Radio Suomi Kuopio

Wauto-auto löytää nuoret

 • 10 min
 • toistaiseksi

Walkers-auto, eli tuttavallisemmin Wauto, on liikkunut nuorten parissa Kuopion alueella elokuusta lähtien. Nuorten kohtaamispaikaksi muutettu asuntoauto liikkuu haja-asutus ja kuntaliitosalueilla. Joka toinen viikko Wauto liikkuu Kuopion keskustan alueella.
Muuruvedellä auto parkkeerattiin kylätalon pihaan. Kuopion kaupungin etsivän nuorisotyön työntekijät Mika Vesterinen ja Marja Heikkinen ovat Marianne Mattilan haastattalussa. Wautoon on tutustumassa myös paikallisia nuoria ja kyläyhdistyksen väkeä.

Lähetykset

 • pe 22.9.2017 19.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Setlementti Puijolan ylläpitämässä Tyttöjen Talossa alkoi viime elokuussa Otava seksuaaliväkivaltatyönhanke, jota vetää terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Anna Korhonen. Mallia työhön on otettu Helsingin Tyttöjen Talon toiminnasta, jossa vastaavaa on ollut jo 10 vuoden ajan. Aihepiirin koetaan olevan arka ja moni ei halua puhua kokemuksistaan. Viime syksynä kävi kuitenkin niin, että Korhosen tekemälle työlle tuli tukea Me too-kampanjasta. Anna Korhosta haastattelee Marianne Mattila.

 • Suonenjoella asuva opettaja ja luontokuvaaja Olli Korhonen on kiinnostunut luonnon äänien tallentamisesta ja niiden vaikutuksesta ihmiseen. Hän on äänittänyt tuulen ja veden ääntä ja julkaissut näitä äänitallenteita Youtubessa. Mutta erityisen suosituksi on noussut hänen tekemänsä äänite, Siirin-kissan kehräys. Hän julkaisi sen neljä vuotta sitten ja nyt sillä on jo yli 2 miljoonaa kuuntelukertaa eri puolilla maailmaa. Miksi tasainen yhtäjaksoinen ääni kuten kissan kehräys tai kosken kohina rauhoittaa ja saa ihmisen rentoutumaan. Tutkimuksissa puhutaan niin sanotusta valkoisesta kohinasta. Varpu Mäntymäki tapasi Olli Korhosen näiden pohdintojen äärellä.

 • Pihapuuhun pölähtänyt komea lapinpöllö säikäytti leppävirtalaisen Leena Heiskasen. Pian selvisi, että pöllö olikin avun tarpeessa.
  Ensi säikähdykseltä selvittyään Leena alkoi miehensä kanssa myös miettiä linnun ruokkimista. Ensiksi vietiin kissanruokaa, sitten pieniä suikaleita hirvenlihaa. Lintu ei kuitenkaan suostunut syömään. Niinpä he päättivät ottaa yhteyttä lintuyhdistykseen, mitä erikoisen vieraan kanssa pitäisi tehdä. Linturengastaja Hannu Kärkkäinen tuli paikalle. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Somekohuista ja -lynkkauksista on tullut arkipäivää 2010-luvulla.

  Mitä on tapahtunut suomalaiselle keskustelukulttuurille? Elämmekö nyt mielensäpahoittajien maailmassa, jossa on normaalia satuttaa ja tulla satutetuksi?

  Mitä asiasta ajattelee kuopiolainen pappi ja lääkäri Ilkka Koponen, joka tarkastelee maailmaa niin uskon kuin tieteen näkökulmista? Koponen istui pyöreään pöytään Yle Kuopion aamujen Maija Ilmoniemen ja Juhani Forsmanin kanssa.

 • Kuopiossa avattiin muutama viikko sitten urheiludivari. Joulun alla kaupankäynti oli verkkaista, mutta nyt juhlapyhien välipäivinä on lähdetty liikkeelle. Moni etsii käytettyjä suksia ja luistimia kouluikäisille lapsilleen. Marianne Mattila seurasi asiakasvirtaa ja jututti samalla uusia monoja ostamassa olleita Elsa Räsästä ja Laura Pehkosta. Mika Huikarin ja Satu Salmelan matkaan lähti vaaleanpunaiset pienet luistimet. Entä millä hinnalla Soili Korhonen onnistui myymään parit luistimet ja muutaman mailan. Divarin myyjä Petri Putkonen kertoo muun muassa, että kysytyin tuote on vuodenaikaan nähden yllättävä.

 • Mitkä ovat Pohjois-Savon plussat ja miinukset ja mille näyttää alueen henkinen vire? Maakuntajohtaja Marko Korhosta haastattelee Juhani Forsman.

 • Jääkiekon MM-kulta antoi ison sysäyksen Sami Kapasen uralle. 95-elokuvan Sami aikoo katsoa perheensä kanssa. Mitä vaaditaan joukkueen menestykseen ja mille näyttää KalPan ensi vuosi? Maija Ilmoniemi haastattelee.

 • Ville Haatainen muutti ruuhka-Suomesta rauhallisempiin maisemiin Savoon. Mitkä asiat vaikuttivat paluumuuttoon Normetin työpaikan lisäksi? Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman tapasivat Villen Iisalmen Kauppahallissa:

 • Ikä ei ole este aktiivisen liikunnan aloittamiselle. Kuopiolainen Sirkka-Liisa Ruuskanen ja suonenjokinen Riitta Leppämäki aloittivat säännölllisen harjoittelun viisikymppisinä ja nyt he kilpailevat yleisurheilussa 70-vuotiaiden ikäluokassa. Näin he neuvovat liikkumaan. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • 71-vuotias Anja Oksanen - Anja-mummo on löytänyt elämän tehtävän eläkepäivinään auttaa turvapaikanhakijoita. Kun Kuopioon saapui vuonna 2015 turvapaikanhakijoita, Anja tarjoutui heti auttamaan nuoria kotoutumisessa. Toimittajana on Marianne Mattila.

 • Kiuruvetinen Nivan koulun rehtori Minna Lilja nappasi marraskuussa kahvakuulan MM-kisoista kaksi amatöörien MM-hopeaa ja kaksi veteraanisarjan MM-kultaa. Kisat järjestettiin Soulissa Etelä-Koreassa. Juha Vauhkonen kävi tutustumassa tarkemmin lajiin Kiuruveden liikuntahallilla, jossa Minna Lilja oli harjoittelemassa yhtä kolmesta kahvakuulan nostomuodoista.

 • Iisalmen luontomuseon hoitaja Pertti Kaarakainen jättää pian museonhoitajan tehtävät. Museo on ollut Kaarakaisen sydämen asia jo vuodesta 1990 lähtien. Museonhoitajana hän aloitti vuonna 2000, jolloin Iisalmen Luonnon Ystävien luontomuseo siirtyi Kulttuurikeskuksen alakertaan. Kaarakainen on täyttänyt lähes kaikki museon eläimet ja rakentanut vitriinit. Nykyään luontomuseo pitää sisällään muun muassa reilusti yli satatuhatta kasvi-, hyönteis- ja nisäkäsnäytettä. Juha Vauhkonen tapasi Pertti Kaarakaisen työn touhussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä