Katsottavissa ulkomailla
Tulevaisuus hanskassa

Tulevaisuus hanskassa: 2028 - Korvaako vaihtotalous rahan?

  • 2 min
  • toistaiseksi

Ilmastonmuutos kannustaa kuluttajia arvostamaan olemassaolevia resursseja. Korjaamalla ja kierrättämällä tuotteiden elinkaari pitenee, ja samalla yhteisöllinen elämäntapa mahdollistaa monenlaisen jakamisen. Tavaroiden ja palveluiden vaihtotalous tulee kasvattamaan merkitystään resurssiviisaassa yhteiskunnassa. Miltä tämä voisi näyttää jo lähivuosina? Löydämmekö ketteriä uusia tapoja arvottaa kykyjämme ja omaisuuttamme? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Paavo Järvensivu kertoo:

“Kun nykyään taloudessa keskitytään rahaan, tulevaisuudessa materiaaliset resurssit nousevat vahvemmin esiin. Tällä hetkellä asioita ja niiden arvoa mitataan ennen kaikkea rahamääräisesti, valtion virallistamassa valuutassa. Raha yhteismitallistaa kaiken ja tekee siinä mielessä minkä tahansa asian vaihdannasta helpompaa.

Samalla rahan keskeinen asema kadottaa näköpiiristä muita materiaalisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia, jotka voisivat olla merkityksellisiä tuotanto- ja kulutuspäätösten kannalta. Näitä ovat esimerkiksi tuotannon ja logistiikan aiheuttamat päästöt ja työntekijöiden olosuhteet. Pelkistetysti: jos vain hinnat ohjaavat käytöstä, paljon jää piiloon.

Tulevaisuudessa niukkoihin materiaalisiin resursseihin on kiinnitettävä enemmän huomiota. On mahdollista, että materia- ja energiavirtoja aletaan mitata ja huomioida siinä missä nyt keskitytään rahavirtoihin. Miksei vaikkapa valtiovarainministeriö tarkkailisi myös valtion luonnonvaroja ja niiden kestävää käyttöä? Lisäksi erilaiset paikallisvaluutat ja aikapankit voivat tehdä lähiyhteisöjen vaihdannasta sujuvampaa. Ne voivat myös irrottaa alueellisen vaihdannan kansallisista tai kansainvälisistä valuuttamekanismeista ja niihin liittyvästä etäällä sijaitsevasta vallankäytöstä.”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Tuomas Rinta-Panttila
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Muutos on ilmassa Jari Hanskan ilmastopodcastissa

Ilmastonmuutoksella on synkkä maine. Megahurrikaanit, sulavat jäätiköt ja nälänhädät piinaavat ihmiskuntaa ja uutisotsikoita. Muutos ei uhkaa ainoastaan ympäristöä, vaan myös talouden ja valtioiden kestokykyä. Suomi ei yksin voi eristäytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tulevaisuus näyttää myrskyisältä, mutta onko se todella väistämätön? Entä jos voimmekin välttää romahduksen, ja päättää itse miltä tulevaisuutemme näyttää?

Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Sarja tekee tutkimusmatkan nykypäivän Suomeen ja selvittää mitkä ovat konkreettiset ilmasto-ongelmamme, ja mitä me voimme tehdä tänään kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Tulevaisuus hanskassa sisältää kymmenen jaksoa, jotka leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Mitä fossiilitaloudesta luopuminen tarkoittaa? Tuottaako ilmastonmuutos sittenkin lisää työpaikkoja? Voisiko proteiini kasvaa pellolla navetan sijasta? Jarin kanssa tiukkoja kysymyksiä ratkovat joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joille ilmastonmuutoksen ratkaisu on osa arkea.

Faktojen lomassa Tulevaisuus hanskassa -podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan jaksoja rytmittävissä tulevaisuusfiktioissa. Lyhyet kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioiden pohjalta. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat fiktiot tarjoavat ikkunan sellaiseen Suomeen, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ja pahin romahdus on vältetty. Podcastin rinnalla julkaistaan myös sarja videoita, jotka luotaavat podcastin kymmentä aihetta ja kurkistavat Suomen tulevaisuuteen eri vuosikymmenillä.

Ilmastonmuutos mullistaa elämämme ja yhteiskuntamme seuraavien vuosikymmenten aikana tavalla, jota emme vielä tahdo ymmärtää. Peliä ei kuitenkaan ole menetetty. Muutos on ilmassa.

Tulevaisuus hanskassa on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu.
Uusi jakso julkaistaan joka maanantai.

Toimittaja Jari Hanska
Tuottaja Elina Ylä-Mononen
Podcastin äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen ja Joonatan Kotila
Tulevaisuusfiktiot:
Ohjaus ja dramaturgia Antti Lehtinen
Käsikirjoitus Juho Gröndahl
Skenaariot Ville Lähde ja BIOS-tutkimusyksikkö
Näyttelijät Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Joanna Haartti, Jussi Lehtonen, Erja Manto, Irina Pulkka, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Antti Tiensuu

Tuotanto Yle Draama

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä