Radio Suomi Lahti

Lahtelainen vaatekauppias uskoo kestäviin vaatteisiin

 • 12 min
 • toistaiseksi

Suomalainen muotikauppa täyttää sata vuotta. Heidi Kivinen on vaatettanut lahtelaisia kolmannesvuosisadan. Pukeutumisella voi viestittää erilaisia asioita ja se on muuttunut vuosien saatossa. Silti monet muistelevat kauhulla kasari- ja ysärimuotia. Toiset haluavat ottaa edelleen sieltä vaikutteita pukeutumiseensa. Miten ulkomaiset ketjuliikkeet ovat muuttaneet pukeutumista? Onko lahtelaisilla oma tunnistettava tyyli?

Vaateteollisuuden kestävä kehitys on herättänyt keskustelua viime aikoina vaateliikkeiden poltettua uusia, myymättömiä vaatteita. Suomessa valmistettava liukosellu voi olla tulevaisuudessa puuvillan korvike kuitumateriaalina vaatteissa. Kuinka suuret mahdollisuudet liukosellulla on vallata kuitumarkkinoita?

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 17.11.2017 10.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Lahden uusi kaupunginjohtaja Pekka Timonen on aloittanut työnsä.

  Haastattelussa hän ottaa kantaa kaupunkikonsernin yli miljardiin euroon paisuneeseen velkaan, julkisiin palveluihin ja ilmastonmuutokseen sekä kertoo omat elämänarvonsa.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahdessa on suurten kaupunkien vertailussa pisimimmät työttömyysjaksot. Lähes 20 %:lla työttömistä on yli kahden vuoden työttömyysjakso takanaan. Parannettavaa on myös nuorten ja ulkomaalaisten työllistymisessä. Nuorten työttömyysaste on suurten kaupunkien huippua.

  Kaupunginhallituksen 1.varapuheejohtaja Juha Rostedt nostaisi lahtelaisten koulutustasoa ja sallisi vanhempien pitkäaikaistyöttömien mennä jo eläkkeelle.

  Haastattelussa on puhetta myös maakuntavaaleista, jotka aiotaan pitää eurovaalien kanssa samaan aikaan. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt ei pane vaalien yhdistämistä pahakseen.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Ohjaaja ja näyttelijä Väinö Weckströmillä on usein "tilanne päällä". Jos hän ei ole ohjaamassa jotakin päijäthämäläistä harrastajateatteria, hän voi olla liitelemässä varjolla tai raahaamassa Maukka Perusjätkä-henkisiä tuttujaan teatteriin.
  Nyt hän on perustanut ystävineen Fishcock Films Company - yhtiön, joka alkaa tehdä elokuvaa Lahdessa.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahdessa marssitaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta lauantaina. Torilla vietetään silloin neljättä kertaa vietettävän Lahti Priden päätapahtumaa. Muita teemaan sopivia tapahtumia on tarjolla ympäri kaupunkia aina syyskuun alkupäiviin asti. Mistä Pride-tapahtumista on pohjimmiltaan kyse? Elina Rantalaisen haastattelussa on Lahden Seta ry:n sihteeri Pilvi Kuhmonen.

 • Kuluttajalla on merkittävä rooli tekstiilijätteen synnyssä ja käsittelyssä. Asiantuntijat pohtivat Suomessa kiivaasti, miten maassa syntyvä tekstiilijäte saataisiin lajiteltua ja uusiokäytettyä mahdollisimman järkevästi ja tehokkaasti. Vaatejäte on hankalinta, koska siinä on sekaisin lukuisia eri kuituja. Telaketju-hankkeessa mukana oleva Lahden ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Kirsti Cura toteaa, että kuluttaja pystyy vaikuttamaan paljon vaatejätteen syntyyn pohtimalla jo kaupassa, miten ja mistä vaate on tehty.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahti haluaa lisää elämää Vesijärven rantaan satamien ympärille. Parhaillaan alueelle suunnitellaan kaavaa, joka mahdollistaisi kelluvan uimalan ja sen yhteyteen saunan ja ravintolan. Uimalan paikaksi on kaksi ehdotusta, toinen Vesijärven satamassa ja toinen lähempänä Teivaan satamaa. Teivaan vaihtoehdossa rakentaminen vaatisi myös aallonmurtajan jatkamista. Uimalakokonaisuuden lisäksi kaavaan suunnitellaan vielä erillistä saunarakennusta Teivaan satamaan.

  Kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallion mukaan Satamaraitille mahtuisi paljon uusia palveluja, jotka lisäisivät alueen vetovoimaa.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Monessa kunnassa on yleistynyt epäluottamuksen ilmapiiri. Kunnanjohtajat miettivät keinoja miten luottamusta viranhaltijoiden ja asukkaiden välillä saisi rakennettua ja miten asukkaat kokisivat tulleensa kuulluksi riittävän ajoissa.
  Suomen kuntajohtajat ry:n varapuheenjohtajaksi valittu, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka muistuttaa, että asioiden valmisteluunkin pitää varata aikaa.

  Asikkalassa tämän hetken kuumin puheenaihe on Vääksyn yhteiskoulun uusi rakennus ja etenkin vanhan, suojellun osan mahdollinen purkaminen. Päätöstä ei saada tehtyä ihan pian.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Kesälomat ovat loppuneet ja päättäjätkin palailevat kaupungintalolle puurtamaan Lahden tulevaisuuden eteen. Kaupungissa on iduillaan useita isoja investointeja: Ranta-Kartanon hotelli-kylpylä, Malskin taidekeskus ja Kisapuiston uusi stadion. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) on luottavainen investointien etenemiseen.

  Samaan aikaan Lahti jatkaa talouden tasapainottamisohjelmaa. Komun mukaan talous saadaan onnistuneimmillaan sopeutettua niin, etteivät säästöt näy kaupunkilaisten palveluissa.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden yhteiskoulu vaalii tukioppilastoiminnan perinteitä, sillä tukarit ovat tärkeitä linkkejä oppilaiden ja koulun henkilökunnan välillä.
  Koulukuraattori Nina Lahtinen kertoo, että tukioppilaskoulutukseen hakee yhteiskoulussa vuosittain kuutisenkymmentä oppilasta, heistä vain parikymmentä pääsee toimintaan mukaan.

  Natalie Hussi ja Oula Seurujärvi päätyivät tukioppilaiksi vanhempien tukareiden innoittamana. He myös muistavat miltä tuntui seisoa uutena oppilaana yksin yli tuhannen oppilaan koulun pihalla.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Lahden sivistyslautakunta on käsitellyt vuoden aikana isoja ja kiistanalaisia asioita. Lautakunnalla on isoja näkemyseroja ja se on jakautunut yleensä kahteen leiriin, toisessa on vasemmistopuolueet ja vihreät, toisessa kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kiistaa on syntynyt päivähoidon palvelusetelistä ja koulujen ja päiväkotien palveluverkosta.

  Sivistyslautakunnan jäsen, SDP:n kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen myöntää, että kuumimmassa keskustelussa sanavalinnat eivät aina ole olleet ihan kohdallaan.

  Yhdenvertaisuuden puolesta puhuva Maria Mäkynen on myös Lahti Pride 2018 -tapahtuman suojelija.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

 • Aino-Kaisa Saarisen valinta pääsihteeriksi vie Salpausselän kisojen painopisteen jälleen urheiluun, näkee Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu. Ex-huippuhiihtäjän valinta tehtävään on nostattanut paitsi kiitosta myös kovaa arvostelua siksi, että hänellä ei ole kokemusta tapahtumien järjestämisestä.
  Viime vuosina Lahdessa on ponnisteltu juuri sen eteen, että kisoissa olisi entistä houkuttelevampaa oheisohjelmaa. Nyt tähän on tulossa käänne, sanoo Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

 • Ammattillisen koulutuksen uudistus on vienyt opiskelijat työelämään hakemaan oppia koulunpenkin sijaan. Uudistuksen kriitikot ovat epäilleet, että opiskelijat jäävät yksin, kun kiireisessä työelämässä kenelläkään ei ole aikaa perehdyttää aloittelijaa kunnolla.

  Koulutuskeskus Salpaus vastaa haasteeseen kouluttamalla työpaikkaohjaajia. Parhaimmillaan oppilaitosten ja työelämän yhteistyö tuottaa ammattilaisia, jotka revitään töihin suoraan koulunpenkiltä, kertoo Salpauksen opinto-ohjaaja Anne Mielonen.

  Haastattelija on Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä