Radio Suomi Helsinki

Helsinki Horse Shown eläinlääkintäryhmä huolehtii kilpahevosista koko kisaviikon ajan

 • 9 min
 • toistaiseksi

Helsinki International Horse Show kokosi tuhansia hevosharrastajia katsomaan huippuratsastajien suorituksia. Taustajoukoissa työskennellään ahkerasti, jotta kaikki onnistuu suunnitelmien mukaan. Eläinlääkäreistä ja vapaaehtoisista koostuva eläinlääkintäryhmä takaa hevosten terveyden ja turvallisuuden. Hoitavaa eläinlääkäriä Lotta Häyriäistä ja vapaaehtoista Pirre Perastoa haastatteli toimittajaharjoittelija Siiri Rehula.

Lähetykset

 • ti 24.10.2017 12.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingin kaupunginteatterin tammi-helmikuun 2019 ensi-iltoihin kuuluvat Lauri Maijalan ohjaama Kirsikkatarha sekä hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta kertova Tahto.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi teatterin joulupuurotilaisuudessa ohjaaja Lauri Maijalan sekä hänen äitinsä, näyttelijä Heidi Heralan. Lisäksi haastateltavina ovat Aino-Kaisa Saarista näyttelevä Sanna-June Hyde ja hänen isäänsä näyttelevä Risto Kaskilahti.
  Aluksi teatterinjohtaja Kari Arffman kertoo ensimmäisistä kahdesta vuodestaan kaupunginteatterin johdossa ja #metoo-kampanjan vaikutuksesta teatterityön arkeen.
  Kuva: Helsingin kaupunginteatteri / Ilkka Saastamoinen

 • Millaisia esteitä romanien työllistymisessä ja koulutuspaikan saamisessa on tänä päivänä? Työnimi-kampanja ja Helsingin kaupungin esitys nimettömästä työnhausta ovat olleet syksyn valtakunnallisia puheenaiheita.
  Nyt Diakonia-ammattikorkeakoulussa on valmistunut tuore julkaisu, joka valottaa, kuinka romanien koulutuspolut ja työurat nykyisin rakentuvat.
  Radio Suomen reportterin Vesa Marttisen aamukahviseurana piipahtivat julkaisun toimittaja, projektipäällikkö Mertsi Ärling sekä Nevo tiija -hankkeessa mukana ollut Joni Auvinen.

 • Kun merkittävän henkilön koti muutetaan museoksi, kävijöitä kiinnostavat usein ne tavallisesta elämästä kertovat pienet asiat. Presidentit käyvät vessassa siinä kuin kaikki muutkin, ja päiväkirja- ja kalenterimerkinnöistä voi aistia merkkejä tavallisesta eletystä elämästä.
  Juuri nämä arkiset asiat kiehtovat myös Ainolan uutta museonjohtajaa Julia Donneria.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Donnerin Ainolassa keskellä vuoden hiljaisinta aikaa. Ainola on avoinna yleisölle toukokuusta syyskuuhun, ja näiden viiden kuukauden aikana museossa käy yli 20 000 vierasta. Näin talviaikaan Ainola on suljettu, ja talossa on hiljaista. Juuri tämä hiljaisuus oli keskeinen syy, minkä vuoksi Sibelius viihtyi Ainolassa.

 • Kirjoista opitaan yleensä lukemalla. Jos on näkörajoitteinen niin vaihtoehtoina on pistekirjoitus tai äänikirjat, mutta oletko kuullut koskettelukirjoista? Kehitysvammatuki 57 järjesti äskettäisen Kallio kipinöi-viikon yhteydessä koskettelukirjapajan, jossa Kallion kaupunginosa sai oman teoksensa vapaaehtoisvoimin. Pajassa kirjan tekoa oli ohjaamassa suunnittelija Marjo Kauttonen Celia-kirjastosta ja yhden sivuista teki Kaarina Särkiluoto Vekkari-toiminnasta. Justus Laitinen matkasi Brahenkadulle Kehitysvammatuki 57:n päämajaan ottamaan niin sanottua näppituntumaa tähän opukseen, mutta ilmeisesti hän päätyikin jonnekin aivan muualle.

 • Marjo Vainio on toiminut lähes kolme vuosikymmentä kierrätyksen ja lajittelun parissa ja nykyään Vantaan Energian roskapoliisina. Onpa Marjon työ huomioitu valtion korkeimmilla tahoillakin, sillä osoituksena väsymättömästä työstä kierrätyksen edistämiseksi hänet on kutsuttu viettämään itsenäisyyspäivää presidentin vastaanotolla. Toimittaja Justus Laitinen ratsasi hänen kanssaan (luvan kanssa) erään helsinkiläisen talonyhtiön roskakatoksen ja tulipa keskustelussa esille iltapäiväjuontaja Paavo Häikiön välityksellä muitakin Radio Suomen kuuntelijoiden kysymyksiä kierrätyksestä sekä siitä, että kuinka Marjo vie palan työtään mukaan Linnan juhliinkin.

 • Cleaning Women on tehnyt jo yli 20 vuotta musiikkia, jonka aikana he ovat heittäneet 500 keikkaa ja esiintyneet 20 eri maassa. Intensiivisillä keikoilla esitettävien kappaleiden lisäksi he ovat tuona aikana säveltäneet myös musiikkia useisiin neuvostoliittolaisiin mykkäelokuviin ja esittäneet niitä livenä arvostetuilla filmifestivaaleilla.
  Cleaning Womenin esityksistä ja musiikista ei tee erityistä se, että he ovat pukeutuneet naissiivoajiksi, vaan heidän soittimensa: Ne on nimittäin tehty itse ihan tavallisista kodinhoitovälineistä, kuten kuivaustelineistä. Instrumentteihin, joita tarvitsee säätää ja kehitellä jatkuvasti, muodostuu aikaa myöten erityinen suhde. Näitä soittimia on esitteillä Tiketti Galleriaan aunneessa Cleanland-näyttelyssä, missä Justus Laitinen kävi tapaamassa CW01:tä eli Risto Puurusta ja CW04:ää eli Tero Vänttistä. Mikä heille tällä hetkellä soi rakkaimmin?

 • Tintin kaltaisia työkykyisiä kehitysvammaisia on Suomessa arviolta noin 3000. Tekijöitä olisi, mutta tietoa kehitysvammaisten palkkaamisesta on tarjolla huonosti, sanovat Tintin esihenkilöt, Myö Hostelin yrittäjät Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall.

  Kuinka vaikeaa töiden saaminen Tintille on ollut? Mikä on suurin este, asenteet, kehitysvamma vai kenties tiedon puute?
  Entä millaisia haasteita kehitysvammaisen palkkaamisessa on? Mitä kehitysvammaiselta kysytään työhaastattelussa?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Kaikki Helsingin neljäsluokkalaiset kutsutaan pormestarin vuosittain isännöimään itsenäisyysjuhlaan, joka järjestetään aina viikkoa ennen Suomen itsenäisyyspäivää.
  Juhla on Helsingissä jo pitkäaikainen perinne: tänä vuonna juhlitaan 22. kerran. Hiljattain juhla sai tunnustusta myös valtiolliselta taholta, kun opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) myönsi juhlalle valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Helsingin entisen kaupunginjohtajan Eva-Riitta Siitosen (kok.), joka aikoinaan laittoi alulle nelosluokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhlaperinteen.
  Haastattelun lopulla Siitonen kertoo myös raskaasta vuodestaan. Hänen tyttärensä Hanna-Riikka Siitonen sairasti pitkään kilpirauhassyöpää, ja kuoli heinäkuussa 47-vuotiaana. Siitonen tunnettiin laulajana ja näyttelijänä, muun muassa Taikapeili-yhtyeestä sekä Uusi päivä -tv-sarjasta.

 • Italialaisesta tarjottimesta tehty mandoliini, paistorasvakanisterista tehty kolmikielinen basso sekä sikarilaatikosta tehty ukulele. Muun muassa tällaisia soittopelejä löytyy Mäntsälässä asuvan taiteilija-muusikko Eero Lehtisen verstaalta. Lehtinen harrastaa soitinten rakentamista erilaisia kierrätysmateriaaleja hyödyntämällä.
  Kypsällä iällä alkanut harrastus on toiminut Lehtiselle terapian tavoin: hulluuden rajamailla hapuillut mies kertoo löytäneensä mielenrauhan, kun hän uskalsi antaa itselleen luvan luoda ja rakentaa.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi tutustumassa Lehtisen verstaaseen.

 • - Tässä globaalissa bisneksessä rahanteko ei voi enää olla ainoa tavoite, sanoo 33-vuotias Upright-yrityksen toimitusjohtaja Annu Nieminen, joka on tehnyt aivan liian pitkiä työpäiviä ja sairastanut työuupumuksen. Nieminen on mennyt aina sitä kohti, mitä hän ei ymmärrä, eikä ole pelännyt hyppyä tuntemattomaan: hän vaihtoi orastavan klassisen musiikon uran matematiikkaan ja sitten insinööriopintoihin.

  Nyt hän aikoo taistella maapallon puolesta. Eivätkö tuollaiset tavoitteet tarkoita kroonista riittämättömyyden tunnetta? Entä miten Niemisen yritys on otettu vastaan? Ja mitä hänelle tulee mieleen sanasta ahneus?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Virpi Eroma on pitkän linjan kotimainen laulaja ja lauluntekijä, joka tehnyt musiikkia yhtyeille ja kuoroille kuten Rajaton, Ylioppilaskunnan Laulajat, Philomela ja Grex Musicus. Myös lauluyhtye Viiden kantavana voimana toiminut Eroma on nyt julkaisemassa ensimmäistä Eroman omaa nimeä kantavaa albumia, jonka syntyminen on vaatinut uhrauksia.
  Oikeustieteen opinnot jäivät kesken, elämänhalu hiipui ja parisuhdekin päättyi. Levy-yhtiöiltä tuli aluksi kehuja, sitten tyrmäys. Tie on kulkenut vaikeuksista voittoon ja takaisin, mutta nyt tulevan levyn ensimmäinen single on julkaistu, ja Eroma on täynnä virtaa.
  Hän piipahti Radio Suomen Helsingin aamussa Vesa Marttisen aamukahvivieraana. Studiossa Riikka Porttila.

 • Vieläkö esikoulussa veisataan samoja vanhoja lastenlauluja vai onko lasten musiikkimaku muuttunut? Toimittaja Justus Laitinen kävi valtakunnallisena lastenmusiikkipäivänä Ala-Malmin Karvikan päiväkodissa kuulostelemassa tilannetta. Omista lempikappaleistaan kertoivat ja lauloivat Neea, Olivia, Suraya, Max ja Muaawiyah.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä