Klassikkoparatiisi

Italian auringossa

 • 52 min
 • ei kuunneltavissa

"Täällä olen Firenzessä, ilma on lämmin ja taivas kirkas; kaikki on kaunista ja riemukasta", kirjoitti Felix Mendelssohn kotiin Berliiniin lokakuussa 1830. Suuri seikkailu Italiassa oli juuri alkanut, ja siitä Mendelssohn aikoi säveltää sinfonian. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin.

Ohjelman musiikit:

Felix Mendelssohn:

Scherzo Oktetosta op.20
(Christian Tetzlaff, Isabelle Faust, Lisa Batiashvili, ja Antje Weithaas, viulu, Rachel Roberts ja Ori Kam, alttoviulu, Tanja Tetzlaff ja Quirine Viersen, sello).

Sinfonia no 4 A-duuri "Italialainen"
(18. vuosisadan orkesteri/Frans Brueggen).

Lähetykset

 • ti 14.11.2017 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kuin eläin tai häikäisevä härveli. Igor Stravinskyn Kevätuhri kuuluu niihin teoksiin, joiden tenho ei lakkaa. Sen merkitys musiikinhistoriassa on vailla vertaa, sen ympärille on muodostunut varsinainen myyttien verkko. Ensi-ilta oli 29.5.1913, eli täsmälleen 105 vuotta sitten. Nyt, yli sata vuotta syntymästään, se on aina yhtä raju ja vapauttava. Teoksen esittelee Eva Tigerstedt. Ohjelma on uusinta toukokuulta 2013.

  Igor Stravinsky: Le Sacre du printemps - Kevätuhri (Los Angelesin filharmonikot/Esa-Pekka Salonen).

 • Richard Strauss eli pitkän ja vaiherikkaan elämän. Hän syntyi kun Yhdysvalloissa käytiin sisällissotaa. Hän koki suuria menestyksiä, kaksi maailmansotaa, Natsi-Saksan nousun ja tuhon. Viimeisen teoksensa hän sävelsi vuotta ennen kuolemaansa, 84:n vuoden ikäisenä.

  Richard Strauss: Neljä viimeistä laulua (Jessye Norman ja Leipzigin Gewandhaus-orkesteri/Kurt Masur).
  Wolfgang Amadeus Mozart: Fantasia c-molli K396/385f (täydentänyt Maximilian Stadler)
  (Stephen Hough, piano).

  Toimittajana Eva Tigerstedt.
  Ohjelma on uusinta vuodelta 2014.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä