Ajantasa

Perhepakkaus henkiseen hyvinvointiin

 • 57 min
 • toistaiseksi

Paperiliiton hallitus harkitsee lakkoa. Vanhempien henkisestä hyvinvoinnista huolehtiva äitiyspakkaus Parental Box on menestynyt tiedekisoissa, keksintöä esittelee hankkeen projektipäällikkö Anna-Mari Sajaniemi. Kuntaministeri Anu Vehviläinen on huolestunut Kittilästä. Johtaja Gunilla Ohls kertoo Ylen strategiasta. Aki Laine studiossa.

Lähetykset

 • pe 3.11.2017 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Veriruusut kuvaa Suomen historian järkyttävintä aikaa nuorten naisten näkökulmasta. Samalla se on tarina toisista välittämisestä. Anneli Kannon samannimisen menestysromaanin näytelmäksi sovittanut Lauri Maijala on haastateltavana. Baltian mailla on takana 100 vuotta itsenäisyyttä, mitä kuuluu Liettualle ja Latvialle. Hiihtolomat alkavat, mitä voi tehdä kotinurkilla yhdessä perheen kanssa ja halvalla, kuulemme Suomen Ladun vinkkejä ja testaamme myös suksen luistoa.
  Suomen euroviisuehdokas numero 2 esittäytyy.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Raskas liikenne huolissaan teiden hengenvaarallisesta kunnosta.
  Tampereella saa kantaesityksensä Veljeni vartija -ooppera, joka kertoo 1918-luvun Suomesta ja sisällissodan rikkomasta perheestä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Tuomas Parkkinen ja yksi pääosan esittäjistä Ville Rusanen ovat haastattelussa. Lukioiden vanhat näyttävät seuratanssien mallia Haukilahden lukiossa, kuulemme mm tyttöjen liikunnanopettajaa Alli Saarta. Kysy Ylestä osuudessa esittäytyy Ylen sääperhe, meteorologi Anne Borgströmin johdolla.  
  Toimittajana Elina Päivinen.  

 • Miksi huumeiden käytön rangaistavuudesta pitäisi luopua? Tuukka Tammi kehittämispäällikkö THL:stä, ja A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen keskustelevat. Maavoimien komentaja haastattelussa. Kati Lahtinen juontaa.

 • Marika Aro, toiminnanjohtaja Sylva ry:stä, kertoo millaista on elämä syöpäsairaan lapsen perheessä. Lahdesta tulee toinen tarina. Olympialaisissa on ollut vilkas päivä, raportoi Aki Laine. Uusi sisäministeri, Kai Mykkänen, joutui heti selvittämään palautetun turvapaikanhakijan kohtaloa. Kati Lahtinen juontaa.

 • Ugandan-tapaus. Suomalainen liikemies kuoli viikko sitten Ugandassa kampalalaisessa hotellissa tuntemattomissa oloissa. Asiassa on vielä paljon epätietoisuutta ja toisaalta huhuja. Mitä tiedämme nyt? Vastaamassa toimittaja Timo Keränen. Seksuaalinen häirintä työpaikalla. Siitä ei useimmiten ilmoiteta työnantajalle, kertoo EK:n kysely. Miten häirintään voi puuttua? Keskustelemassa työelämän tasa-arvon ja sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Marjut Jyrkinen Helsingin yliopistosta ja lakiasiain johtaja Markus Äimälä Elinkeinoelämän keskusliitosta. Konemusiikki on Suomessa kaikkialla. Se on tuttua vaikkapa Saara Aallon esityksistä. Haastattelussa Konesuomi-kirjan toimittanut Kalle Kinnunen. Vallattomasti valtiopäivillä. Karille mennyt perhevapaauudistus puhuttaa. Mira Stenströmin haastattelussa ovat kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitosta, Sari Raassina Kokoomuksesta ja Antti Kurvinen Keskustasta. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

 • Perusturvan leikkaukset ja pienituloisimpien asema. Haastattelussa Suomen sosiaali ja terveys - yhdistyksen eli Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas. Onko tulossa kirkon #metoo? Seksuaalinen häirintä evankelisluterilaisessa kirkossa on liiaksi vaiettu ja käsittelemätön asia. Haastattelussa yliopisto-opettaja, rovasti Heli Inkinen. Keitä ovat Suomen venäjänkieliset? Venäjänkielisiä on asunut Suomessa pitkään, mutta heitä on tutkittu vähän. Nyt julkaistaan ensimmäinen kunnon selvitys Suomen venäjänkielisestä väestöstä, sanoo selvityksen tilannut Cultura-säätiö. Millä tiedoilla jaetaan soten rahat? Kansanedustajat ovat havainneet sote-vaikuttajien eli lobbareiden vallan kasvaneen eduskunnassa. Kuinka iso rooli taustavaikuttajilla on sosiaali- ja terveysuudistuksessa ja kuka tässä pitää huolta potilaan eduista. Vastaamassa kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta SDP:stä, Hannakaisa Heikkinen Keskustasta ja Ben Zyscowicz Kokoomuksesta. Heikki Hiilamon kolumni: Vanhanaikainen kotihoidon tuki. Keski-Eurooppa uuden kirjeenvaihtajan silmin. Haastattelussa Suvi Turtiainen, joka on lähdössä kirjeenvaihtajaksi Saksaan. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Huumekuski on liikenteessä arvaamaton. Stimulanttien käyttöön liittyy agressiivisuutta ja kohtuuttomien riskien ottoa. Ja huumekuski ajaa vastaan yhä useammin: kolmessa vuodessa poliisin tietoon tulleiden tapausten määrä on noussut liki 50 prosenttia. Alkoholia käyttäneiden osuus rattikuopuneissa sen sijaan on vähentynyt. Ilmiöstä tietävät ylilääkäri Jukka Hurme, poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen ja laboratoriopäällikkö Teemu Gunnar. Kati Lahtinen haastattelee.

 • Maakuntalehtien pikku-uutiset kertovat päivittäin huumekuskien kärähtämisestä. Kuinka yleinen ilmiö on? Tähän vastaavat poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta, päihdelääketieteeseen erikoistunut ylilääkäri Jukka Hurme Vita Terveyspalveluista ja oikeustoksikologian yksikön päällikkö Teemu Gunnar Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. EK on teettänyt kyselyn seksuaalisesta häirinnästä työelämässä. Toimittaja vierailee digitaalisessa maalauksessa. Kati Lahtinen juontaa.

 • Espoon Otaniemessä porataan Suomen syvintä reikää lämpövoimalaa varten. Sama yritys puuhaa myös autiomaiden metsittämistä Marokossa ja Saharassa. Energiayhtiö St1:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen kertoo lisää. Nuorisopoliitikot keskustelevat perhevapaista. Yrittäminen voi olla vaihtoehto työttömyydelle, kuulemme onnistuneesta alanvaihdoksesta. Janne Riiheläisen kolumnin aihe on Paavo Väyrynen. Juontajana Kati Lahtinen.

 • Virtuaalivaluutta terveyden uhkana? Lahden kaupungin kaikki tietokoneet oli viime viikolla pantu louhimaan bitcoineja niin, että jopa terveydenhuolto hidastui. Kuka tällaista tekee, miten ja kuinka sen voi estää? Vastaamassa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.
  Mihin oloihin turvapaikanhakijoita palautetaan? Irakin tilanteeseen on käynyt tutustumassa toimittaja Eero Mäntymaa. Mikromuoveja kertyy meriin - ja niitä irtoaa paljosta muustakin kuin vartalonkuorinta-aineista. Todellisuudessa kosmetiikkateollisuus on mikromuovien tuottajana yksi pienimmistä teollisuudenaloista. Mitä mikromuovit ovat, milloin muovi oikein hajoaa ja kuinka ongelmaa voitaisiin suitsia? Haastattelussa erikoistutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta ja tutkimusprofessori Ali Harlin teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. Taidenäyttely kärsimyksestä ja haavoittuvuudesta. Tampereella on Suomen sisällissodan muistovuonna avattu taidenäyttely, jossa voi kohdata ihmisen kärsimyksen ja haavoittuvuuden. Ensimmäisen maailmansodan tuhoisimpien taisteluiden seudulla asuvan belgialaisen kuvanveistäjä Berlinde De Bruyckeren töissä kuolleet hevoset - viattomat uhrit - nousevat vertauskuvaksi sodan kärsimyksen nostattamille tunteille. Berlinde De Bruyckeren näyttelyssä on käynyt Jari Mäkäräinen. Avoauto ja diskopallosatelliitti maata kiertävällä radalla. Avaruuden hyödyntäminen kiihtyy, onko menossa uudenlainen avaruuden valloituksen aika. Keskustelemassa avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.
  Kolumni, Heli Vaaranen: Avioeron kultaiset säännöt. MOT: Kuuden miljoonan euron terapeutit. Illan ohjelma kertoo kalliista, mutta köykäisestä lyhytterapiakoulutuksesta. Illan MOT-ohjelmasta kertoo toimittaja Kirsi Skön. Ajantasan toimittaa Tuukka Pasanen.

 • Perinteisen sanomalehden kuolemaa on ehditty julistaa jo monen vuoden ajan netin tulemisen ja digitaalisen aikakauden murroksessa, mutta nyt näyttääkin yhtäkkiä valoisalta. Helsingin Sanomat kertoo tilausmääränsä kääntyneen kasvuun ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. Yli puolet uusista tilaajista on 18-45 -vuotiaita. Etenkin pitkät maksumuurien takana olevat artikkelit ovat kasvattaneet tilausmääriä.
  Miksi sanomalehti nyt kiinnostaa? Missä määrin digimurros on selätetty ja mitä roolia valeuutiset kuviossa näyttelevät? Mitä lehdiltä tulevaisuudessa halutaan? Miksi sinä luet lehtiä ja mitä sieltä odotat saavasi?
  Ajantasan Suorassa linjassa keskustellaan sanomalehdistä, lehdistön tilasta ja siitä mitä ihmiset lehdiltä haluavat.
  Lähetyksessä on vieraana Sanomalehtien Liiton liittojohtaja, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. Toimittajana on Tuukka Pasanen.

  Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Lisäksi voit laittaa viestin studioon osoitteessa yle.fi/radiosuomi
  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Satamalakko peruuntui.Tietokirjailija Harri Kalha on pelastanut orpoja valokuvia ja koonnut niistä ja niiden tarinoista kirjan. Saara Aalto esittelee ensimmäistä euroviisuehdokaskappalettaan. Puu torjuu bakteereita ja on usein lasia ja muovia hygieenisempi. Johtosääntöluonnon kiristää ilmapiiriä Tampereen yliopistossa. Olympialaiset alkavat. Latvialainen kylä aikoo ottaa suuren mitalisaaliin. Janne Happonen povaa suomalasille yhdistetyn miehille menestystä.
  Studiossa Kati Lahtinen.

Klipit

 • Samuli Laiho on monelle tuttu muusikkona ja musiikintekijänä. Takana on pitkä ura Hearthill-yhtyeessä, sooloartistina ja vaikkapa Ismo Alangon Säätiön riveissä. Nyt edessä on ura myös kirjailijana. Esikoisromaani Topliner on juuri julkaistu ja kustantaja tuntuu olevan liikkeellä tosissaan uuden tekijän suhteen. Esikoisromaanin päähenkilö Matias Heininen ajaa takaa pop-hittiä Berliinissä, osana globaalia biisintekijäverkostoa. Asiasanoiksi sopivat popmusiikin lisäksi päihteet, isyys, aviokriisi, meditaatio ja taiteen kuvaaminen kirjallisuudessa.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • #metoo-kampanja on nostanut esiin kulttuurin, joka sallii seksuaalisen häirinnän ja vaikenee sen edessä. Vaikka nyt rohkaistaan puhumaan häirinnästä, ketään ei saa painostaa kertomaan kokemuksestaan. Jokainen valitsee itse kokemuksensa jakamisen rajat, sanoo Naisten linjan viestinnän suunnittelija Johanna Storck. Tärkeää on uskoa, kuunnella ja viestiä toipumisen mahdollisuudesta.

  Uusin keskustelu käynnistyi Ylen uutisesta, jossa useat naiset elokuva-alalta kertovat elokuvaohjaaja ja professori Lauri Törhösen häirinneen heitä. Ongelma on kuitenkin yhtä nimeä laajempi, eikä pelkästään elokuva-alalla.

  Kaikki tiesivät, mutta kukaan ei puuttunut. Sama tarina on toistunut maailmanlaajuisesti. Se kertoo häirinnän sallivasta kulttuurista, mutta myös häirintään puuttumisen vaikeudesta. Sen on muututtava, nyt ravistellaan rakenteita, sanoo Johanna Storck.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kutsui jalkapallovaikuttajat kokoon miettimään millä keinoin Suomesta tulee menestyvä jalkapallomaa - jalkapallohan on jo maan suosituin urheilulaji.

  Olosuhteisiin on satsattu viime vuosina: 366 keinonurmea ja 80 jalkapallohallia kertoo tästä. Mutta fanituotteissa, markkinoinnissa ja yritysyhteistyössä ollaan edelleen alisuorittajia, myöntää Suomen Palloliiton tuore puheenjohtaja Ari Lahti.

  Kansainväliseen lopputurnaukseen pääsemme ensi vuosikymmenellä!

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla on tärkeä teos ja aikanaan oikaisi väärän kuvan, joka oli syntynyt ns. valkoisen Suomen tulkinnasta Suomen sisällissodasta ja sen syistä, kertovat Lasse Lehtinen ja Risto Volanen kirjassaan 1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen.

  "Suomen kansa uskoo lukemaansa, silloinkin kun kyseessä on fiktio", Lehtinen sanoo.

  Sodat ja vallankumoukset ovat aina saaneet alkunsa suotuisissa oloissa voimakkaiden tai heikkojen johtajien päätöksin. Suomessakin kapinan syttyminen edellytti maailmansodan lopun olosuhteita, Venäjän vallankumouksellisten yllytystä ja oppineita harhaanjohtajia.

  "Vallankumoukset ovat aina olleet oppineiden poikien puuhastelua, Suomessakin, sorretusta työväenluokasta ja torppareista huolimatta."

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Lentomatkustajilla saattaa olla väärä kuva lentoliikenteen turvallisuudesta. Moni matkustaja kuvittelee, että onnettomuudet ovat harvinaisia ja että niistä ei ole mitään mahdollisuutta selvitä. Tämä on väärä luulo. Oikeassa elämässä onnettomuuksia tapahtuu paljonkin, mutta useimmissa tapauksissa kukaan ei edes loukkaannu siitä huolimatta, että lentokone vaurioituu korjauskelvottomaksi. Tällaiset onnettomuudet sattuvat useimmiten lentokentillä tai niiden välittömässä läheisyydessä.
  Näistä onnettomuuksista ei juuri uutisoida. Tosin melkoisen poikkeuksen teki viime lauantaina Pohjois-Turkissa tapahtunut pahannäköinen onnettomuus, josta viestintävälineet kertoivat jopa kuvien ja videoiden kanssa. Kone ajautui kiitotieltä jyrkälle rantapenkereelle ja oli suistua mereen. Kaikki matkustajat kuitenkin selvisivät koneesta hengissä.
  Aivan viime aikoina on esille noussut uudenlainen ongelma.
  Matkustajat eivät poistu koneista ohjeiden mukaisesti ja he jäävät poistuttuaankin roihuten palavan onnettomuuskoneen äärelle. Syynä tähän oudolta tuntuvaan toimintaan on some. Matkustajat haluavat saada henkensäkin uhalla mahdollisimman dramaattista kuvaa onnettomuudesta ladatakseen materiaalia sivuilleen. Tästä toiminnasta on näyttöä Turkin tuoreessa onnettomuudessa. Olli Ihamäki tapasi lentokapteeni Heikki Tolvasen.
  kuva: EPA

 • Ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun kamaralle heinäkuussa 1969. Nyt haaveillaan jo Marsiin pääsystä, mutta Kuu kiinnostaa edelleen. Joulukuussa 2017 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi haluavansa amerikkalaisten aloittavan uudelleen kuulennot.

  Ilmatieteen laitoksen Avaruustutkimus ja havaintoteknologiat -tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri sanoo olevan useita syitä sille, miksi Yhdysvallat Kuuhun halajaa. Kuusta ei tiedetä läheskään kaikkea. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ymmärryksen ongelma on ihmiskunnan suurin haaste. Tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme, sanoo tekoälytutkija, professori Timo Honkela.
  Aivosyöpää sairastava Honkela oli Ajantasan vieraana helmikuussa 2017, kun Rauhankone-hanke oli vasta alussa. Nyt hän on haastateltavana uudelleen, kun tekoälytutkijan testamentti on valmis.
  Tekoälytutkijan testamentissa Honkela kuvaa tarkemmin ideoimansa merkitysneuvottelun prosessia ja tapaa, jolla kieli toimii tässä maailmassamme. Merkitysneuvottelu tuo meille yhteistä käsitystä siitä, mistä me puhumme kun puhumme esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista, tasa-arvosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Lauluntekijä Hector on saanut yhdessä toimittaja Heikki Harman kanssa muistelmansa valmiiki. Asfalttihippi vie 50-luvun Töölöön, 60-luvun folk-keikoille ja 70-luvun järisyttävän suosion vuosiin. Se on kaunis kuvaus kotiseuturakkaudesta ja rehellinen tilitys timanttilevyjen ja loppuunmyytyjen keikkojen lunnaista. Hector myös tunnustaa kanssamuusikoiden arvon ja merkityksen.

  Haastattelu alkaa arviolla suurista ikäluokista, he pääsivät pitkälle jo nuorena.

  Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Ulkosuomalaisia asuu maailmalla noin 1,6 miljoonaa, erityisen paljon Pohjois-Amerikassa, Etelä-Euroopan aurinkorannikoilla ja Australiassa.

  Marja Ala-Kokko tapasi Etelä-Amerikkaan Peruun kotiutuneen huilutaiteilija ja kouluttaja Ulla Suokon.

  Kouvolassa syntynyt Suokko asui ensin 20 vuotta New Yorkissa Manhattanilla, mutta tiesi jo nuorena, että Machu Picchu vuoren juurella on hänen kotinsa.

 • Psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipale on julkaissut muistelmansa. Suomella on 100-vuotisjuhlat, mutta kuinka on menneinä vuosikymmeninä edes tavalliseen arkeen saatu mukaan osattomat? Taipale on mielisairaalan lääkärinä puolustanut erityisesti köyhiä miehiä ja mielenterveyspotilaita. Toimittaja Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Museovirasto - Musketti, kuva: Seppo Suhonen

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta, eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin, eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

  Silti hopeavettä käytetään mm. antibiootin sijaan, jopa lapsille.

  Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi sunnuntaina 19.11., että viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan hopeaveden markkinointia. Lääketurvallisuusvirasto Fimean mukaan joidenkin hopeavettä myyvien ja markkinoivien yritysten markkinointi on ollut lainvastaista.

  Ajantasan haastattelussa toksikologian professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Lasten oikeudet jäävät helposti aikuisten oikeuksien jalkoihin. Lasten oikeuksien loukkauksilla voi olla pitkäkestoisia, yli sukupolvisia ja vaikeita seurauksia, muistuttaa erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta.
  Meillä puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta - kaikilla lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa. Mutta toteutuuko tämä mahdollisuuksien tasa-arvo Suomessa? Ajantasassa vieraana erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta. Toimittaja on Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä