Riku ja Tunna - Docventures

Suomi Finland

 • 52 min
 • toistaiseksi

Rikun ja Tunnan kanssa Suomesta ja suomalaisuudesta ovat keskustelumassa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta sekä rap-artisti ja kirjailija Karri "Paleface" Miettinen.

Lähetykset

 • to 2.11.2017 15.05 • Yle Puhe

Jaksot

 • Onko kiihkoton maahanmuuttokeskustelu mahdollista? Docventuresin Riku ja Tunna tarttuvat haasteeseen yhdessä Helsingin kaupunginkanslian erikoistutkijan Pasi Saukkosen kanssa.

  Saukkosen mielestä kansainvälisen muuttoliikkeen vaikutukset Suomeen on otettava vakavasti, mutta myös rauhallisesti. Hän painottaa, miten tärkeää on ymmärtää, että ihmisten liikkuminen on luonnollista eikä sinänsä väärin, ja että maahanmuutto on niin monimutkainen ja laaja-alainen ilmiö, että siihen pitää perehtyä kunnolla yhteiskunnan ylätasoa myöten. #docventures

 • Docventures pohtii yhdessä tutkija Johanna Hurtigin kanssa sitä, miksi seksuaalista hyväksikäyttöä tapahtuu ja miten tästä kammottavasta aiheesta voi puhua.

 • Docventuresin Riku ja Tunna pelastavat maailman tulevaisuustutkija Risto Linturin kanssa.

  Aurinkoenergia on kaikkeen ratkaiseva avain: kun aurinkoenergian käyttö kasvaisi, sen hinta laskisi. Puhtaalla energialla voitaisiin tehdä ruokaa vaikka luolissa maan alla.

  Taivaalta voitaisiin valmistaa materiaalit, joista tulevaisuuden autot rakennettaisiin: ilman hiilidioksidi sidottaisiin sulan suolan ja rautapalikan avulla, ja syntyvällä materiaalilla voitaisiin korvata nykyiset ilmastoa kuluttavat materiaalit.

  Docventuresin audiomatka toiveikkaaseen tulevaisuuteen.

 • Docventures käsittelee meneillään olevaa informaatiokamppailua ja sitä, miten meidän mielikuviin vaikutetaan. Totuuden jälkeisen ajan ytimessä on se, miten maailma jakautuu kun vanhat kaikkia yhdistäneet asiat ja yhteiset viholliset ovat poistuneet. Tärkeintä ei ole se, mikä on totta, vaan se, kenen tarina on vetävin.

  - Informaatiokamppailussa Suomeakin testataan, sanoo Rikun ja Tunnan vieras, dosentti ja vanhempi tutkija Antto Vihma.

  Lisää aiheesta: yle.fi/docventures

 • Voiko virkavaltaan enää luottaa? Docventuresissa ruoditaan poliisi- ja viranomaistoiminnan läpinäkyvyyttä ja väärinkäytöstä. Valamiehistössä äänessä syväkurkku Riku Rantala ja vinkkimies Tunna Milonoff vieraanaan sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari.

  Hyvinvointivaltion rakastajaksi itseään kutsuva Saari etsii pieniä heikkoja kohtia, ennen kuin yhteiskunnassa suuret ongelmat tulvivat sisään.

  Saari nosti suureksi uhaksi sen, että kohta suomalaisia elää yhtä aikaa viisi sukupolvea, joista kaksi on koulussa ja kaksi eläkkeellä. Kenelle riski kaadetaan, että saadaan luvatut eläkkeet maksettua ja luottamus lunastettua.

  Hyvinvointivaltion varojen jako on nollasummapeliä, ja kaikilla intresseillä on edunvalvojansa. Saari ottaa esimerkiksi kotitalousvähennyksen, josta nauttivat eniten isotuloiset, mutta miljoonille voisi olla muutakin käyttöä.

  - Suomi on yksi organisoituneimmista maista edunvalvojien suhteen, kaikille tahoille on järjestöt jotka ajavat tiettyjä etuja.

  Lisää aiheesta yle.fi/docventures.

 • Docventuresin vieras on itsekin katsonut “suoraan tappajan silmiin”. Ulkoministeriön tutkijan Olli Ruohomäen mukaan tulevaisuus näyttää Lähi-idässä synkältä ellei juurisyihin puututa. Riku, Tunna ja Olli pureutuvat pimeyden ytimeen, kun aiheena poliittinen väkivalta, hirmuvalta ja terrorismi.

  Osallistu keskusteluun #docventures.

 • Docventuresissa puhutaan miesten tunteista, nuorten syrjäytymisestä ja siitä miten 70 000 nuorta on kadonnut yhteiskunnan tutkasta.

  Rikun ja Tunnan vieraana on sanataideohjaaja ja päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, jonka mukaan nuorten poikien osattomuuden tunne liittyy lukutaitoon. Rap-lyriikat on yksi ratkaisu.

  Osallistu keskusteluun #docventures.

 • Asetelma on vaarallinen. Docventuresin polttavien asioiden pataa hämmentää kaksi valkoista cis-heteromiestä, jotka kuuluvat siihen ryhmään, joka maailmanmenosta feminismin ajattelun mukaan hyötyvät – vaikka eivät haluaisikaan ja sitä vastustaisivat.

  Docventures etsii miehisyyden ja #metoon rajoja. Riku ja Tunna marssivat ei-kenenkään maalle. Vieraana historioitsija Satu Lidman.

  Osallistu keskusteluun #docventures.

 • Rikun ja Tunnan kanssa Suomesta ja suomalaisuudesta ovat keskustelumassa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta sekä rap-artisti ja kirjailija Karri "Paleface" Miettinen.

 • Onko kaikki mitä luulimme tietävämme ruoasta väärin? Riku ja Tunna päivittävät tiedot mäiskeen ja mätön nykytilasta ja tulevaisuudesta yhdessä liikuntalääketieteen maisteri ja farmaseutti Timo Kettusen kanssa.

 • Mitä turvallisuuden nimissä saa tai voi tehdä? Kaivataanko Suomeenkin järeämpiä keinoja yhteiskuntajärjestyksen turvaamiseksi?

  Docventuresin Riku ja Tunna myöntävät lähetykselle turvatakuut yhdessä rikosoikeuden ja kriminologian professori, oikeustieteen tohtori ja oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja Tapio Lappi-Seppälän kanssa.

 • Oikeusvaltiolla tarkoitetaan järjestelmää, joka turvaa mm. ihmisoikeuksia. Ihmisoikeuksiin kuuluu vapausoikeus, jolla tarkoitetaan kansalaisen toiminnan rajoittamattomuutta tai turvaa, esim. yhdenvertaisuutta, kuolemantuomion kieltoa, laillisuusperiaatetta, liikkumisvapautta sekä sananvapautta.

  Ajatuksiaan suomalaisesta oikusvaltiosta Rikun ja Tunnan kanssa ovat jakamassa toimittaja, kirjailija Perttu Häkkinen ja kidutusmurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Pedro Avila.

Klipit

 • Docventuresin urheiluaiheinen ohjelma alkaa Riku Rantalan lausumalla Uuno Kailaan runolla Pallokentällä

 • Riku ja Tunna pohtivat onko poliisi Suomessa vielä korruptoitumaton. Ja lupaavat illalla vielä lisää tietoa tästä asiasta. Pojilla on harvinainen haastattelu mieheltä, joka tietää alamaailmasta paljon. Koko haastattelu illalla, maistiaispala tässä.

  Illalla TV2 kello 21.00. Leffana Docventures esittää absurdin hauskan tanskalaisdokumentin The Ambassador.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä