Riikan tähtitarha

Vieraana konserttiurkuri Pétur Sakari

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Riikka Holopainen tapaa kiinnostavia nuoren polven muusikoita ja musiikintekijöitä. Ohjelmassa soivat musiikit:

Edvard Grieg: Preludi pianosarjasta Holbergin ajoilta (katkelma) (Katja Apekisheva).
Oskar Merikanto (san. J.H. Erkko): Merellä (Jorma Hynninen, baritoni, ja Ralf Gothóni, piano).
Mauno Järvelä - Timo Alakotila: Hale-Bopp (Järvelän Pikkupelimannit).
Pétur Sakari: Pianoimprovisaatio.
Richard Strauss: Finaali Don Quixote-muunnelmista (Lynn Harrell, sello, ja Clevelandin orkesteri, joht. Vladimir Ashkenazy).
Louis Vierne: Clair de Lune (Kuutamo) (Pétur Sakari, Pariisin Saint-Ètienne-du Mont -kirkon urut)

Lähetykset

 • ke 6.12.2017 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sellisti Sirja Nironen on epäkurinalainen ihminen, jonka suurin intohimo on soittaa selloa. Turun sellokilpailussa tuli kolmas palkinto ja Yleisradion erikoispalkinto, ja nyt lokakuussa tähtäin on Paulon kansainvälisessä sellokilpailussa. Riikan haastattelussa Sirja kertoo rakkaudestaan soittamiseen, musiikkiin ja kanssaihmisiin. Studiossa syntyy myös hulvaton improvisaatio aiheesta "Porot sieraimissa".

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Reza Vali: Kansanlaulu Khorasanista (Kian Soltani, sello, ja Aaron Pilsan, piano).
  Henry Mancini: Lujon (Henry Mancinin orkesteri).
  Giacomo Puccini: Liun aaria 'Tanto amore segreto' oopperasta Turandot (Montserrat Caballé, sopraano, ja Lontoon filharmoninen orkesteri, joht. Zubin Mehta).
  Improvisaatio "Porot sieraimissa" (Sirja Nironen, sello, ja Miikka Taipale, piano).
  Robert Schumann: Sellokonsertto a-molli (katkelma 2. ja 3. osan taitteesta) (Sirja Nironen, sello, ja Turun filharmoninen orkesteri, joht. Klaus Mäkelä).
  Miles Davis - Bill Evans: Blue in green (Miles Davis, trumpetti, John Coltrane, tenorisaksofoni, Bill Evans, piano, Paul Chambers, kontrabasso, ja Jimmy Cobb, rummut).

 • Yhdysvalloissa näyttävää uraa tekevää Olli Soikkelia on verrattu gypsy jazz-kitaran mestarin Django Reinhardtin manttelinperijäksi. Syyskuussa Soikkeli tekee jo lähes perinteeksi muodostuneen Suomen-kiertueensa. Riikan haastattelussa Olli kertoo millainen on ollut matka Nurmeksesta New Yorkiin, ja millainen paikka New York on suomalaiselle jazzmuusikolle elää.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Henry Lodge (sov. Antti Sarpila): Temptation Rag (Antti Sarpila Swing Band).
  Django Reinhardt: Minor swing (The Rosenberg Trio).
  James Hetfield - Lars Ulrich - Cliff Burton - Kirk Hammett: Master of puppets (Metallica).
  Antonio Carlos Jobim: Luiza (Olli Soikkeli, kitara).
  Julien Labro: Tango for T (Julien Labro, harmonikka, Olli Soikkeli, kitara, Eduardo Belo, basso, ja Nick Anderson, rummut).
  Astor Piazzolla: Invierno Porteno (Astor Piazzolla y su Quinteto Tango Nuevo).

 • Samuel Harjanteen ääni on tuttu lukemattomista animaatioelokuvista ja piirretyistä. Muutama vuosi sitten hän päätti keskittyä ohjaamiseen. Tällä hetkellä hän on valtakunnan kiireisin musikaaliohjaaja, ensi-iltansa saavat Kinky Boots Helsingin Kaupunginteatterissa, ja Billy Elliot Tampereen Työväen Teatterissa. Riikan haastattelussa keskustellaan myös siitä missä menevät fyysisen koskemattomuuden rajat, ja miten näyttämöllä luodaan keskinäisen luottamuksen ilmapiiri.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Richard Wagner: 3. näytöksen alkusoitto oopperasta Lohengrin (Wienin filharmonikot, joht. Georg Solti).
  Dolly Parton: Change it musikaalista 9 to 5 (Allison Janney, Meghan Hilty ja Stephanie Block, laulu, ja nimeämätön yhtye).
  Maki Kolehmainen: Odota (Aikakone).
  June Style: Don’t rain on my parade elokuvasta Funny girl (Barbra Streisand ja nimeämätön orkesteri, joht. Walter Scharf).
  Stephen Sondheim: Not while I’m around musikaalista Sweeney Todd (Renee Fleming, sopraano, ja Bryn Terfel, ,bassobaritoni, sekä Walesin kansallisoopperan orkesteri, joht. Paul Gemignani).
  Andrew Lloyd Webber: Light at the end of the tunnel musikaalista Starlight Express (Gregory Porter ja London Community Gospel Choir).
  Benny Andersson - Björn Ulvaeus: The American and Florence - Nobody’s side musikaalista Chess (Elaine Paige ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Anders Eljas).
  Marc Shaiman: You can’t stop the beat musikaalista Hairspray (Useita laulusolisteja, La Mass Choir - ja New Dimension-kuoro, sekä The Hollywood Symphony Orchestra).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä