Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2035 - Onko kaupunkia autojen jälkeen?

  • 3 min
  • toistaiseksi

Ilmastonmuutokseen varautuminen vaikuttaa väistämättä myös kaupunkeihimme. Kun liikkuminen, asuminen ja työnteko sopeutuvat vähäpäästöisempään elämään, moni perinteinen kaupunkitila, kuten esimerkiksi monikerroksinen parkkihalli, muuttaa muotoaan. Miten seuraavat sukupolvet kokevat kaupunkiympäristön? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Nykyiset suomalaiset kaupungit on rakennettu fossiilisilla polttoaineilla käyvän henkilöautoliikenteen ehdoilla. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii päästöjen nopeaa vähentämistä kaikilla elämän alueilla, ja juuri kaupungeissa muutos on näkyvää. Joukkoliikenne, kävely ja pyöräily valtaavat alaa. Liikenteen energianlähteet muuttuvat uusien polttonesteiden, sähköistymisen ja muiden teknisten ratkaisujen myötä, mutta nykyisen kokoisen autokannan ylläpitäminen on tuskin mahdollista.

Fossiilitalouden nopea alasajo vaatii myös energiankulutuksen vähentämistä. Niinpä henkilöautojen omistamisesta siirrytään yhä enemmän autojen jakamiseen, vuokraamiseen ja muihin yhteiskäytön tapoihin. Ne, jotka ovat kasvaneet autojen maailmassa, näkevät kaupunkinsa mullistuvan. Henkilöautojen ehdoilla rakennetuille tiloille on löydettävä uusia käyttötarkoituksia. Tuleeko parkkihalleista ihmisten oleskelutiloja?

Vaikka ilmastonmuutoksen hillitsemisen onnistuisi hyvin, kaikkia muutoksia ei voida enää estää. Tulevaisuuden säätilojen ennustaminen on vaikeaa, mutta keskimääräinen lämpeneminen on voimakkaampaa pohjoisilla alueilla. Suomen alueellinen ilmasto muuttunee lämpimämmäksi. Suojautuminen paahtavalta helteeltä on arkipäivää lukemattomille ihmisille ympäri maailman, ja siitä voi tulla yleisempi kokemus täälläkin. Ehkä vetäydymme viettämään aikaa entisiin parkkihalleihin helteisimpinä hetkinä?”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Raimo Grönberg
Näyttelijä: Antero Sälpäkivi
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä