Jaksot

 • Kan en komedi med enbart kvinnor i huvudrollerna bli framgångsrik? Det var många som tvivlade 2011. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de har till filmen.

 • Hur kom det sig att en skräckfilm gjord på en minimal budget blev ett populärkulturellt fenomen? Och fick folk att fundera på vad det var de hade sett? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar om de blev rädda då de såg filmen.

 • Det var inte många som trodde på Speed för 25 år sedan. Intrigen lät för enkel. Regissören var ny och huvudrollsinnehavarna ganska okända. Men filmen blev en enorm succé. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Varför väckte Thelma & Louise så starka och motstridiga reaktioner år 1991? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad diskuterar varför de båda gillar filmen.

 • Manuset till Dirty Dancing fick ett nej 43 gånger innan ett filmbolag till sist sade ja. Filmkritikerna Silja Sahlgren - Fodstad och Johanna Grönqvist diskuterar hur det kom sig att ingen trodde på Dirty Dancing och vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Den finlandssvenska filmbranschen samlades till ett stormöte den 3. 12. 2019 för att diskutera framtid och finansiering för både film och tv. Hör bland annat Annika Sucksdorff, Leila Lyytikäinen och Ulrika Bengts. Redaktör Johanna Grönqvist

 • Årets svenska deckare är Skuggjägaren av Camilla Grebe. En bok som kom ut i alldeles för några veckor sedan. Vi träffade henne för ett samtal om hennes senaste bok men också om hennes produktivitet som deckarförfattare.

 • En berättelse om hur Balkankriget sätter djupa spår, en roman som skildrar en åldrande Sylvi Kekkonen, en skildring av misär och missbruk i förorten, en historia där språkets putslustigheter tar stor plats, en berättelse som skildrar konsekvenserna av ett förtryckarsamhälle och en roman som fokuserar på hur ett litet samhälle präglas av och handskas med ett brott. Anna Dönsberg och Marit Lindqvist har läst kandidaterna till Finlandiapriset 2019 och berättar om dem i Vega Dag, programvärd är Hannah Norrena.

 • Marit Kaplas "Osebol", Patrik Svenssons "Ålevangeliet" och Oskar Kroons "Vänta på vind" har vunnit de svenska Augustprisen för bästa svenska skönlitterära bok, bästa svenska faktabok och bästa svenska barn- och ungdomsbok. Marit Lindqvist och Anna Dönsberg har läst dem och berättar om dem i Vega Dag, programvärd är Hannah Norrena.

 • Metoo-rörelsen fortsätter i Frankrike som har Europas största filmindustri. De senaste dagarna har franska feminister protesterat mot polsk-franske regissören Roman Polanskis nya film "Jag anklagar". 13 flickor anklagar Polanski för våldtäkt. Den senaste av dem som avslöjat övergrepp är fotografen Valentine Monnier. Redaktör Johan Tollgerdt och Johanna Grönqvist

 • James Lórien MacDonald är bekant med känslan att vara mellan olika världar. Han växte upp i Kanada, flyttade till Finland som vuxen och påbörjade sin könskorrigering här samtidigt som han etablerade sig som ståupp-komiker. Och skämtade om alltsammans under processen. Redaktör: Hanna Nordenswan.

 • Komikern Magnus Betnér är tillbaka på scenen efter en lång paus då han blev utmattad och diagnostiserades med depression. Han är nu redo att ta sig an internettrollen igen och pratar om cancel culture och metoo i komikervärlden. Och så ger han svaret på frågan om man får skämta om allt. Redaktör: Hanna Nordenswan.

 • Monika Fagerholm är nominerad till Finlandiapriset 2019 med romanen "Vem dödade Bambi?". Marit Lindqvist träffade henne i samband med att nomineringen blev offentliggjord.

 • Bland de nominerade till Finlandia Junior-priset 2019 återfinns Lena Frölander-Ulf med kapitelboken ”Nelson Tigertass” som enligt juryn är: ”en klok och imponerande barnbok som påminner om en traditionell äventyrs- och sagoroman. Verket behandlar på ett gripande sätt missförhållanden i det moderna samhället, men bevarar ändå sin optimism: osäkerhet och orättvisa kan övervinnas med vänskap och mod, om man inte låter fördomar begränsa livet. En varm och livsnära bok med illustration som gör det lättare att följa berättelsen.”

  Historien om Nelson Tigertass utspelar sig i den fiktiva staden Berlurenstad där Ordningens vänner och väktare regerar. De värnar om ett samhälle som vaknar tidigt, gör sin morgongymnastik, odlar de rakaste rabatterna och kastar bort allt som är krokigt.

  Marit Lindqvist har träffat Lena Frölander-Ulf.

 • Vilka böcker har gjort stort intryck på dig? Minns du var du var när du läste dem? Du kanske kommer ihåg om det var stekande hett just den där dagen eller om regnet stod som spön i backen, om du satt på ett tåg eller om du låg hemma i din säng. I en samling korta essäer i boken Läsplatser skriver den danska författaren Martin Glaz Serup om vilken betydelse den konkreta platsen har för vår läsupplevelse, om minnen av böcker som platser kan väcka i oss och om hur en omskakande läsupplevelse sätter avtryck i kroppen. Marit Lindqvist har träffat Martin Glaz Serup för ett samtal om platsens betydelse för vår läsning.

 • Vilka av de filmer som är nominerade till Nordiska rådets filmpris är mest spännande och varför? Vilka böcker tror vi tar hem prisen i kategorierna litteraturpriset samt barn- och ungdomslitteraturpriset? Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad och Svenska Yles litteraturredaktör Marit Lindqvist samtalar med Jukka Isojoki, programvärd för Vega Kväll 28.10.2019.

 • Sommarlovet lider mot sitt slut och Pär ser fram emot att få träffa sin bästa kompis Viktor igen. Men Viktor kommer med undanflykter när Pär försöker närma sig honom. Ingen i skolan vill vara tillsammans med Pär, förutom Risulven – men hon vill bara vara vän med honom när ingen annan ser. Nina Ivarsson är nominerad till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur med en ungdomsroman om utanförskap, utsatthet och en komplicerad vänskap. Redaktör: Marit Lindqvist.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä