissä rooleissa. Helle houkuttaa pihoille ja naapurisopu joutuu koetukselle. "Noin viikon studio" on jatkanut maaliskuusta alkaen siitä, mihin uutiset jäivät. Eeva Vekki ja Anders Helenius kertovat yhdeksän jälkeen, miten syntyy hyvä arkisatiiri.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Minna Uusi-Eskola.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Juuri ostoksensa maksaneelta ostajalta kysytään, mikä oli tuotteen hinta, eikä hän muista sitä. Tarkoittaako se, että ostaja ei välitä hinnasta? Miten me teemme ostopäätöksemme? Entä millaisen ajatusprosessin hinnoittelusta käyvät yritykset ennen kuin tuote on kaupan hyllyllä?

  Puheen Aamussa pureuduttiin hinnoittelun psykologiaan, joka auttaa ymmärtämään ostajan käyttäytymistä. Aihetta on tutkinut ja siitä Mitä maksaa -kirjankin kirjoittanut kauppatieteiden tohtori Outi Somervuori. Linda Vettanen ja Jere Pehkonen kyselivät häneltä muun muassa alennusmyyntien tehokkuudesta, mikä ostajalle on loppupeleissä tärkeintä ja kuka on onnistunut hinnoittelussa parhaiten.

  - Mieti aina mitä tarvitset ja mitä haluat. Omaa ostokäyttäymistä on vaikea arvioida. Jos epäröit, suosittelen käyttämään ystävää apuna, vinkkaa Somervuori.

 • Näinä päivinä Liito-orava -livessä odotetaan nähtäviksi pesästä liikkeelle lähtevät liito-oravan poikaset. WWF:n luontolivekameroiden kautta voi tänä kesänä seurata norppien ja liito-oravien lisäksi kalasääskien pesäpuuhia sekä metsäpeuroja. Ääniliveä on tarjolla Helsingin edustan Vallisaaresta.

  WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen korostaa, että livekamerat sijoitetaan siten, etteivät ne häiritse eläimiä eivätkä satunnaiset ihmiset voi osua kameran eteen. Eläinlajit eroavat toisistaan siinä, kuinka helposti ne suostuvat kuvattaviksi. Esimerkiksi merikotka ei helposti pesi pesään, jonka lähistölle on sijoitettu kamera. Kalasääskeä puolestaan ei häiritse edes pesän viereen talviaikana tuotu kamera.

  Norppalive sai alkunsa vuonna 2016 osa Itä-Suomen yliopiston tutkimushanketta. Tavoitteena oli tunnistaa mahdollisimma monta norppaa kylkikiehkuroiden perusteella. WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sai kuitenkin ajatuksen, että still-kuvien lisäksi Saimaan rannalta voisi taltioida liikkuvaa kuvaa, ja välittää sitä verkkoon. Kolmantena livepäivänä suosio räjähti, kun Pullervona tunnettu norppa asettautui köllöttelemään kameran eteen.

  Joonas Fritze ja Petteri Tolvanen olivat Puheen aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraina.

 • 9km/h kulkevalla sähköpyörätuolilla Oulusta Lissaboniin. Oululainen Ville Jaaranto halusi tehdä tämän 5000 - 6000 kilometrin matkan kiinnittääkseen huomiota vammaisten kohteluun. Hankkeesta innoistuivat myös elokuvamiehet Aleksi Puranen ja Pasi Hakkio, jotka alkoivat taltioida tarinaa dokumenttielokuvaksi.

  Jaarannon avustajaksi lähes neljän kuukauden matkalle haki viisisataa halukasta. Heistä valittiin kolme. Dokumenttielokuvassa "Wheels of Freedom" Jaarannon ja avustajien välit paikoin tulehtuvat ja Jaarannon matka itsessään nouseekin asiaksi, jonka kautta vammaisten kohtelu paljastuu.

  Ohjaaja Aleksi Puranen tutustui Ville Jaarantoon toimiessaan aiemmin hänen avustajanaan. Purasen ja tuottajan Pasi Hakkion oli välillä vaikea olla puuttumatta matkan tapahtumiin ja vain taltioida niitä ulkopuolisina. Toisaalta he tiesivät, että ongelmista syntyy hyvää elokuvaa.

  Linda Vettasen ja Jere Pehkosen haastateltavina on Aleksi Puranen, Pasi Hakkio ja Ville Jaaranto.

Klipit

 • Redrama on kuluneen vuoden aikana tasapainoillut työn ja vapaa-ajan sekä jaksamisen kanssa. Luovuus tuntui tyrehtyvän eikä musiikin tekeminen tuntunut sujuvan. Redrama vieraili Puheen Aamun Linda Vettasen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä