Riikan tähtitarha

Torstaisin klo 14.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 31 pv

Riikka Holopaisen suorassa studiohaastattelussa tavataan uransa alkutaipaleella olevia suomalaisia muusikoita ja musiikintekijöitä. Rennon jutustelun lomassa kuunnellaan levyltä vieraan valitsemaa musiikkia, livemusisoidaan ja kuullaan yllätysvieraan muisto tai ajatus haastateltavasta. Riikan vlogi paljastaa vieraasta vielä jonkun uuden asian.

Jaksot

 • Samuel Harjanteen ääni on tuttu lukemattomista animaatioelokuvista ja piirretyistä. Muutama vuosi sitten hän päätti keskittyä ohjaamiseen. Tällä hetkellä hän on valtakunnan kiireisin musikaaliohjaaja, Helsingin Kaupunginteatterissa pyörii Kinky Boots ja Tampereen Työväen Teatterissa saa ensi-iltansa Billy Elliot. Riikan haastattelussa keskustellaan myös siitä missä menevät fyysisen koskemattomuuden rajat, ja miten näyttämöllä luodaan keskinäisen luottamuksen ilmapiiri. Ohjelma on uusinta elokuulta.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Richard Wagner: 3. näytöksen alkusoitto oopperasta Lohengrin (Wienin filharmonikot, joht. Georg Solti).
  Dolly Parton: Change it musikaalista 9 to 5 (Allison Janney, Meghan Hilty ja Stephanie Block, laulu, ja nimeämätön yhtye).
  Maki Kolehmainen: Odota (Aikakone).
  June Style: Don’t rain on my parade elokuvasta Funny girl (Barbra Streisand ja nimeämätön orkesteri, joht. Walter Scharf).
  Stephen Sondheim: Not while I’m around musikaalista Sweeney Todd (Renee Fleming, sopraano, ja Bryn Terfel, ,bassobaritoni, sekä Walesin kansallisoopperan orkesteri, joht. Paul Gemignani).
  Andrew Lloyd Webber: Light at the end of the tunnel musikaalista Starlight Express (Gregory Porter ja London Community Gospel Choir).
  Benny Andersson - Björn Ulvaeus: The American and Florence - Nobody’s side musikaalista Chess (Elaine Paige ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Anders Eljas).
  Marc Shaiman: You can’t stop the beat musikaalista Hairspray (Useita laulusolisteja, La Mass Choir - ja New Dimension-kuoro, sekä The Hollywood Symphony Orchestra).

 • Kanttorin elämässä loppusyksy on melko rauhallista aikaa, kun kesähäät on vietetty ja kauneimmat joululaulut eivät vielä soi. Pyhäinpäivän aika tuo kuitenkin mukanaan pienen ruuhkahuipun. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Anna-Maria Lehtoaho toipuu kiireisestä viime vuodesta, jolloin töitä tuli tehtyä uupumisen rajoille saakka. Nyt hän haluaa ottaa rohkeasti aikaa itselleen ja opetella sanomaan ei. Studion pystypianolla soi Sibeliuksen ikivihreä Romanssi Des-duuri.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Franz Liszt: Jumalan siunaus yksinäisyydessä kokoelmasta Runollisia ja hartaita sointuja (Marc-André Hamelin, piano).
  Maurice Duruflé: Scherzo (Hans Fagius, urut).
  Johann Sebastian Bach: Triosonaatti nro 1 Es-duuri (Kay Johanssen, urut).
  Jean Sibelius: Romanssi Des-duuri (Anna-Maria Lehtoaho, piano).
  Georg Philipp Telemann: Sarja huilulle, viululle, jousille ja continuolle nro 6 e-molli (Barthold Kuijken, huilu, Sigiswald Kuijken, viulu, Wieland Kuijken, viola da gamba, ja Gustav Leonhardt, cembalo).
  Arvo Pärt: Da pacem Domine (Viron filharmoninen kuoro, joht. Paul Hillier)

 • Mackenzie "Mäkkäri" Melemed tuli suomalaiselle konserttiyleisölle tutuksi edellisen Maj Lind-pianokilpailun voittajana. Sympaattinen newyorkilainen hurmasi suomen kielen taidollaan, ja nyt Melemedin kielitaito punnitaan Riikan haastattelussa. Suomi on Melemedille kuin toinen koti, täällä on Hesburger, Vihreät kuulat, ja ennen kaikkea rakas suomalainen tuttavaperhe.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Franz Liszt: Funérailles (Herbert Schuch, piano).
  Benjamin Britten: 1. osa ’Toccata’ Pianokonsertosta (Leif Ove Andsnes, piano, ja Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Paavo Järvi).
  Robert Schumann: Osa ’Vieraista maista ja ihmisistä’ pianosarjasta Lapsikuvia (Marc-André Hamelin, piano).
  Johann Sebastian Bach: Allemande Ranskalaisesta sarjasta nro 5 G-duuri (Mackenzie Melemed, piano).
  Ludwig van Beethoven: Eroica-muunnelmat (Annie Fischer, piano).
  Camille Saint-Saëns: 2. osa Viulusonaatista nro 1 d-molli (Midori, viulu, ja Robert McDonald, piano).

 • Liina Leijala kuunteli kahdeksanvuotiaana radiota omassa huoneessaan ja se oli kohtalon hetki. Radiossa soi Sibeliuksen toinen sinfonia ja pikkutyttö rakastui musiikkiin loppuelämäkseen.

  Tällä hetkellä Leijala elää tiukasti aikataulutettua elämää, johon kuuluvat niin omat esiintymiset sellistinä ympäri maailmaa kuin työlounaat maestron eli kapellimestari Daniel Barenboimin kanssa. Leijala työskentelee toiminnanjohtajana Barenboim-Saidin säätiössä Ramallahissa ja selloprofessorina Wienin musiikkiakatemiassa.

  Aina välillä on kuitenkin päästävä metropoleista veden äärelle, kotiseudulle Keuruulle, jossa isä grillaa musiikin maailmankansalaiselle makkaraa.

  Ohjelman musiikit:

  Manuel de Falla: Tulitanssi (Janos Starker, sello ja Shigeo Neriki, piano)
  Maurice Ravel: Ondine (Vedenneito), teoksesta Gaspard de la nuit, Kolme runoa pianolle (Ivo Pogorelic, piano)
  U2: Where the streets have no name (U2)
  Anton Bruckner: Sinfonia nro 9 d-molli, katkelma 1.osasta Feierlich, misterioso ((Mûnchenin filharmonikot, joht. Sergiu Celibidache)
  Martin, Buckland, Champion, Berryman: True Love (Coldplay)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä