Pörssipäivä

Helsingin pörssi 2010-luvun markkinapaikkana

 • 55 min
 • toistaiseksi

Pörssipäivä jatkaa Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta, toimitusjohtaja Henrik Husman Helsingin pörssistä ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana Helsingin pörssi on tarjonnut maailman toiseksi parhaan tuoton, sanoo Henrik Husman. Edelle kiilaa vain Tukholma. Hyvistä tuotoista innostuneita Husman kehottaa kuitenkin malttiin: ajallinen hajauttaminen on yksi keino välttää pettymykset.

Sauli Vilén uskoo kotikentän analyytikolle tarjoamaan informaatioetuun. Sen sijaan kokemattomalle kotimarkkinoilta saatu tieto voi olla haitallista, jos sitä ei osaa arvioida oikein. Vilénin mielestä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheet ovat erinomainen esimerkki informaatioharhasta.

Ernst Grönblomin Focus-rahasto on sijoittanut globaalisti, painottaen teknologia-alaa. Rahastosta ei löydy yhdenkään Helsingissä listatun yhtiön osakkeita. Grönblom nostaa yhdeksi Euroopan ongelmaksi sen, että meiltä puuttuvat Alibaban, Facebookin ja eBayn kaltaiset, globaalit digitaaliset alustat.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Lähetykset

 • ti 5.12.2017 16.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Studiovieraina osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen OP:sta, director macroeconomics Lasse Sinikallas RISI:stä ja analyytikko Antti Viljakainen Inderesiltä.

  Globaali sellumarkkina kasvaa vajaan kahden prosentin vuosivauhtia, kertoo Lasse Sinikallas. Hänen mukaansa sellumarkkina on tällä hetkellä varsin hyvin tasapainossa, eikä uutta kapasiteettia ole tulossa markkinoille.

  Jos kasvu jatkuu entisen tapaan, niin yksi iso uusi sellutehdas mahtuisi markkinoille joka vuosi, jatkaa Henri Parkkinen. Stora Enson, UPM:n ja Metsa Boardin strategioista Parkkista miellyttää eniten Metsä Board, joka on keskittynyt pakkausmateriaaleihin eikä valmista enää ollenkaan paperia.

  Kustannusinflaation noususta on puhuttu paljon, mutta Antti Viljakainen luottaa tuloskauden alla metsäteollisuuden hinnoitteluvoimaan. Hänen mukaansa kapasiteetin käyttöasteet ovat korkeita, kysyntä on hyvällä tasolla ja lähes kaikkien tuotteiden hinnat nousevat.

  Metsäteollisuuden hyvä vire näkyy selvästi myös puukaupassa, kertoo puhelimitse johtaja Petri Pajunen Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savosta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: UPM Fray Bentos, Uruguay. Photo by Leo La Valle / EPA.

 • Vieraina talousvalmentaja, bloggaaja Nina Nordlund ja toimittaja, bloggaaja Julia Thurén. Keskustelun pohjana on Thurénin uusi kirja Kaikki rahasta - Näin säästin kymppitonnin vuodessa.

  Julia Thurén kaipaa Suomeen avoimempaa puhetta rahasta. Hänen mielestään se purkaisi arvolatauksia, ja auttaisi ihmisiä paremmiksi rahankäyttäjiksi. Thurén aloitti tavoitteellisen säästämisen suunnitellessaan oman asunnon ostoa, ja kiinnostus talouteen on vain kasvanut tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Tänään Thurén on myös asunto- ja osakesijoittaja.

  Nina Nordlund aloitti parikymppisenä osakkeista, ja ryhtyi vuonna 2009 myös asuntosijoittajaksi. Hänen mukaansa velkavivutettu asuntosijoittaminen on edelleen toimiva resepti, kunhan kohde on valittu huolella. Nordlundin mielestä suomalaiset keskustelevat rahasta aiempaa vapautuneemmin, ja siihen on vaikuttanut sosiaalinen media sekä pitkään jatkunut nousumarkkina.

  Taloudellisesta riippumattomuudesta ja firettämisestä (financial independence, retire early) on kasvanut muoti-ilmiö. Onko vaarana, että puhe sijoittamisesta menee liiallisen hehkuttamisen puolelle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by rawpixel on Unsplash.

 • Keskustelemassa toimittaja, tietokirjailija Marko Erola ja rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta.

  Marko Erola on tottunut luottamaan passiivisiin indeksirahastoihin, joista hän on kirjoittanut esimerkiksi vuonna 2009 ilmestyneessä kirjassaan Paras sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille. Tänään Erola arvioi, että indeksisijoittamisen nopeasti kasvanut suosio on osaltaan nostanut pörssikursseja. Hän aikoo itse välttää markkinoiden pahimmat iskut, ja on jo keventänyt osakepainoa.

  Vesa Puttonen on arvosijoittaja, joka valitsee salkkuunsa usein altavastaajayrityksiä ja niin sanottuja tupakantumppeja. Puttonen kertoo vuosien varrella oppineensa hajauttamaan, ja välttämään holtittomia riskejä. Omaksi heikkoudekseen hän nostaa kavereiden listaamattomiin yrityksiin tehdyt sijoitukset.

  Mitä Erola ja Puttonen ajattelevat keskuspankkien toimista ja viimeaikaisesta osakeinnostuksesta?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Jason Leung on Unsplash.

 • Hallituksen sopimasta uudistuksesta keskustelemassa SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

  Osakesäästötili on tervetullut askel kohti kansankapitalismia ja laajempaa veroremonttia, aloittaa Elina Lepomäki. Hänen mielestään uudistusta ei voi tarkastella yksittäisenä veroratkaisuna, vaan laskelmissa pitää ottaa huomioon sen dynaamiset vaikutukset koko kansantalouteen.

  Lauri Finér arvioi, että osakesäästötili puhkoo veropohjaa, hyödyttää varakkaita, eikä tavoitteestaan huolimatta lisää osakesijoittajien määrää. Hänen mukaansa demarit eivät vastusta säästämistä ja kansankapitalismia, mutta ovat eri mieltä niihin liittyvistä keinoista.

  Esitetty malli on saanut runsaasti positiivista palautetta osakesijoittajien keskuudessa, kertoo Timo Rothovius. Kiitosta herättää varsinkin se, että osinkotulot saatiin tilin sisään. Rothoviuksen mielestä kyseessä on win-win-tilanne, josta hyötyvät jatkossa sekä sijoittajat että verottaja.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Matinkylä, Espoo. Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash.

 • Kryptovaluuttamarkkinat piikkasivat viime vuoden lopulla, kun yksi bitcoin maksoi parhaimmillaan 16 727,68 euroa. Tänä vuonna hype on hiipunut, ja kryptovaluuttojen hinnoista on pyyhitty pois kymmeniä prosentteja. Samalla puhe lohkoketjuteknologioiden kaikkivoipaisuudesta on laantunut.

  Kryptovaluuttoja välittävän Prasoksen toimitusjohtajan Henry Braden mielestä kyse on bitcoinille tyypillisestä aaltoliikkeestä. Brade uskoo edelleen, että kymmenen vuoden kuluttua yhden bitcoinin hinta voi olla 100 000 euroa.

  Tähän mennessä paras lohkoketjusovellus on ollut markkinointi, vitsailee digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym Suomen Pankista. Hän mukaansa koko lohkoketju-sanasta olisi hyvä päästä eroon, ja puhua sen sijaan vaikka hajautetuista järjestelmistä.

  Finanssisektorin lisäksi lohkoketjut kiinnostavat varsinkin logistiikka-alalla, sanoo pääomamarkkinoihin erikoistunut konsultti Jukka Myllyaho Accenturesta. Hän kertoo, miten pankit hyödyntävät esimerkiksi Ripple-maksuprotokollaa, johon liittyy myös XRP-rahake.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Shibuya, Tokio. Photo by Darren Chan on Unsplash.

 • Seuraavan vuosikymmenen pankkipalveluista keskustelemassa Pohjoismaiden pankkitoiminnasta vastaava johtaja Satu Pulkkinen Accenturesta, digitaalisten liiketoimintojen johtaja Anders Stenbäck OP:sta ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä.

  Pankit ovat digitoineet vanhan maailman, ja seuraavaksi niiden on ajateltava palvelut kokonaan uusiksi, aloittaa Satu Pulkkinen. Hän nostaa esille muun muassa puhuvat digiassistentit ja pankkitoiminnan uppoamisen osaksi globaaleja viestintäsovelluksia.

  Markkinoille tulee jatkuvasti uusia fintech-yrityksiä, joiden kanssa OP on kiinnostunut tekemään yhteistyötä, kertoo Anders Stenbäck. Hänen mukaansa uudet digitaaliset palvelut täydentävät jo olemassa olevaa tarjontaa, ja tulevaisuudessa asiat keskittyvät entistä enemmän mobiiliin.

  Digitaalinen murros ja epävarmuus pankkien perinteisten roolien ympärillä näkyvät esimerkiksi Nordean kurssissa, arvioi Sauli Vilén. Hänen mielestään murroksen suurin voittaja on kuluttaja, joka hyötyy muun muassa varainhoidon alempina kuluina.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Photo by Rob Hampson on Unsplash.

 • Vieraina varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja sijoittaja Terhi Majasalmi sekä markkinoinnin freelancer, sijoitusbloggaaja ja matkailija Aissa Paronen.

  Terhi Majasalmi on toiminut varallisuusvalmentajana lähes kymmenen vuotta, ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Vuosien varrella suhtautuminen sijoittamiseen on muuttunut avoimemmaksi, Majasalmi kertoo. Hänen omassa strategiassaan asuntosijoituksilla Suomessa ja Yhdysvalloissa on ollut keskeinen osa. Viime aikoina Majasalmi on kuitenkin luopunut monista omistamistaan asuntokohteista, ja keventänyt velkavipua.

  Aissa Paronen on matkaillut kumppaninsa kanssa maailmalla lähes kaksi vuotta. Matkailu on aina ollut Paroselle tärkeää, mutta säästäminen, sijoittaminen ja etätyöt ovat mahdollistaneet siitä elämäntavan. Osakesijoitukset sopivat liikkuvaan arkeen, ja nykyisin Paronen suosii ennen kaikkea kustannustehokasta indeksisijoittamista. Hän vertaa sijoittamista urheiluun, jossa jokaisen on hyvä etsiä itselleen sopiva laji.

  Entä jos oma unelma ei ole vielä kirkastunut?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Marmaris, Turkki. Photo by Stas Ovsky on Unsplash.

 • Keskustelemassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, osakestrategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja osakestrategi Antti Saari OP:sta.

  Inderesin näkökulmasta tuloskausi on ollut lievä pettymys, aloittaa Juha Kinnunen. Hänen mukaansa kustannusinflaatio on tulossa läpi, ja siitä nähtiin merkkejä yhtiöiden tuloksissa jo toisella neljänneksellä.

  Asuntomarkkinoiden vakautuminen Ruotsissa on vaikuttanut myönteisesti pohjoismaisiin pankkiosakkeisiin, kertoo Antti Saari. Kauppasodan uhan lisäksi Saaren huomio kiinnittyy siihen, kuinka moni suomalaisista pörssiyhtiöistä pysyy koko vuoden ohjeistuksessaan.

  Kiinan ja Yhdysvaltain väliset kauppakiistat ovat näkyneet juanin arvossa ja saaneet osakekurssit laskuun Kiinassa, kertoo Kim Gorschelnik. Hän arvioi, että negatiivisen tulosvaroituksen riskiä on jo hinnoiteltu Nokian osakkeeseen.

  Lisäksi toimittaja Kasper Viita Bloomberg Newsiltä kertoo, miten tuloskausi on edennyt Lontoossa, ja miten Cityssä suhtaudutaan lähestyvään Brexitiin. Puheenaiheena myös Lontoossa listattu Ocado Group, joka on osaltaan mullistamassa ruokakauppaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Lontoo. Photo by Joshua Fuller on Unsplash.

 • Kesän askelmerkkejä asettelemassa GnS Economicsin toimitusjohtaja, taloustieteen dosentti Tuomas Malinen sekä Sijoitustiedon osakas Aki Pyysing ja markkina-analyytikko Jouni Saario Taalerilta.

  GnS Economics arvioi, että keskuspankkien tiukentuva rahapolitiikka on johtamassa korkojen noustessa maailmantalouden taantumaan ja lopulta markkinoiden romahtamiseen. Tuomas Malisen mukaan edessä saattaa olla 1930-luvun laman kaltainen tilanne.

  Aki Pyysing jakaa huolen globaalin laman mahdollisuudesta, mutta ei pidä sitä erityisen todennäköisenä. Hän kertoo varautuneensa romahdukseen säätämällä oman osakepainonsa sataan prosenttiin.

  Jouni Saarion mukaan laajalla indeksitasolla osakemarkkinoiden tuotot maltillistuvat korkojen noususta ja riskeistä johtuen, mutta osakkeet ovat edelleen houkutteleva sijoitusluokka. Asuntosijoittamisesta on hänen mielestään annettu suomalaismediassa liian ruusuinen kuva.

  Sell in May and go away, don't come back until St. Leger's Day. Mitä mieltä kolmikko on vanhasta brittiläisestä sananlaskusta, jonka loppu viittaa syyskuussa järjestettävään laukkakilpailuun?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Pörssipäivä palaa markkinoille elokuussa.

  Photo by rawpixel on Unsplash.

 • Keskustelemassa sijoitusbloggaaja Random Walker eli Jarkko Aho, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ja rahoituksen apulaisprofessori Peter Nyberg Aalto-yliopistosta. Keskustelun pohjana Ahon, Oksaharjun ja pörssikolumnisti Karo Hämäläisen keväällä ilmestynyt kirja Arvoguru.

  Jarkko Aho kertoo aloittaneensa indeksisijoittamisesta, mutta kehittyneensä myöhemmin arvo- ja laatusijoittajaksi. Hänen mukaansa arvosijoittaminen sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita osakkeiden ja yritysten tutkimisesta. Kyse ei ole rakettitieteestä, vaan matematiikan perustaidot riittävät, Aho rohkaisee.

  Jukka Oksaharjun mielestä arvosijoittaminen yhdistetään Suomessa turhan usein osta ja unohda -strategiaan. Arvosijoittaja on opportunisti, eikä mene naimisiin osakkeiden kanssa, Oksaharju linjaa. Hän kertoo keskittäneensä omia osakeomistuksiaan viime vuonna, ja vähentäneensä kolme neljäsosaa salkun riveistä.

  Empiirisen rahoitustutkimuksen mukaan arvosijoittaminen on kiistatta ollut toimiva strategia, vahvistaa Peter Nyberg. Hänen mukaansa aiheeseen kohdistuu huomattavaa akateemista kiinnostusta. Nyberg kertoo myös tutkimuksesta, jonka mukaan keskimäärin kolmen vuoden osakeomistus on tarjonnut aktiiviselle sijoittajalle parhaat tuotot.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Mississauga, Kanada. Photo by Ahsan Avi on Unsplash.

 • Vieraina analyytikko Juha Kinnunen Inderesiltä, seniorianalyytikko Hannu Rauhala OP:sta ja päästrategi Lippo Suominen Nordea Varallisuudenhoidosta.

  Inderesin näkökulmasta Q1-tuloskausi on edennyt Helsingissä odotusten mukaisesti. Kokonaiskuvassa tuloskasvu on Juha Kinnusen mukaan jäänyt kotimaassa melko vaatimattomaksi, mutta siihen vaikuttaa vahva vertailukausi. Ennusteisiin peilaten osakkeiden arvostustasot ovat normalisoituneet, Kinnunen arvioi.

  Yhdysvalloissa tuloskausi on puolestaan ollut häikäisevän hyvä, jatkaa Lippo Suominen. S&P 500 -indeksin yhtiöt ovat kasvattaneet osakekohtaisia tuloksiaan 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tänä vuonna taantumaa ei ole tulossa, ja markkinoiden huomio on Suomisen mukaan jo ensi vuodessa.

  Nokian Q1-tulos jäi pehmeäksi, mutta Hannu Rauhala muistuttaa yhtiön patenttituotoista sekä verkkomarkkinoiden investointisyklin kääntymisestä. Rauhalan mukaan 5G-investoinnit alkavat näkyä Nokian liikevaihdossa ensi vuonna. OP on antanut Nokian osakkeen tavoitehinnaksi 6,20 euroa.

  Yhdysvaltalaisista FAANG-teknologiajäteistä puheenaiheina ovat Facebook, Amazon ja Apple.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Chicago, Yhdysvallat. Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash.

 • Vieraina osakejohtaja Annika Ekman Ilmariselta ja sijoitusjohtaja Timo Sallinen Varmasta.

  Ilmarisen osakesalkku on perinteisesti ollut hyvin Eurooppa- ja Suomi-painotteinen, kertoo Annika Ekman. Vuonna 2015 yhtiö teki strategisen muutoksen, ja ryhtyi globaaliksi sijoittajaksi. Viime vuoden lopussa esimerkiksi Yhdysvaltain paino Ilmarisen listattujen osakkeiden salkussa oli 20 prosenttia.

  Varman salkussa yhdysvaltalaisten osakkeiden paino oli viime vuoden lopussa huimat 37 prosenttia. Yhdysvaltain lisäksi Timo Sallinen kiinnittää huomiota Kiinan kehitykseen. Sallisen mukaan Kiina on siirtynyt teknologiassa seuraavaan vaiheeseen, innovaattorin rooliin. Sekä Ilmarinen että Varma sijoittavat Kiinaan rahastojen avulla, ei suorin osakesijoituksin.

  Mitä Ekman ja Sallinen ajattelevat markkinatilanteesta? Mikä merkitys kotimaisella omistajuudella on työeläkevakuutusyhtiöiden sijoituspäätöksissä?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  Kuva: Helsinki. Photo by Victor Benard on Unsplash.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä