Radio Suomi Helsinki

Lapsuuden avainkokemus ja 10 000 tunnin harjoittelu veivät Veera Kaijasen sirkusalan huipulle

 • 10 min
 • toistaiseksi

Veera Kaijanen on vuonna 1987 syntynyt sirkustaitelija, joka on erikoistunut nuorallatanssiin ja hulavanteisiin. Kaijanen on aito sirkusammattilainen, sillä hänellä on korkeakoulutason nuorallatanssijatutkinto ranskalaisesta Academie Fratellinista.
Sirkuskoulujen suosio Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta vain harva päätyy sirkusmaailman huipulle, sillä huippuammattilaisuus vaatii uskomattomia harjoittelumääriä.
Vesa Marttinen tapasi Veera Kaijasen Helsingissä.

Lähetykset

 • ke 1.11.2017 8.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Minkälainen ympäristöhirviö on tavallinen helsinkiläinen avokonttori? Millaisilla asioilla oman työpaikan ympäristökuormitusta voisi vähentää?
  Aalto-yliopiston kestävän kiinteistöliiketoiminnan professori Seppo Junnila tuli pyynnöstämme tutkimaan, mitä Yle Helsingin toimituksessa voisi tehdä ympäristöystävällisemmin.
  Ylen Mediatalo on Pasilassa sijaitseva liki 40-vuotias betonirakennus. Rakennuksen energiatehokkuuden lisäksi tarkastellaan työntekijöiden tottumuksia: toimituksesta löytyy ainakin turhaan printattuja papereita, kertokäyttöastioita ja päälle jätettyjä tietokoneita. Mikä näiden merkitys on suuressa kokonaiskuvassa?
  Toimittajana Vesa Marttinen, studiossa Maija Ilmoniemi.

 • Sirkustaiteilijan arki on ääriolosuhteita laidasta laitaan. Parrasvalot, säihkyvät asut ja aplodit vaihtuvat silmänräpäyksessä askeettiseen reissuelämään, jossa lähes kaikkiin elämänalueisiin liittyy rekka. Tilaa ei ole, mutta yhteisöllisyyttä sitäkin enemmän.

  Radio Suomen toimittaja Ippi Arjanne kyläili nuorten sirkustaiteilijoiden Linnea Purontauksen ja Pihla Ojalan luona Sirkus Finlandiassa. Millaiselta seitsemän kuukauden kiertue tuntuu aloittelevista sirkusammattilaisista?

 • Ilmasto on puhuttanut vahvasti sen jälkeen, kun IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin lokakuun alussa. Vaikka sitä olisi miten päin tulkinnut, yhdestä asiasta ei pääse mihinkään: ruokatottumukset ovat suurin asia, joka vaatii muutosta.

  "Me olemme hedonisteja: meitä kiinnosta pätkääkään fatkat tai se, miten meidän pitäisi syödä", sanoo kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alen. Ravintola Ultiman keittiössä ekologisuutta pohditaan paljon, ja se pakottaa myös luovuuteen. Pohdinnasta on tällä kertaa jalostunut aivan jauhelihan näköinen asia, joka on tehty pelkistä kasviksista.

  Kuinka suurta on ruoka-ammattilaisen ilmastoahdistus ja siirtyykö puhe sanoista tekoihin?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Karoliina Luoto koki myöhäisen keskenmenon ja joutui synnyttämään lapsen, jolla ei ollut mahdollisuutta eloonjäämiseen. Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Miltä tuntuu, kun oma lapsi kuolee? Kuinka lapsen kuolemasta saa ja tulee puhua? Muun muassa näistä asioista keskustellaan Karoliina Luodon kanssa. Toimittajana Maija Ilmoniemi

 • Ruoka jota syömme, kasvaa pellossa. Ajatus kuulostaa maailman yksinkertaisimmalta, mutta joskus pyörä vain täytyy keksiä uudelleen. Tämä kuningasidea on syntynyt Perhon liiketalousopistossa, jossa keksittiin perustaa oppilaitoksen naapuriin oma pelto. Näin opiskelijat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä raaka-aineiden koko elinkaaren pellolta ruokapöytään.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen lähti tutustumaan Malmin Longinojalla sijaitsevan Perhon kampuksen peltoon.

 • Millaisia elämäntarinoita löytyy pitkäaikaisasunnottomille tarkoitetusta asumisyksiköstä?
  Espoon Lippajärvellä avattiin vuoden 2012 alussa Diakonissalaitoksen pyörittämä Kuninkaankallion asumispalveluyksikkö. Merkittävällä osalla asukkaista on päihdeongelmia tai mielenterveysongelmia. Paikkaan muuttaminen ei vaadi elämäntapojen muutosta: Kuninkaankallioon saa tulla sellaisena kuin on, eli esimerkiksi päihteettömyys ei ole edellytys. Lähtökohtana on asunto ensin -periaate: arki ja elämisen perustaidot kasvavat hiljalleen, kun on ensin koti ja katto pään päällä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kolme Kuninkaankallion asukasta, he ovat Kimmo Melto, 43, Niko, 28 ja Suski, 44.

 • Hallituksen työllisyyspolitiikan kuumin palanen on syksyn ajan ollut niin sanottu irtisanomislaki. Lain ydintarkoitus on lieventää irtisanomisperusteita pienyrityksissä. Hallituksen lähtökohta on, että jos työntekijöistä pääsee helpommin eroon, myös kynnys uusien palkkaamiseen on entistä matalampi.
  Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä on asiasta kuultu jo kyllästymiseen asti. Vesa Marttinen lähti kysymään niiltä, joihin kiistelty laki oikeasti vaikuttaisi: pienyrittäjältä ja heidän edunvalvojaltaan.
  Jutussa haastateltavina tilitoimisto Profitcountin toimitusjohtaja Markus Seppänen sekä Helsingin yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

 • Freelancekirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka pitää naisille röyhkeyskoulutuksia. Niissä opetellaan olemaan röyhkeä, positiivisesti röyhkeä. "Kymppityttö ajattelu täytyy lopettaa, koskee muuten muitakin kuin naisia", toteaa haastattelussa Jenni.

 • Syksy saa ja niin saat sinäkin pitkin talvea kun hoksaat säilöä kesän herkut talteen hyvissä ajoin. Helsingin työväenopistossa järjestettiin luentosarja, jossa esiteltiin säilömisen eri muotoja. Toimittajamme ja vannoutunut kulinaristi Justus Laitinen käytti tilaisuuden hyväkseen ja meni tutustumaan vanhan kansan tuntemiin saloihin - elämänladun parantamiseksi.

 • Marica Kuukka sai ADHD-diagnoosin neljä vuotta sitten, 32-vuotiaana. Miten ADHD vaikuttaa Marican perhe-elämään ja parisuhteeseen? Millä tavalla aikuisena saatu diagnoosi vaikutti Marican minäkuvaan? Eroaako lapsuusajan ja aikuisiän ADHD toisistaan? Toimittajana Olli Aimola.

 • Twitterissä on jo useamman vuoden ajan voinut perehtyä suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin rivi kerrallaan. Nummisuutatwit on ohjelmoitu Twitter-robotti, joka twiittaa automaattisesti pätkän vaikkapa Aleksis Kiven Nummisuutareita kymmenen minuutin välein.
  Ideassa on jotain niin kiehtovaa ja samalla pöhköä, että Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen päätti lähteä Aleksis Kiven päivän aamuna tapaamaan botin tekijöitä Tuukka Palomäkeä ja Olli Sulopuistoa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Helsingin Puistolassa asuva 18-vuotias abiturientti Erik Hansson voitti elokuun alkupuolella Kiinassa päättyneissä bridgen juniorien MM-kisoissa kultamitalin. Hansson edustaa kansainvälisissä turnauksissa synnyinmaataan Ruotsia: hän on syntynyt Ruotsissa ja muuttanut vanhempiensa eron jälkeen äidin kotimaahan Suomeen.

  Mikä nuorta abiturienttia kiehtoo bridgessä, joka on mielikuvissa iäkkäämmän polven korttipeli?

  Vesa Marttinen tapasi tuoreen maailmanmestarin.

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä