Nosto

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan. Kasvattaako suosio koiristamme yhä jalostetumpia ja sairaampia?

 • 39 min
 • toistaiseksi

-Puhdasrotuisuus on liittynyt koiramaailmaan tosi pitkään. Koirat eivät alunperin olleet mitään puhdasrotuisia, vaan se on ihmisen luomaa - ehkä meissä ihmisissä on sellainen piirre, että halutaan että on puhdas ja virheetön. Jos ihmisistä puhuttaisiin näin, niin siinä aika nopeasti natsi-kortti nostetaan esiin, muistuttavat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio.

Koiria kohdellaan yhä useammin perheenjäseninä. Omistajat syytävät koiriin rahaa ja ostavat niille tarvikkeita, vakuutuksia ja koulutuskursseja ja niiden ruokakin voi olla huomattavasti laadukkaampaa kuin omistajan. Eläinlääkärimaksut ovat kallistuneet, ruotsalaisomisteinen eläinlääkäriketju on vallannut merkittävän osan suomalaisista markkinoista ja yritysjohtoon on tullut kovan rahan bisnesjohtajia eläinlääkärien sijaan. Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä, mutta onko ihminen koiralle ystävä vai kenties vihollinen? Nostossa vierailivat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio, jotka ovat olleet kirjoittamassa kirjaa Kaikenkarvainen kansa - miten koirista tuli miljoonabisnes. Toimittajina Miia Krause ja Iiris Arjanne.

Lähetykset

 • pe 27.10.2017 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Mira Selander.

 • Millaista on suomalainen huumori? Eroaako huumori ja elämä asiunpaikan perusteella?
  Vieraana vaihtoehtoisen, humoristisen todellisuuden tuoreessa Kehveli-kirjassaan esitellyt Antti Heikkinen, joka on ollut myös lokakuun lopussa elokuvateattereihin tulevan Markku Pölösen Oma maa -elokuvan toinen käsikirjoittaja.
  Toimittajana on Mira Selander.

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Mira Selander.

 • Mitä jos hankkiutuisi eroon kaikesta omistamastaan tavarasta? Kuinka vähällä pärjäisi?
  Sen tietää Teemu Kunto, joka on jättänyt elämästään tavaran omistamisen. Tai ainakin vähentänyt sen aivan minimiin.
  Millaisia asioita minimalismi on tuonut Teemu Kunnon elämään?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Helsingin kaupunginteatterissa työskentelevä näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta julkaisee tulevana perjantaina Vuokko Hovatta kolmisin -nimellä uutta musiikkia, jota on tehty yhdessä Panu Savolaisen ja Atte Kilpeläisen kanssa. Kun mukaan tulevat vielä Riina Katajavuoren runoihin tehdyt tekstit, voi hyvin kysyä mitä tästä kaikesta seuraa?
  Se selviää, kun vieraiksi saapuvat Vuokko Hovatta ja Panu Savolainen.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Miten naiset on kuvattu mytologiassa ja näkyvätkö nämä stereotypiat edelleen yhteiskunnassamme? Noston vieraana Kauhee akka -radiosarjan toimittaja Kaisa Pulakka. Toimittajana Alina Kulo.

 • Sisko Savonlahti kirjoitti esikoisromaaninsa "Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu" nuoren naisen elämästä Helsingistä. Kaupunkilaisarjesta, joka on samaan aikaan kovaa ja viehättävää.
  Millaista elämää esikoiskirjailija itse elää?
  Toimittajana Alina Kulo.

 • Katutaide ja varsinkin talojen seiniin maalatut muraalit ovat murtautuneet vahvasti Suomeen ja pienempiinkin kaupunkeihin. Tuntuu, ettei maasta löydy kaupunkia, jossa muraaleja ei ole.
  Mistä näissä muraaleissa on oikein kyse? Vieraana yhteisötaiteilija Maikki Rantala.

  Toimittajana Mira Selander.

 • Rahapeliriippuvuus, mitä se on, miten se syntyy ja miten siitä voi päästä irti?
  Vieraana entinen rahapeliriippuvainen Jenna Mäkelä, jonka mielestä meillä Suomessa on liian positiivinen suhde rahapeleihin.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Kaksituhattaluvun alun Suomi-indien tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Ultramariini oli vuosia hiljaa. Tänä vuonna kokoonpano on tehnyt paluun hieman muuttuneena. Kaksi uutta kappaletta on jo julkaistu ja keikkakiertue on alkamassa. Mikä toi Ultramariinin takaisin?
  Vieraina Matti Johannes Koivu sekä Tuomas Ilmavirta.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Voiko olla alkoholisti, jos on hyvä äiti, hoitaa lapsensa ja käy töissä?
  Naisten alkoholismi on yhteiskunnassa miesten alkoholismia näkymättömämpää. Myös leimaaminen ja stereotypiat voivat tehdä hoitoon hakeutumisen vaikeaksi.
  Vieraana naisten alkoholismista kirjan tehnyt Veera Luoma-aho.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Kalevauva-yhtye kerää tekstinsä vauva.fi-keskustelupalstalta, mutta kuinka tekstit taipuvat kirjalliseen muotoon? Tuleeko niistä runoutta?
  Vieraina Kalevauvan Aapo Niininen ja Kimmo Numminen.
  Toimittajana Miia Krause.

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä