Katsottavissa ulkomailla
Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa: 2030 - Korvaako robotti työntekijän?

  • 2 min
  • toistaiseksi

Robottien ennustetaan korvaavan ihmisen monilla aloilla. Miten ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen varautuminen vaikuttavat Suomessa lähitulevaisuudessa tehtävään työhön? Kuinka koulutus- ja työvoimapolitiikan on reagoitava työn muutokseen? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Tero Toivanen kertoo:

“Robotisaatio korvaa lähitulevaisuudessa tietyntyyppisiä töitä, mutta kaikkea työtä se ei suinkaan vie. Helpoimmin automaatiolla on korvattavissa nykyisin tietokoneella tehtävät suorittavat työt kuten monet hallinto- ja asiakaspalvelutehtävät. Tekoälyllä pystytään todennäköisesti korvaamaan myös työtä esimerkiksi logistiikassa, jossa tavaroiden kuljetusta voidaan hoitaa robottiajoneuvoilla.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ympäristökysymysten tarkempi huomioiminen tulevat synnyttämään paljon uutta työtä. Suomalaisenkin yhteiskunnan on toteutettava seuraavien vuosikymmenten aikana ekologinen jälleenrakennus. Se tarkoittaa energiajärjestelmän, liikkumisen, asumisen ja ruoantuotannon nopeaa muuttamista vähäpäästöiseksi ja vähemmän resursseja kuluttavaksi. Kaikki nämä alat vaativat paljon uutta työtä ja osaamista.

Kun fossiilisen energian aiemmin takaama valtaisa energisyöte häviää yhteiskuntien käytöstä, ja jos uusiutuvat energiat eivät pysty tätä puutosta korvaamaan riittävän nopeasti, on myös energian kulutuksen vähennyttävä. Kaikkea ei olekaan saatavilla heti, eikä kaikki ole toimitettavissa toiselta puolen maailmaa nappia painamalla. Tällöin on myös todennäköistä, että tietyt alat työvoimavaltaistuvat. Maatalous on tästä hyvä esimerkki: se tulee vaatimaan paljon uutta työtä, koska ruokaa tuotetaan enemmän kotimaassa, uudenlaisin viljelymenetelmin ja kasvilajein.

Työtä siis todella riittää tulevaisuudessakin. Tietyiltä aloilta sitä toki häviää, mutta uutta työtä ja osaamistarvetta syntyy tilalle. Siksi myös koulutus- ja työvoimapolitiikka ovat avainasemassa lähitulevaisuuden työtä mietittäessä. Ekologinen jälleenrakennus vaatii valtavasti uusia taitoja ja osaamista, siksi ihmisiä on myös uudelleen koulutettava ja ohjattava uusiin tehtäviin.”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Joanna Haartti
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Muutos on ilmassa Jari Hanskan ilmastopodcastissa

Ilmastonmuutoksella on synkkä maine. Megahurrikaanit, sulavat jäätiköt ja nälänhädät piinaavat ihmiskuntaa ja uutisotsikoita. Muutos ei uhkaa ainoastaan ympäristöä, vaan myös talouden ja valtioiden kestokykyä. Suomi ei yksin voi eristäytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tulevaisuus näyttää myrskyisältä, mutta onko se todella väistämätön? Entä jos voimmekin välttää romahduksen, ja päättää itse miltä tulevaisuutemme näyttää?

Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Sarja tekee tutkimusmatkan nykypäivän Suomeen ja selvittää mitkä ovat konkreettiset ilmasto-ongelmamme, ja mitä me voimme tehdä tänään kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Tulevaisuus hanskassa sisältää kymmenen jaksoa, jotka leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Mitä fossiilitaloudesta luopuminen tarkoittaa? Tuottaako ilmastonmuutos sittenkin lisää työpaikkoja? Voisiko proteiini kasvaa pellolla navetan sijasta? Jarin kanssa tiukkoja kysymyksiä ratkovat joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea.

Faktojen lomassa Tulevaisuus hanskassa -podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan jaksoja rytmittävissä tulevaisuusfiktioissa. Lyhyet kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioiden pohjalta. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat fiktiot tarjoavat ikkunan sellaiseen Suomeen, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ja pahin romahdus on vältetty. Podcastin rinnalla julkaistaan myös sarja videoita, jotka luotaavat podcastin kymmentä aihetta ja kurkistavat Suomen tulevaisuuteen eri vuosikymmenillä.

Ilmastonmuutos mullistaa elämämme ja yhteiskuntamme seuraavien vuosikymmenten aikana tavalla, jota emme vielä tahdo ymmärtää. Peliä ei kuitenkaan ole menetetty. Muutos on ilmassa.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.
Uusi jakso julkaistaan joka maanantai.

Toimittaja Jari Hanska
Tuottaja Elina Ylä-Mononen
Podcastin äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen ja Joonatan Kotila
Tulevaisuusfiktiot:
Ohjaus ja dramaturgia Antti Lehtinen
Käsikirjoitus Juho Gröndahl
Skenaariot Ville Lähde ja BIOS-tutkimusyksikkö
Näyttelijät Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Joanna Haartti, Jussi Lehtonen, Erja Manto, Irina Pulkka, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Antti Tiensuu

Tuotanto Yle Draama

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä