Radio Suomi Kuopio

Wauto-auto löytää nuoret

 • 10 min
 • toistaiseksi

Walkers-auto, eli tuttavallisemmin Wauto, on liikkunut nuorten parissa Kuopion alueella elokuusta lähtien. Nuorten kohtaamispaikaksi muutettu asuntoauto liikkuu haja-asutus ja kuntaliitosalueilla. Joka toinen viikko Wauto liikkuu Kuopion keskustan alueella.
Muuruvedellä auto parkkeerattiin kylätalon pihaan. Kuopion kaupungin etsivän nuorisotyön työntekijät Mika Vesterinen ja Marja Heikkinen ovat Marianne Mattilan haastattalussa. Wautoon on tutustumassa myös paikallisia nuoria ja kyläyhdistyksen väkeä.

Lähetykset

 • pe 22.9.2017 19.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Puhutaan netin keskustelukulttuurista, trollaamisesta ja vihapuheesta.

 • EU-virkamies Maria Kokkonen päätti elvyttää vanhempiensa aikoinaan pitämän huoltamon ja perusti sinne kesäkahvilan. Kahvila löytyy Pohjois-Savosta Lapinlahden Alapitkältä. Kylä on myös Kokkosen synnyin- ja kesälomapaikka.

  Alapitkän Union oli Janne ja Elina Kokkosen vuonna 1963 perustama huoltoasema. Vuonna 1970 Union siirtyi uusiin tiloihin, joihin kuului parturi-kampaamo, kahvila,huoltohalli ja taksi. Paikka inspiroi myös J. Karjalaista tekemään kappaleen "Texaco, Taksi, Parturi, Baari". Sen esittää Kari Tapio.

  Virkavapaalla oleva Kokkonen on iloinen ja onnellinen kahvilan saamasta vastaanotosta. Marianne Mattila kierteli paikkaa Kokkosen kanssa. Välillä istahdettiin alas ja puhuttiin rakkaasta projektista.

 • Kuopion kaupunki on aloittanut riksapyöräilyn vanhusten hoivapalveluissa. Toiminta perustuu Pyörällä kaiken ikää -hankkeeseen, jonka idea on viedä ikäihmisiä ja muita liikuntarajoitteisia ihmisiä ajeluille riksapyörän kyydissä.
  Riksapyöräilyllä vähennetään vanhusten yksinäisyyttä ja palautetaan mieleen muistoja.
  Juha Vauhkonen pääsi Anna-Liisa Haarasen kanssa pyöräluotsi Seppo Hirvosen polkeman riksan kyytiin kiertämään Sammakkolampea ja samalla keskusteltiin muun muassa, mikä merkitys polkupyörällä oli Anna-Liisan nuoruudessa.

 • Kuopiossa funkmusiikin ympärille muodostunutta ilmiötä kuvastaa Kuopio funk fest- tapahtuma, joka näkyy ja kuuluu vesillä ja ravintoloissa. Taustalla ovat useat dj:t ja ravintoloitsijat. Levylautasella pyörii musiikki James Brownista Ernie Hawks & The Soul Investigatorsiin. Missä on Kuopion funkilmiön juuret ja ja miksi vinyylilevy on tärkeä? Juhani Forsman haastattelee Antti Lahtea ja Riku Ranivaaraa. Näin funk vei miehet:

 • Ruuhkavuodet veivät Teemu Raution etäälle liikunnasta ja rapakuntoon. Sitten mies päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja lähti lenkille. Meni vain vuotta ja nyt Teemun juoksee 84 kilometrin polkujuoksukisoissa. Miten muutos tehdään ja mikä motivoi äärimmäisiin suorituksiin? Kuuntele Teemun tarina tästä, Maija Ilmoniemi haastattelee.

 • Kuopiolainen miksaaja Mikko Tegelman on ollut studio- ja livekeikkojen ääniteknikkona kolmisenkymmentä vuotta. Studiolla levyttäneiden artistien lista on pitkä, mutta yksi mieleenpainuvimmista on ollut Agentsien Esa Pulliaisen tapaaminen. Nyt Tegelmania työllistää Sonata Arctica, Turmion Kätilöt ja kesäfestarit. Millaista on miksaajan työ? Juhani Forsman vei Mikko Tegelmanin tutulle "työpaikalle".

 • Moka on lahja, jos siitä oppii, ja johtajien vastuu on saada työntekijät uteliaiksi mokaamiselle. Mutta miten murretaan häpeän kulttuuri?
  Yrittäjä ja hallitusammattilainen Mika Sutinen kirjoiti kirjan mokaamisesta kollegansa Mikko Kuitusen kanssa. Täytyykö kaikkien epäonnistua, kysyy toimittaja Maija Ilmoniemi.

 • Sisaret - meitä on paljon! (Olosuhdelapsettomia.) Meitä kohta nelikymppisiä sinkkuja, joiden biologinen kello ei tikitä tuskaisena mutta joiden munasarjat hiljenevät. Halutako äidiksi vai ei onko se ylipäänsä enää mahdollista? Millaisia vaihtoehtoja on olemassa ja millaista arvopohdintaa suvun jatkamisen kysymykset nostavat pintaan? Tule mukaani hedelmällisyysklinikalle, otamme siitä yhdessä selvää. Olen toimittaja Maija Ilmoniemi ja laskeudun lääkärin käsiin isojen kysymysten kanssa.

 • Maailman kriisipesäkkeet ovat tulleet tutuiksi kuopiolaiselle Jouni Korhoselle. Hän on ollut YK:n rauhanturvaamistehtävissä neljä kertaa ja kerran Pohjoismaisen taisteluosaston tehtävissä. Ensimmäisen komennuksen hän suoritti Etelä-Libanonissa 90-luvun lopulla ja pian sen jälkeen uudelleen samassa kohteessa. Kosovossa hän on ollut 2000-luvun alussa. Ehkä haasteellisin tehtävä oli hänen viimeisin komennuksensa Malissa Länsi-Afrikassa viime vuonna. Malin rauhanturvaoperaatiota on luonnehdittu YK:n historian vaarallisimmaksi. Viime vuonna siellä kuoli ainakin 23 YK:n työntekijää pommituksissa, väijytyksissä ja maamiinojen räjähdyksissä. Millainen kokemus rauhanturvaaminen on ja miten työ sovitetaan perheen kanssa? Ikävä ja pelko rakkaan puolesta on molemmin puolista kertovat Mari ja Jouni Korhonen, mutta luottamus toisiinsa ja usko rauhanturvaamisen tärkeyteen on vahva kuin peruskallio. Ylikersantti Jouni Korhonen toimi Malin pääkaupungissa Bamakossa kuljetusaliupseerina. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Fengshui on tuhansia vuosia vanha kiinalainen ympäristöoppi, josta ammennetaan aineksia myös nykypäivän harmoniseen sisustukseen. Fengshuin sanotaan parantavan ja lisäävän ihmisen hyvinvointia. Kuopiolainen Riikka Pöntynen sai ensimmäisen kerran käteensä fengshuista kertovan kirjan vuonna 2000 odottaessaan perheen esikoista. Kirja teki heti syvän vaikutuksen ja niinpä hän alkoi perehtyä oppiin tarkemmin. Nyt hän toimii itse koulutettuna fengshui-konsulttina ja antaa hyvin käytännöllisiä neuvoja kodin viihtyvyyden parantamiseksi. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Yksitoistavuotias kuopiolainen Silmu Ståhlberg näyttelee Risto Räppääjää tulevassa elokuvassa Risto Räppääjä ja pullistelija. Nelli Nuudelipäänä nähdään Lumi Kallio, ja muissa rooleissa ovat muun muassa Jenni Kokander, Timo Lavikainen ja Pamela Tola. Solar Filmsin ja Ricky Rapper Oy:n tuottaman elokuvan ohjaa Markus Lehmusruusu. Varpu Mäntymäki tapasi Helsingistä elokuvan tiedotustilaisuudesta palanneen Silmu Ståhlbergin. Nuorelle näyttelijälle tulee varsin kiireinen alkukesä, sillä hän näyttelee myös nuoren Juicen-roolin tekeillä olevassa Juice-elokuvassa.

 • Miten aloittelijan on hyvä käynnistää polkujuoksutreeni? Millainen treeni sopii ensimmäille viikoille, kun tavoitteena on 23-kilometrin juoksu? Entä millaiset kengät on syytä laittaa jalkaan, kun metsässä on vielä lunta ja jäätä?

  Nyt mennään metsään huippusuunnistaja Hannu Airilan johdolla. Radio Suomen aamujuontaja Maija Ilmoniemen polkujuoksuprojekti Hannun valmennuksessa alkoi, ja sinäkin pääset treeniin mukaan tämän kevään aikana. Mukana matkalla myös urheilupsykologi Saara Grönholm.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä