Äänitarina

Äänitarina: Laatikon ulkopuolella

 • 2 min
 • toistaiseksi

Sara Juntunen katsoi maailmaa pari vuotta toisesta näkökulmasta. Uuteen ympäristöön astuttuaan hän teki havainnon. Toteutus: Krista Kierikka.

Lähetykset

 • la 25.11.2017 10.54 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Olen 25-vuotias elokuvaäänen opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Teokseni Tieteen loppu käsittelee kirjailija Kersti Bergrothin (1886–1975) antroposofista maailmankuvaa. Teksti on alkujaan Bergrothin omaa, mutta olen vapaasti muokannut sitä; kääntänyt ruotsista suomeksi, muuttanut minä-muotoon sekä leikellyt ja yhdistellyt katkelmia eri teoksista. Ääniteokseni on siis auditiivinen tulkinta Bergrothin teksteistä ja vie kuulijansa toivottavasti lähemmäs kirjailijan kokemusmaailmaa.
  Äänen Kersti Bergrothille antoi Maija Suominen, kuva: Veera Tarmo.

 • Perinteinen suomalainen sisu on ihailtavaa, mutta joskus se menee liiallisuuksiin. Pyrin tuomaan teoksessani omien kokemuksieni kautta esille liiallisen velvollisuudentunnon ongelmallisuutta. Toteutus: Samuli Reunanen.

 • Audiodokumentti Usko insinööreihin kuvailee arjen haastavia hetkiä, jotka saavat pohtimaan omaa minuuttaan. Työ on tehty osana Laajasalon opiston äänityökurssia. Toteutus: Michaela Söderholm.

 • Työskentelen radioalalla ja kirjoitan sen minkä ehdin. Minulla on tapana tehdä kirjoitusharjoituksia iltapäivälehtien otsikkojen inspiroimana, sillä niihin latautuu rutkasti draamaa ja ne saavat mielikuvituksen liikkeelle. Fiktiivinen teokseni sisältää iltapäivä- ja aikakauslehdistä sekä verkkokeskusteluista poimittuja otteita. Mitä unelmat kertovat sosiaalisesta luokasta tai suomalaisista? Toteutus: Marja Vehkanen, äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja.

 • Oman lapsen syntymä laittaa meillä useimmilla elämänarvot uusiksi. Vastuu pienestä ihmistaimesta nostaa onnen lisäksi pintaan myös menettämisen pelon. Olen Nina Schleifer, pieni osa sukupolvien ketjua – olen sisko, tytär, vaimo ja äiti. Olen joutunut kokemaan menetyksiä mutta päässyt myös nauttimaan läheisteni rakkaudesta. Tämä on tarinani. Teos on toteutettu osana Laajasalon opiston dokumenttikurssia. Se perustuu omakohtaisiin kokemuksiini, ja siinä käytetyn musiikin on soittanut pianolla tyttäreni Tiia Schleifer.

 • Keski-iässä ajasta kehkeytyy tärkein mittayksikkö. Aika kulkee tasaisesti ja huomaamatta mutta rikkumattoman tasa-arvoisesti. Haluamme hallita aikaa, mutta se on hallintamme ulottumattomissa. Ajasta on niin ystäväksi kuin viholliseksi. Aika voittaa. Aina. Toteutus: Lassi Mäkinen, freelancer-toimittaja, pastori ja espoolainen perunanviljelijä.

  Kuva: Fredrik Ohlander, Unsplash.

 • Olen 19-vuotias ja opiskelen tällä hetkellä Laajasalon opistossa. Teokseni “Mikä mä oon?” kertoo niistä rasistisista kohtaamisista ja ennakkoluuloista joita kohtaan adoptoituna lähes päivittäin. Toteutus: Iina Tossavainen.

 • Olen ympäriston tuote; 90-luvun laman lapsi, jonka lähtökohtana oli lähiö, rikkinäinen perhe, viina ja väkivalta. Elämä on täynnä valintoja, mutta onko se oma valinta? Vai tulemmeko tänne vain, kuin höyhen tuulessa, riippumattomina omasta suunnastamme...omasta minuudesta. Olemmeko kaikki lähtökohtiemme uhreja? Tekijä on Laajasalon opiston radiotoimittajalinjan opiskelija.

 • "Kun nukut, minä valvon" perustuu äänityksiini, joita teen niinä öinä, jolloin en saa unta. Se on yksinäinen ja humoristisen tummansävyinen äänipäiväkirja siitä, kuinka olen valveilla kun muut nukkuvat. Vaikka tapahtumat sijoittuvat keittiöön ja teoksen kuvaus on arkista, se liukuu lopulta aamuöiseen hetkeen, jolloin unettomuus voittaa musertavalla ylivoimalla. Toteutus: Suvi Tuuli Kataja.

 • 2.35-2.36 kuvaa ihmisen ahdistusta ja unettomuutta, jolloin hallinta omista ajatuksista pettää ja perusteeton mustasukkaisuuden tunne ja yksin jäämisen pelko saa vallan mielessä. Toteutus: Matias Kivipuro.

 • Tämänkertaisen Äänitarinan tekijä oli juuri muuttanut ulkomailta takaisin Suomeen, aloittanut opinnot ja muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoon, ja muutokset eskaloituivat joululomaan, jolloin kaikki purkautui henkisenä aallonpohjana. Pohjalta noustessaan hän alkoi näkemään elämää ja omaa menneisyyttään eri tavalla. Toteutus: Lotta Lehtonen.

 • Sosiologi ja filosofi Georg Simmelin mukaan häpeä on kokemus liiallisesta nähdyksi tulemisesta ja samanaikaisesta omanarvontunnon vähenemisestä. Häpeä on tunne normeja rikkovasta sopimattomuudesta, kun haluaisimme vain olla näkymättömiä. Tämänkertainen äänitarina 3,89 käsittelee häpeää köyhyydestä. Näkyykö köyhyys ja työttömyys ulospäin? Riittääkö häpeälle, että näemme nämä itsessämme? Toteutus: Ahtola & Pyhäjärvi.

Klipit

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä