Kuuluttajan vieras

Toimittaja Seppo Puttonen

 • 8 min
 • toistaiseksi

Onko kirjan tulevaisuus sähköinen? Sitäkin ehdittiin miettiä kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa, jolla eläkepäivät jo häämöttävät, mutta vielä on verkossa tekemistä ennen kuin on aika avata antiikin kirjat. Seppo poikkesi itsenäisyyspäivän aamuna kuuluttaja Timo Teräsvuoren luona Radio 1:n suorassa lähetyksessä.

Lähetykset

 • ke 6.12.2017 10.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ylen dokumentaarinen virtuaalielokuva Hullujen hautausmaa matkaa mielisairaanhoidon historiaan, 1900-luvun alun hourujenhoitomenetelmiin. Elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja VR-toteutuksesta on vastannut graafisena suunnittelijanakin työskentelevä Tomi Paijo, jolta Marja Vehkanen tiedustelee alkuun, miksi tehdä virtuaalielokuva tästä aiheesta juuri nyt.

 • - On mahtavaa päästä toteuttamaan kuuntelijoiden toiveita, toteaa suunnittelija Tuomas Nolvi Yle Arkistosta. Haastattelun aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi miten Ylen Arkisto, Areena ja Elävä arkisto eroavat toisistaan.

 • Toimittaja Rain Kooli tekee työtä Suomenlahden molemmin puolin. Maaria Holman kanssa käytiin aluksi läpi vironkieliset kohteliaisuussanat.

 • Pitkän uran uutistoimittajana tehnyt Sari Taussi kävi kuuluttaja Juha Salomaan vieraana. Nykyään Sari Taussi tuottaa viikottaista Maailmanpolitiikan arkipäivää -lähetystä, joka kuullaan sekä Yle Radio 1:ssä että Radio Suomessa lauantaisin. Sari Taussi rentoutuu joogan avulla - tupakkahuonetta kun ei enää Ylessä ole!

 • Kv-sopimusasiantuntija Reija Arola Ylen kansainvälisestä hankinnasta kävi keskustelemassa työstään ja ohjelmahankinnoista Jalmari Laineen kanssa. Aro kertoi millaisia ohjelmia Yle hankkii ulkomaisilta tuottajilta ja että erään suositun englantilaisklassikon ystäville on luvassa miellyttäviä hetkiä vastaanottimen äärellä ensi vuonnakin. Hän myös kuvaili millaista työ Ylen kansainvälisten hankintojen osastolla pääpiirteissään on.

 • Sakari Silvola toimittaa 3-osaisen Nukkumatti-sarjan. Vuoden Berliinissä perheineen viettänyt Sakari on tehnyt Ylellä muutakin kuin perehtynyt lasten unimaailmaan. Jari Aula jututtaa.

 • Kuuluttaja Juha Salomaan vieras syyskuussa oli toimittaja Tuukka Pasanen, joka on ehtinyt tehdä jo monenlaista Yle:ssä. Tällä hetkellä hän kuuluu Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösen toimittaja/juontajatiimiin. Mietittiin mm. onko 'tubetus' kulttuuria. Tuukka Pasasta kiinnostaa mm. valokuvaus, ja nimenomaan 'vanhanajan' kameralla. Erästä presidenttiäkin on tullut haastatelluksi!

 • - Meidän pitää tunnistaa se, mikä on meidän yleisöstä kiinnostavaa – mikä on heille merkityksellistä, kertoo Ylen Journalismin akatemian suunnittelija Riitta Jäälinoja-Jussila. Keskustelun aluksi kuuluttaja Heikki Puskala kysyi mikä on Journalismin akatemia.

 • Matti Ylösen ääni on tuttu jokaisen Ylen suomenkielisen radiokanavan kuuntelijoille, nyt hän puhuu myös Radio 1:ssä. Mitä on radiotoimittajan työ, poikkeaako se eri kanavilla ja mikä on työssä tärkeintä? Lopuksi Matti paljastaa, mikä on radio-ohjelmien klassikko. Kuuluttajan vierasta kestitsee Jari Aula.

 • Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on tullut tutuksi erityisesti lähi-idän kriisialueiden uutisoinnista. Uransa varrella hänelle on sattunut myös hauskaksi luokiteltavia kommelluksia. Muutaman niistä hän kertoi piipahtaessaan Radio 1:n kuuluttamossa Maaria Holman vieraana.

 • Vahingossa Yleen tullut - ja jäänyt - Hannele Kurkela kävi kuuluttaja Juha Salomaan vieraana. Jo kotona äidin kanssa kuunneltiin Metsäradiota. Sittemmin tie vei Radio Cityyn, sieltä Hannele Kurkela tuli mukaan Radiomafian toimituskuntaan. Monet ympyrät ovat sulkeutuneet nykyisessä työssä Radio Suomen tuottajana.

 • Digitaitojen puute koskee ennen kaikkea iäkkäämpää väestöä. Verkon käyttöön liittyy uhkakuvia, huolta ja pelkoa. Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki digitaitoiset auttamaan läheisiään, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota digikelkasta. Kampanjavastaavan roolissa toimiva toimittaja Katja Solla rohkaisee ihmisiä tarttumaan haasteeseen. Huolet ja pelot hälvenevät digitaitojen karttuessa, jolloin itselleen voi ladata jotain niinkin ihanaa kuin vaikkapa lintuja ja kasveja tunnistavan sovelluksen. Ikäihmisiä hän neuvoo luottamaan maalaisjärkeen; omia tietojaan ei tule luovuttaa minne hyvänsä liian tunnollisesti.
  Marja Vehkanen aloitti juttutuokion tiedustellen, minkälaiset ovat kampanjavastaavan omat digitaidot.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä