Akuutti

Akuutti: Onko sillä mitä syö ja juo vaikutusta terveyteen?

 • 47 min
 • toistaiseksi

Oli suolistovaivoja tai ei, ruokavaliolla on merkitystä hyvinvointiin. Johanna Autio kertoo miten hän on saanut suolistosairautensa ja yrittäjän arkensa tasapainoon. Millaisia valintoja hän on joutuu tekemään niin ruokavaliossa kuin elämässä ylipäätään? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen antaa neuvoja terveellisempään ruokavalioon. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

Kuva: rawpixel.com/Unsplash

Lähetykset

 • su 17.12.2017 16.10 • Yle Radio Suomi Kuopio

Jaksot

 • Se oli veitseterällä taiteilua kuoleeko lapsi vai tauti, muistelee Anne-Maria Flanagan poikansa kantasoluhoitoa. 4-vuotiaana leukemiaan sairastunut Liam pelastui, mutta hoidot olivat rankkoja. Niiden jälkeinen pitkä eristysaika vaikutti koko perheen arkeen. Pystyikö Liam leikkimään kavereiden kanssa? Kuinka vanhemmat järjestivät arkensa? Kantasoluhoidosta on jo kahdeksan vuotta, mutta sen vaikutukset tuntuvat vieläkin 12-vuotiaan Liamin elämässä. Minna Korhonen tapasi hänet ja Anne-Marian Helsingissä.

 • Olen ihmisiin ihastuja, ei ole väliä mitä jalkovälissä on, sanoo Anu Laaksonen. Hän eli pitkään liitossa miehen kanssa ja eron jälkeen rakastui naiseen. Miksi piilossa ollut seksuaalisuus pääsi pinnalle vasta nyt eikä jo nuoruudessa? Miten todellisen minuuden löytäminen on vaikuttanut Anuun? Kuinka ympärillä olevat ihmiset ovat reagoineet? Minna Korhonen tapasi Anun Kannelmäessä Helsingissä.

 • Autismikoira Toivo on pojalleni oksitosiinipommi ja stressin vähentäjä, sanoo äiti Kaarina Strandbergin. Hänen 8-vuotiaalla pojalla on autismin kirjoin oireita. Koira on hänen tukena ja rauhoittajana mm.kouluun lähdössä, läksyjä tehdessä ja ulkoillessa. Millaisia ominaisuuksia ja taitoja autismikoiralta vaaditaan? Minna Korhonen kävi perheen luona Siuntiossa.

 • Terveys vaatii lihavana tasapainottelua ja valintoja, mutta pidän huolta itsestäni niin hyvin kuin pystyn, sanoo stand up-koomikko Anitta "Iso A" Ahonen. Miltä tuntuu heittää roisia huumoria omasta painostaan? Miten kunto kestää kuluttavaa keikkalavojen kiertämistä? Minna Korhonen tapasi Anitta Ahosen Tampereella museokeskus Vapriikin Marilyn Monroe näyttelyssä.

 • Otin suuressa sisaruskatraassa hoivaajan roolin enkä tajunnut heti pysähtyä suremaan, sanoo Silja Wargh.Hänen kaksi veljeä teki puolen vuoden sisällä itsemurhan vuonna 2013. Kuinka se vaikutti sisaren elämään? Millä keinoin hän selvisi musertuvasta surusta? Kaiken keskellä Silja on saanut toteutettua omia unelmiaan. Minna Korhonen kävi Sauvossa perheen maatilalla, jossa on kanoja ja lampaita.

 • Varhaislapsuudessa kiltiksi ohjelmoitu piilonarsisti alistuu helposti huonoon parisuhteeseen, vaikka ei voi siinä itse hyvin. Mistä se johtuu ja mikä auttaa asettamaan rajoja ja näyttämään tunteensa?
  Mistä tunnistaa, että uusi kumppani ei ole narsisti? Minna Korhonen tapasi narsismia tutkineen Paula Salomaan, jonka mukaan sekä narsisti että piilonarsisti ovat pelokkaita ja hylkäävät itsensä sisäisesti. He kohtasivat syksyisessä Seurasaaressa Helsingissä.

 • Ikävät lapsuudenkokemukset aiheuttivat Henna Haapalalle tiedostamatonta stressiä. Se vei elämästä ilon, vaikka kaikki oli päällisin puolin hyvin. Ahdistus ja arvottomuuden tunne hälvenivät, kun Henna tajusi haitalliset ajatusmallinsa. Miten itsearvostus ja elämänilo löytyivät? Minna Korhonen tapasi stressinhallintavalmentajaksi valmistuneen Hennan Haapalan Ylivieskassa. He kävivät kesäisellä metsäretkellä ja rauhoittuivat nuotion ääreen.

 • Tavallisen päiväkodin ja koulun käyminen on vaikuttanut hyvällä tavalla Sagaan, sanoo Mika Hänninen down-lapsestaan. Mitä tyttären itsenäistyminen on vaatinut vanhemmilta? Kärsivällisyyttä ja byrokratiaa ainakin, toteaa Mika. Saga on kuten muutkin ikäisensä, roikkuu sosiaalisessa mediassa ja liikkuu omatoimisesti harrastuksiin sekä ystävien luokse. Minna Korhonen tapasi isän ja tyttären rytmisen voimistelun treeneissä Kauniaissa.

 • Entinen fitnessurheilija Mari Valosaari veti itsensä loppuun viime syksynä. Haavainen paksusuolentulehdus masensi vaihvihkaan hänen mielensä. Nyt hän on saanut mielensä ja suolistonsa tasapainoon. Mikä auttoi toipumaan? Minna Korhonen tapasi toimeliaan Marin hevostallilla Nummelassa. (Kuva: Tea Jumppanen)

 • "Oli rankkaa menettää terveys ja laittaa elämä uusiksi, mutta en halunnut ottaa uhrin roolia", toteaa
  kemikaaliyliherkkä Jenni Sirainen. Parina viime vuonna hän on muuttanut neljä kertaa, kun tarpeeksi tervettä asuntoa ei ole löytynyt. Nyt hän rakentaa myrkytöntä mobiilikotia Karkkilan lähellä. Minna Korhonen seurasi nikkarointia ja kyselee miten Jenni saa pidettyä oireensa kurissa.

 • "Haluaisin olla terve, mutta perin tämän sairauden", sanoo kolme munuaissiirtoa kokenut 28-vuotias Heini Kallio. Hän ei ole voinut elää kuten muut nuoret, mutta nyt moni haave on toteutunut. Vaikeinta on ollut sairauden hyväksyminen. Miten hän löysi keinot tasapainoon? Minna Korhonen kävi Heinin luona Haapavedellä sekä Oulun yliopistollisen sairaalan munuaisosastolla.

 • 23-vuotias Sofia Mäkkylä otti ensimmäisen tautoinnin 15-vuotiaana ja jäi heti koukkuun. Mikä niissä kiehtoo? Millaisia kuvia ja tekstejä hänen kehostaan löytyy? Millä tavalla tatuoinnit ovat vaikuttaneet häneen? Minna Korhonen tapasi Sofia Mäkkylän hänen kotonaan Orimattilassa, jossa on perheen hevostila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä