Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2055 - Loppuuko lihansyönti?

  • 3 min
  • toistaiseksi

Suomalaisen kuluttajan hiilijalanjäljestä 20 % tulee ruoankulutuksesta. Yksinkertaisin tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä on lihansyönnin merkittävä vähentäminen. Millainen rooli lihalla on tulevaisuuden suomalaisessa ruokapöydässä? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Ruoantuotanto on merkittävimpiä ilmastopäästöjen lähteitä, ja maailman ruokajärjestelmä pelloilta, meristä ja karjatiloilta ruokapöytään kuluttaa valtavasti energiaa, vettä ja muita luonnonvaroja. Liki kolmasosa planeetan maapinta-alasta kuluu eläintuotantoon. Myös aimo osuus merten kalansaaliista päätyy rehuksi: maaeläinten ruokkimiseen käytetään suurin osa tuotetusta kalajauhosta.

Suomi on osa tätä kansainvälistä ruoantuotannon verkostoa, sillä täkäläinen tuotanto on vahvasti tuontiriippuvaista. Ylipäätään suomalainen maatalous on nykyisellään pitkälti riippuvaista energian ja erilaisten kemikaalien tuonnista. Ilmastonmuutos, makean veden hupeneminen, viljelysmaan puute ja monet muut ongelmat kuitenkin rasittavat maailman ruoantuotantoa, ja tulevaisuudessa Suomi ei voi enää nojata tuonnin varmuuteen.

Nykyään suomalaisten lihankulutus on kasvussa. Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii kuitenkin ruokajärjestelmän mullistusta. Eläintuotteiden osuuden vähentäminen ravinnosta leikkaisi merkittävästi ilmastopäästöjä ja monien luonnonvarojen kulutusta. Lihan syöminen tuskin loppuu Suomesta vuosikymmeniin, jos koskaan, mutta siitä tulee todennäköisesti harvinaisempaa ja kalliimpaa – juhlaruokaa arkisen yltäkylläisyyden sijaan.”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Antti Autio
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa vain Suomessa

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä