Radio Suomi Turku

Turkulaisen populaarimusiikin lähihistoria Bogartista äärimetalliin

 • 18 min
 • toistaiseksi

Turkulaisen populaarimusiikki on ollut viimeiset vuosikymmenet hyvin kirjavaa, monipuolista, rajoja rikkovaa ja omaehtoista. Sen paketoiminen on haastava tehtävä, mutta Pertti Grönholm ja Kimi Kärki ottivat muutama vuosi sitten haasteen vastaan. Tuloksena on syntynyt yli 30 kirjoittajan teos: Toisen soinnun etsijät - turkulaisen populaarimusiikin villit vuodet 1970-2017.

Kalle Talonen yrittää parhaansa mukaan paketoida 47 vuotta vajaassa parissakymmenessä minuutissa kirjan toimittajien kanssa.

Lähetykset

 • ke 29.11.2017 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Yle Turun jututtama Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoi Liikenneturvan kannan: koko Turun keskustan alueelle sopisi 30 km/h nopeusrajoitus. Helsingissä rajoituksen alentaminen on vähentänyt onnettomuuksia merkittävästi.

  Kalle Talosen isännöimässä Kantapöydässä Tapani Kinnunen kannattaa Liikenneturvan ehdotusta. Roope Lipasti vastustaa sitä ja Satu Rasila kääntää takkinsa kesken keskustelun. Kuuntele argumentit!

 • Kaarinan koulumaailmaa on viime vuosina vallinnut pienoinen negatiivinen vire. Huonosta sisäilmasta kärsivät Valkeavuoren ja Hovirinnan koulut, opettajakohu ja huoli Kaarinan aikuislukion tulevaisuudesta. Jälkimmäiseen on onneksi kertoa iloisiakin asioita, vaikka aikuislukioiden määrä Suomessa vähenee koko ajan. Jäljelle jääneet lukiot koittavat pysyä hengissä muun muassa tarjoamalla vaihtoehtoja yliopistojen valmennuskursseille bifyke-linjoilla (biologia-fysiikka-kemia) tai lisäämällä maahanmuuttajien koulutusmahdollisuuksia. Kaarinassa pohdittiin muutama vuosi sitten Kaarinan aikuislukion lopettamista, opetus kuitenkin jatkui ja nyt valkolakkia tavoitellaan uudella innolla.

  Tarja Hiltunen on Kaarinan lukion pihamaalla yhdessä aikuislinjan oppilaan Anna Elomaan ja apulaisrehtori Tiina Keinosen kanssa.

 • Nykyajan ihmiset ovat siitä hankalia potilaita, että he haluavat päästä nopeasti hyvään hoitoon. Taipuuko sote siihen? Poliitikot piirtelevät väsymättä hallintohimmeleitä, mutta ettei vaan iso raha ole jo ajat sitten päättänyt että potilaat tulevat heille. Jorman järeissä Jorma Tuominen epäilee, että julkisen terveydenhoidon ongelmat eivät ne enää parane toiveajattelulla ja kylttejä oviin vaihtamalla.

 • On paljon oletettu, jos kuvittelee että nykysuomalainen tietäisi että maito tulee lehmästä. Kaupasta löytyy kasvisruokaa kissoille ja koirille! Ja sitten vielä pulpahti pintaan Lotta-valas, joka sai monet osoittamaan julkisesti tietämättömyytensä biologiasta. Hätiin rientää Jorma Tuominen. Jorman järeissä kuulet varmasti jotain ryhävalaista, mitä et ennen tiennyt.

 • Pitääkö poliittisen lupauksen pitää? Pitääkö semmoisia edes antaa? Ja miten kansalaisen pitäisi niihin suhtautua? Muun muassa SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Susanna Koski innoittavat Kallen Kantapöydän kansalaiset puhumaan poliitikkojen lupauksista.

  Kalle Talosen kanssa kantiksina Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, kirjailija Niina Repo sekä taiteen sekatyöläinen, Laitilan valtuustoon aikanaan katteettomilla lupauksilla rahakirstuista ja osakkeista äänivyöryn saanut Marko Laihinen.

 • Kirkolliskokouksessa on taas mietitty millä sanamuodoilla peitellä kiista kirkon avioliittokäsityksestä. Siihen tarvitaan sanahelinää, joka pysyy kiinni vähän liukkaammallakin temppelin harjalla. Jorma Tuominen sanoo ääneen sanan jota kirkolliskokouksessa ei sovi sanoa. Jorman järeissä aiheena ovat homot.

 • Harva enää muistaa kuka oli Karl Marx. Hekin muistavat näitä vanhoja asioita enempi sinne päin.
  Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden, sanoi Ahti Karjalainen aikoinaan. Tämä sanonta on jäänyt elämään. Mutta mikä lentävä lause tulisi mieleen Karl Marxilta? Nykyaikana tulee harvalle mitään mieleen paitsi se muhkea parta. Jorma Tuominen muistuttaa Jorman järeissä, mitä Marx itse sanoi marxilaisuudesta.

 • Harva ehkä vielä muistaa, että ennen voimamieskilpailuja Ilkka Nummisto ehti tehdä mittavan uran muun muassa melojana. Olympialaisissa turkulainen edusti Suomea neljästi ja kotimaisissa kisoissa mies oli täysin suvereeni. Miehellä on autotallissaan kymmeniä ja taas kymmeniä pokaaleja ja mitaleja eri lajeista. Prenikkoja tärkeämpiä ovat kuitenkin muistot. Kalle Mäkelä käy Ilkka Nummiston kanssa läpi turkulaisen elämän rakkaimpia urheiluhetkiä.

 • Voimamiehenä tunnetun Ilkka Nummiston elämä mullistui pysyvästi viime vuoden tammikuussa. Normaalisti turkulaisjätti olisi tälläkin hetkellä hikoilemassa kuntosalilla, mutta viimeisten 16 kuukauden aikana miehen elämä on ollut kaukana normaalista. Syy löytyy Nummiston vasemmasta jalasta, heti siitä polven alapuolelta. Häneltä kun jouduttiin amputoimaan sääri pieleen menneen ihonsiirron takia. Kalle Mäkelä kävi Hirvensalossa katsomassa, mitä Ilkka Nummistolle kuuluu.

 • Vaalit ovat Venäjällä vanhan politiikan jatkamista entisin keinoin. Venäjällä ei saa muuttaa mitään ja kaikki oli ennen paremmin kuvitellussa menneisyydessä. Venäläinen jaksaa moittia kotimaansa epäkohtia mutta ei kestä poikkipuolista sanaa ulkopuoliselta. Jorma Tuominen kysyy Jorman järeissä, osaisitko sinä kenties johtaa tällaista maata.

 • Sdp:n Antti Rinteen vappuinen ulostulo oikein kunnon vanhan ajan vaalilupauksen kanssa oli aika siirto. Sellaisia lupauksia eivät nykypoliitikot normaalisti enää suustaan päästä, vaikka vaalikarja niitä janoaa. Jälkeenpäin voi katkera maku suussa muistella vanhoja vaalilupauksia, jotka eivät koskaan toteutuneet. Siinä on sellaista kaurismäkeläistä jalostavaa vääryyden kokemusta. Jorma Tuominen pohtii Jorman järeissä ajattelumallia tyyppiä ”Mutta meillehän luvattiin”.

 • Rokotusvastaisuus on tarttuva sairaus joka leviää sosiaalisen median välityksellä.
  Useimmat rokotusten vastustajat eivät vastusta sitä, että heidät itsensä on rokotettu
  yleisiä kulkutauteja vastaan. He vastustavat sitä, että heidän lapsensa saisivat
  saman edun taudinaiheuttajia vastaan. Jorma Tuominen käsittelee
  ilmiötä Jorman järeissä:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä