Riku ja Tunna - Docventures

Ihmisten internet

 • 55 min
 • toistaiseksi

Riku Rantala ja Tuomas Milonoff syntyivät maailmaan, jossa nettiä ei ollut olemassa. Pian he ovat jo vähemmistössä. Kysymys kuuluu, miten internet tulee muuttamaan ihmistä jo seuraavien sukupolvien aikana? Aiheen herättämät kelat käydään läpi suorassa lähetyksessä yhdessä tekniikan tohtori Jyrki Kasvin kanssa.

Lähetykset

 • to 5.10.2017 15.05 • Yle Puhe

Jaksot

 • Riku Rantala ja Tunna Milonoff avautuvat siitä, kuinka karjuvat toisilleen - koska oma keskeneräisyys ja heikkous on tunnustettava. Pahimmillaan voimme elää elämäämme olematta koskaan tietoisia. Syvän pään mysteerin edessä myös vieraana oleva terapeutti Tommy Hellsten liikuttuu.

 • Miten ajattelusi menee vinoon? Riku Rantala ja Tunna Milonoff keskustelevat psykologi Joni Martikaisen kanssa mielen manipuloinnista.

 • Syyllisyys kalvaa pirullisesti, tunnustaa Tuomas Rajala Rikun ja Tunnan vieraana. Nyt 10 vuoden jälkeen Tuomas on antanut itselleen anteeksi ja ymmärtää miten mies pärjäisi elämässä paremmin.

 • Docventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff pohtivat tietokirjailija Joonas Pörstin kanssa sitä, miten propagandan mekaniikka toimii ovelasti. Propaganda häviää näköpiiristä - piiloon ryhmiin, joissa on miljoonia ihmisiä, jotka etsivät hyväksyntää.

 • Kuka määrää mistä puhutaan? Mitä enää saa sanoa? Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin vieraina valta-asemia myllyttävät Tästä saa puhua -kirjan pohjalta Kaarina Hazard ja Maaret Launis.

 • Onko kiihkoton maahanmuuttokeskustelu mahdollista? Docventuresin Riku ja Tunna tarttuvat haasteeseen yhdessä Helsingin kaupunginkanslian erikoistutkijan Pasi Saukkosen kanssa.

  Saukkosen mielestä kansainvälisen muuttoliikkeen vaikutukset Suomeen on otettava vakavasti, mutta myös rauhallisesti. Hän painottaa, miten tärkeää on ymmärtää, että ihmisten liikkuminen on luonnollista eikä sinänsä väärin, ja että maahanmuutto on niin monimutkainen ja laaja-alainen ilmiö, että siihen pitää perehtyä kunnolla yhteiskunnan ylätasoa myöten. #docventures

 • Docventures pohtii yhdessä tutkija Johanna Hurtigin kanssa sitä, miksi seksuaalista hyväksikäyttöä tapahtuu ja miten tästä kammottavasta aiheesta voi puhua.

 • Docventuresin Riku ja Tunna pelastavat maailman tulevaisuustutkija Risto Linturin kanssa.

  Aurinkoenergia on kaikkeen ratkaiseva avain: kun aurinkoenergian käyttö kasvaisi, sen hinta laskisi. Puhtaalla energialla voitaisiin tehdä ruokaa vaikka luolissa maan alla.

  Taivaalta voitaisiin valmistaa materiaalit, joista tulevaisuuden autot rakennettaisiin: ilman hiilidioksidi sidottaisiin sulan suolan ja rautapalikan avulla, ja syntyvällä materiaalilla voitaisiin korvata nykyiset ilmastoa kuluttavat materiaalit.

  Docventuresin audiomatka toiveikkaaseen tulevaisuuteen.

 • Docventures käsittelee meneillään olevaa informaatiokamppailua ja sitä, miten meidän mielikuviin vaikutetaan. Totuuden jälkeisen ajan ytimessä on se, miten maailma jakautuu kun vanhat kaikkia yhdistäneet asiat ja yhteiset viholliset ovat poistuneet. Tärkeintä ei ole se, mikä on totta, vaan se, kenen tarina on vetävin.

  - Informaatiokamppailussa Suomeakin testataan, sanoo Rikun ja Tunnan vieras, dosentti ja vanhempi tutkija Antto Vihma.

  Lisää aiheesta: yle.fi/docventures

 • Voiko virkavaltaan enää luottaa? Docventuresissa ruoditaan poliisi- ja viranomaistoiminnan läpinäkyvyyttä ja väärinkäytöstä. Valamiehistössä äänessä syväkurkku Riku Rantala ja vinkkimies Tunna Milonoff vieraanaan sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari.

  Hyvinvointivaltion rakastajaksi itseään kutsuva Saari etsii pieniä heikkoja kohtia, ennen kuin yhteiskunnassa suuret ongelmat tulvivat sisään.

  Saari nosti suureksi uhaksi sen, että kohta suomalaisia elää yhtä aikaa viisi sukupolvea, joista kaksi on koulussa ja kaksi eläkkeellä. Kenelle riski kaadetaan, että saadaan luvatut eläkkeet maksettua ja luottamus lunastettua.

  Hyvinvointivaltion varojen jako on nollasummapeliä, ja kaikilla intresseillä on edunvalvojansa. Saari ottaa esimerkiksi kotitalousvähennyksen, josta nauttivat eniten isotuloiset, mutta miljoonille voisi olla muutakin käyttöä.

  - Suomi on yksi organisoituneimmista maista edunvalvojien suhteen, kaikille tahoille on järjestöt jotka ajavat tiettyjä etuja.

  Lisää aiheesta yle.fi/docventures.

 • Docventuresin vieras on itsekin katsonut “suoraan tappajan silmiin”. Ulkoministeriön tutkijan Olli Ruohomäen mukaan tulevaisuus näyttää Lähi-idässä synkältä ellei juurisyihin puututa. Riku, Tunna ja Olli pureutuvat pimeyden ytimeen, kun aiheena poliittinen väkivalta, hirmuvalta ja terrorismi.

  Osallistu keskusteluun #docventures.

 • Docventuresissa puhutaan miesten tunteista, nuorten syrjäytymisestä ja siitä miten 70 000 nuorta on kadonnut yhteiskunnan tutkasta.

  Rikun ja Tunnan vieraana on sanataideohjaaja ja päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, jonka mukaan nuorten poikien osattomuuden tunne liittyy lukutaitoon. Rap-lyriikat on yksi ratkaisu.

  Osallistu keskusteluun #docventures.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Docventuresin urheiluaiheinen ohjelma alkaa Riku Rantalan lausumalla Uuno Kailaan runolla Pallokentällä

 • Riku ja Tunna pohtivat onko poliisi Suomessa vielä korruptoitumaton. Ja lupaavat illalla vielä lisää tietoa tästä asiasta. Pojilla on harvinainen haastattelu mieheltä, joka tietää alamaailmasta paljon. Koko haastattelu illalla, maistiaispala tässä.

  Illalla TV2 kello 21.00. Leffana Docventures esittää absurdin hauskan tanskalaisdokumentin The Ambassador.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä