Radioteatteri esittää

WRU

 • 42 min
 • 2 v 6 kk

Pyrkiessään hallitsemaan kohtaloaan ihminen on koettanut katsoa tulevaisuuttaan. Kuunnelman maailmassa WRU -yhtiön simulaatio tulevista tapahtumista on laajin ja tarkin ennuste, joka on käytettävissä. Simulaatiolla tehdään kuluttajatutkimusta, mutta voisiko sillä tehdä jotakin muutakin kuin selvittää minkä väriseen paperiin kääritty tuote myy parhaiten?

Rooleissa
Bambi: Pihla Maalismaa
Joni: Toni Kamula
Hovimestari: Romulus Chicius
Romaniankielinen käännöskone: Mihaela Hritcu
WRU:n ääni: Maria K. Mononen
Uutisten lukija: Faye Lawson
Suomenkielinen käännöskone: Maria K. Mononen

Käsikirjoitus: Tero Muhonen
Ohjaus: Maria K. Mononen
Äänisuunnittelija: Janne Jankeri
Tuottajat: Mika Ritalahti ja Niko Ritalahti / Silva Mysterium Oy

Käyttöliittymä-äänet: Jan Kanerva
Musiikki: Risto Ylihärsilä
Valokuvat ja graafikko: Marko Mäkinen
Puvustus: Venla Korvenmaa.

Kuunnelma tulevaisuudesta.

Lähetykset

 • ma 27.11.2017 19.04 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomenlinna 1918 -kuunnelmassa seurataan elämää Suomenlinnan punavankileirillä kesällä 1918. Sisällissota on loppunut Helsingissä valkoisten valtaukseen saksalaisten avulla.
  Punaisia vangitaan Helsinkiä ympäröiville saarille, joille perustetaan vankileirejä. Seuraavina kuukausina 1600 vangituista kuolee huonoissa oloissa nälkään, pöhöön ja tauteihin.
  Järvenpääläinen ‘Isäukko’ Ilmari (Jouko Puolanto) on lainkuuliainen perheenisä ja kylänsä nimismies. Punavangiksi Suomenlinnaan eristettynä Isäukko odottaa sanaa tuomiosta, mutta tieto saarelle kulkee huonosti. Viimeinen toivo elää nokkelassa muurarissa, jonka avulla kirjeet kotiin vaimon ja tyttären luo kulkevat huomaamatta. Jokainen kirje voi olla viimeinen. Kenelle kuuluu armo ja oikeus?

  Kuunnelman lisäksi Suomenlinna 1918 on koettavissa ääni-installaationa Suomenlinnassa 31.5.2018 lähtien kahden kuukauden ajan. Lisätietoja netissä yle.fi/punakaikuja.

  Käsikirjoitus: Elina Snicker
  Ohjaus: Susanna Airaksinen
  Äänisuunnittelu ja musiikki: Ville Aalto
  Tuotanto: Matti Kajander, Elina Ylä-Mononen / Radioteatteri
  Rooleissa: Jouko Puolanto, Paavo Kinnunen, Antti Haikkala, Timo Tuominen, Matti Onnismaa, Timo Torikka, Pyry Äikää, Aksa Korttila, Elias Keränen, Tuomas Rinta-Panttila, Antti Autio, Roman Schatz, Erja Manto, Hilma Nieminen, Mika Niva, Antti Lehtinen, Pekka Savolainen, Matti Kajander, Pietari Kylmälä.

  Käsikirjoitus: Elina Snicker
  Ohjaus: Susanna Airaksinen
  Äänisuunnittelu ja musiikki: Ville Aalto
  Tuotanto: Matti Kajander, Elina Ylä-Mononen / Radioteatteri

  Rooleissa: Jouko Puolanto, Paavo Kinnunen, Antti Haikkala, Timo Tuominen, Matti Onnismaa, Timo Torikka, Pyry Äikää, Aksa Korttila, Elias Keränen, Tuomas Rinta-Panttila, Antti Autio, Roman Schatz, Erja Manto, Hilma Nieminen, Mika Niva, Antti Lehtinen, Pekka Savolainen, Matti Kajander ja Pietari Kylmälä.

 • Viipurin kevät on vuoden 1918 tapahtumista kertova ääniteos, joka kertoo Punakaartin lähetin Martan ja maan alla lymyävän valkoisia kannattavan Nestorin suulla näiden runsaan kolme kuukauden kulun punaisesta optimismista valkoiseen voitonriemuun.
  Keväällä 1918 Viipuri eli sodan piirittämänä mutta hengitti kuitenkin omillaan, omaehtoisesti. Se oli kahtiajakautunut mutta asialliset hommat piti hoitaa, oli vastapuolena sitten punainen tai valkoinen.
  Tampereesta ja Helsingistä on sisällissodan yhteydessä puhuttu paljon, syystäkin. Viipurissa tämän aseellisen selkkauksen voidaan kuitenkin katsoa alkaneen ja Viipuriin se myös päättyi Kansanvaltuuskunnan paettua kaupungin kautta rajan yli itään.
  Viipurin sata punavallan päivää keväällä 1918 johti lopulta valkoisen armeijan valtaukseen ja verilöylyyn, jossa teloitettiin yli 400 henkilöä – heillä vain sattui olemaan muun muassa väärä etninen tausta.
  ”Ainahan kun suuria töitä tehdään, pikku vahinkoja sattuu”, luonnehti aikanaan kenraalimajuri Karl Fredrik Wilkman tapahtunutta.

  Käsikirjoitus: Heikki Vuento, ohjaus: Pekka Savolainen, äänisuunnittelu: Anders Wiksten,, musiikin säestys:Joonatan Kotila,tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola, tuottaja: Erja Manto.

  Henkilöt:
  Vossikka: Ilkka Heiskanen, Nestori: Jarkko Lahti, Martta: Pihla Pohjolainen, Jallu: Miika Laakso, Kaljunen: Juha Pulli, Kirjaranta: Kreeta Salminen, Parikka: Antti Jaakola, Mata: Pyry Nikkilä, Hägglund: Niklas Åkerfelt, Ahlblad: Wilhelm Grotenfelt, Pergament: David Kozma, vaimo: Ella Pyhältö, punikki: Eero Urho, naiskaartilainen: Ronja Kuoppamäki, kajaanilainen: Arttu Kurttila, laulajatar: Aino Venna, kuuluttaja: Pekka Savolainen, Vilho: Juho Kanervala, Markov: Pekka Savolainen, ulkomaalainen: David Kozma.

 • Kuunnelman tapahtuma-aikaan tammikuussa 1918 Suomi on virallisesti itsenäinen, mutta venäläiset bolsevikit pitävät hallussaan jäänsärkijä Sampoa. He tarvitsevat sitä sotilaskuljetuksiin vaikeissa jääoloissa.

  Suomen senaatti puolestaan tarvitsee Sampoa auttamaan jääkärien kuljetuksessa Saksasta Suomeen. Jäänmurtaja täytyy kaapata ja operaatio pitää salata täydellisesti, sillä maa on syöksymässä kohti sisällissotaa.

  Toimittaja Tekla Aalto (Elsa Saisio) tekee tapahtumasta radiodokumenttia. Hän seuraa salaista operaatioita tuoreeltaan lukuisilla tapahtumapaikoilla niin merellä kuin maissa. S/S Sampo kuvaa kasvavaa epäluuloa ja luottamuksen rapistumista - koko Suomen tapahtumat näkyvät myös pienellä jäänmurtajalla.

  Toimittaja Aalto: ELSA SAISIO
  Kapteeni Rosqvist: JARKKO PAJUNEN
  Arvi Lindell: RAUNO AHONEN
  Manninen: ARTTU KURTTILA
  Perämies: ROBERT ENCKELL
  Lybeck: MARC GASSOT
  Vladimir Komissaari: VALTTERI SIMONEN
  Ivan Komissaari: ANDREI MELNIC
  Edward Lämmittäjä: EERO OJALA
  Ilmari Valkoinen: JUHA EKOLA
  Paavo Valkoinen: EETU KÄNKÄNEN
  Rusko: JUHA-PEKKA MIKKOLA
  Historioitsija: SIMO SIPPOLA
  Satamanainen: ERJA MANTO
  Miehiä: ANTTI LEHTINEN, MATTI KAJANDER, SIMO LEINONEN, MAXIM FEDOROV

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Atro Lahtela
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola
  Tuottaja: Matti Kajander / Radioteatteri

 • Helene Schjerfbeck työstää Tammisaaressa vuonna 1918 maalaustaan "Purjehtija", jonka mallina istuu Helenen ihailun kohde, herra Einar Reuter. Reuterin vastakaiku Helenen tunteisiin on vähäistä.

  Helene Schjerfbeckin vuonna 1921 maalaama omakuva on kadonnut - mutta löytyy vuosikymmeniä myöhemmin erään miehen hallusta. Kuunnelma tapahtuu Tammisaaren lisäksi tajunnassa, jossa Schjerfbeck ja omakuvan omistava mies keskustelevat aikojen ja kuoleman rajojen yli. Yhdeksi keskeisimmäksi kysymykseksi nousee, mikä on taiteen arvo.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut: Juha Seppälä.
  Ohjaus:Juha-Pekka Hotinen.
  Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
  Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen.
  Tuottaja: Pekka Savolainen.

  Henkilöt:
  Helene Schjerfbeck - Erja Manto.
  Einar Reuter - Mikko Reitala.
  Keski-ikäinen mies - Pekka Savolainen.
  Helenen vanha äiti - Hellevi Härkönen.

  Uusinta.

 • Kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut uuden kuunnelman seitsemän vuoden tauon jälkeen.
  Unohtamo kertoo sekä muistamisen että unohtamisen vaikeudesta.
  Kuunnelma tapahtuu uusien tornitalojen aikaan. Niiden ikkunoista avautuvat hienot näkymät - vaikka putoamisen tunne huimaakin. Tipuksi kutsuttu aikamiespoika elää vanhempiensa kanssa. Kaikkia kolmea muistot riivaavat. Unohtamossa käytetään näyttelijöiden ääntä sekä lapsina että aikuisina. Arvot ja asenteet ovat voineet muuttua neljännesvuosisadassa, mutta muistoiksi tiivistyneet tunteet pysyvät kiinni kuin iho.
  Olli Jalosen uusi kuunnelma kytkeytyy ainutlaatuisella tavalla hänen vuonna 1994 julkaistuun kuunnelmaansa Tuhkasaari. Kuunnelmassa lapsina esiintyneet Ylermi Rajamaa ja Elina Norros ovat nyt Unohtamossa aikuisina.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Olli Jalonen. Äänisuunnittelija: Hanna-Helena Kinnunen.
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja: Pekka Ruohoranta / Radioteatteri.
  Henkilöt:
  Tipu - Ylermi Rajamaa. Äiti - Tiina Weckström. Isä - Ilkka Heiskanen. Marjaana - Elina Norros.
  Muistin ääniä vanhoista tallenteista: Heikki Määttänen, Anna-Leena Sipilä, Ylermi Rajamaa ja Elina Norros.
  Muusikot: Taneli Bruun ja Ylermi Rajamaa.

 • "Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä. Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

  Radioteatterille kirjoittanut Marjo Niemi. Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
  Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
  Musiikki: Iiro Ollila. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.

  Valiouusinta vuodelta 2010.

 • Marion ja Julia valmistelevat häitään. Marionin äiti Henriikka valmistautuu piispanvaaleihin. Ratkaisevalla hetkellä Marionia puhuttelee ääni, jota hän ei voi ohittaa. Marion tekee ratkaisun, joka vaikuttaa hänen kaikkiin läheisiinsä ja aiheuttaa kohtalokkaan ketjureaktion.
  Kristuksen morsian kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun me emme uskalla näyttää toisillemme ristiriitaisuuttamme tai heikkouttamme. Se esittelee ehdotuksen fundamentalistisen käytöksen syntyyn, tässä tapauksessa homouden vastustamiseen ja puolustamiseen. Kuunnelman toinen suuri aihe on kristinuskon suhde sukupuoleen. Kuunnelma ei etsi syyllisiä, vaan tutkii maailmaa moniäänisesti.

  Heini Junkkaalan näytelmästä Radioteatterille sovittanut Elina Snicker.
  Ohjaus: Milja Sarkola.
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Kitaristi: Marzi Nyman.
  Rooleissa: Outi Condit, Antti Holma, Lotta Kaihua, Katja Küttner, Lotta Lindroos, Heikki Nousiainen, Petriikka Pohjanheimo, Esko Salminen, Miitta Sorvali ja Pekka Strang.

  Ensilähetys: 2011.

 • Verraton tarina Armi Kuuselan ja Gil Hilarion kiertueesta ympäri Suomen pakkastalvena 1955. Kauppalan poliitikot kilpailevat Armin suosiosta ja lehtikuvaajien huomiosta. Varuskunnan tykkiä vedetään kovalla kiireellä radanvarteen kunnialaukauksia varten. Humppabändi The Laundry Boys opettelee epätoivoisesti Filippiinien kansallislaulua. Mutta mitä Armi tekee väärällä puolella rataa nuoruudenrakastettunsa kanssa?

  Kuunnelma perustuu Risto Karlssonin samannimiseen romaaniin.

  Dramatisointi ja ohjaus: Jussi Niileksilä.
  Tekninen toteutus: Mia Heinonen ja Ilmari Jyskä.

  Rooleissa:
  Armi Kuusela-Hilario - Miina Maasola.
  Gil Hilario - Antti Mikkola.
  Hannes Helo, radioselostaja - Tom Lindholm.
  Siemens, manageri - Vesa Kietäväinen.
  Melkko, konduktööri - Ola Tuominen.
  Muissa rooleissa: Tommi Raitolehto, Karoliina Blackburn, Antti Mikkola, Arttu Ratinen, Eriikka Magnusson, Ilkka Koivula, Merja Koivula, Sanna Majanlahti, Seppo Mäki, Jukka Heiskala, Asko Sahlman, Sirke Lääkkölä, Kaisa Sarkkinen, Janne Kallioniemi, Jaakko Väisänen, Lotta Lehtikevari, Raimo Mikkola, Jussi Niilekselä, Kari Kilpinen, Henna Tahvanainen, Max Silfverberg, Julius Laakso, Eero Kiukkonen, Topi Kohonen, Jaakko Ohtonen, Aleksi Holkko ja Martti Manninen.

  Ensilähetys: 2012.

 • Ukrainalainen klinikka tarjoaa nuorille, kauniille ja terveille naisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon kauppaamalla heidän munasolujaan Länsi-Eurooppaan. Daria tarttuu tilaisuuteen paremman elämän toivossa. Keski-ikäinen lapsettomuudesta kärsivä englantilaisnainen Mary tarrautuu viimeiseen mahdollisuuteensa tulla äidiksi ja lähtee miehensä kanssa Ukrainaan hedelmöitettäväksi. Kuunnelman kertoo kahdesta naisesta, jotka henkilökohtainen ahdinko ajaa yhteen.

  Rakastan sinua jo nyt on Sofi Oksasen kirjoittama osuus Wienin Burg-teatterin Academie-näyttämöllä 2017 esitetystä Eurooppalainen Ehtoollinen -näytelmästä, joka muodostui viiden naiskirjailijan kirjoittamista Euroopan nykytilaa käsittelevistä monologeista

  Rooleissa:
  Niina Koponen, Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Outi Vuoriranta
  ohjaus Soila Valkama
  äänisuunnittelu Anders Wiksten.
  tuotanto, Radioteatteri, Pekka Ruohoranta

 • Aliide Truu asuu vastikään jälleen itsenäistyneen Viron maaseudulla 1990-luvun alussa. Yhtäkkiä hänen talonsa pihaan ilmestyy nuori Zara, joka on lähtenyt pakoon väkivaltaista miestään. Tilanteessa on Aliidelle jotain tuttua - tapahtumat, jotka vaikuttivat hänen läheistensä kohtaloon 1930- ja 1940-lukujen taitteessa palaavat hänen mieleensä. Ihminen on valmis venymään suuriin uhrauksiin, jotta saisi elää vailla syyllisyyttä tai pelkoa menneisyyden paljastumisesta.

  Sofi Oksasen Puhdistus on yksi tämän ajan kirjallisista merkkiteoksista, joka on tuttu niin romaanina, näytelmänä kuin elokuvanakin.

  Rooleissa:
  Tiina Weckström, Essi Hellén, Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Antti Lang ja Tuomas Uusitalo

  Sovitus ja ohjaus: Soila Valkama. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Tuottaja: Erja Manto.

 • "Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa." Aino Seppo tulkitsee Virginia Woolfin klassikkoteoksen monologinäytelmänä.

  Ohjaus ja sovitus: Eira Johansson.
  Suomennos: Kirsti Simonsuuri.
  Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

  Ensilähetys: 2005.

 • Nuori Silvi joutuu isoäitinsä ja siskonsa kanssa junamatkalle kohti vankileiriä, koska Stalinin mukaan he ovat kulakkeja. Silvi on katkera äidilleen, joka on päässyt pakenemaan - äiti ei ole heidän mukanaan matkalla kohti Siperiaa. Kuunnelma sijoittuu hetkeen junassa matkalla kohti Siperiaa ja menneisyyteen, aikaan kun kaikki oli vielä hyvin - tai ainakin tuntui siltä - ja kun Silvi ei ollut puuttunut peruuttamattomalla tavalla tapahtumien kulkuun.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Sofi Oksanen. Ohjaus: Outi Valle.
  Äänisuunnittelu: Pirjo Jyrälä.

  Rooleissa: Lotta Kaihua, Pamela Tola, Sanna-Kaisa Palo, Voitto Nurmi, Saara Pakkasvirta, Ursula Salo, Antti Lang, Lasse Lehtonen, Kari Jokisaari ja Anu Tuominen.

  Valiouusinta vuodelta 2005.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä