Akuutti

Masentuneen kannattaa huomata myös hyvät puolensa eikä määritellä itseään vain sairauden kautta

 • 48 min
 • toistaiseksi

Masennustilasta kärsii vuosittain 5 % suomalaisista. Masennuksen tunnistamiseen on olemassa mittareita ja hoitoon suosituksia, joita käydään läpi Akuutissa yhdessä Helsingin yliopiston psykiatrian professorin Erkki Isometsän kanssa. Masennuksesta 10 vuotta kärsinyt nuori Heljä kertoo, miten hän ei enää häpeä tai pelkää omaa masennustaan, vaan on oppinut tulemaan sen kanssa toimeen. Heljälle läheisten ja vertaisten tuki on ollut tärkeää. Toimittajat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen käyvät myös Mielenterveysmessuilla.

Kuva: Louis Blythe, Unplash

Lähetykset

 • su 3.12.2017 16.10 • Yle Radio Suomi Turku

Jaksot

 • 23-vuotias Sofia Mäkkylä otti ensimmäisen tautoinnin 15-vuotiaana ja jäi heti koukkuun. Mikä niissä kiehtoo? Millaisia kuvia ja tekstejä hänen kehostaan löytyy? Millä tavalla tatuoinnit ovat vaikuttaneet häneen? Minna Korhonen tapasi Sofia Mäkkylän hänen kotonaan Orimattilassa, jossa on perheen hevostila.

 • Millaista on, kun rahapelaaminen pyörii mielessä jatkuvasti? Kun ei pysty keskittymään ystävien tapaamiseen, lomaan tai edes ruoan laittoon. 27-vuotias Axel Ismail jäi kymmenisen vuotta sitten koukkuun nettipokeriin, mutta onnistui pääsemään irti peliriippuvuudesta. Kuinka se onnistui ja mitä on tullut tilalle? Mitä hyötyä pelaamisesta on ollut? Minna Korhonen kävi Vaasassa, jossa Axel opiskelee kauppakorkeakoulussa.

 • "Aluksi oli vaikeaa kuunnella muiden naisten synnytyskokemuksia", kertoo endometrioosin takia lapsettomaksi jäänyt Riikka Sallinen. Miten hän selvisi kriisistä? Millaista on kahden aikuisen arki? Mitä hyviä puolia Riikka on löytänyt lapsettomuudesta? Minna Korhonen kävi Riikka Sallisen kotona Helsingin Kalliossa, jossa vastassa oli myös neljä kissaa.

 • Selkäni vaatii erityishuomiota lopun elämää, toteaa Hanna-Maaria Tumelius, jolla todettiin välilevynpullistuma 19-vuotiaana. Selkä leikattiin ja se oli urheilulliselle nuorelle henkisesti kova paikka. Miten hän pitää huolta rangastaan? Hanna-Maarian lempilaji on maantiepyöräily, mutta mitä muita liikuntamuotoja urheilullinen nainen harrastaa? Miten selkävaivat ovat vaikuttaneet elämään? Minna Korhonen tapasi fysioterapeutiksi opiskelleen Hanna-Maarian kuntosalilla Helsingin Käpylässä, jossa käydään läpi selkäharjoituksia.

 • Sari Niinistö kokkaa lapsilleen turvallista ja terveellistä ruokaa. Mitä aineksia hän käyttää? Huolettaako antibioottijäämät ollenkaan? Minna Korhonen tapasi ravintotutkija Sari Niinistö Vantaalla keittiössään, jossa pannu porisee usein, sillä perheessä on kolme urheilevaa lasta. Lisäksi käydään tutkimassa kaupan hyllyjä, löytyykö sieltä antibioottivapaiksi merkittyjä tuotteita.

 • Nelikymppinen Jarkko sairastui ahmintahäiriöön teini-ikäisenä. Kun paino nousi, hän paastosi ja oli välillä luuta ja nahkaa. Miksi hän sairastui ja kuinka syömishäiriö vaikutti nuoren miehen elämään?
  Kuinka hän pitää tasapainoa yllä kiireisessä arjessaan? Pelottavatko ahmimiskaudet edelleen? Minna Korhonen tapasi sairaanhoitajaksi opiskelevan Jarkon Helsingin Vallilassa.

 • "Naisellisuuteni on välillä mennyt liiallisuuksiin", myöntää sukupuolenkorjauksen tehnyt Amanda Majasaari. Parta ja kaljuuntuva päälaki ovat vaihtuneet siloposkiin ja -hiuksiin, mutta meikkaus ja oman tyylin opetteleminen ei käynyt käden käänteessä. Viiskymppinen Amanda piilotteli sisäistä naiseuttaa teini-iästä asti. Millaisia operaatioita uusi olemus on vaatinut? Millaista oli tavata tuttuja uudessa ulkokuoressa? Minna Korhonen kävi Jyväskylässä Amandan kotona, joka pursuaa satoja koruja ja vaatteita.

 • "Olen riippuvainen juoksemisesta ja se on mennyt välillä liiallisuuksiin", kertoo juoksuhullu Merituuli Kerman. Kovasta liikkumisesta on tullut kremppoja pakaraan ja selkään. Myös mieli on koetuksella ja jatkuva suorittaminen stressaa. Nyt hän opettelee olemaan tyytyväisempi itseensä eikä tavoittele aina ennätyksiä. Helppoa se ei ole, sillä Merituulin näkee kilojen karisemisenkin jälkeen peilistä vain vatsamakkarat. Miten hän aikoo löytää tasapainon liikkumisen ja hyvän olon välille? Minna Korhonen tapasi flunssasta toipuvan Merituulin Vantaalla.

  Kuva: Yle/Minna Korhonen

 • "Raskainta on seurata vierestä tyttären itsetuhoisuutta, kun ei voi itse tehdä asialle mitään", sanoo ilmajokelainen Pirjo Tervonen. Hän ei häpeä puhua tyttärensä skitsofreniasta, joka on nyt lääkkeiden ja terapian ansiosta hallussa. Huolta ja pelkoa on kuitenkin vuosien varrella riittänyt. Millaisia keinoja Pirjolla on omien voimiensa vaalimiseen? Minna Korhonen seurasi Seinäjoelle äidin ja tyttären viikottaista kauppareissua.

 • Biologinen lääke ja sitkeä asenne ovat Nora Valkeeniemen keinot parantumattomaan syöpään. Hänellä todettiin parikymppisenä imukudossyöpä, Hodgkinin lymfooma. Perinteiset hoitokeinot eivät tepsineet, mutta pelastusrengas oli uusi biologinen lääke. Mihin sen teho perustuu? Kuinka syöpä on muuttanut Noran haaveita ja asennetta? Minna Korhonen seurasi Noran päivää Tampereella.

 • Oli suolistovaivoja tai ei, ruokavaliolla on merkitystä hyvinvointiin. Johanna Autio kertoo miten hän on saanut suolistosairautensa ja yrittäjän arkensa tasapainoon. Millaisia valintoja hän on joutuu tekemään niin ruokavaliossa kuin elämässä ylipäätään? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen antaa neuvoja terveellisempään ruokavalioon. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

  Kuva: rawpixel.com/Unsplash

 • Masennustilasta kärsii vuosittain 5 % suomalaisista. Masennuksen tunnistamiseen on olemassa mittareita ja hoitoon suosituksia, joita käydään läpi Akuutissa yhdessä Helsingin yliopiston psykiatrian professorin Erkki Isometsän kanssa. Masennuksesta 10 vuotta kärsinyt nuori Heljä kertoo, miten hän ei enää häpeä tai pelkää omaa masennustaan, vaan on oppinut tulemaan sen kanssa toimeen. Heljälle läheisten ja vertaisten tuki on ollut tärkeää. Toimittajat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen käyvät myös Mielenterveysmessuilla.

  Kuva: Louis Blythe, Unplash

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä