Radio Suomi Lahti

Lahtelainen vaatekauppias uskoo kestäviin vaatteisiin

 • 11 min
 • toistaiseksi

Suomalainen muotikauppa täyttää sata vuotta. Heidi Kivinen on vaatettanut lahtelaisia kolmannesvuosisadan. Pukeutumisella voi viestittää erilaisia asioita ja se on muuttunut vuosien saatossa. Silti monet muistelevat kauhulla kasari- ja ysärimuotia. Toiset haluavat ottaa edelleen sieltä vaikutteita pukeutumiseensa. Miten ulkomaiset ketjuliikkeet ovat muuttaneet pukeutumista? Onko lahtelaisilla oma tunnistettava tyyli?

Vaateteollisuuden kestävä kehitys on herättänyt keskustelua viime aikoina vaateliikkeiden poltettua uusia, myymättömiä vaatteita. Suomessa valmistettava liukosellu voi olla tulevaisuudessa puuvillan korvike kuitumateriaalina vaatteissa. Kuinka suuret mahdollisuudet liukosellulla on vallata kuitumarkkinoita?

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 17.11.2017 10.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Jos toisessa perheessä luetaan vain Seiskaa ja toisessa käydään teattereissa, on selvää näiden perheiden lapsilla on hyvin erilaiset lähtökohdat elämään. Suomessa on tähän asti pidetty arvona sitä, että koulutus on mahdollista kaikille. Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että koulutus periytyy. Duunariperheestä on vaikeampi ponnistaa korkeakouluun. Työväen sivistysliiton koulutusasiantuntija Maria Mäkynen on perehtynyt syihin, jotka johtavat koulutuksen periytyvyyteen.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden Tiedepäivä on järjestetty jo 16 kertaa. Tapahtumassa esitellään Päijät-Hämeen tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Tiedepäivä on tarkoitettu kaikille lahtelaisille ja perinteisesti se on kerännyt paikalle opiskelijoiden lisäksi viranhaltijoita ja yritysten edustajia. Yliopistokampuksen asiantuntija Kaisa Vuorivirta kertoo, että Tiedepäivässä on mahdollisuus ammentaa tutkittua tietoa omaa työtään varten.
  Marjo Pirilä haastattelee.

 • SDP:n lahtelainen kansanedustaja ja valtion liikuntaneuvoston jäsen Ville Skinnari haluaa, että Lahti tekee asiantuntevan, laajan ja kansainvälisen suunnitelman kaupungin urheiluinvestoinneista. Skinnarin mukaan erillisille ja yksittäisille hankkeille on löydyttävä liima, joka sitoo erilliset suunnitelmat yhteen niin, että sijoittajat kiinnostuvat asiasta.

  Jyväskylä yhdisti liikunnan ja soten ja sai houkuteltua Hippos-keskittymään yksityistä rahaa lähes 90 % hankkeen 250 miljoonan euron kustannuksista. Päijät-Hämeessä liikunta ja sote asuvat eri yhä omissa bunkkereissaan.
  Toimittaja on Marjo Pirilä.

 • Lahden kansanopiston teatterilinja esittää tänä syksynä Kolme muskettisoturia-näytelmän uudessa paikassa. Teatterilinjan koulutus siirtyi tänä syksynä uusiin tiloihin Aleksanterinkadulle. Tämän syksyn näytelmä tehdään ensimmäistä kertaa entisessä elokuvateatteri Ilveksessä. Ohjaaja Misa Palander ja opiskelija Jussi Korhonen kertovat, että uudet tilat ovat hyvin erilaiset Harjukadun saliin verrattuna. Toisaalta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden koulujen kieliohjelma muuttuu elokuusta lähtien. Jatkossa ensimmäisenä vieraana kielenä Lahdessa voi opiskella vain englantia. Nyt englannin on valinnut vapaaehtoisena yli 80 prosenttia ekaluokkalaisista. Toisena vieraana kielenä koululaisille tarjoutuu mahdollisuus valita myös espanja tai kiina porrastetusti syksystä 2021 lähtien. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka ja Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen pitävät kielitarjonnan laajentamista tarpeellisena Lahden kansainvälistymisen takia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden ruotsinkielinen koulu on reilun kymmenen vuoden aikana kasvattanut oppilasmääräänsä alle kymmenestä seitsemäänkymmeneen. Lahdessa on mahdollisuus opiskella ruotsin kielellä aina päiväkodista yläasteen loppuun saakka ruotsin kielellä. Lahden ruotsinkielisen koulun rehtori Karin Ihalainen kertoo, että oppilaat ovat pääasiassa lahtelaisia lapsia, joiden toinen vanhempi on suomenruotsalainen. Ihalainen näkee, että Lahdessa on ja tulee olemaan perheitä, jotka haluavat lapsensa saavan päivähoitoa ja koulutusta jatkossakin ruotsiksi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Avoimen keskustelun puute kismittää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä mukana olevien kuntien päättäjiä. Hollolan kunnanjohtajan ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan puheenjohtajan Päivi Rahkosen mukaan tyytymättömyys yhteistyön malliin tulee esiin työvaliokunnan kokouksissa toistuvasti. Hollolassa ollaan aiheesta huolissaan ja kriittisiä. Maksavat kunnat haluaisivat saada rahoilleen parempaa vastinetta ja päätösvaltaa tehtävissä paatöksissä. Rahkosen mukaan tyytymättömyys ei johdu pelkästään nykyisestä hyvinvointiyhtymän johdosta, vaan sillä on pitkä historia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen teatteri Vanha Juko on vakiinnuttanut asemansa Suomen teatterikentällä. Viime vuodet Juko on toiminut Rautatienkadulla entisen elokuvateatterin tiloissa taiteellisen johtajan Linda Wallgrenin johdolla. Wallgren toivoo, että teatteri olisi edelleen se paikka, missä näkee sitä, mitä muualla ei näe.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden uuden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä Lahden pitää edelleen olla vakavasti otettava talviurheilukaupunki. Maagisen 120 000 asukkaan rajan rikkoutuminen ei ole Timoselle suuri asia. Tärkeintä on, että Lahti kuuluu kasvavien kaupunkien joukkoon ja kasvaa tasaisesti. Yliopiston saaminen Lahteen on iso asia. Huolta kaupunginjohtajalle aiheuttaa nuorisotyöttömyys, alhainen koulutustaso ja syrjäytyminen, jotka ovat kaikkien lahtelaisten yhteinen asia.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Tietokone-, konsoli- ja videopelaajat ovat vuosia pelailleet keskenään halleissa ja himoissa. Nykyisin peliturnaukset ovat jättiläismäisiä ja alalla liikkuu isot palkintorahat. Myös Yle näyttää televisiossa pelejä parhaaseen katseluaikaan.
  Monet urheiluseurat tekevät yhä enemmän yhteistyötä e-urheiluseurojen kanssa. Pelicansin kanssa yhteistyötä tekevä Ence on saanut oppia liigajoukkueelta urheilumaailman lainalaisuuksista. Encen lahtelainen manageri Joona Leppänen kertoo, että pelillistyminen alkaa näkyä yhteiskunnassa entistä enemmän.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Paremmalla työnjaolla Lahti säästäisi hyvinvointiyhtymän kustannuksissa sievoisen summan ja kaupunki voisi saavuttaa miljoonasäästöt, jos se pureutuisi paremmin ennalta ehkäisevään työhön, uskoo Lahden hyvinvointijohtaja Mikko Komulainen. Hyvinvointiyhtymän pitäisi puolestaan keskittyä ohjaamaan asiakkaansa oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Paremman työnjaon löytäminen ottaa kuitenkin aikansa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Orimattila yrittää ottaa osansa pohjoisesta etelään käyvästä muuttovirrasta. Kaupunginjohtaja Osmo Pieski näkee radan varteen Hennaan rakentuvan kaupunginosan myös vastauksena ilmastonmuutokseen. Lapsiperheiden kiinnostusta on tähän mennessä vähentänyt palveluiden puute.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä