Riikan tähtitarha

Torstaisin klo 14.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 31 pv

Riikka Holopaisen suorassa studiohaastattelussa tavataan uransa alkutaipaleella olevia suomalaisia muusikoita ja musiikintekijöitä. Rennon jutustelun lomassa kuunnellaan levyltä vieraan valitsemaa musiikkia, livemusisoidaan ja kuullaan yllätysvieraan muisto tai ajatus haastateltavasta. Riikan vlogi paljastaa vieraasta vielä jonkun uuden asian.

Jaksot

 • Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjan voittaja, baritoni Jussi Vänttinen aloitti tavoitteellisen musiikin opiskelun vasta parikymppisenä. Aikaisemmat nuoruusvuodet kuluivat räppiä kuunnellessa ja raksahommia tehdessä. Kilpailuvoiton jälkeen olo on hämmentynyt, mutta muuten arki on pysynyt ennallaan. Kurinalainen elämä on hyväksi, koska silloin voi paremmin. Veljen itsemurha vei syvälle, mutta opetti suhtautumaan elämään läsnäolon voiman ja avoimuuden kautta. Laulamisessakin tärkeintä on musiikki ja tekstin sanoma, ei oman äänen loistokkuuden esittely.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  W.A. Mozart: Don Giovannin samppanja-aaria oopperasta Don Giovanni (William Shimell, baritoni, ja Wienin filharmonikot, joht. Riccardo Muti).
  Ilmari Hannikainen: Rauha (Soile Isokoski, sopraano, ja Marita Viitasalo, piano).
  Matti Salo: Punainen tiili (Avain).
  Perttu Hietanen – Taisto Wesslin: Nocturne (Jussi Vänttinen, baritoni, ja Antti Haho, piano).
  John Adams: Oppenheimerin aaria ’Batter my heart’ oopperasta Doctor Atomic (Gerald Finley, baritoni, ja Lontoon filharmoninen orkesteri, joht. Edward Gardner).
  Gregorio Allegri: Miserere (Armonico Consort, joht. Christopher Monks).

 • Tämänkertainen Tähtitarha on äänitetty Lappeenrannan laulukilpailun yhteydessä päivää ennen loppukilpailua. Riikan vieraana jännittävän kutkuttavassa tilanteessa on karismaattinen Aurora Marthens. Hänelle Lappeenrannan laulukisa on pitkäaikaisen unelman täyttymys. Yllätysvieraana piipahtava oopperalaulaja Päivi Kantola kuvaa Auroraa "käsittämättömäksi pakkaukseksi, paitsi lahjakkaaksi myös hulluksi". Ohjelman purkittamisen jälkeisenä päivänä Aurora palkittiin naisten sarjassa kolmannella palkinnolla.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Robert Schumann: Du bist wie eine Blume (Kian Soltani, sello, ja Aaron Pilsan, piano).
  Giuseppe Verdi: Violettan aaria ”Sempre libera” oopperasta La Traviata (Angela Gheorghiu, sopraano, ja Covent Garden -oopperan orkesteri, joht. Georg Solti).
  Clara Schumann: Lorelei (Aurora Marthens, sopraano, ja Tuula Hällström, piano).
  Stephen Sondheim: Overture and Night waltz musikaalista A Little night music (Laulusolistit ja orkesteri, joht. Paul Gemignani).
  Johann Sebastian Bach: Preludi Sarjasta soolosellolle nro 2 d-molli (Mstislav Rostropovitsh).

 • Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa palkittu Kaapo Ijas ei harjoittele johtamista peilin edessä. Johtaminen on reagointia orkesterin sointiin, oma kehonkieli löytyy orkesterin edessä. Ruoanlaitosta ja pyöräilystä nauttiva Ijas uskoo, että musiikin avulla voi muuttaa maailmaa. Musiikki voi olla lääke nykymaailman vitsaukseen, myötäelämisen taidon puutteeseen. Studiossa syntyy väkevä esitys 'Sonetti nro 0' Hanna Weseliuksen tekstiin.

  Igor Stravinsky: ’Ebony Concerto’ klarinetille ja jazzorkesterille (Benny Goodman, klarinetti, ja Columbia Jazz Combo, joht. Igor Stravinsky).
  Trad: Vänkärin set (Baltic Crossing).
  Radiohead: Pyramid song (Radiohead).
  Kaapo Ijas (san. Hanna Weselius): Sonetti nro 0 kantaatista Turvapaikka (Kaapo Ijas, laulu ja piano).
  Wolfgang Amadeus Mozart: ’Don Giovanni, a cenar teco’ oopperasta Don Giovanni (Dimitris Tiliakos /DonGiovanni, Vito Priante /Leporello, Mika Kares /Komtuuri, ja MusicAeterna, joht. Teodor Currentzis).
  Igor Stravinsky: Finaali baletista Tulilintu (Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Simon Rattle).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä