Nosto

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan. Kasvattaako suosio koiristamme yhä jalostetumpia ja sairaampia?

 • 39 min
 • toistaiseksi

-Puhdasrotuisuus on liittynyt koiramaailmaan tosi pitkään. Koirat eivät alunperin olleet mitään puhdasrotuisia, vaan se on ihmisen luomaa - ehkä meissä ihmisissä on sellainen piirre, että halutaan että on puhdas ja virheetön. Jos ihmisistä puhuttaisiin näin, niin siinä aika nopeasti natsi-kortti nostetaan esiin, muistuttavat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio.

Koiria kohdellaan yhä useammin perheenjäseninä. Omistajat syytävät koiriin rahaa ja ostavat niille tarvikkeita, vakuutuksia ja koulutuskursseja ja niiden ruokakin voi olla huomattavasti laadukkaampaa kuin omistajan. Eläinlääkärimaksut ovat kallistuneet, ruotsalaisomisteinen eläinlääkäriketju on vallannut merkittävän osan suomalaisista markkinoista ja yritysjohtoon on tullut kovan rahan bisnesjohtajia eläinlääkärien sijaan. Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä, mutta onko ihminen koiralle ystävä vai kenties vihollinen? Nostossa vierailivat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio, jotka ovat olleet kirjoittamassa kirjaa Kaikenkarvainen kansa - miten koirista tuli miljoonabisnes. Toimittajina Miia Krause ja Iiris Arjanne.

Lähetykset

 • pe 27.10.2017 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Murtomaahiihto on kansalaistaito, koulussa pitää säilyttää pakkohiihto ja suksista pitäisi tehdä seuraava viennin veturi. Nnäillä eväillä lähdetään Noston kahvipöytään, jossa mukana Alina Kulo, Jani Kortti, Marko Miettinen sekä Miia Krause.

 • Millaista on suomalaisen näyttelijän arki, kun erilaiset produktiot soljuvat limittäin sekä näyttämöllä että valkokankaalla? Onko arki täynnä timantteja ja kuohujuomaa?
  Vieraina Sketsijengin ensi-illasta toipuvat näyttelijät Arttu Kapulainen ja Jarkko Niemi.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Tämän päivän ihmisen uskonto on ruoka ja terveys. Ruokaostokset ovat täynnä mahdollisuuksia langeta ja taivaspaikkaa haetaan proteiinien ja hiilareiden sopivalla suhteella. Mutta helvetinkin me löydämme ihan vaan vaikka avaamalla telkkarin.
  Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • Suomessa ei monta kirjallisuusagenttia ole, Elina Ahlbäck on heistä ylivoimaisesti tunnetuin.
  Mitä kirjallisuusagentti tekee ja kuinka suomalaista kirjallisuutta myydään maailmalle? Kirjallisuusagentti Elina Ahlbäckin kanssa selviää myös millaista kirjallisuutta Suomesta halutaan maailmalla.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Miten suhtautua siihen, kun lapsi haluaa e-sportsin ammattilaiseksi? Antaako hänen harjoitella ruudun edessä monta tuntia päivässä ja tehdä hänelle eväät, vai olisiko meidän syytä rajoittaa myös muuta urheilun pakkomielteisyyttä, jos lapsella on sellaiseen taipumusta? Oppiiko lapsi itse tunnistamaan rajojaan? Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • Usein sanotaan, että kirjailijan ja kääntäjän tärkein työpari on kustannustoimittaja. Mutta mitä kustannustoimittaja oikein käytännössä tekee? Ja mikä tekee kustannustoimittajasta hyvän?
  Vieraana tällä hetkellä parhaaksi käännöskirjallisuuden kustannustoimittajaksi Suomessa kutsuttu Alice Martin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Netti täyttyy vihapuheesta, joka kohdistuu varsinkin naisiin ja maahanmuuttajiin, mutta onko myös valkoinen heteromies tätä nykyä maalitaulu? Ja pitäisikö naisten kenties lopettaa myös itsensä alentaminen ja lopettaa miestensä ja poikiensa hyysääminen?
  Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • MItä tapahtuu, kun on joutuu tekemään elämänmuutoksen?
  Kun elämän romutusajot tulevat, miten siitä selviää?
  Kati Reijoselle avioero ja työttömyys pakottivat sisäiseen tutkimusmatkaan. Mihin se johti?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Ranskalaiskirjailija Yann Moix sanoi, että 50-vuotiaan naisen vartalo on hänelle näkymätön kun taas 25-vuotiaan aasialaisnaisen vartalo on juuri sopiva rakastettavaksi.
  Halusiko palkittu kirjailija kenties kostaa tällä jollekin hänelle pakit antaneelle omanikäiselle ranskattarelle? Ja toisaalta, miksi hän ei voisi sanoa tällaista asiaa ääneen? Yann Moixin mielipiteet ruodittavana kahvipöydässä tänään.
  Keskustelijoina Susanna Vainiola, Minna Perovuo, Petteri Sihvonen ja Mira Selander.

 • Välillä oman jälkikasvun ajatuksiin on vaikea päästä mukaan, varsinkin jos lapsi on ehtinyt jo teini-ikään. Nyt mentalisaatiosta on löytymässä uusi lääke tähän ongelmaan.
  Mitä on mentalisaatio ja miksi se on tärkeää lasten kasvattamisessa? Se selvisi, kun vieraiksi saapuivat psykologi Leea Mattila ja psykoterapeutti Janna Rantala.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Noston kahvipöydässä tällä kertaa pohditaan taidetta ja mielensä pahoittamista.
  Pöydän ääressä Miia Krause, Alina Kulo, Jussi Putkonen ja Jari Mäkäräinen.

 • "Protskujuoma maistuu pahalle ja hiuksia lähtee päästä, mutta hei, polveen sattuu nyt vähemmän! Läski sulaa välillä väärästä paikasta, mutta ei haittaa." Faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen Mahamonologeja-lyhytdokumenttisarja pureutuu lihavuusleikkaukseen, siihen valmistautumiseen ja arkeen sen jälkeen.
  Millaisia tunteita lihavuusleikkaukseen liittyy? Vieraana käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuula Rajavaara, joka kertoo dokumenttisarjassa omasta lihavuusleikkauksestaan.
  Toimittajana Miia Krause.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä