Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2037 - Millaista on yhteisöllinen asuminen?

  • 2 min
  • toistaiseksi

Yhteisöllisyys ja jakaminen ovat kuluttajalle selkeitä tapoja kestävämpään elämiseen. Yhteisöasuminen ja erilaiset jaetut palvelut ovat avainasemassa asumisen tulevaisuuden suunnittelussa. Millainen on ilmastoystävällinen tulevaisuuden koti? Miksi yhteisöllisyys on järkevää? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Asumiseen liittyvä energiankulutus tuottaa suurimman osa suomalaisten kotitalouksien ilmastopäästöistä. Merkittävän osan tästä muodostaa lämmitys. Mitä tilavampia asuntoja, sitä enemmän energiaa kuluu lämmitykseen. Asuntojen pieneneminen lienee välttämätön suunta tulevaisuudessa, sillä fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan energiatalouden alasajo vaatii myös energiankulutuksen vähentämistä. Päästötöntä tai vähäpäästöistä energiaa tuskin saadaan tuotettua pitkään aikaan nykyisiä kulutusmääriä varten.

Muuttuuko elämä ahtaaksi? Ei välttämättä, sillä asuntoja voidaan rakentaa aivan toisella tapaa kuin nykyään. Kaikki arkielämälle tärkeät laitteet ja tilat eivät välttämättä sijaitsekaan oman kodin seinien sisällä. Koti laajenee niiden ulkopuolelle. Jos energiankulutusta ja päästöjä pyritään tosissaan vähentämään, ei asuinneliöitä kannata käyttää enää sellaisiin asioihin, jotka voidaan hoitaa yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön pesutupa on monelle nykysuomalaisellekin tuttu asia, samoin yhteinen sauna, mutta entä yhteiskeittiöt, kaupankäyntipalvelut tai autonvuokraus? Asuminen voi muuttua erilaisten palveluiden sikermäksi.

Ihmisiä on kuitenkin moneen junaan, eikä kaikkia yhteisöllisempi elämäntapa varmasti innosta. Kaikkialle tunkeutuvat ”palvelukonseptit” voivat tuntua ahdistavalta ajatukselta. Olennainen kysymys tulevaisuuden asumista rakennettaessa onkin, onnistutaanko erilaisia mieltymyksiä yhdistämään. Saako yhdessä olla myös yksin?”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Oona Airola
Näyttelijä: Aino Sälpäkivi
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä