Katsottavissa ulkomailla
Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa: 2060 - Tuleeko Suomesta viinimaa?

  • 2 min
  • toistaiseksi

Viininviljelijäksi ryhtyminen on ollut Suomessa tähän asti sisukkaiden haaveilijoiden hommaa. Ilmastonmuutos muuttaa kasvuoloja ja pakottaa ajattelemaan maaseudun mahdollisuudet uusiksi. Voisiko savolainen punkku olla osa suomalaista arkea vain muutaman kymmenen vuoden kuluttua? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Suomalaisen maanviljelyksen lajikevalikoiman pitää monipuolistua, kun sääolot muuttuvat. Lämpö lisääntynee, mutta toisaalta todennäköisesti sateetkin. Lisääntyvä pilvisyys voi vähentää valon määrää. Lämpenevien talvien ansiosta uudet kasvitaudit, tuholaiset ja muut viljelijöiden kiusat voivat jäädä pysyviksi. Kun maanviljelyksen olot muuttuvat epävarmemmiksi, monipuolinen lajikevalikoima tuo turvaa. Se vaatii myös uusien taitojen omaksumista ja teknologioiden kehittämistä.

Vaikka Suomesta tuskin tulee viiniköynnösten luvattua maata, kotimaisten viinien tuottamisesta voi silti tulla houkuttelevampaa. Monet maailman viinintuotantoalueista nimittäin ovat vaikeuksissa ilmastonmuutoksen edetessä. Kalifornian taannoinen kuivuus hälytti viininviljelijöitä huomaamaan riippuvuutensa hupenevista vesivaroista. Välimeren alue on ennusteiden mukaan hyvin haavoittuvainen ilmastonmuutokselle. Köynnökset voivat kuihtua janoon. Kaukaiseen pohjolaankin voi muuttaa ihmisiä, jotka ovat viljelleet viiniä sukupolvien ajan.

Ylipäätään kun ruoantuotantojärjestelmä kohtaa monilla alueilla vaikeuksia, joudutaan panostamaan viinin, kahvin ja suklaan kaltaisten tuotteiden sijaan enemmän ravintokasveihin, jotta oma väestö saadaan ruokittua. Viinistä tulee harvinaisempaa ja kalliimpaa. Silloin ”aidolle savolaiselle viinille” voi löytyä enemmän juojia.”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Janna Räsänen
Näyttelijä: Sari-Anne Nahkuri
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Muutos on ilmassa Jari Hanskan ilmastopodcastissa

Ilmastonmuutoksella on synkkä maine. Megahurrikaanit, sulavat jäätiköt ja nälänhädät piinaavat ihmiskuntaa ja uutisotsikoita. Muutos ei uhkaa ainoastaan ympäristöä, vaan myös talouden ja valtioiden kestokykyä. Suomi ei yksin voi eristäytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tulevaisuus näyttää myrskyisältä, mutta onko se todella väistämätön? Entä jos voimmekin välttää romahduksen, ja päättää itse miltä tulevaisuutemme näyttää?

Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Sarja tekee tutkimusmatkan nykypäivän Suomeen ja selvittää mitkä ovat konkreettiset ilmasto-ongelmamme, ja mitä me voimme tehdä tänään kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Tulevaisuus hanskassa sisältää kymmenen jaksoa, jotka leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Mitä fossiilitaloudesta luopuminen tarkoittaa? Tuottaako ilmastonmuutos sittenkin lisää työpaikkoja? Voisiko proteiini kasvaa pellolla navetan sijasta? Jarin kanssa tiukkoja kysymyksiä ratkovat joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea.

Faktojen lomassa Tulevaisuus hanskassa -podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan jaksoja rytmittävissä tulevaisuusfiktioissa. Lyhyet kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioiden pohjalta. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat fiktiot tarjoavat ikkunan sellaiseen Suomeen, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ja pahin romahdus on vältetty. Podcastin rinnalla julkaistaan myös sarja videoita, jotka luotaavat podcastin kymmentä aihetta ja kurkistavat Suomen tulevaisuuteen eri vuosikymmenillä.

Ilmastonmuutos mullistaa elämämme ja yhteiskuntamme seuraavien vuosikymmenten aikana tavalla, jota emme vielä tahdo ymmärtää. Peliä ei kuitenkaan ole menetetty. Muutos on ilmassa.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.
Uusi jakso julkaistaan joka maanantai.

Toimittaja Jari Hanska
Tuottaja Elina Ylä-Mononen
Podcastin äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen ja Joonatan Kotila
Tulevaisuusfiktiot:
Ohjaus ja dramaturgia Antti Lehtinen
Käsikirjoitus Juho Gröndahl
Skenaariot Ville Lähde ja BIOS-tutkimusyksikkö
Näyttelijät Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Joanna Haartti, Jussi Lehtonen, Erja Manto, Irina Pulkka, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Antti Tiensuu

Tuotanto Yle Draama

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä