Radio Suomi Lahti

Lahtelainen vaatekauppias uskoo kestäviin vaatteisiin

 • 12 min
 • toistaiseksi

Suomalainen muotikauppa täyttää sata vuotta. Heidi Kivinen on vaatettanut lahtelaisia kolmannesvuosisadan. Pukeutumisella voi viestittää erilaisia asioita ja se on muuttunut vuosien saatossa. Silti monet muistelevat kauhulla kasari- ja ysärimuotia. Toiset haluavat ottaa edelleen sieltä vaikutteita pukeutumiseensa. Miten ulkomaiset ketjuliikkeet ovat muuttaneet pukeutumista? Onko lahtelaisilla oma tunnistettava tyyli?

Vaateteollisuuden kestävä kehitys on herättänyt keskustelua viime aikoina vaateliikkeiden poltettua uusia, myymättömiä vaatteita. Suomessa valmistettava liukosellu voi olla tulevaisuudessa puuvillan korvike kuitumateriaalina vaatteissa. Kuinka suuret mahdollisuudet liukosellulla on vallata kuitumarkkinoita?

Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Lähetykset

 • pe 17.11.2017 10.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin alkaa. Koulutuskeskus Salpauksessa voi yhteishaussa hakea noin 30 ammatilliseen perustutkintoon. Vuoden alusta voimaan tullut ammatillisen koulutuksen uudistus antaa lisää mahdollisuuksia opiskelijoille. Salpauksen rehtori Päivi Saarelaisen mukaan opiskelijan kannalta tärkein uudistus on se, että alaa voi vaihtaa kesken koulutuksen, jos ala ei kiinnostakaan. Uudistuksessa ammattia opitaan yhä enemmän koulun penkin sijaan työpaikoilla. Rehtorin mukaan Päijät-Hämeessä yrityksillä ja oppilaitoksilla on ollut jo ennestään vahvaa yhteistyötä. Miten ammatillisilla opinnoilla voi myös tähdätä ammattikorkeakouluun ilman ylioppilastutkintoa?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Kaupungistuminen ei sada Lahden laariin. Lahden väkiluku ei kasva samaan tahtiin muiden suurten kaupunkien tahtiin. Kaupungin pitää houkutella työikäisiä pärjätäkseen kilpailussa asukkaista. Päättäjät pohtivat parhaillaan, miten kaupungin vetovoimaa saataisiin lisättyä vuoteen 2030 mennessä.

  Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Saara Vauramon mukaan meneillään on pudotuspeli pienten kaupunkien kesken. Suomessa on entistä enemmän nuoria, jotka ovat aina asuneet kaupungeissa eivätkä he muuta maalle. Miksi Lahti ei vedä poismuuttaneita takaisin ja mistä saadaan uusia asukkaita?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lukioissa on parhaillaan vallanvaihtoviikko menossa. Abit siirtyvät lukulomalle ja tokaluokkalaiset juhlivat vanhenemistaan perinteitä kunnioittaen. Meno lukioissa on ollut penkkareiden ja vanhojenpäivän aikana pahimmillaan villiä, kaoottista ja sekavaa. Sittemmin meno on rauhoittunut. Lahden yhteiskoulun opintojenohjaaja Kirsi-Marja Lagerstam muistaa muutoksen tapahtuneen vuosituhannen vaihteessa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Hitsarit ovat tällä hetkellä kysyttyä työvoimaa Päijät-Hämeessä. Tulevaisuudessa työvoimapula parantaa myös työntekijöiden mahdollisuuksia neuvotella omasta palkasta ja eduista. Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen mukaan etenkin teknologiateollisuudessa työvoiman puute on tällä hetkellä suurin este yritysten kasvulle. Päijät-Hämeessä on edelleen runsaasti avoimia työpaikkoja ja paljon työtä etsiviä ihmisiä. Kohtaanto-ongelma joudutaan pian ratkaisemaan ammattitaitoisella ulkomaisella työvoimalla. Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen mukaan Suomeen tarvitaan lähivuosien aikana kipeästi ulkomaista työvoimaa täyttämään avoimet työpaikat.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Sysmän on tehtävä nopeita säästöpäätöksiä verotulojen laskun ja valtionosuuksien putoamisen takia. Talouden sopeuttamissuunnitelman perusteella kunnanhallitus ja -valtuusto ovat linjanneet, että Sysmän viimeinen kyläkoulu lakkautetaan.
  Kuntalaiset ovat arvostelleet tätä ratkaisua ja siitä tiedottamista. Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki uskoo, että kuntalaisten suhtautuminen olisi ollut joka tapauksessa kielteinen.

  Päijät-Hämeen kevyin kuntaverottaja, veroparatiisi Sysmä on ottamassa piakkoin käyttöön paikallisvaluutta Sysmä-rahan. Valtakunnallisestikin kiinnostusta herättänyt paikallisvaluutta lähtee pian mukana olevien yritysten testaukseen. Miksi kunnanjohtaja halusi ottaa osan palkastaan Sysminä?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päijät-Hämeen kirjastoihin on kertynyt tietoverkko-ongelmien vuoksi tuhansia kirjoja, joita ei ole voitu palauttaa eli kuitata palautetuiksi. Poikkeustilanteen aikana kertyneet myöhästymismaksut mitätöidään. Lahden kaupunginkirjaston media- ja musiikkipalveluiden palvelupäällikkö ja Lahden vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palmi-Felin kertoo, että suman purku tulee kestämään useita päiviä.

  Lahden vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja pelkää, ettei päivähoidon palveluseteli lisää toivotusti yksityisen päivähoidon käyttöä. Salla Palmi-Felin sanoo uhkana olevan, että aukioloaika ei riitä osalle perheistä. Ehtojen löysäämisellä on tarkoitus taata, että myös pienet päivähoitoyritykset kykenevät hyödyntämään palvelusetelin.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Suomessa on nyt viidessä kunnassa pormestari ja useammassa harkitaan pormestarimallia tulevana johtamismallina, mukaanlukien Lahti. Onko pormestarimallissa mahdollisuus vallankeskittymiseen ja mistä kertoo nykyinen into kunnissa pormestareihin?
  Kuntaoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynänen uskoo, että pormestarimalli yleistyy kunnissa maakuntauudistuksen jälkeen. Ryynänen pitää pormestaria hyvänä vaihtoehtona nykyjärjestelmälle, koska pormestarimallissa kuntalaiset voivat vaikuttaa paremmin kunnan johtamiseen valtuutettujen kautta. Pormestarimallia perustellaan sillä, että siinä johtaja antaa kunnalle kasvot. Onko tulevaisuudessa kunnissa vaarana poukkoileva johtaminen?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Yhteishaun aika on käsillä kun ysiluokkalaiset miettivät tulevaisuuden opintojaan. Perinteiset lukio ja ammattikoulu pitää pintansa. Ennen menestyvät oppilaat suuntasivat lukioon. Loput menivät ammattikouluun.
  Kärpäsen koulun opintojenohjaaja Merja Huotari on seurannut lahtelaisnuoria koulumaailmassa kolmekymmentä vuotta. Opinto-ohjaajan mukaan nuoret ovat selvästi kiinnostuneita omasta tulevaisuudestaan, vaikka eivät aiheesta ääneen puhukaan. Koulumenestyksellä on kuitenkin yhteys jatko-opintojen suunnitteluun. Tietoa opiskeluvaihtoehdoista on saatavilla enemmän ja helpommin. Myös oppilaitosten järjestämät tutustumiskierrokset ovat lisääntyneet.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sanna Pirkkalainen.

 • Tietoverkkovika on haitannut Lahden kaupungin toimintoja. Sen seurauksena terveyskeskukset ovat joutuneet kytkemään toimintansa irti verkosta, potilastietojärjestelmiä ei ole voitu käyttää ja kirjaston tietokantoihin ei ole päässyt.
  Lahden kaupungin verkkohäiriöt aiheuttava haittaohjelma on todennäköisesti tehty luomaan virtuaalivaluuttaa. Haittaohjelma valtaa muita koneita bitcoinien louhimiseksi, selittää Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki. Hänen mukaansa terveydenhuollon tietojärjestelmien ollessa haittaohjelmatartunnan kohteena, ne aiheuttavat merkittävää taloudellista ja toiminnallista haittaa. Suojautumisessa on tärkeää muistaa teknisten asioiden lisäksi henkilöstön osaamisen kehittäminen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sanna Pirkkalainen.

 • Kuntaliitto ja Padasjoen kunta palkitsivat Rauno Hännikäisen pitkästä poliittisesta urasta. Hännikäinen on ollut yhtäjaksoisesti 37 vuotta Padasjoen valtuustossa. Milloin kunnallispolitiikka olisi kyllästyttänyt konkaripoliitikkoa? Saako pitkän kokemuksen omaava konkaripoliitikko valita jo istumapaikkansa valtuustossa uuden kauden alussa? Kokoomuksen valtuutettu Rauno Hännikäinen aloitti nuorisopolitiikasta ja sen jälkeen hän on ollut valtuutettuna yhtäjaksoisesti vuodesta 1981. Mikä saa jatkamaan paikoin toraisessa valtuustossa?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Tulevan Lappeenrannan-Lahden yliopiston maisteriohjelmiin tuli runsaasti hakijoita, joista iso osa hakeutui juuri Lahdessa alkavaan koulutukseen. Lahden yliopistokampuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki iloitsee uusien maisteriohjelmien suosiosta. Mistäpäin Lahteen haetaan opiskelemaan? Lappeenrannan teknillinen yliopisto vahvistaa asemaan Lahdessa. Lahtea on kovasti mainostettu tulevana yliopistokaupunkina. Kuinka pitkä matka on siihen, että Lahti oikeasti mielletään yliopistokaupungiksi?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen siirtyy Heinolaan kaupunginjohtajaksi. Miksi Parkkonen vaihtaa rauhaisan maakuntaliiton riitaisaan kaupunkiin, jonka johtajakuvioita on ihmetelty halki koko valtakunnan jo useamman vuoden ajan?

  Jari Parkkosta kotikaupungin maine ei kuitenkaan pelota. Hän uskoo, että hyviä valintoja ja päätöksiä tekemällä Heinolasta voi tulla mielenkiintoinen vaihtoehto vaikka sellaisille ihmisille, jotka eivät halua mennä valtavirtaan, vaan etsivät jotain muuta.

  Toimittajana on Sanna Pirkkalainen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä