Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2041 - Parantaako metsä stressin?

  • 3 min
  • toistaiseksi

Suomalaisten metsäsuhteessa mystiikka sekoittuu raaka-aineajatteluun. Samalla kun pakkaamme pakastimet täyteen mustikoita ja sieniä, esi-isiemme metsän pyhyys kaikuu edelleen kansallisessa mielikuvituksessa. Ilmastonmuutos nostaa metsien arvoa, kun hiilinielujen merkitys kasvaa. Voisiko metsä tehdä paluun aineettomana hyvänä myös suomalaisessa sielussa? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Onko metsäkävelystä lääkkeeksi? Ajatus tuo mieleen luontomystiikan ja puiden halaamisen, mutta nykyään tehdään paljon tieteellistä tutkimusta siitä, mikä vaikutus luonnon monimuotoisuudella on ihmisten terveyteen.

Edesmenneen akateemikko Ilkka Hanskin tutkimustyön jalanjäljissä on tutkittu esimerkiksi sitä, mikä rooli maaperäbakteereilla on ihmisten terveydelle. Tutkimushypoteesin mukaan kaupungistuminen ja luonnon köyhtyminen ovat kutistaneet sitä mikrobivalikoimaa, johon ihmiset ovat yhteydessä. Tämä voi osaltaan selittää tiettyjen terveysongelmien yleistymistä. Syypäänä ei lienekään liika hygienia, kuten joskus ajateltiin, vaan elinympäristön yksipuolistuminen.

Myös metsissä oleskelu vaikuttaisi olevan ihmisille hyväksi, niin mielelle kuin keholle. Verenpaine alenee, syke laskee, mieli rauhoittuu ja stressistä palautuminen nopeutuu. Näiden vaikutusten tutkiminen on kuitenkin vasta alkutaipaleella, ja tuskin kaikki metsät vaikuttavat meihin kaikkiin samalla tavalla. Jos metsä pelottaa, se ei lievitä ahdistusta. Mutta ehkä tulevaisuudessa työterveyslääkäri voi lähettää metsäkävelylle?”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Jarmo Heikkinen
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä