Radio Suomi Kuopio

Wauto-auto löytää nuoret

 • 10 min
 • toistaiseksi

Walkers-auto, eli tuttavallisemmin Wauto, on liikkunut nuorten parissa Kuopion alueella elokuusta lähtien. Nuorten kohtaamispaikaksi muutettu asuntoauto liikkuu haja-asutus ja kuntaliitosalueilla. Joka toinen viikko Wauto liikkuu Kuopion keskustan alueella.
Muuruvedellä auto parkkeerattiin kylätalon pihaan. Kuopion kaupungin etsivän nuorisotyön työntekijät Mika Vesterinen ja Marja Heikkinen ovat Marianne Mattilan haastattalussa. Wautoon on tutustumassa myös paikallisia nuoria ja kyläyhdistyksen väkeä.

Lähetykset

 • pe 22.9.2017 19.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Sisaret - meitä on paljon! (Olosuhdelapsettomia.) Meitä kohta nelikymppisiä sinkkuja, joiden biologinen kello ei tikitä tuskaisena mutta joiden munasarjat hiljenevät. Halutako äidiksi vai ei onko se ylipäänsä enää mahdollista? Millaisia vaihtoehtoja on olemassa ja millaista arvopohdintaa suvun jatkamisen kysymykset nostavat pintaan? Tule mukaani hedelmällisyysklinikalle, otamme siitä yhdessä selvää. Olen toimittaja Maija Ilmoniemi ja laskeudun lääkärin käsiin isojen kysymysten kanssa.

 • Maailman kriisipesäkkeet ovat tulleet tutuiksi kuopiolaiselle Jouni Korhoselle. Hän on ollut YK:n rauhanturvaamistehtävissä neljä kertaa ja kerran Pohjoismaisen taisteluosaston tehtävissä. Ensimmäisen komennuksen hän suoritti Etelä-Libanonissa 90-luvun lopulla ja pian sen jälkeen uudelleen samassa kohteessa. Kosovossa hän on ollut 2000-luvun alussa. Ehkä haasteellisin tehtävä oli hänen viimeisin komennuksensa Malissa Länsi-Afrikassa viime vuonna. Malin rauhanturvaoperaatiota on luonnehdittu YK:n historian vaarallisimmaksi. Viime vuonna siellä kuoli ainakin 23 YK:n työntekijää pommituksissa, väijytyksissä ja maamiinojen räjähdyksissä. Millainen kokemus rauhanturvaaminen on ja miten työ sovitetaan perheen kanssa? Ikävä ja pelko rakkaan puolesta on molemmin puolista kertovat Mari ja Jouni Korhonen, mutta luottamus toisiinsa ja usko rauhanturvaamisen tärkeyteen on vahva kuin peruskallio. Ylikersantti Jouni Korhonen toimi Malin pääkaupungissa Bamakossa kuljetusaliupseerina. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Fengshui on tuhansia vuosia vanha kiinalainen ympäristöoppi, josta ammennetaan aineksia myös nykypäivän harmoniseen sisustukseen. Fengshuin sanotaan parantavan ja lisäävän ihmisen hyvinvointia. Kuopiolainen Riikka Pöntynen sai ensimmäisen kerran käteensä fengshuista kertovan kirjan vuonna 2000 odottaessaan perheen esikoista. Kirja teki heti syvän vaikutuksen ja niinpä hän alkoi perehtyä oppiin tarkemmin. Nyt hän toimii itse koulutettuna fengshui-konsulttina ja antaa hyvin käytännöllisiä neuvoja kodin viihtyvyyden parantamiseksi. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Yksitoistavuotias kuopiolainen Silmu Ståhlberg näyttelee Risto Räppääjää tulevassa elokuvassa Risto Räppääjä ja pullistelija. Nelli Nuudelipäänä nähdään Lumi Kallio, ja muissa rooleissa ovat muun muassa Jenni Kokander, Timo Lavikainen ja Pamela Tola. Solar Filmsin ja Ricky Rapper Oy:n tuottaman elokuvan ohjaa Markus Lehmusruusu. Varpu Mäntymäki tapasi Helsingistä elokuvan tiedotustilaisuudesta palanneen Silmu Ståhlbergin. Nuorelle näyttelijälle tulee varsin kiireinen alkukesä, sillä hän näyttelee myös nuoren Juicen-roolin tekeillä olevassa Juice-elokuvassa.

 • Miten aloittelijan on hyvä käynnistää polkujuoksutreeni? Millainen treeni sopii ensimmäille viikoille, kun tavoitteena on 23-kilometrin juoksu? Entä millaiset kengät on syytä laittaa jalkaan, kun metsässä on vielä lunta ja jäätä?

  Nyt mennään metsään huippusuunnistaja Hannu Airilan johdolla. Radio Suomen aamujuontaja Maija Ilmoniemen polkujuoksuprojekti Hannun valmennuksessa alkoi, ja sinäkin pääset treeniin mukaan tämän kevään aikana. Mukana matkalla myös urheilupsykologi Saara Grönholm.

 • Sisarukset Armi ja Kiia Antikainen asuvat samassa talossa Kuopiossa ja jakavat toistensa ilot ja surut. Miten näin hyvä ystävyys voi syntyä siskojen välille ja miten Kiia yllätettiin hänen syntymäpäivänään aamuradiossa?

 • Kielenkäyttäjän kekseliäisyydestä on kiinni, miten hyvin löytää kuvaavia ilmaisuja. Nyt tarvitaan lauseisiin pisteitä ja "perseestä"-ilmaisun muuttamista. Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman haastattelevat nilsiäläistä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaa Maria Korkalaista suomen kielestä.

 • Kuopiolainen Sampo Jaakkola toteutti viime vuonna haaveen moottoripyörämatkasta Intiassa ja Nepalissa. Hän ajoi kahden kuukauden aikana 8000 kilometriä ilman matkasuunnitelmaa. Reissu oli todella vaativa, mutta monella tapaa opettavainen ja silmiä avaava. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Suomessa on keksitty aivan uudenlainen instrumentti: musiikkimatto. Se on juuri sitä, miltä se kuulostaa: se on matto, joka soi. Maton on kehittänyt Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen professori Jukka Louhivuori. Alunperin hän teki tutkimusta kehon liikkeen tunnistavista sensoreista. Aluksi syntyi soiva hanska ja nyt tälle innovaatiolle on tehty jatko-osa, musiikkimatto. Jyväskylästä musiikkimattoja on lähetetty kokeiluun Kuopion konservatorioon, joka muun muassa järjestää muskareita paikallisissa päiväkodeissa.

  Mattoa kokeiltiin helmikuussa 2018 Puijonlaakson päiväkodin eskariryhmässä, jossa Kuopion konservatorion varhaisiän musiikinopettajat Elina Vetoniemi ja Aino-Reeta Komulainen olivat pitämässä muskariopetusta. Kokemuksistaan maton kanssa kertovat eskarilaiset Neda Laajapuro sekä Milla Snellman. Toimittajana on Kaisu Nevasalmi.

 • Lapinlahdella juhlittiin ringeten suomenmestaruutta 21.3.2018. Lapinlahden luistin -89 voitti kolme peräkkäistä finaaliottelua Nokian urheilijoita vastaan. Kolmas ja viimeinen ottelu päättyi lukemiin 7-3. Suomenmestaruus oli joukkueelle jo kahdeksas. LL -89 Say Cheese nimellä pelannutta joukkuetta valmensi Maiju Virta. Illan ottelussa muistettiin myös lapinlahtelaista tähtipelaajaa Anne Pohjolaa, joka pelasi edellisenä viikonloppuna 500 SM-tason pelinsä. Lapinlahden jäähallissa oli paikalla yli 300 henkilöä kannustamassa omaa joukkuetta voittoon. Marianne Mattila haastatteli faneja ja pelaajia ottelun jälkeen.

 • Mitä Iivo Niskasen valmentaja sanoi miehelle juuri ennen 50 kilometrin olympiamatkalle lähtöä? Millainen on urheilijan ja valmentajan suhde? Olympiavoittaja Iivo Niskanen piti hiihtokoulun Kuopiossa, johon osallistui myös toimittajamme Maija Ilmoniemi. Kuuntele tästä Iivon ajatukset valmentamisesta:

 • Jotta voi olla onnellinen, täytyykö lähteä meditoimaan Balille? Vai mistä onnellisuus syntyy? Miksi onnestaan on niin vaikea puhua? Maija Kaipiainen on onnellinen ihminen ja life coach – juuri tässä järjestyksessä. Mitkä hetket ovat saaneet Kaipiaisen pohtimaan omaa onneaan? Kuuntele vinkit onnellisuuteen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä