Horisontti

Miksi uskonto kiinnostaa uskonnotonta?

 • 42 min
 • toistaiseksi

Millaiset kysymykset uskonnossa kiehtovat, kun sitä tarkastelee ulkoapäin? Mistä uskonnoissa on kyse uskonnottoman näkökulmasta? Keskustelemassa ovat uskontotieteilijä Teemu Taira, teologian opiskelija Kata Kaski ja islamin jättänyt, valt. yo Seida Sohrabi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta huhtikuulta 2017.

Lähetykset

 • su 10.12.2017 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Onko uskontodialogi vain komiteamietinnöissä käytetty muotisana? Miten tuodaan uskontodialogia arkeen ja ketkä sitä tekevät? Keskustelemassa ovat pappi Heidi Rautiomaa, imaami Abbas Bahmanpour, sekä uskontodialogitoimija, taustaltaan bahá'i, Lars Silen. Lisäksi tavataan buddhalainen nunna Ani Sherab. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Ville Talola. Ohjelma on uusinta helmikuulta 2017.

 • Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti puheen Ranskan piispoille ja kehui kirkkoa. Tällaiseen puheeseen eivät ranskalaiset ole tottuneet. Suomessa asuva, ranskalainen dominikaanimunkki Marie-Augustin Laurent-Huyghues-Beaufond kertoo, mikä Macronin puheessa oli merkittävää.

  Miksi Macron kosiskelee katolisia ja mitä tarkoittaa että Ranskassa valtion ja uskonnon suhdetta säätelevää laïcité –periaatetta tulkitaan ankarammin kuin ennen? Suomalainen uskonnonvapaus näyttää toisenlaiselta. Veli Marie-Augustin ihmettelee koulujen uskonnonopetusta ja sitä, että pääministeri voi Suomessa osallistua ristinkantajana Tuomasmessuun. Ranskassa kumpikaan ei olisi mahdollista. Toimittajana Samuli Suonpää.

  Kuva: Grégoire Le Mercier

 • Yhteiskristillinen Mahdollisuus muutokseen -missiokampanja jakaa mielipiteitä. Kampanja esittelee kokemuksia uskoontulosta ja voimakkaista elämänmuutoksista. Muutostarinat ovat tyypillisiä helluntailiikkeessä, mutta sopiiko puhe uskoontulosta kansankirkkoon, jossa lähtökohtaisesti jokainen jo lapsena kastettu on kristitty? Keskustelemassa ovat Kansan raamattuseuran Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki, Herättäjä-yhdistyksen yleissihteeri, pastori Kalle Hiltunen sekä HelsinkiMissiosta ja Tuomasmessuista tuttu pastori Olli Valtonen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Maaliskuussa julkaistiin Raine Haikaraisen kirjoittama elämäkerta Mystinen maestro - Seppo A. Teinosen pitkä pyhiinvaellus. Vuonna 1995 kuollut Teinonen oli jättänyt lähtemättömän jäljen yliopistoteologiaan ja useampaan kuin yhteen teologisukupolveen. Millainen oli dogmatiikan professorin Seppo A. Teinosen teologinen perintö kirkon näkökulmasta? Samuli Suonpää tapasi sosiaalietiikan professorin ja kirkolliskokousedustajan Jaana Hallamaan ja kysyi, millaista jälkeä Seppo A. Teinosen teologia on kirkossa tehnyt.

  Kuva: Timo Hormio

 • Mahdollisuus muutokseen -mediakampanja tuo kertomuksia uskonkokemuksista ja uskoontulon aikaansaamista elämänmuutoksista myös luterilaisiin seurakuntiin Pohjanmaalla. Mistä IRR-TV:n kampanjassa on kyse ja miksi vapaiden suuntien kristityt haluavat evankelioida luterilaisten seurakuntien jäseniä? Mahdollisuus muutokseen -mission johtajaa Onni Haapala jr.:ia haastattelee Samuli Suonpää.

 • Mahdollisuus muutokseen -mediakampanja tuo kertomuksia uskonkokemuksista ja uskoontulon aikaansaamista elämänmuutoksista myös luterilaisiin seurakuntiin Pohjanmaalla. Mistä IRR-TV:n kampanjassa on kyse ja miksi vapaiden suuntien kristityt haluavat evankelioida luterilaisten seurakuntien jäseniä? Mahdollisuus muutokseen -mission johtajaa Onni Haapala jr.:ia haastattelee Samuli Suonpää.

 • Pääsiäinen on kirkkovuoden kohokohta, kristityille jopa jouluakin merkittävämpi juhla. Tai onko tosiaan? Mitä kulttuurikristitty tai kiihkeäkään uskovainen oikeastaan voi käsittää taivaallisesta sovitusuhrista? Miten voi nauttia juhlasta, jonka ytimessä on vastenmielinen väkivaltainen kuolema? Keskustelemassa ovat Timo Laaninen, Iida Glumoff, ja Martti Pyykönen, jotka kaikki haluavat papeiksi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Pääsiäisen alla elokuvateattereihin Suomessakin saapui Garth Davisin ohjaama elokuva Maria Magdaleena. Kirkkohistorian dosentti ja sukupuolentutkija Päivi Salmesvuori kävi katsomassa Rooney Maran ja Joaquin Phoenixin tähdittämän elokuvan. Millaisen Marian tutkija elokuvasta löysi? Toimittaja Ilona Ikonen.

  Kuva: Päivi Salmesvuori YLE TV1:n Pisarassa 27.3.2018.

 • Huoli seurakuntien lakkauttamisesta ja yhdistämisestä ajoi joukon mielenosoittajia Turun seudulta Helsinkiin hiljaiseen mielenilmaukseen Kirkkohallituksen eteen. Mielenilmauksella haluttiin varmistaa, että esitys pakkoliitosaloitteen hylkäämiseksi menee Kirkkohallituksen täysistunnossa varmasti läpi. Kirkkohallituksen täysistunto päättikin kokouksessaan kumota aloitteet Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kuuluvien seurakuntien liitoksista. Haastateltavana ovat kirkkoherra Merja Hermonen Piikkiön seurakunnasta sekä Turun ja Kaarinan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Harri Lukander. Toimittajana on Anna Patronen.

 • Luterilaisen kirkon suhde homoseksuaalisuuteen on ollut vaikea, mutta vaikea on myös sateenkaariväen ollut hyväksyä kirkkoa. Kirjailija ja tutkija Olli Stålström oli aikoinaan tunnustanut rippikoulussa papille homoseksuaalisuutensa ja ajautunut vuosien terapioihin, eheytyshoitoihin ja itsepetokseen. Lopullisesti hän tuli kaapista ulos vasta 40-vuotiaana, vuonna 1984. Siitä alkaen Stålström hän on hakenut homoseksuaalisuudelle hyväksyntää kirkossa - ja kirkolle hyväksyntää seksuaalista tasa-arvoa ajavan Setan parissa.

  Olli Stålströmin tapasi toimittaja Samuli Suonpää.

 • Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa. Sen kieltä ja kulttuuria on ajettu vuosien saatossa ahtaalle. Onko kirkkokin osallistunut kolonialistiseen sortoon toimiessaan ilosanoman asialla? Miten menneisyyden vääryyksiä on käsitelty ja mitä virheistä on opittu? Keskustelemassa ovat kirkon saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, pitkän linjan saamelaisvaikuttaja Pekka Aikio sekä piispa Samuel Salmi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Monelle usko ja yhteys seurakuntaan on voimavara, mutta jos hengellinen yhteisö kasvaa epäterveeksi, hengellisen väkivallan uhka on todellinen. Hengellinen väkivalta jättää syvimmät jäljet lapsiin, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Mitä on rakentava, turvallinen hengellisyys? Aiheesta ovat keskustelemassa kaksi hengellistä väkivaltaa tutkinutta teologia, Janne Villa ja Aila Ruoho sekä kasvatusasiainsihteeri Iris Sotamaa Vantaan seurakuntayhtymästä. Keskustelu on uusinta huhtikuulta 2017,

  Lisäksi kuullaan tuore juttu kirjailija Pauliina Rauhalasta, jolta on vastikään ilmestynyt kirja Synninkantajat, joka käsittelee hengellistä väkivaltaa lestadiolaisuuden piirissä 1970-luvulla. Ohjelman toimittavat Kimmo Saares, Ville Talola ja Anna Patronen.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä