Akuutti

Masentuneen kannattaa huomata myös hyvät puolensa eikä määritellä itseään vain sairauden kautta

 • 48 min
 • toistaiseksi

Masennustilasta kärsii vuosittain 5 % suomalaisista. Masennuksen tunnistamiseen on olemassa mittareita ja hoitoon suosituksia, joita käydään läpi Akuutissa yhdessä Helsingin yliopiston psykiatrian professorin Erkki Isometsän kanssa. Masennuksesta 10 vuotta kärsinyt nuori Heljä kertoo, miten hän ei enää häpeä tai pelkää omaa masennustaan, vaan on oppinut tulemaan sen kanssa toimeen. Heljälle läheisten ja vertaisten tuki on ollut tärkeää. Toimittajat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen käyvät myös Mielenterveysmessuilla.

Kuva: Louis Blythe, Unplash

Lähetykset

 • su 3.12.2017 16.10 • Yle Radio Suomi Joensuu

Jaksot

 • Varhaislapsuudessa kiltiksi ohjelmoitu piilonarsisti alistuu helposti huonoon parisuhteeseen, vaikka ei voi siinä itse hyvin. Mistä se johtuu ja mikä auttaa asettamaan rajoja ja näyttämään tunteensa?
  Mistä tunnistaa, että uusi kumppani ei ole narsisti? Minna Korhonen tapasi narsismia tutkineen Paula Salomaan, jonka mukaan sekä narsisti että piilonarsisti ovat pelokkaita ja hylkäävät itsensä sisäisesti. He kohtasivat syksyisessä Seurasaaressa Helsingissä.

 • Ikävät lapsuudenkokemukset aiheuttivat Henna Haapalalle tiedostamatonta stressiä. Se vei elämästä ilon, vaikka kaikki oli päällisin puolin hyvin. Ahdistus ja arvottomuuden tunne hälvenivät, kun Henna tajusi haitalliset ajatusmallinsa. Miten itsearvostus ja elämänilo löytyivät? Minna Korhonen tapasi stressinhallintavalmentajaksi valmistuneen Hennan Haapalan Ylivieskassa. He kävivät kesäisellä metsäretkellä ja rauhoittuivat nuotion ääreen.

 • Tavallisen päiväkodin ja koulun käyminen on vaikuttanut hyvällä tavalla Sagaan, sanoo Mika Hänninen down-lapsestaan. Mitä tyttären itsenäistyminen on vaatinut vanhemmilta? Kärsivällisyyttä ja byrokratiaa ainakin, toteaa Mika. Saga on kuten muutkin ikäisensä, roikkuu sosiaalisessa mediassa ja liikkuu omatoimisesti harrastuksiin sekä ystävien luokse. Minna Korhonen tapasi isän ja tyttären rytmisen voimistelun treeneissä Kauniaissa.

 • Entinen fitnessurheilija Mari Valosaari veti itsensä loppuun viime syksynä. Haavainen paksusuolentulehdus masensi vaihvihkaan hänen mielensä. Nyt hän on saanut mielensä ja suolistonsa tasapainoon. Mikä auttoi toipumaan? Minna Korhonen tapasi toimeliaan Marin hevostallilla Nummelassa. (Kuva: Tea Jumppanen)

 • "Oli rankkaa menettää terveys ja laittaa elämä uusiksi, mutta en halunnut ottaa uhrin roolia", toteaa
  kemikaaliyliherkkä Jenni Sirainen. Parina viime vuonna hän on muuttanut neljä kertaa, kun tarpeeksi tervettä asuntoa ei ole löytynyt. Nyt hän rakentaa myrkytöntä mobiilikotia Karkkilan lähellä. Minna Korhonen seurasi nikkarointia ja kyselee miten Jenni saa pidettyä oireensa kurissa.

 • "Haluaisin olla terve, mutta perin tämän sairauden", sanoo kolme munuaissiirtoa kokenut 28-vuotias Heini Kallio. Hän ei ole voinut elää kuten muut nuoret, mutta nyt moni haave on toteutunut. Vaikeinta on ollut sairauden hyväksyminen. Miten hän löysi keinot tasapainoon? Minna Korhonen kävi Heinin luona Haapavedellä sekä Oulun yliopistollisen sairaalan munuaisosastolla.

 • 23-vuotias Sofia Mäkkylä otti ensimmäisen tautoinnin 15-vuotiaana ja jäi heti koukkuun. Mikä niissä kiehtoo? Millaisia kuvia ja tekstejä hänen kehostaan löytyy? Millä tavalla tatuoinnit ovat vaikuttaneet häneen? Minna Korhonen tapasi Sofia Mäkkylän hänen kotonaan Orimattilassa, jossa on perheen hevostila.

 • Millaista on, kun rahapelaaminen pyörii mielessä jatkuvasti? Kun ei pysty keskittymään ystävien tapaamiseen, lomaan tai edes ruoan laittoon. 27-vuotias Axel Ismail jäi kymmenisen vuotta sitten koukkuun nettipokeriin, mutta onnistui pääsemään irti peliriippuvuudesta. Kuinka se onnistui ja mitä on tullut tilalle? Mitä hyötyä pelaamisesta on ollut? Minna Korhonen kävi Vaasassa, jossa Axel opiskelee kauppakorkeakoulussa.

 • "Aluksi oli vaikeaa kuunnella muiden naisten synnytyskokemuksia", kertoo endometrioosin takia lapsettomaksi jäänyt Riikka Sallinen. Miten hän selvisi kriisistä? Millaista on kahden aikuisen arki? Mitä hyviä puolia Riikka on löytänyt lapsettomuudesta? Minna Korhonen kävi Riikka Sallisen kotona Helsingin Kalliossa, jossa vastassa oli myös neljä kissaa.

 • Selkäni vaatii erityishuomiota lopun elämää, toteaa Hanna-Maaria Tumelius, jolla todettiin välilevynpullistuma 19-vuotiaana. Selkä leikattiin ja se oli urheilulliselle nuorelle henkisesti kova paikka. Miten hän pitää huolta rangastaan? Hanna-Maarian lempilaji on maantiepyöräily, mutta mitä muita liikuntamuotoja urheilullinen nainen harrastaa? Miten selkävaivat ovat vaikuttaneet elämään? Minna Korhonen tapasi fysioterapeutiksi opiskelleen Hanna-Maarian kuntosalilla Helsingin Käpylässä, jossa käydään läpi selkäharjoituksia.

 • Sari Niinistö kokkaa lapsilleen turvallista ja terveellistä ruokaa. Mitä aineksia hän käyttää? Huolettaako antibioottijäämät ollenkaan? Minna Korhonen tapasi ravintotutkija Sari Niinistö Vantaalla keittiössään, jossa pannu porisee usein, sillä perheessä on kolme urheilevaa lasta. Lisäksi käydään tutkimassa kaupan hyllyjä, löytyykö sieltä antibioottivapaiksi merkittyjä tuotteita.

 • Nelikymppinen Jarkko sairastui ahmintahäiriöön teini-ikäisenä. Kun paino nousi, hän paastosi ja oli välillä luuta ja nahkaa. Miksi hän sairastui ja kuinka syömishäiriö vaikutti nuoren miehen elämään?
  Kuinka hän pitää tasapainoa yllä kiireisessä arjessaan? Pelottavatko ahmimiskaudet edelleen? Minna Korhonen tapasi sairaanhoitajaksi opiskelevan Jarkon Helsingin Vallilassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä