Mahadura & Özberkan

Mahadura & Özberkan: Poliisi ja etninen profilointi

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mahadura&Özberkanissa tänään aiheena etninen profilointi poliisien ja vartijoiden toimesta. Mitä etninen profilointi on? Missä, miten ja miksi profilointia tehdään?

"Ei ole romania, joka ei olisi joutunut etnisen profiloinnin kohteeksi, koska mehän olemme kaikki varkaita", sanoo romanitaustainen Lenita Nyman.

Lenita kertoo puhelinhaastattelussa joutuneensa etnisen profiloinnin kohteeksi satoja kertoja. Vartijat seuraavat Lenitaa kaupassa ja hänen pitää olla joka kerta hyvin tarkkana siitä, miten hän tekee kaupassa ostoksensa.

Mikä on tavallista poliisin rutiineihin kuuluvaa tarkastusta ja mikä etnistä profilointia? Milloin poliisi sortuu syrjintään?

Etninen profilointi on kielletty Suomen laissa, mutta silti sitä tapahtuu. Missä mättää? Mitä sanoo poliisi tähän ja mikä on poliisin näkökulma aiheeseen? Puhelinhaastattelussa kuullaan poliisitarkastaja Mia Poutasen kommentteja.

Studiossa vieraana toimittaja Kati Pietarinen, joka on mukana Pysäytetyt-hankkeessa, jossa ollaan tutkittu etnistä profilointia ensimmäistä kertaa Suomessa sekä terapeutti ja aktivisti Michaela Moua, jolla on omakohtaisia kokemuksia etnisestä profiloinnista ja joka puhuu etnisen profiloinnin vaikutuksesta yksilöön.

Lähetykset

 • to 16.11.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mahadura & Özberkanissa puretaan vaalien jälkeisiä fiiliksiä ja spekuloidaan, mihin suuntaan Suomi nyt lähtee.

  Vieraina politiikan tutkija Pasi Saukkonen ja sovittelija, depolarize.fi -liikkeen MIriam Attias.

 • Vaalipaneeleita on ollut pitkin kevättä yllin kyllin, mutta mistä tietää, puhuvatko ehdokkaat totta?

  Mahadura&Özberkan kysyvät asiantuntijoilta mitä meidän pitäisi ajatella ilmastonmuutoksesta, tasa-arvosta, maahanmuutosta ja eriarvoistumisesta.

  Sitran johtaja Mari Pantsar vastaa kysymyksiin ilmastonmuutoksesta. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo vastaa kysymyksiin eriarvoisuudesta ja köyhyydestä. Amnestyn ihmisoikeusasiantuntija Pia Puu Oksanen vastaa kysymykseen tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen vastaa kysymyksiin maahanmuutosta.

 • Suomi on EU:n rasistisin maa, kertoo Euroopan unionin perusoikeusviraston tuore selvitys. Paljon puhutaan siitä miten maahanmuutto on uhka Suomen turvallisuudelle mutta vähemmän puhutaan siitä, onko Suomi turvallinen Suomessa asuville maahanmuuttajataustaisille sekä rodullistetuille suomalaisille?

  Vaalien alla sopinee kysyä, kiinnostaako päättäjiä ja viranomaisia rodullistettujen suomalaisten turvallisuus? Tuntevatko täällä asuvat rodullistetut suomalaiset olonsa turvalliseksi? Miten viharikokset ovat muuttuneet viime aikoina?

  Tuoreimpia tapauksia: Mellunmäen moskeija, joka on töhritty useaan otteeseen vihapuheella ja uhkauksilla sekä se, että useampi kansanedustajaehdokas on joutunut solvausten ja hyökkäysten kohteeksi.

  Mahadura&Özberkanissa pohditaan, miten taataan tulevaisuudessa se, että Suomi pysyy turvallisena meille kaikille ja minkälaista dialogia yhteiskunnassa tulisi käydä, jotta voitaisiin kitkeä vihapuhe, rasismi ja väkivallan pelko.

  Miten rakennetaan Suomi, jossa kaveria ei jätetä?

  Studiossa vieraana ylikomisario Jari Taponen sekä monimuotoisuusasiantuntija Sara Salmani

 • Mahadura & Özberkanissa on vuorossa kuukauden henkilöhaasttattelu. Studioon saapuu menevä stylisti Patisse A Lody, jonka nauru valloittaa kaikkien sydämet

  Mitä stailaus merkitsee Patisselle, entä mitä hän haluaa työssään erityisesti korostaa? Miten tehopakkaus pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan arjen ja työn keskellä?

 • Mahadura & Özberkan lähtevät selvittämään, mikä ajaa tämän päivän homo sapiensin burnoutin partaalle? Miksi meistä on tullut elämää suorittavia ihmisraunioita? Miten mielemme kestää jatkuvaa stressiä ja miten ajauduimme tilanteeseen, jossa stressi hallitsee elämää?

  Mahadura&Özberkanissa laaditaan selviytymissuunnitelma kaikille niille sieluille, joita vaivaa ahdistus. Tämä jakso kannattaa kuunnella, liittyi suorittamisesi ja ahdistuksesi sitten ilmastonmuutokseen tai maailmanloppuun, ihmissuhdekoukeroihin tai työstressiin, elämäntarkoitukseen tai vaikeisiin päätöksiin.

  Lähetyksessä vieraina toimittaja Iida Rauhalammi ja toimittaja, aktivisti Meriam Trabelsi.

 • Naistenpäivän kunniaksi Mahadura & Özberkan kutsuivat studioon mimmejä, jotka rikkovat lasikattoja, murskaavat patriarkaattia ja taistelevat valtarakenteita vastaan.

  Studiossa vieraina toimittaja Ina Mikkola, räppäri Rebekka Yeboah sekä vaikuttaja Salma Jama.

 • Mahadura & Özberkanissa kuullaan kerran kuussa henkilöhaastattelu erittäin mielenkiintoisesta ja inspiroivasta henkilöstä, ja tällä kertaa vuorossa on Suomen Saamelaisnuoret Ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

 • Minkälaisia jälkiä ja muistoja elämä jättää kehoomme? Minkälaista kipua ja luopumista kehoon liittyy? Onko omaa kehoa pakko rakastaa?

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan, mitä tabuja ihmisen kehoon liittyy ja miten niitä tulisi murtaa. Miltä tuntuvat suru, rakkaus, kaipuu tai historia kehossamme? Studiossa vieraana Koko Hubara ja Jani Toivola.

 • Reetta sai kuulla olevansa vääränlainen muslimi, koska hän rakastui naiseen.
  Stina ja Caroline pitävät sateenkaariyhteisöä ongelmallisena sen valkoisuuden vuoksi.
  Mahadura & Özberkanissa puhutaan vähemmistöistä vähemmistöjen sisällä, siitä millaista on elää marginaalin marginaalissa.
  Mitä tarkoitetaan moniperusteisella syrjinnällä, mitä voi tapahtua jos syrjintää ei tunnisteta entä miten päällekkäiset vähemmistöidentiteetit voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin?
  Studiossa vieraana saamelaisaktivisti ja taiteilija Stina Roos, vapaa taiteilija Caroline Suinner sekä sateenkaarimuslimi Reetta Lintinen.

 • Seksuaalisuus on jollain tavalla läsnä kaikissa ihmisissä. Jokaisen pitäisi saada toteuttaa seksuaalisia halujaan juuri niin kuin itse haluaa, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

  Vammaisten seksuaalioikeudet ovat yhteiskuntamme suurimpia tabuja - niistä ei juurikaan puhuta. Vielä vähemmän puhutaan jos kuulut seksuuali- ja sukupuolivähemmistöön. Vammaiset eivät itsekään välttämättä tiedä omista seksuaalioikeuksistaan ja useasti saatetaan myös unohtaa, se että seksuaalisuus ja sukupuolisuus on moninaista.

  Mitä tarkoittaa avusteinen seksi? Onko kaikilla mahdollisuus siihen? Entä mitkä ovat avusteisen seksin suurimmat haasteet?

  Mahadura&Özberkanissa pohditaan yhdessä studiovieraiden kanssa, miten vammaisten seksuaalioikeuksia voitaisiin parantaa.

  Studiossa vieraana seksuaalikasvattaja Raila Riikonen sekä vammaisaktivisti Jaana Tiiri.

 • Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuu räppäri ja vaatesuunnittelija Pastori Pike.

  Haastattelussa syvennytään Pastori Piken elämään ja unelmiin. Missä Pike olisi, jos ei olisi löytänyt teinivuosinaan rauhaa kirkosta ja musiikista? Mitä tyyli merkitsee Pikelle? Minkälainen isä hän haluaa olla lapsilleen?

 • Kuukautiset. Täysin normaali ja luonnollinen asia ja samalla niihin tuntuu liittyvän ihan valtavasti häpeää. Miksi niistä äänen puhuminen tuntuu aina yhtä haasteelliselta?

  Miten kuukautisiin suhtaudutaan eri kulttuureissa entä minkälaisia uskomuksia kuukautisiin liittyy, jotka harvemmin pitävät paikkansa? Millä tavalla kuukautiset ovat ihmisoikeuskysymys? Ja mitä on kuukautisköyhyys ja ketkä siitä kärsii?

  Vieraina opettaja ja kuvittaja Elina Tuomi sekä sukupuoleton ihmisoikeusaktivisti Havu Härmä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä