Kuukauden tähtitaivas

Kuukauden tähtitaivas: Marraskuun tähtitaivas 2017: Alkuillasta näkyy syksyn tähtitaivasta ja myöhemmin yöllä talven

 • 22 min
 • toistaiseksi

Tähtitaivaalla näkyy alkuillasta syksyn tähtikuvioita ja myöhemmin yöllä talvisia tähtikuvioita. Myös Orionin hieno talvinen kuvio näkyy jo nyt ja Sirius-tähtikin nousee esiin yöllä.
Planeetat Venus, Mars ja Jupiter ovat marraskuussa aamutaivaalla, kun taas illalla voi tiirailla Uranusta ja Neptunusta kiikarilla tai kaukoputkella. URSAn Bongaa Linnunrata -kampanja päättyy 8.11., mutta Linnunrataa kannattaa bongata aina.
Leonidien tähdenlentoparven maksimi on 17.-18.11. ja Tauridien parven maksimi 12.11.
Professori Markku Poutanen kertoo tähtitaivaan tarjonnan marraskuussa. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Lähetykset

 • to 2.11.2017 21.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Joulukuussa kirkkaina iltoina voi ihailla hienoa talvista tähtitaivasta. Tiimalasimainen Orion näkyy yöllä etelän suunnassa ja siitä vasemmalle alas tuikkii tähtitaivaan kirkkain tähti, hiukan sinertävä Sirius. Linnunradan valovyö näkyy hyvin pimeässä, varsinkin ennen lumipeitteen tuloa.
  Aamutaivaalla näkyvät planeetat Mars ja Jupiter sekä vuodenvaihteessa hyvin matalalla kaakossa ennen auringonnousua Merkurius. Geminidien tähdenlentoparven maksimi on 14.-15.12. ja maksimin aikaan voi näkyä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa.
  Hyadien tähtijoukon tähtiä peittyy kuunsirpin pimeän reunan taakse 30.-31.12. Pakkasilla voi nähdä jääsumuhaloja. Professori Markku Poutanen kertoo joulukuun tähtitaivaan vinkit. Toimittajana on Sisko Loikkanen.
  Kuva Minna Lusa/YLE

 • Tähtitaivaalla näkyy alkuillasta syksyn tähtikuvioita ja myöhemmin yöllä talvisia tähtikuvioita. Myös Orionin hieno talvinen kuvio näkyy jo nyt ja Sirius-tähtikin nousee esiin yöllä.
  Planeetat Venus, Mars ja Jupiter ovat marraskuussa aamutaivaalla, kun taas illalla voi tiirailla Uranusta ja Neptunusta kiikarilla tai kaukoputkella. URSAn Bongaa Linnunrata -kampanja päättyy 8.11., mutta Linnunrataa kannattaa bongata aina.
  Leonidien tähdenlentoparven maksimi on 17.-18.11. ja Tauridien parven maksimi 12.11.
  Professori Markku Poutanen kertoo tähtitaivaan tarjonnan marraskuussa. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Oma galaksimme Linnunrata näkyy lokakuun tähtikirkkaina iltoina ja öinä hyvin, kun maa on vielä tumma ennen lumentuloa. Pään päällä Linnunradan kohdalla on tuplaween muotoinen Kassiopeia. URSAlla on menossa Bongaa Linnunrata -kampanja.
  Aamutaivaalla näkyvät Venus ja Mars, ja illan hämärässä näkyy Saturnus hyvin matalalla etelälounaassa.
  Orionidit lentävät lokakuussa ja tähdenlentoparven maksimi on 21.10. Orionideissa lentää Halleyn komeetasta irronneita sorajyväsiä. Professori Markku Poutanen antaa vinkit tähtitaivaan tarkkailijoille. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Tähtiharrastus kannattaa aloittaa syyskuussa, kun taivas on tumma ja illat vielä lämpimiä.
  Tähtitaivaalla näkyy yhä Kesäkolmio, jonka muodostavat Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair. Andromedan tähtikuviosta voi yrittää etsiä Andromedan galaksin, joka näkyy pienenä utuisena valoläiskänä. Arkturus-tähti näkyy lännen tai lounaan suunnalla.
  Planeetoista Merkurius, Venus ja Mars näkyvät varhain aamulla ja Saturnus illan hämärässä. Illalla näkyvät myös Uranus ja Neptunus, mutta niiden katsomiseen tarvitaan kiikari tai kaukoputki.
  Professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta antaa vinkit syyskuun tähtitaivaan tarkkailuun. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Yökukkujien kannattaa etsiä pari tuntia puolen yön jälkeen eteläiseltä tähtitaivaalta punertava Antares-tähti, joka on Skorpionin kirkkain tähti. Jo aiemmin puolen yön maissa etelässä on Neitsyt jonka alueella on kirkas Jupiter. Jupiterin neljä suurinta kuuta näkyvät kiikarilla.
  Kesäkolmio - Lyyran Vega, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair - näkyy hyvin yöaikaan.
  Venus näkyy aamutaivaalla ennen auringonnousua. Myös Saturnus on aamuyön planeetta mutta löytyy hyvin matalalta. Professori Markku Poutanen kertoo tarkat tähtitaivaan vinkit toukokuulle. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

 • Huhtikuu tarjoilee iltaplaneettoina Merkuriuksen ja Marsin. Merkurius näkyy vain alkukuussa. Jupiter näkyy yöllä kirkkaana ja Venus on aamutähtenä. Alkukuussa Orionin tähdistö on vielä näkyvissä etelälounaassa. Illalla Neitsyt on etelässä ja yöllä idästä nousee Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä. Lyridien tähdenlentoparven maksimi osuu huhtikuun 22. päivään.
  Tähtitaivaan vinkit kertoo professori Markku Poutanen, toimittajana on Sisko Loikkanen.
  Kuva YLE/Minna Lusa

 • Maaliskuun alussa kirkas Venus-planeetta ilahduttaa vielä alkuillasta. Orionin talvinen kuvio näkyy yhä mutta alkaa jo häipyä vähitellen taivaanrannan taakse, kevään edistyessä. Tilalle tulee uljas Leijonan tähtikuvio, joka on yöllä etelän suunnalla. Sen vieressä on Krapu, jossa on hieno kaukoputkikohde, avoin tähtijoukko Praesepe. Revontuliakin voi vielä nähdä ja maaliskuun 20. päivänä on kevätpäiväntasaus. Professori Markku Poutasta haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Helmikuun iltataivaalla loistaa erikoisen kirkas Venus-planeetta. Aamuyöstä näkyy yhäkin kirkkaana aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter. Helmikuun 28. päivänä Uranuksen voi etsiä Marsin läheltä, tähtikartan avulla. Orion näkyy edelleen iltataivaalla ja siitä vasemmalle alas sinertävä Sirius. Etelän suunnalla ovat näkyvillä myös Kaksoset, Härkä, Ajomies ja Pieni Koira. Kolme komeettaa kiitää tähtitaivaalla mutta ne eivät näy paljain silmin.
  Professori Markku Poutanen kertoo helmikuun tähtikohteista Sisko Loikkasen haastattelussa.

 • Tammikuussa Venus loistaa varsin kirkkaana iltatähtenä ja Jupiter näkyy aamuyöllä. Etelän suunnalla on jo illalla Orionin tiimalasimainen talvinen tähtikuvio ja siitä vasemmalle alas näkyy sinertävä Sirius-tähti, joka on tähtitaivaan kirkkain tähti. Seulasia eli Plejadeja kannattaa katsella myös kiikarilla. Kvandrantidien tähdenlentoparvi liitää tammikuussa yötaivaalla. Professori Markku Poutanen kertoo tähtitaivaan kohteista Sisko Loikkasen haastateltavana.

 • Kirkas Venus näkyy auringonlaskun aikaan läntisellä taivaalla. Jupiter näkyy aamuyöstä ja on aamunhämärässä etelän suunnalla. Uranusta ja Neptunusta voi katsella kiikarilla. Geminidit lentävät maksimissaan kuun puolivälissä 14.12. Täysikuu haittaa tosin niiden näkemistä. Vaatimaton ursidien tähdenlentoparvi tuo valonäytelmää joulutaivaalle.
  Joulukuun taivaalla voi nähdä myös haloja ja revontulet saattavat leimahtaa ilta-ja yöaikaan. Professori Markku Poutasta haastattelee Sisko Loikkanen.

 • Marraskuussa tähtitaivaalla lentää leonidien tähdenlentoparvi. Parven maksimi osuu 17. päivään. Mitään erityisen jännittävää ilotulitusta ei tänä vuonna ole tiedossa, koska maksiminkin aikaan lentelee vain kymmenisen tähdenlentoa tunnissa. Tähtitaivaalta voi tähystellä Linnunrataa ja sen päällä olevia tähtikuvioita. Seulasia eli Plejadeja kannattaa katsella ja myös Perseuksen kaksoistähtijoukkoa. Planeetoista ovat tähtitaivaalla nyt Venus, Mars ja Jupiter sekä varsin himmeät kaukoputkikohteet Uranus ja Neptunus. Tähtitaivaasta kertoo professori Markku Poutanen. Haastattelijana on Sisko Loikkanen.

 • Lokakuun tähtitaivaalla lentävät orionidit. Niiden maksimi osuu 21. päivään. Lokakuun 19. päivänä aamuyöllä Kuu kulkee Hyadien tähtijoukon editse ja peittää tähtijoukon tähtiä taakseen. Suomesta käsin kaikkia tähdenpeittoja ei ehditä näkemään aamunsarastuksen vuoksi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä