Neliosaisessa ohjelmasarjassa kerrotaan arkeologian uusista tutkimustuloksista ja siitä, miten ihmiset Suomessa elivät tuhansia vuosia sitten.

Toimittajana Virpi Väisänen.

Jaksot

 • Osa 4/4. Arkeologiseen tutkimukseen saadut rahat ovat vähentyneet runsaan kymmenen viime vuoden aikana. Valtion suora tuki tutkimukselle on pienentynyt ja arkeologit joutuvat etsimään rahoitusta monista eri lähteistä.

  Suurin osa arkeologisesta tutkimuksesta tehdään edelleen siksi, että muinaismuistoalueelle halutaan rakentaa jotakin, vaikkapa uusia katuja tai taloja.

  Toimittaja Virpi Väisänen kävi tutustumassa kolmeen erilaiseen kaivauskohteeseen Kemiönsaaressa, Turussa ja Lopella.

  Kuva: Rautakautisen haudan kaivaukset Lopella syksyllä 2017.

 • Osa 3/4. Tursianotkossa, Pyhäjärven rannalla kyyhötti tuhat vuotta sitten pieni, muutaman talon muodostama kylä. Sen asukkaat viljelivät pelloillaan ohraa ja hoitivat pitkäjalkaisia, karvaisia sikojaan. Tursiannotkolaiset myivät turkiksia viikinkikauppiaille ja ostivat heiltä koruikseen ihmeellisen kauniita, Bysantissa tehtyjä lasihelmiä.

  Pirkkalassa, Tampereen kupeessa sijaitsevalla Tursianotkon alueella on tehty arkeologista tutkimusta jo useiden vuosien ajan. Helsingin yliopiston ja Pirkanmaan maakuntamuseon kaivauksissa on löytynyt tursianotkolaisten taloja ja käyttöesineitä, jotka kertovat ihmisten arkisesta elämästä tuhat vuotta sitten.

  Ohjelmassa haastateltavina ovat arkeologi Sami Raninen ja tohtori Krista Vajanto. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Luusta tehty lusikka Tursianotkosta. Pirkanmaan maakuntamuseo.

 • Osa 2/4: Nakkilan Rieskaronmäellä läntisellä rannikolla asui maata viljeleviä ihmisiä jo noin 3000 vuotta sitten. Rieskaronmäkeläiset rakensivat itselleen pitkänmallisen, harjakattoisen talon, omistivat lehmän ja hevosen ja viljelivät ehkä kivisessä pellossaan ohraa. Kylän seppä valoi pajassaan pronssisia, kauniina hohtavia rannerenkaita, kampoja ja partaveitsiä.

  Juuri pronssikaudella noin 3000 vuotta sitten maanviljelys alkoi vakiintua Suomen alueella asuneiden ihmisten elinkeinoksi metsästyksen ja kalastuksen rinnalle.

  Ohjelmassa haastateltavina ovat arkelogi Ilari Aalto ja kielen ja historian tutkija Mikko Heikkilä Tampereen yliopistosta. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Pronssikautiset pinsetit. Aura Colliander, Satakunnan museo.

 • Osa 1/4: Itäisessä Suomessa, Joutsenossa asui ihmisiä jo 11 000 vuotta sitten. Viimeinen jääkausi oli jo päättymässä, mutta suurin osa nykyisen Suomen aluetta oli vielä jään peitossa. Saarenojalaiset perustivat kotinsa vetäytyvän jään reunalle.

  Ohjelmassa haastateltavina ovat arkeologit Ilari Aalto ja Petro Pesonen. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Kivikautisen mallin mukaan tehtyjä ruuhia Kierikkikeskuskuksessa Oulussa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä