Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Tulevaisuus hanskassa

2057 - Avaammeko rajat ilmastopakolaisille?

  • 3 min
  • toistaiseksi

Ilmastonmuutoksella on kertausvaikutus monenlaisiin globaaleihin ongelmiin. Se saattaa muuttaa elinoloja ja pahentaa olemassa olevia konflikteja siten, että suuret ihmismassat joutuvat lähtemään liikkeelle. Hetkittäiset pakolaiskriisit saattavat vakiintua siirtolaisuuden aikakaudeksi. Minkä roolin me onnekkaammassa kolkassa asujat annamme tulijoille? Miltä näyttää Suomi tänne saapuvan silmin kolmenkymmenen vuoden kuluttua? BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde kertoo:

“Ilmastonmuutos tarkoittaa myös ihmisten ja muiden elollisten muuttoliikettä. Jo nyt olosuhteet monilla maailman alueilla ovat muuttumassa vihamielisemmiksi maanviljelykselle, kalastukselle ja suurkaupunkien elämälle. Lähivuosina lämpeneminen, sään ääri-ilmiöt, kuivuus ja monet muut muutokset voivat ajaa miljoonia ihmisiä liikkeelle.

Vaikka ilmastonmuutoksen hillitseminen onnistuisi hyvin, muutokset eivät pysähdy kuin seinään. Tähänastiset päästöt vaikuttavat pitkään, eikä päästöjä saada leikattua nollaan parissa vuodessa. Niin ilmastolla kuin yhteiskunnilla on hitausvoimansa. Niinpä ongelmat lisääntyvät monilla alueilla väistämättä. Silloin ihmisten muuttoliike on tärkeä keino, jolla muutoksiin sopeudutaan.

Etenkin väkirikkailla ja köyhillä alueilla kaikille tuskin löytyy elantoa muuttuvissa oloissa. Muuttoliike antaa liikkumatilaa sille, että yhteiskuntia voidaan rakentaa kestävämmiksi. Muuttajien vastaanottaminen ei auta vain täällä, vaan myös siellä jossain.

Nykyään keskustellaan paljon siitä, onko ”ympäristöpakolaisia” olemassa. Lähivuosikymmeninä keskustelu muuttuu väistämättä. Raja ”pakolaisen” ja ”siirtolaisen” välillä sumenee, kun laajaa muuttoliikettä eivät aiheuta vain vainot, konfliktit tai katastrofit vaan myös elämän edellytysten mureneminen. Suomeenkin on tulijoita. He saapuvat Suomeen, joka joutuu rakentamaan yhteiskuntaansa uudelleen ympäristömuutosten aikakaudella.”

Audiovideo on osa kymmenen videon sarjaa, jotka on kuvannut Jussi Nahkuri ja kirjoittanut Juho Gröndahl. Audiovideoiden tarinat perustuvat tutkija Ville Lähteen kirjoittamiin kohtauksiin Suomen tulevaisuudesta. Fiktioiden pohjana toimivat BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaariot. BIOS on Koneen Säätiö rahoittama monitieteellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii, kokoaa ja yleistajuistaa ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta ennakoinnin ja varautumisen tueksi.

Audiovideot ovat osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -hankkeen jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu. Lisää aiheesta Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus

Kuvaus ja leikkaus: Jussi Nahkuri
Ääninäyttelijä: Geoffrey Erista
Tarinat: Ville Lähde & BIOS
Dramatisointi: Juho Gröndahl
Ohjaus ja dramaturgia: Jussi Nahkuri & Antti Lehtinen
Äänisuunnittelu ja musiikki: Niklas Nybom
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Tilaaja: Yle Draama ja Uutis- ja ajankohtaistoimitus

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Tulevaisuus hanskassa

Jari Hanskan Tulevaisuus hanskassa -podcastsarjan videot.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä