Nosto

Arkivegeilijälle liha on juhlaruokaa - se on luksushyödyke!

 • 56 min
 • toistaiseksi

Yhä useampi syö nykyään välillä vegeruokaa. Maailmalla puhutaan flexaamisesta tai fleksitarismista. Viidessä vuodessa asenneilmapiiri on muuttunut selvästi positiiviseen suuntaan. 21 prosenttia suomalaisista on jo vähentänyt lihankäyttöä ja suuri osa ainakin harkitsee sitä. Mutta, miten tehdä se hyvin? Tästä puhuttiin Nostossa, kun vieraina olivat ruokabloggaajat ja ruoka ja hyvinvointiyrittäjät Tuulia Järvinen ja Tuulia Talvio.

Tuuliat puhuvat arkivegeilyn puolesta.

- Arkivegeily ei ole mustavalkoista, sillä se sallii eläinkunnan tuotteita rajoitetusti. Pääpaino on siis siinä, että arkisin eläinkunnan tuotteita ei käytettäisi vaan lihalla herkuteltaisiin ja se olisi hieman jopa luksusta.

Lähetyksen lopuksi puhutaan Ruoka-Kalevalasta. Se on kirja, johon on kerätty suomalaisten ruokatarinoita. Se kertoo, miten me syömme ja millaisia elämyksiä olemme ruuan ääressä kokeneet. Ruoka-Kalevalan sisällöstä kertoi tarkemmin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtaja Tero Norkola.

Toimittajina Linda Vettanen ja Iiris Arjanne.

Kuva: Mike Tinnion

Lähetykset

 • pe 6.10.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Suvi Puukangas.

 • Maailman parhaan kokkikilpailun Euroopan Bocuse d’Or-karsinnat käytiin ihan vasta Torinossa Italiassa. Kilpailun kärkeen nousivat Norja, Ruotsi ja Tanska. Suomi sijoittui neljänneksi, voitti parhaan vadin palkinnon ja menee Lyonissa tammikuussa pidettäviin loppukilpailuihin
  Tekeekö kokki ravintolasta parhaan vai mistä se koostuu? Onko Suomi kaukana maailman huipusta?

  Hampurilaiset tuntuvat olevan kova trendi ravintolamaailmassa tällä hetkellä. Entisestä kioskiruoasta on tullut makupala hienoihinkin ravintoloihin.
  Miltä maistuu täydellinen hampurilainen?
  Vieraana burgerimies Akseli Herlevi.
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Viimeinen keikka ohjelmasarja kertoo kahdeksan kiehtovaa tarinaa esiintyjistä, jotka menehtyivät ”näyttämölle”.
  Sarjan on toimittanut mentalistina paremmin tunnettu Pete Poskiparta ja se kuullaan Yle Puheen kesäisissä torstai-iltapäivissä.
  Millaista oli paneutua viihdyttäjien traagisiin tarinoihin?
  Vieraana Pete Poskiparta.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Intia on asukasluvultaan maailman toiseksi suurin maa Kiinan jälkeen ja Intian väestö kasvaa räjähdysmäisesti.
  Monelle suomalaiselle mielikuva Intiasta on valtavia ruuhkia, sekasortoista liikennettä, jossa kohtaavat lehmät ja riksat. On kultaisia temppeleitä ja äärimmäistä köyhyyttä.
  Toisaalta Himalajan vuoristo ja aavikot näyttävät erilaisen puolen maasta, jonka kulttuurista Suomeen on tihkunut vain vähän vaikutteita.
  Mutta millaisena Intian näkee maassa elokuva-alaa opiskellut Anna Pesonen-Smith?
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Asko Argillanderin tarina on uskomaton tositarina vuosia kestäneestä pahoinpitelystä ja onnettomasta kohtalosta. Tämä ihmeellisen surullinen tarina on painettu nyt kirjaan Erään tapon tarina.
  Asko kävi vieraana kertomassa tarinansa omin sanoin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Tulevan kesän suurin urheilutapahtuma jalkapallon MM-kisat alkaa 14.6.. Yle Puhe valmistautuu kisoihin puhumalla 24 tuntia jalkapallosta alkaen lauantaina klo 12.
  Mitä kaikkea kisoihin liittyy kumpi herroista Riku Salminen ja Matti Härkönen voittaa tiukan tietovisan?
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Keväällä kuulimme uutisen uuden audiovisuaalisen alan tuottajien edunvalvonta- ja tekijänoikeusyhdistyksen APFI ry:n perustamisesta. Sen tehtäviksi määriteltiin suomalaisen audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tuottajien edunvalvonta, kansainvälistymisen edistäminen, tekijänoikeuksien kollektiivinen hallinnointi sekä alan tapahtumien ja kilpailujen järjestäminen.

  Mitä kaikkea tämä tarkoittaa?
  Vieraana APFI ry:n tuore toiminnanjohtaja Teemu Kalliala.

  Toimittajana Miia Krause.

 • Valokuvaaja Markus Jokela kuvasi 25 vuoden aikana Yhdysvalloissa, Nebraskassa Table Rockin kylässä ihmisiä ja taphtumia. Viime vuonna Jokela palkittiin kuvasarjastaan maailman arvostetuimmassa kuvajournalismin kilpailussa World Press Photossa.
  Reilu vuosi sitten edesmenneen toimittaja Ilkka Malmbergin kanssa tehdyistä matkoista on myös julkaistu kirja ja Markus Jokela kävi Nostossa kertomaan miten Table Rock ja sen ihmiset muuttuivat 25 vuoden aikana.
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Työn merkityksellisyyden kokemuksen kaipuun on väitetty kasvaneen viimeisten vuosikymmenien aikana etenkin nuorilla ja merkityksellisyydestä puhutaan jatkuvasti enemmän.
  Miten merkityksellinen työelämä saavutetaan?
  Työpsykologi Jaakko Sahimaa on ollut juuri perustamassa Meaningful Work Finland ry:tä, jonka tarkoituksena on edistää merkityksellisen työn teemaa yhteiskunnallisella tasolla.
  Toimittajana Miia Krause

 • Artistinimeä M käyttävän Minja Kosken ensimmäinen albumi ”Tehtaantyttö” ilmestyi viime vuoden syyskuussa ja sai mediassa loistavat arviot.
  Nyt on luvassa se vaikea toinen albumi ja kesä on buukattu suurimmille festareille.
  Mitä kuuluu Minja Koskelle ja miten visuaaliset tekstit syntyvät?
  Toimittajana Suvi Puukangas.

 • Lauantaina 2.6. alkaa ihan uudenlainen tv-draamasarja Tarinanmetsästäjät suomalaisten kesänviettäjien iloksi. Ylen ja Ryhmäteatterin yhteistyössä syntyneessä sarjassa reissataan ympäri maata ja toteutetaan elokuva kussakin mukaan valikoituneessa kymmenessä kaupungissa.

  Kullakin paikkakunnalla käydään taistelu aikaa vastaan eikä tehtävä ole ammattilaisillekaan helppo. Elokuvaa lähdetään tekemään aina nollasta ja erilaisten haastattelu- ja improvisaatiotehtävien kautta luodaan käsikirjoitus, jonka pohjalta elokuva näytellään ja kuvataan. Tiimillä on elokuvanteon apuna paikkakuntalaisia näyttelijöitä ja asukkaita.

  Nostossa vierailivat Tarinanmetsästäjien pääkäsikirjoittaja Johanna Hartikainen sekä Ulla Heikkilä, joka myös ohjasi ja käsikirjoitti sarjaa.
  Toimittajana Miia Krause

 • Mitä tapahtui kahdeksassa vuodessa räpin kaksinkertaiselle Suomen mestarille?
  Uutta musiikkia pitkästä aikaa julkaissut Ruudolf vieraili Nostossa juttelemassa mm. siitä mitä kaikkea piti kahdeksan vuoden aikana käydä läpi, ennen kuin uutta musiikkia tuli ulos.
  Kuinka paljon muureja piti murtaa?
  Toimittajana Suvi Puukangas

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä