Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2074 - Loppuuko maailman juomavesi?

  • 3 min
  • toistaiseksi

Ilmastonmuutos vaikuttaa eri tavoin ympäri maailman. Kuivumisen ja lämpenemisen seurauksena jotkin alueet Lähi-idässä, Kiinassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa tulevat luultavasti kärsimään juomaveden puutteesta. Mitä tapahtuu näiden alueiden asukkaille? Hupeneeko vesi myös Suomessa? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Ajatus yhdysvaltalaisesta ympäristöpakolaisesta voi tuntua kaukaa haetulta, mutta tulevaisuus ei näytä kovin vehreältä monille maan nykyisille vilja-aitoille. Keskisten osavaltioiden kuivilla alueilla kuten Kansasissa maataloutta ja nykyistä elämäntapaa on pidetty yllä maanalaisen Ogallalan vesialtaan avulla, ja se on huvennut vaarallisesti. Lounaisiin ja läntisiin osavaltioihin on ennustettu vuosia, jopa vuosikymmeniä kestäviä kuivuuskausia ilmastonmuutoksen edetessä.

Vaikka sateet eivät väistyisi, lämpeneminen lisää silti kuivuuskausien todennäköisyyttä. Vesi haihtuu eikä ehdi imeytyä maahan. Pohjavesien uusiutuminen hidastuu entisestään. Jo nykyään vesihuolto toimii huonosti monilla alueilla, ja köyhimmät asukkaat ovat haavoittuvimpia muutoksen edessä. Pystyykö vauras mutta eriarvoinen maa turvaamaan elämän veden kaikille kansalaisilleen, vai joutuvatko jotkut etsiytymään muualle?

Suomi on onnellisessa asemassa, mitä veteen tulee. Täällä on runsaat uusiutuvat vesivarat ja tuhansittain järviä – ilmastonmuutoksen myötä todennäköisimmät vesiongelmat liittyvät liialliseen sateeseen. Suomessa ei kärsitä janoa. Vettä riittää peseytymiseen, pyykkäämiseen, ruoanlaittoon, tiskaamiseen – ja saunan kiukaalle. Miltä tällainen yltäkylläisyys näyttää niukkuutta paenneen silmin?”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Helmi-Leena Nummela
Näyttelijä: Sari-Anne Nahkuri
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä