Pörssipäivä

Helsingin pörssi 2010-luvun markkinapaikkana

 • 54 min
 • toistaiseksi

Pörssipäivä jatkaa Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta, toimitusjohtaja Henrik Husman Helsingin pörssistä ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana Helsingin pörssi on tarjonnut maailman toiseksi parhaan tuoton, sanoo Henrik Husman. Edelle kiilaa vain Tukholma. Hyvistä tuotoista innostuneita Husman kehottaa kuitenkin malttiin: ajallinen hajauttaminen on yksi keino välttää pettymykset.

Sauli Vilén uskoo kotikentän analyytikolle tarjoamaan informaatioetuun. Sen sijaan kokemattomalle kotimarkkinoilta saatu tieto voi olla haitallista, jos sitä ei osaa arvioida oikein. Vilénin mielestä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheet ovat erinomainen esimerkki informaatioharhasta.

Ernst Grönblomin Focus-rahasto on sijoittanut globaalisti, painottaen teknologia-alaa. Rahastosta ei löydy yhdenkään Helsingissä listatun yhtiön osakkeita. Grönblom nostaa yhdeksi Euroopan ongelmaksi sen, että meiltä puuttuvat Alibaban, Facebookin ja eBayn kaltaiset, globaalit digitaaliset alustat.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Lähetykset

 • ti 5.12.2017 16.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kesän askelmerkkejä asettelemassa GnS Economicsin toimitusjohtaja, taloustieteen dosentti Tuomas Malinen sekä Sijoitustiedon osakas Aki Pyysing ja markkina-analyytikko Jouni Saario Taalerilta.

  GnS Economics arvioi, että keskuspankkien tiukentuva rahapolitiikka on johtamassa korkojen noustessa maailmantalouden taantumaan ja lopulta markkinoiden romahtamiseen. Tuomas Malisen mukaan edessä saattaa olla 1930-luvun laman kaltainen tilanne.

  Aki Pyysing jakaa huolen globaalin laman mahdollisuudesta, mutta ei pidä sitä erityisen todennäköisenä. Hän kertoo varautuneensa romahdukseen säätämällä oman osakepainonsa sataan prosenttiin.

  Jouni Saarion mukaan laajalla indeksitasolla osakemarkkinoiden tuotot maltillistuvat korkojen noususta ja riskeistä johtuen, mutta osakkeet ovat edelleen houkutteleva sijoitusluokka. Asuntosijoittamisesta on hänen mielestään annettu suomalaismediassa liian ruusuinen kuva.

  Sell in May and go away, don't come back until St. Leger's Day. Mitä mieltä kolmikko on vanhasta brittiläisestä sananlaskusta, jonka loppu viittaa syyskuussa järjestettävään laukkakilpailuun?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Pörssipäivä palaa markkinoille elokuussa.

  Photo by rawpixel on Unsplash.

 • Keskustelemassa sijoitusbloggaaja Random Walker eli Jarkko Aho, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ja rahoituksen apulaisprofessori Peter Nyberg Aalto-yliopistosta. Keskustelun pohjana Ahon, Oksaharjun ja pörssikolumnisti Karo Hämäläisen keväällä ilmestynyt kirja Arvoguru.

  Jarkko Aho kertoo aloittaneensa indeksisijoittamisesta, mutta kehittyneensä myöhemmin arvo- ja laatusijoittajaksi. Hänen mukaansa arvosijoittaminen sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita osakkeiden ja yritysten tutkimisesta. Kyse ei ole rakettitieteestä, vaan matematiikan perustaidot riittävät, Aho rohkaisee.

  Jukka Oksaharjun mielestä arvosijoittaminen yhdistetään Suomessa turhan usein osta ja unohda -strategiaan. Arvosijoittaja on opportunisti, eikä mene naimisiin osakkeiden kanssa, Oksaharju linjaa. Hän kertoo keskittäneensä omia osakeomistuksiaan viime vuonna, ja vähentäneensä kolme neljäsosaa salkun riveistä.

  Empiirisen rahoitustutkimuksen mukaan arvosijoittaminen on kiistatta ollut toimiva strategia, vahvistaa Peter Nyberg. Hänen mukaansa aiheeseen kohdistuu huomattavaa akateemista kiinnostusta. Nyberg kertoo myös tutkimuksesta, jonka mukaan keskimäärin kolmen vuoden osakeomistus on tarjonnut aktiiviselle sijoittajalle parhaat tuotot.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Mississauga, Kanada. Photo by Ahsan Avi on Unsplash.

 • Vieraina analyytikko Juha Kinnunen Inderesiltä, seniorianalyytikko Hannu Rauhala OP:sta ja päästrategi Lippo Suominen Nordea Varallisuudenhoidosta.

  Inderesin näkökulmasta Q1-tuloskausi on edennyt Helsingissä odotusten mukaisesti. Kokonaiskuvassa tuloskasvu on Juha Kinnusen mukaan jäänyt kotimaassa melko vaatimattomaksi, mutta siihen vaikuttaa vahva vertailukausi. Ennusteisiin peilaten osakkeiden arvostustasot ovat normalisoituneet, Kinnunen arvioi.

  Yhdysvalloissa tuloskausi on puolestaan ollut häikäisevän hyvä, jatkaa Lippo Suominen. S&P 500 -indeksin yhtiöt ovat kasvattaneet osakekohtaisia tuloksiaan 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tänä vuonna taantumaa ei ole tulossa, ja markkinoiden huomio on Suomisen mukaan jo ensi vuodessa.

  Nokian Q1-tulos jäi pehmeäksi, mutta Hannu Rauhala muistuttaa yhtiön patenttituotoista sekä verkkomarkkinoiden investointisyklin kääntymisestä. Rauhalan mukaan 5G-investoinnit alkavat näkyä Nokian liikevaihdossa ensi vuonna. OP on antanut Nokian osakkeen tavoitehinnaksi 6,20 euroa.

  Yhdysvaltalaisista FAANG-teknologiajäteistä puheenaiheina ovat Facebook, Amazon ja Apple.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Chicago, Yhdysvallat. Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash.

 • Vieraina osakejohtaja Annika Ekman Ilmariselta ja sijoitusjohtaja Timo Sallinen Varmasta.

  Ilmarisen osakesalkku on perinteisesti ollut hyvin Eurooppa- ja Suomi-painotteinen, kertoo Annika Ekman. Vuonna 2015 yhtiö teki strategisen muutoksen, ja ryhtyi globaaliksi sijoittajaksi. Viime vuoden lopussa esimerkiksi Yhdysvaltain paino Ilmarisen listattujen osakkeiden salkussa oli 20 prosenttia.

  Varman salkussa yhdysvaltalaisten osakkeiden paino oli viime vuoden lopussa huimat 37 prosenttia. Yhdysvaltain lisäksi Timo Sallinen kiinnittää huomiota Kiinan kehitykseen. Sallisen mukaan Kiina on siirtynyt teknologiassa seuraavaan vaiheeseen, innovaattorin rooliin. Sekä Ilmarinen että Varma sijoittavat Kiinaan rahastojen avulla, ei suorin osakesijoituksin.

  Mitä Ekman ja Sallinen ajattelevat markkinatilanteesta? Mikä merkitys kotimaisella omistajuudella on työeläkevakuutusyhtiöiden sijoituspäätöksissä?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Helsinki. Photo by Victor Benard on Unsplash.

 • Sijoittajien liikkeitä osakemarkkinoilla avaavat viestintäjohtaja Pekka Isosomppi Euroclear Finlandista ja Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

  Euroclear Finlandilla eli entisellä Suomen Arvopaperikeskuksella on tieto jokaisesta Suomessa tehdystä pörssikaupasta yli 20 vuoden ajalta, kertoo Pekka Isosomppi. Hänen mukaansa suomalaisten osakkeenomistajien lukumäärä edustaa nyt viimeisen viidentoista vuoden keskiarvoa. Maaliskuun lopussa osakkeenomistajia oli noin 860 000.

  Indeksisijoittaminen korostuu selvästi Nordnetin uusien asiakkaiden kohdalla, kertoo Suvi Tuppurainen. Nordnetin tilastoista selviää, että suomalaiset ja tanskalaiset sijoittavat ulkomaille ruotsalaisia useammin. Tuppuraisen mukaan viidennes Nordnetin suomalaisasiakkaiden varoista on sijoitettu ulkomaisiin kohteisiin.

  Miten sijoittamiseen liittyvää tilastotietoa voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää entistä monipuolisemmin?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Kluuvi, Helsinki. Photo by Ivan Levchenko on Unsplash.

 • Venture capital, startupit, bisnesenkelit, buyout... Keskustelemassa johtaja Jussi Hattula Suomen Teollisuussijoituksesta ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

  Vuonna 1995 perustettu Suomen Teollisuussijoitus vauhdittaa yritysten kasvutarinoita rahastosijoituksin ja suorin sijoituksin. Jussi Hattula luonnehtii alaa hyvin selektiiviseksi. Hänen arvionsa mukaan tyypillinen pääomasijoitusrahasto lähtee mukaan noin viiteen prosenttiin tutustumistaan kohdeyrityksistä.

  Suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna ennätysmäisen rahoituspotin, 349 miljoonaa euroa. Lukua selittää ulkomaisten sijoittajien suuri kiinnostus, kertoo Pia Santavirta. Hän muistuttaa, että pääomasijoittamisen kohdalla kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan aina myös osaamisesta ja verkostoista.

  Lisäksi haastateltavana hallituksen puheenjohtaja Lassi Noponen First North -kasvupaikalle listatusta Loudspringista. Noponen kommentoi muun muassa Loudspringin uutta strategiaa, ja salkkuyhtiö ResQ Clubin kasvunäkymiä.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Messukeskus, Helsinki. Photo by Mohammad Saifullah on Unsplash.

 • Keskustelemassa analyytikko Juha Kinnunen Inderesiltä, osakestrategi Antti Saari OP:sta ja salkunhoitaja Olli Viitikko Taalerilta. Puheenaiheina muun muassa Yhdysvaltain tuontitullit, pankkiosakkeet, private equity -markkinat ja ensimmäisen neljänneksen tulosodotukset.

  Yhdysvaltain asettamat tullit ja Kiinan vastatoimet herättävät huolta. Antti Saaren mukaan toistaiseksi nähdyt toimenpiteet ovat jääneet mittakaavaltaan mitättömiksi, mutta kauppasodan mahdollisuutta ei voi kokonaan sulkea pois. Pörssikursseja ovat painaneet myös huolet talouskasvun hidastumisesta, Saari muistuttaa.

  Pitkän nousuvaiheen jälkeen osakemarkkinoilla on palattu normaaliin, arvioi Juha Kinnunen. Hänen mielestään kurssikehitystä ei kannata yrittää selittää yhdellä asialla, kuten kauppasodan uhalla, vaan kyse on aina kokonaisuudesta.

  Tämän vuoden ennusteiden valossa yhdysvaltalaiset osakkeet ovat PE-luvulla mitattuna hieman historiallista keskiarvoaan kalliimpia, kertoo Olli Viitikko. Hän ei kuitenkaan näe Yhdysvaltain tai Euroopan osakemarkkinoilla merkittävää arvostuskuplaa. Viitikon mukaan Yhdysvalloissa odotetaan noin kahdenkymmenen prosentin tuloskasvua tälle vuodelle.

  Ohjelman loppupuolella Juha Kinnunen kommentoi teknologiayhtiö Bittiumin tilannetta. Oululaisyhtiö hakee kasvua terveysteknologiasta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: New York, Yhdysvallat. Photo by Martin Ceralde on Unsplash.

 • Eri rahastomuotojen eduista keskustelemassa Suomen Sijoitustutkimuksen osakas Kalle Kauppila, Aalto-yliopiston apulaisprofessori Peter Nyberg ja Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

  Yhdistelmärahastoihin sijoittaminen on ollut tyypillistä suomalaisille kotitalouksille, kertoo Kalle Kauppila. Hänen mielestään piensijoittajien ja suursijoittajien merkittävin ero liittyy suunnitelmallisuuteen ja riskienhallintaan. Instituutioilla on lisäksi mahdollisuus neuvotella palkkiotasosta.

  Martin Paasi arvostelee yhdistelmärahastojen ja aktiivisten osakerahastojen kuluja. Paasi puhuu kustannustehokkaiden indeksirahastojen ja pitkäjänteisyyden puolesta. Hänen mielestään aktiiviset rahastot puolustavat paikkaansa ainoastaan kehittyvillä markkinoilla.

  Aktiivinen osakesalkunhoito ei tutkimusten mukaan kannata, kertoo Peter Nyberg. Hänen mukaansa keskimääräinen rahasto häviää vertailuindeksilleen kulujen jälkeen. Osakemarkkinoilla tarvitaan kuitenkin aktiivista rahaa, Nyberg sanoo.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Miami, Yhdysvallat. Photo by Andras Vas on Unsplash.

 • Studiovieraina kehittyvien markkinoiden tiiminvetäjä, rahastonhoitaja Hertta Alava FIMiltä ja ohjelmajohtaja Kimmo Aura Business Finlandin Connectivity from Finland -ohjelmasta. Lisäksi haastateltavana rahastonhoitaja Antti-Jussi Ahveninen, joka vastaa Taalerin Afrikka kiinteistörahastoista.

  Antti-Jussi Ahveninen on asunut Nairobissa viitisen vuotta. Hän luonnehtii Keniaa Itä-Afrikan talousveturiksi. Ahvenisen hoitamat rahastot ovat sijoittaneet muun muassa asuntoihin ja liiketiloihin Keniassa, Ruandassa ja Mosambikissa.

  Ei ole yhtä Afrikkaa, vaan on monta erilaista tarinaa, muistuttaa Hertta Alava. Väestönkasvun lisäksi maanosa keskiluokkaistuu vauhdilla. Alavan johtamat rahastot ovat sijoittaneet esimerkiksi Afrikan kulutussektorille, pankkitoimintaan ja listattuihin kiinteistöyhtiöihin.

  Kimmo Auran luotsaama ohjelma tukee suomalaisen televiestintäalan kansainvälistymistä. Aura korostaa hyvien paikallisten partnereiden merkitystä vientityössä. Esimerkiksi afrikkalaisesta digitalisaatiosta hän nostaa Safaricomin M-Pesa -mobiilimaksujärjestelmän.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Etelä-Afrikka. Photo by Daniil Kuzelev on Unsplash.

 • Puheenaiheina robottivarainhoito sekä pörsseissä tapahtuva robottikaupankäynti. Keskustelemassa sijoituspalveluista vastaava johtaja Kalle Anttila Danske Bankista ja liikkeenjohdon konsultti Thomas Brand Accenturelta.

  Digitalisaatio tuo varainhoidon entistä useamman ulottuville. Kalle Anttila nostaa sen keskeiseksi hyödyksi asiakkaan pitkän aikavälin tavoitteiden tukemisen. Pörssirobottien harjoittama HFT-kauppa on äärimmäisen nopeaa. Sen sijaan tavalliselle sijoittajalle hyvien päätösten realisoituminen vaatii usein aikaa, Anttila muistuttaa.

  Olemme siirtymässä kohti tavoiteohjautuvaa sijoittamista, sanoo Thomas Brand. Hän vertaa varainhoitajaa personal traineriin. Brandin mukaan Yhdysvalloissa robottivarainhoidon markkinanoita hallitsee hybridimalli, jossa yhdistyy ihmisen työpanos ja automaatio.

  Keväällä 2010 Yhdysvalloissa koettiin reilun puolen tunnin mittainen pörssiromahdus eli flash crash. Mikä merkitys pörssiroboteilla on äkillisissä markkinahäiriöissä?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Ari He on Unsplash.

 • Puheenaiheina ohjelmistopalveluyritys Innofactor, verkkomarkkinat, Nokia, Helsingissä listatut teleoperaattorit ja peliyhtiöt sekä tietoturvayhtiöt F-Secure ja Nixu. Keskustelemassa analyytikot Mikael Rautanen Inderesiltä, Jerker Salokivi Evliltä ja Kimmo Stenvall OP:sta.

  Tehokkaammat tietoliikenneyhteydet ja kasvava laskentakapasiteetti synnyttävät aina innovaatioita ympärilleen, sanoo Mikael Rautanen. Hänen mukaansa Nokia on asemoitunut hyvin tuleville 5G-markkinoille. Rautanen näkee Nokian osakkeessa runsaasti potentiaalia.

  Suurimman muutoksen 5G tuo teollisuuteen, arvioi Kimmo Stenvall. Hän kertoo, että suuret teollisuusyritykset ovat alusta lähtien olleet mukana kehittämässä viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja.

  Peliyhtiö Rovion kurssiromahdus sai monet piensijoittajat ostolaidalle. Jerker Salokiven mukaan yksi keino punnita Rovion arvostusta on verrata sen yritysarvoa liikevaihtoon. Salokiven oma huomio kiinnittyy Rovion sijasta Next Gamesiin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa sijoittaja ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid, Nuorten Osakesäästäjien perustajajäsen Jamilla Heiskanen sekä ekonomisti ja sijoituskirjailija Mika Hyttinen.

  Sijoittaminen on ehdottomasti uusi musta, vakuuttaa Jasmin Hamid. Hänen mielestään suorat osakeomistukset eivät sovi kaikille, mutta vaihtoehtoja niille löytyy rahastoista, indekseistä tai asuntosijoittamisesta.

  Osa viimeaikaisesta innostuksesta selittyy myönteisellä markkinatilanteella, arvioi Jamilla Heiskanen. Helmikuun alun kaltaisista korjausliikkeistä ei ole hänen mielestään syytä huolestua, vaan ne tarjoavat hyviä ostopaikkoja.

  Ihmisten asenteet osakesijoittamista kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi, jatkaa Mika Hyttinen. Hän kehottaa aloittelijaa kuitenkin etenemään markkinoilla pienin askelin.

  Lisäksi haastateltavana viestintäjohtaja Pekka Isosomppi Euroclear Finlandista. Hän kertoo, että noin 800 000 suomalaista omistaa suoraan kotimaisia pörssiosakkeita. Miten viimeaikainen innostus näkyy Euroclearin tilastoissa?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä