Nosto

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan. Kasvattaako suosio koiristamme yhä jalostetumpia ja sairaampia?

 • 39 min
 • toistaiseksi

-Puhdasrotuisuus on liittynyt koiramaailmaan tosi pitkään. Koirat eivät alunperin olleet mitään puhdasrotuisia, vaan se on ihmisen luomaa - ehkä meissä ihmisissä on sellainen piirre, että halutaan että on puhdas ja virheetön. Jos ihmisistä puhuttaisiin näin, niin siinä aika nopeasti natsi-kortti nostetaan esiin, muistuttavat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio.

Koiria kohdellaan yhä useammin perheenjäseninä. Omistajat syytävät koiriin rahaa ja ostavat niille tarvikkeita, vakuutuksia ja koulutuskursseja ja niiden ruokakin voi olla huomattavasti laadukkaampaa kuin omistajan. Eläinlääkärimaksut ovat kallistuneet, ruotsalaisomisteinen eläinlääkäriketju on vallannut merkittävän osan suomalaisista markkinoista ja yritysjohtoon on tullut kovan rahan bisnesjohtajia eläinlääkärien sijaan. Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä, mutta onko ihminen koiralle ystävä vai kenties vihollinen? Nostossa vierailivat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio, jotka ovat olleet kirjoittamassa kirjaa Kaikenkarvainen kansa - miten koirista tuli miljoonabisnes. Toimittajina Miia Krause ja Iiris Arjanne.

Lähetykset

 • pe 27.10.2017 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Perjantaina Helsingissä järjestettiin Green production -seminaari, jossa on puhuttiin elokuva-alan kestävästä muutoksesta. Miten elokuvantekijät voisivat olla mukana kestävässä kehityksessä.
  Vieraina Suomen ensimmäinen kestävyyskoordinaattori Kaisa Astikainen ja Kati Nuora, joka on nainen Suomen Green Production -hankkeen takana.
  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Mikä parisuhteissa oikein mättää tänä päivänä? Tuovatko erilaiset kulttuurit suhteisiin uusia haasteita?
  Vieraana parisuhdeterapeutti Hanna Kinnunen, jonka kanssa ratkotaan kaikki mahdolliset parisuhteen ongelmat.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Miten syntyy parasta komediaa ja huumoria?
  Vieraaksi saapuu ohjaaja Samuli Valkama, jonka työtä voi ihailla tällä hetkellä Putouksessa sekä Elisa viihteen Kolmistaan-sarjan toisen tuotantokauden jaksoissa.
  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Vieraana elokuvaohjaaja Selma Vilhunen. Kenen tarinoita hän haluaa elokuvillaan kertoa? Mitä hän ajattelee elokuvamaailmasta ja naisista siellä? Toimittajana Mira Selander.

 • Mitä me oikein häpeämme itsessämme? Kuinka helppoa on murtaa oma häpeä?
  Vieraana kävi No fucks given -sarjaa Yle Kioskiin tekevä Renaz Ebrahimi. Ja keskustelua käytiin myös siitä, miltä tuntuu, kun joutuu joka ainoan kohtaamisen aluksi selittämään ensimmäiseksi oman taustansa. Vain siksi, ettei vastaa stereotyyppisen suomalaisen prototyyppiä.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Valar morghulis!
  Game of thrones on maailman suosituin tv-sarja, jolla on yli 100 miljoonaa fania. Täällä Suomessakin odotetaan sarjan viimeistä ensi vuonna saapuvaa kautta kuin kuuta nousevaa.
  Miksi GoT viehättää niin paljon? Ja mitä fanit odottavat Westerosissa tapahtuvan?
  Vieraina Westerosin kirjeenvaihtajat Jussi Ahlroth ja Mike Pohjola.
  Toimittajana Pekka Vitikka.

 • Toimittaja Liisa Simola työskenteli 1970-luvulta alkaen yli 30 vuotta New Yorkissa haastatellen satoja kuuluisuuksia ja kirjoittaen juttuja kymmenille lehtitaloille ympäri maailmaa.
  Mitkä tapahtumat ovat jääneet parhaiten mieleen ja mitä Liisa Simola ajattelee tämän päivän tähdistä.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Kuka olisi viime vuosikymmenellä uskonut, että huippuluokan tisleistä tulee elintarvikeviennin kärkituote ja että Suomessa tehdään maailmallakin huomiota saanutta viskiä?
  Nyt tilanne näyttää siltä, että Suomesta on tulossa ihan oikea viskimaa.
  Vieraana kävi Christian Rönnbacka, jolta juuri ilmestyy kirja suomalaisesta viskistä ja ihmisistä sen takana.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Toimittaja Mari Manninen asui Kiinassa muutaman vuoden ja tutustui maahan kirjoittamalla siitä. Kirja Yhden lapsen kansa voitti tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016 ja nyt Manninen on kirjoittanut kirjan Kiina-myyteistä, jotka vaativat kumoamista.
  Onko meidän kuvamme Kiinasta aivan pielessä ja perustuuko se vain myytteihin?
  Vieraana Mari Manninen.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Melkein jokainen meistä haluaa löytää itsestään luovuutta ja tuolloin useat hakeutuvat kirjoituskouluihin. Kuinka moni todellisuudessa osaa kirjoittaa ja mitä siihen taitoon vaaditaan?
  Onko kirjoittaminen tapa ottaa selvää itsestään?
  Vieraana viestintäkouluttaja ja kirjoittamisen opettaja Marketta Rentola.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Millaisia epäonnistumisia suomalaisten historiasta löytyy? Kannammeko me epäonnistumisen malleja alitajunnassamme?
  Vieraana Emma Taulo, jonka Luuserisankarit - suomalaisen epäonnistumisen kaava -sarja alkaa Yle Radio 1:ssä ja Areenassa tiistaina 30.10.
  Toimittajana Miia Krause.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä