Koe uusi yle.fi
Nosto

Arkivegeilijälle liha on juhlaruokaa - se on luksushyödyke!

 • 56 min
 • toistaiseksi

Yhä useampi syö nykyään välillä vegeruokaa. Maailmalla puhutaan flexaamisesta tai fleksitarismista. Viidessä vuodessa asenneilmapiiri on muuttunut selvästi positiiviseen suuntaan. 21 prosenttia suomalaisista on jo vähentänyt lihankäyttöä ja suuri osa ainakin harkitsee sitä. Mutta, miten tehdä se hyvin? Tästä puhuttiin Nostossa, kun vieraina olivat ruokabloggaajat ja ruoka ja hyvinvointiyrittäjät Tuulia Järvinen ja Tuulia Talvio.

Tuuliat puhuvat arkivegeilyn puolesta.

- Arkivegeily ei ole mustavalkoista, sillä se sallii eläinkunnan tuotteita rajoitetusti. Pääpaino on siis siinä, että arkisin eläinkunnan tuotteita ei käytettäisi vaan lihalla herkuteltaisiin ja se olisi hieman jopa luksusta.

Lähetyksen lopuksi puhutaan Ruoka-Kalevalasta. Se on kirja, johon on kerätty suomalaisten ruokatarinoita. Se kertoo, miten me syömme ja millaisia elämyksiä olemme ruuan ääressä kokeneet. Ruoka-Kalevalan sisällöstä kertoi tarkemmin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtaja Tero Norkola.

Toimittajina Linda Vettanen ja Iiris Arjanne.

Kuva: Mike Tinnion

Lähetykset

 • pe 6.10.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Suomalainen musiikki on maailman terävintä kärkeä ja kehittyy jatkuvasti. Näin väittää tuore suomalainen biisiviennin visio. Millä tämä väite lunastetaan? Vieraina Music finlandin vientipäällikkö Katariina Sorsa sekä monille artisteille biisejä kirjoittanut Tido Nguyen. Haastattelu on uusinta marraskuun lopusta.
  Selvitämme myös mitä kuuluu 70-vuotiaalle Tampereen oopperalle.
  Toimittajana Iiris Arjanne.

 • Ovatko rokotukset suurta huijausta? Onko luomu terveellisempää kuin tehotuotettu?
  Näihin kysymyksiin on varmaan jokainen viime vuosina törmännyt, vaikka tieteellistä faktaa ei ole.
  Joko kokemukset ovat vahvempia argumentteja kuin faktatieto?
  Vieraana psykologian dosentti Marjaana Lindeman Helsingin yliopistosta.
  Katsastamme myös jouluisen kinkun paiston ja selvitämme mitä paistossa syntyvälle rasvalle pitäisi tehdä.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Yle uudistaa radiokanaviaan ja myös Yle Puhe muuttuu, mutta miten?
  Studiossa kysymyksiin vastaamassa Yle Puheen ohjelmapäällikkö Olli Junes sekä vastaava tuottaja Jani Kortti.

  Tänään on myös #kehujenkeskiviikko. Selvitämme kuinka helppoa on kehua työkaveri ja ennen kaikkea kuinka vaikeaa on ottaa kehuja vastaan.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

 • Tupakka on myrkyllistä, haittaa terveyttä ja savu haisee pahalle. Näin sanovat nuoret tuoreessa tutkimuksessa. Samalla, kun tupakan poltto vähenee, on muiden tupakkatuotteiden käyttö kuitenkin jonkinasteisessa nousussa. Mitä tapahtuu tulevaisuudessa tupakoinnille? Vieraana nuorten tupakoinnista julkaissut tutkija Mikko Piispa.

  Tänä iltana televisiossa nähdään Kaksoislataus-dokumentti, jossa nuoret miehet matkaavat armeija-ajan tapaturmapaikalle. Studiossa vierailee dokumentin ohjaaja Pauliina Motturi.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Miten selvitä vieraiden ihmisten tapaamisesta, kun jännitys nostaa hien pintaan ja suu kuivuu korpuksi? Jännittämisestä Saa jännittää -kirjan kirjoittanut Minna Martin on Noston vieraana, haastattelu on uusinta marraskuun alusta.

  Otamme lisäksi yhteyden joulun kiireisimpään paikkaan, jossa sesonki alkaa olla käynnistymässä.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen sekä Iiris Arjanne

 • K-X-P nauttii kulttisuosiota maailmalla varsinkin intensiivisten keikkojensa avittamana. Siirtyykö suosio mukana, kun bändin solisti Timo Kaukolampi julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa? Ja mitä kaikkea onkaan luvassa soolouralla? Se selviää kun herra Kaukolampi saapuu vieraaksi studioon.

  Otamme myös selvää, mitä kuopiolaiset haluavat säilöä tuleville sukupolville kun aikakapseli sinetöidään seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

 • Satavuotisen itsenäisen Suomen Linnan juhlat ovat nyt juhlittu. Miltä valtakunnan suurin ja kaunein pukukavalkadi näytti trashionistan silmin? Nostossa Linnan juhlien pukuloistoa oli arvioimassa trashionista Outi Pyy.

  Pyy on kierrätysmuotiin erikoistunut pukusuunnittelija. Hänen luomuksiaan on nähty myös Linnan juhlissa. Moni varmasti muistaa Pyyn kahvikapseleista sunnitteleman puvun muutaman vuoden takaa. Millaisia juhlapukuja pystyy kierrättämällä tekemään?

  Lähetyksen lopuksi selbvitellään myös lasten rahankäyttöä - paljonko on paljon?

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Millaisia tunteita liitämme tuttuihin kotimaamme symboleihin? Nosto selvittää, kun vieraana on filosofian tohtori Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta.
  Kuulemme myös maillaisia ovat rakastetuimmat suomalaiset laulut.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Äiti Amma kävi jälleen Suomessa viikonloppuna halaamassa ihmisiä ja levittämässä rauhan ja rakkauden sanomaa. Mikä Ammassa ja halaamisessa on se taika, joka sai tuhannet suomalaiset taas viikonloppuna kerääntymään Itä-Helsinkiin? Mitä rock-tähti saa elämäänsä Ammalta? Vieraana Amman useaan kertaan tavannut Mikko von Hertzen.
  Selvitämme myös mitä 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän ohjelmistossa kimaltaa.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Millainen on oopperan matka pilkkeestä silmäkulmassa synnytyslaitokselle ja lopulta radioon ihmisten kuunneltavaksi? Vieraana uuden Kylmän maan kuningatar -radio-oopperan säveltäjä Riikka Talvitie ja puhelimitse mukana on yhdessä oopperan roolissa loistava Aino Venna.
  Selvityksessä myös vapaaehtoistyön kuviot.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Suomalainen musiikki on maailman terävintä kärkeä ja kehittyy jatkuvasti. Näin väittää tuore suomalainen biisiviennin visio. Millä tämä väite lunastetaan? Vieraina Music finlandin vientipäällikkö Katariina Sorsa sekä monille artisteille biisejä kirjoittanut Tido Nguyen.

  Joulukuun alun kunniaksi laulamme hiljaa mielessämme joululauluja ja soitamme joulualuluttomaan kauppakeskukseen.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Start-upien vuodenaika on käsillä. Megatapahtuma Slush on synnyttänyt ympärilleen useita erilaisia tapahtumia, joissa innokkaat yrittäjät esittelevät ideoitaan joka puolilta maailmaa saapuville rahoittajille. Mistä rahat riittävät? Ja keitä nämä rahoittajat ovat? Vieraana Reidar Wasenius Suomen bisnesenkeliverkostosta.

  Vietämme myös tissiviikkoa, mistä kampanjassa on kyse?

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä