Lähde ja Hämäläinen

Alkoholilain uudistus

 • 53 min
 • toistaiseksi

Harva asia saa Suomessa aikaan niin kiihkeää kansalaiskeskustelua kuin alkoholi. Eduskunta on parhaillaan uudistamassa alkoholilakia. Lainmuutos toisi muun muassa nelosoluet ruokakauppoihin ja ravintoloiden anniskeluoikeuksia väljennettäisiin.

Muutoksella on sekä vastustajia että puolustajia niin hallituspuolueissa kuin oppositiossakin.

Miten uusi laki vaikuttaa alkoholin kulutukseen, talouteen ja kansanterveyteen? Voidaanko lainmuutoksen seuraukset arvioida ennakolta?

Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat kansanedustajat Sari Raassina (kok.) ja Antero Vartia (vihr. ).

Lähetykset

 • pe 17.11.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalainen joulu on perhejuhla, jolloin kokoonnutaan yhteen nauttimaan yhdessäolosta, herkuista ja joulun perinteistä.
  Mutta yhä useampi joutuu viettämään joulua yksin. Suomen kotitalouksista jo yli 40 prosenttia on yhden hengen talouksia. Tutkimusten mukaan viidennes suomalaisista kokee elämänsä yksinäiseksi. Yksinäisyys on yhteiskunnallinen ongelma.
  Mistä yksinäisyys johtuu ja mitä sen karkottamiseksi voisi tehdä?  Pitäisikö joulun traditioita kehittää niin, että myös yksinäisillä olisi mahdollisuus juhlia muiden kanssa?
  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen ohjelmassa puhutaan joulusta ja yksinäisyydestä mutta myös toivosta.
  Vieraina ovat emerituspiispa Eero Huovinen ja etsivää nuorisotyötä tekevän Vamos-palvelun  yksikönjohtaja Vesa Sarmia,

 • Suomen väestö keskittyy tällä hetkellä varsin voimakkaasti kasvukeskuksiin ja Etelä-Suomeen.  Uusi maakuntahallinto muuttaa radikaalisti kuntien tehtäviä.
  Millainen on pienten kuntien tulevaisuus näiden muutospaineiden keskellä? Voidaanko tulevaisuudessa taata kansalaisten yhdenvertaisuus palvelujen saannissa? Ovatko oma pitäjä ja kunnanvaakuna enää tärkeitä identiteetin rakentajia?
  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä ja tutkija Timo Aro.

 • Sata vuotta sitten itsenäistynyt Suomi ajautui raakaan sisällissotaan. Kuitenkin sodan jälkeen parissakymmenessä vuodessa Suomi rakensi toimivan demokratian, kunnallishallinnon ja poliittisen järjestelmän, jossa myös sodan hävinnyt osapuoli saattoi olla mukana. Nuori parlamentaarinen demokratia kesti myös 1930-luvun äärioikeiston suorittamat koeponnistukset.

  Miten tämä kehitys oli mahdollista? Kuinka Suomesta rakennettiin kansalaisyhteiskunta? Entä kuinka suuri uhka köyhyys ja syrjäytyminen ovat demokratialle tänä päivänä? Voiko Suomi ajautua uudestaan kansaa voimakkaasti kahtia jakavan poltiikan tielle?

  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat professori Martti Häikiö ja tutkija Eeva Luhtakallio.

 • Pankkiala on kovassa myllerryksessä. Vanhat pankit karsivat konttoriverkkoaan ja vähentävät väkeä. Samalla pankit etsivät uusia tulonlähteitä muun muassa terveysbisneksestä, liikenteestä ja mobiilimaksupalveluista.

  Ensi vuonna voimaan tuleva uusi maksupalveludirektiivi tuo rahoitusmarkkinoille uusia yrittäjiä ja palveluja. Kulutusluottaja tarjotaan kansalaisille isoilla mainoskampanjoilla.

  Mitä rahoitusmarkkinoilla oikein tapahtuu? Onko perinteinen pankkitoiminta tullut tiensä päähän?

  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraana on OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

 • Sote-hanke on herättänyt paljon kysymyksiä ja epäilyksiä sekä maakunnissa että pääkaupunkiseudulla.  Kunnissa pelätään,  että lähipalvelut karkaavat  suuriin kaupunkeihin. Neljä Meri-Lapin kuntaa päätti ulkoistaa terveydenhoitonsa Mehiläiselle viideksitoista vuodeksi.
  Työnjako julkisen sektorin ja yksityisen kesken herättää epäluuloja. Pelätään että suuret kansainväliset yhtiöt kahmivat leijonanosan terveydenhoidon ja hoiva-alan markkinoista.
  Millainen sote-järjestelmä  on nyt Suomeen syntymässä? Miten asiakkaan valinnanvapaus toteutetaan? Onko luvassa selkeä ja nykyistä taloudellisempi järjestelmä vai kallis sekasotku? Takaako sote yhtä hyvät palvelut kaikille suomalaisille?
  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén ja Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen

 • Harva asia saa Suomessa aikaan niin kiihkeää kansalaiskeskustelua kuin alkoholi. Eduskunta on parhaillaan uudistamassa alkoholilakia. Lainmuutos toisi muun muassa nelosoluet ruokakauppoihin ja ravintoloiden anniskeluoikeuksia väljennettäisiin.
  Muutoksella on sekä vastustajia että puolustajia niin hallituspuolueissa kuin oppositiossakin.
  Miten uusi laki vaikuttaa alkoholin kulutukseen, talouteen ja kansanterveyteen? Voidaanko lainmuutoksen seuraukset arvioida ennakolta?
  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat kansanedustajat Sari Raassina (kok.) ja Antero Vartia (vihr. ).

 • Marraskuun seitsemäntenä päivänä 1917 bolshevikit Leninin johdolla miehittivät Pietarin hallintorakennukset ja lennätinasemat ja kaappasivat vallan Kerenskin johtamalta väliaikaiselta hallitukselta. Leninin johdolla koottiin uusi hallitus.
  Mutta mikä oli bolshevikkien todellinen tavoite? Maailmanvallankumous, oikeasti demokraattinen Venäjä vai diktatuuri? Entä millainen on Nyky-Venäjän suhde Lokakuun vallankumoukseen ja sosialismiin?

  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina ovat entinen Suomen moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen ja Turun yliopiston tutkijatohtori Pia Koivunen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö johtaa ylivoimaisesti vaaligallupeja. Mikäli mielipidemittausten tulos toteutuisi vaaleissa, Niinistö valittaisiin jo ensimmäisellä kierroksella.

  Mutta millaiset vaalit nyt ovat oikein tulossa? Mistä asioista ehdokkaiden pitäisi keskustella?
  Voiko yllätyksiä vielä tulla?

  Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen vieraina on kaksi politiikan konkaria, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja ja Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen.

  Toimittajina Jussi Lähde ja Unto Hämäläinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä