Nosto

Nosto: Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan. Kasvattaako suosio koiristamme yhä jalostetumpia ja sairaampia?

 • 39 min
 • toistaiseksi

-Puhdasrotuisuus on liittynyt koiramaailmaan tosi pitkään. Koirat eivät alunperin olleet mitään puhdasrotuisia, vaan se on ihmisen luomaa - ehkä meissä ihmisissä on sellainen piirre, että halutaan että on puhdas ja virheetön. Jos ihmisistä puhuttaisiin näin, niin siinä aika nopeasti natsi-kortti nostetaan esiin, muistuttavat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio.

Koiria kohdellaan yhä useammin perheenjäseninä. Omistajat syytävät koiriin rahaa ja ostavat niille tarvikkeita, vakuutuksia ja koulutuskursseja ja niiden ruokakin voi olla huomattavasti laadukkaampaa kuin omistajan. Eläinlääkärimaksut ovat kallistuneet, ruotsalaisomisteinen eläinlääkäriketju on vallannut merkittävän osan suomalaisista markkinoista ja yritysjohtoon on tullut kovan rahan bisnesjohtajia eläinlääkärien sijaan. Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä, mutta onko ihminen koiralle ystävä vai kenties vihollinen? Nostossa vierailivat tietokirjailijat Kati Pehkonen ja Annina Vainio, jotka ovat olleet kirjoittamassa kirjaa Kaikenkarvainen kansa - miten koirista tuli miljoonabisnes. Toimittajina Miia Krause ja Iiris Arjanne.

Lähetykset

 • pe 27.10.2017 13.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Tänään kahvipöytä kysyy hyysäämmekö me jo liikaa lapsiamme eli onko lapsista tullut vanhempiensa pomoja? Ja pitääkö lapsi tuupata ovesta ulos heti kun hän on käynyt lukion loppuun vai saako häntä kypsyttää rauhassa kotona vielä muutaman vuoden senkin jälkeen?
  Keskustelijoina Minna Perovuo, Petteri Sihvonen, Heikki Soini ja Mira Selander.

 • Tuoreessa Digihuijatut-sarjassa huijauksen kohteeksi joutuneet kertovat kokemuksistaan identiteettivarkauksista, romanssihuijauksista, nettihäiriköinnistä, nettikauppapetoksista ja älylaitemurroista.
  Nostossa huijaamisen anatomiaan paneuduttiin huijauksen uhriksi joutuneen Maria Smuran sekä sarjassa myös esiintyvän Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukankaan kanssa.
  Toimittajana Juho Keskitalo.

 • Syntetisaattoreita, rumpukoneita ja paljon sampleja. Sitä on uudistunut Pimeys.
  Mutta mistä asioista Pimeys haluaa kertoa tarinoita? Ja pitääkö kuuntelijan tietää, mistä laulut kertovat?
  Vieraana laulaja-kitaristi Pekka Nisu.
  Toimittajana Juho Keskitalo.

 • Music Finlandilla alkaa syksyllä vientiartistijalostamo, jonka ideana on löytää potentiaalisia vientiartisteja ja auttaa suomalaista musiikkialaa löytämään uusia, kansainväliseen uraan valmiita nimiä.
  Mitä ominaisuuksia artistilta vaaditaan maailmalla? Löytyykö meiltä tarpeeksi vietäviä artisteja?
  Vieraana Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö.
  Toimittajana Juho Keskitalo.

 • Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali tuo loppuviikosta huippukirjailijoita maailmalta Helsinkiin. Mistä tänä vuonna keskustellaan ja mitä kuuluu kirjallisuusmaailmaan juuri nyt?
  Vieraana Helsinki Litin taiteellinen johtaja Philip Teir.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Vieläkö kärsit vaalikrapulasta? Ei kannata, sillä europarlamenttivaalit ovat jo ovella.
  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen kuopivat innokkaina eurovaalitenttien ollessa ovella.
  Millaisiin asioihin äänestäjän kannattaa keskittyä äänestyspäätöstä tehdessään? Ja millaisia asioita Euroopan poliittisella kentällä on tällä hetkellä menossa?

 • Laura Airaksinen on rohkea nainen. Hän tekee musiikkia omilla ehdoillaan, lähti aikoinaan yksin New Yorkiin musiikillisen unelmansa perässä ja asuu nykyään Fiskarsin pienessä kylässä yhdessä 4-vuotiaan lapsensa kanssa.
  Mistä rohkeus kumpuaa ja mitä se tarkoittaa Lauralle?
  Toimittajana Mira Selander.

 • Ismo Alanko julkaisee uuden albuminsa Minä halusin olla niin kuin Beethoven perjantaina 17.toukokuuta. Löytääkö Alanko itsensä vielä vanhoistakin biiseistä? Mitä hän ajattelee itsensä brändäämisestä? Millainen on kesäkuussa Itä-Suomen yliopistossa kunniatohtoriksi vihittävän Ismo Alangon maailma? Toimittajana Mira Selander.

 • Kevät tarkoittaa monessa taloyhtiössä pihatalkoita. Mitkä ovat ne taloyhtiön arkkityypit jotka talkoisiin joko osallistuvat tai eivät osallistu? Entä mitä talkoissa olisi hyvä olla tarjolla että väki innostuisi yhteisölliseen puuhasteluun? Onko pakko sitten osallistua jos ei halua?
  Vastuuta kahvipöydässä pakoilevat Alina Kulo, Jussi Putkonen, Juha Valvio sekä Miia Krause.

 • Onko esineiden internet ja älykkäät kodinkoneet tulleet jo tutuiksi? Ohjaatko jääkappiasi tai pesukonettasi puhelimella? Alina Kulo on löytänyt uuden ihastuksen eli pesutornin, jota voi ohjata puhelimen välityksellä vaikkapa kesken tärkeän palaverin ja esittelee ajatuksiaan kahvipöydässä Jussi Putkoselle, Juha Valviolle ja Miia Krauselle.

 • Tiesitkö, että Suomessa on yli 10 000 sirkusharrastajaa? Taidemuotona nykysirkus on kuitenkin monille suomalaisille uusi tuttavuus, vaikka nykysirkustaiteilijamme ovat maailman huippuja ja keräävät kansainvälisillä näyttämöillä valtavia yleisöjä.
  Millaista on huipulla olevan sirkustaiteilijan arki? Sen kertoo Viivi Roiha puhelimitse Pariisista ja studiossa nykysirkuksesta on keskustelemassa toimittaja ja tietokirjailija Emma Vainio.
  Toimittajana Pekka Vitikka.

 • Tänään kahvipöytä miettii miksi omat tavarat tuntuvat aina tärkeämmiltä ja arvokkaammilta kuin toisten? Miksi tavaraan syntyy henkilökohtainen suhde?
  Muistoja penkomassa ovat Alina Kulo, Jussi Putkonen, Juha Valvio sekä Miia Krause.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä