Radio Suomi Turku

Turkulaisen populaarimusiikin lähihistoria Bogartista äärimetalliin

 • 18 min
 • toistaiseksi

Turkulaisen populaarimusiikki on ollut viimeiset vuosikymmenet hyvin kirjavaa, monipuolista, rajoja rikkovaa ja omaehtoista. Sen paketoiminen on haastava tehtävä, mutta Pertti Grönholm ja Kimi Kärki ottivat muutama vuosi sitten haasteen vastaan. Tuloksena on syntynyt yli 30 kirjoittajan teos: Toisen soinnun etsijät - turkulaisen populaarimusiikin villit vuodet 1970-2017.

Kalle Talonen yrittää parhaansa mukaan paketoida 47 vuotta vajaassa parissakymmenessä minuutissa kirjan toimittajien kanssa.

Lähetykset

 • ke 29.11.2017 14.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Logomon kevyen liikenteen sillan piti maksaa 6,5 miljoonaa euroa ja valmistua ensi joulukuuksi. Viimeisin uusi arvio on 13,5 miljoonaa ja vuoden 2019 heinäkuuksi.

  Samankaltaisia vaiheita liittyy Turussa vaikkapa kaupunginteatterin remonttiin, Impivaaran uimahalliin tai Kakolan funikulaariin.

  Kantapöydässä Anu Salminen, Kimi Kärki ja Valtteri Roiha yrittävät muistella onko Turussa tehty viime vuosina yhtään isoa rakennushanketta, joka olisi mennyt kustannusarvion ja aikataulun mukaan. Ja toivovat, ettei näin käy Ratapihan elämyskeskuksen ja toriparkin suhteen.

  Kallen Kantapöydän isäntänä kansalaiskeskusteluun johdattelee Kalle Talonen.

 • Tapani Maskula aloitti elokuvakriitikkona 1960-luvun alussa. Työ oli silloin hektisempää kuin nykyään. Elokuvan ensi-illoista toiseen piti ehtiä ympäri Turkua eri elokuvateattereihin. Kritiikeistä tuli usein nopeita huitaisuja, koska ne piti kirjoittaa väsyneenä yöllä elokuvien jälkeen, jotta ne ehtivät ladottavaksi ja ajoissa lehteen.

  Maskula ei kuitenkaan halunnut sensuroida Juri Nummelinin tuoreesta kirjasta ”Tapani Maskula – Intohimosta elokuvaan” niitä omasta mielestään epäonnistuneita arvosteluja., koska ne ovat oman aikansa dokumentteja. Aivan kuten vanhat fiktiiviset elokuvatkin, joista lahjomattoman kriitikon mukaan 80 % on muuten huonoja. Tosin huonotkin elokuvat voivat olla sympaattisia, jos niistä näkee intohimon elokuvan tekemiseen.

  Tapani Maskula kertoo Kalle Talosen haastattelussa nähneensä kaikki Turkuun elokuvateatterilevitykseen tulleet elokuvat 60-luvun alusta 2010-luvulla tapahtuneeseen eläköitymiseensä saakka. Samalla Kinopalatsin kakkossalin penkissä selviää, miten lempinimi ”yhden tähden Maskula” syntyi. Lopussa yritetään puristaa kriitikolta tietoa kaikkien aikojen parhaasta elokuvasta.

 • Ura Basket Kaarina tuo miesten pääsarjatason koripallopelit takaisin Turkuun lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Nousijajoukkue pelaa suurimman osan kotiotteluistaan Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

  Joukkueen ennakolta kovin vahvistus on maajoukkuemies Fiifi Aidoo, joka siirtyi Korisliigaan ja kaarinalaisjoukkueeseen USA:n yliopistokoripallosta, Grand Canyonin joukkueesta. 31-vuotias päävalmentaja Kristian Palotie kuvailee Aidoon roolia Ura Basketissa: ”Jos Fiifi ei ole hyvä, me emme voita. Sen voi nähdä joko mahdollisuutena tai paineena, minusta se on mahdollisuus.”

  22-vuotiaalle Aidoolle vastuullinen rooli käy ja itseluottamus on kunnossa. Hän haluaa johtaa peliä ja voittaa joka ottelun ja tilanteen. Osasyy Ura Basketin valintaan tällä häviämistä vihaavalla lahjakkuudella oli juuri coach Palotie, vanha kaveri, joka halusi hänet joukkueensa ja teki sen selväksi.

  Palotien mukaan Ura Basketille on varattu mustan hevosen rooli ja tarkoituksena on pelata nopeatempoista ”kaaoskoripalloa”. Kalle Talonen jututti Fiifi Aidoota ja Kristian Palotieta Ura Basketin harjoituksissa Kupittaan palloiluhallissa.

 • Professori Ilari E. Sääksjärvellä on takanaan 30 tutkimusretkeä ja satoja uusia hyönteislöytöjä Amazonin viidakoista. Matkoilta löytyi myös vaimo. Elokuvissa viidakko on äänekäs ja vaarallinenkin paikka. Miten käärmeiden ja jaguaarien joukossa pystyy mitään tutkimaan? Millaisena Amazon on näyttäytynyt Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtajalle? Kimmo Gustafsson haastattelee.

 • Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna pääsevät mukaan myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

  Miesten lentopallon Mestaruusliiga on jo käynnistynyt ja viikonloppuna mukaan pääsevät myös Raision Loimu ja Loimaan Hurrikaani. 60-vuotisjuhliinsa valmistautuva Loimu kohtaa perjantaina mestaruutta puolustavan VaLePan ja lauantaina nähdäänkin jo ensimmäinen paikallispeli, kun Loimu matkaa Loimaalle Hurrikaanin vieraaksi. Tarja Hiltunen kutsui studioon Loimusta toiminnanjohtaja Jani Niemisen ja Hurrikaanista yleispelaaja Tomi Rumpusen.

 • Rynnäkkökiväärejä, kassakaappeja ja muistitikkuja. Rahanpesua, maakauppoja ja mystisiä pakettiautoja… ja tietysti niitä kommandopipoja!

  Poliisin kotietsinnät Turun saaristossa muistuttivat Bond-elokuvan kuvauksia, emmekä me kansalaiset lopulta ihan tiedä mistä kaikesta on kysymys.

  Mutta se lienee varmaa, että tämä jotenkin vaikuttaa marraskuussa eduskunnalle tulevan lakiuudistuksen käsittelyyn. Lakiuudistuksessa on tarkoitus varmistaa sitä, etteivät esimerkiksi strategisesti tärkeät tontit meriväylien varrella mene ulkomaiseen omistukseen.

  Strategisista tonteista ja kommandopipoista pitävät Kallen Kantapöydässä kansalaiskeskustelua yllä Pete Poskiparta, Erkka Railo ja Anna Sorainen. Keskustelua johdattelee Kalle Talonen.

 • Turun tuoreessa yleiskaavaluonnoksessa 2029 on ehdotuksena, että Tuomiokirkkosilta ja Aurasilta ovat vain joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn käytössä ja yksityisautoilu niiden yli keskustaan kielletään kokonaan.

  Tästä aiheesta debatoimassa Yle Turun Shakkikellon ensimmäisessä jaksossa Turun kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo (vihr.) sekä saman lautakunnan varapuheenjohtaja Olli A. Manni (kok.). Mannin mielestä Tuomiokirkkosillan läpiajokielto ei ole hyvä idea, Ilvessalo on asiasta toista mieltä.

  Shakkikello on väittelyohjelma, jossa toisen päälle ei puhuta. Siitä pitää huolen shakkikello, jonka nappulaa painamalla puheenvuoro annetaan väittelykumppanille.

  Shakkikellon kellokallena toimii Kalle Talonen.

 • Kantapöydän puheenjohtaja Kalle Talonen on huolissaan siitä, näkeekö syysiltoina enää sienestää, jos siirrymme pysyvään talviaikaan. Löytyyköhän muilta parempia argumentteja?

  Kelloja ei tarvitse tulevaisuudessa siirtää, koska EU on antannut jäsenmaille vapauden olla käyttämättä erillistä talvi- ja kesäaikaa. Mutta kumpaan niistä nyt sitten jäämme?

  Talviaikaa kutsutaan normaaliajaksi senkin takia, että ennen vuotta 1981 ja kellojen siirtelyä se oli se ainoa aika Suomessa.

  Mutta olisiko parempi, että kesäajan myötä meillä olisi valoisampia iltoja vai talviajan myötä valoisampia aamuja?

  Kantapöydän kansalaiset eivät löydä konsensusta asiasta, kummallekin ajalle löytyy kannattajia joukosta Tapani Kinnunen, Marko Laihinen ja Niina Repo.

 • ”Väärä häpeän tunne eristää muista ihmisistä – nujerra se näillä keinoilla”. Näin nimetty artikkeli löytyy Yle Uutisten nettisivuilta. Häpeä on voima, joka saa myös Kallen Kantapöydän tällä kertaa keskustelemaan.

  Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltään "Hirveä häpeä!". Hänen mukaansa Suomessa suuret ikäluokat kasvatettiin häpeällä. Nykyiset nuoret on puolestaan kasvatettu täysin toisin. He ovat tottuneet siihen, että heidän näkemyksellään on väliä.

  Mutta vieläkö meitä aikuisia hävettää ja helpottaako se iän myötä? Kantapöydässä häpeästä puhumassa Kalle Talosen kanssa ekaa kertaa kantiksena mukana oleva Kimi Kärki sekä Niina Repo ja Roope Lipasti.

 • Mediatutkija Veijo Hietala, 67, haluaa ryhtyä ”life coachiksi” jäädessään eläkkeelle Turun yliopistosta. Hän kertoo olevansa valmis auttamaan muita unelmien toteuttamisessa, koska on itse saavuttanut kaikki ne asiat, joista nuorena haaveili.

  Nyt eläkkeelle lähtiessä omien sanojensa mukaan työntekoa harrastava Veijo Hietala kertoo näistä toteutuneista haaveistaan. Yksinäisenä lukiolaispoikana elokuvateatterin pimeydessä oli vaikeaa kuvitellakaan, että elokuvaa ja televisiota voisi oikeasti opettaa yliopistossa tai että savolaispoika voisi koskaan päästä käymään Havaijilla.

  Hietala kertoo Kalle Talosen haastattelussa myös mm. kiinnostuksestaan parapsykologiaan ja ortodoksiseen jumalanpalvelukseen. Käsitellyksi tulevat myös turkulaisten elokuvatutkijoiden sekä Peter von Baghin ja muiden helsinkiläisten elokuva-entusiastien ristiriidat. Lopuksi Hietala kertoo välähdyksenomaisesta turkulaistumisestaan kauniina kesäiltana Turun Kauppatorilla, joka muistutti häntä helluntalaisten kokemuksista: "Turkulaisuuteen kääntyminen oli kuin uskoon tulo minulle".

 • Lounais-Suomen ihme tarkoittaa sitä, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa olisi nyt työtä tarjolla. Varsinkin teollisuudessa: esimerkiksi Turun telakalla ja Uudenkaupungin autotehtaalla. Vienti vetää, talous kasvaa ja pöhinää riittää. Mutta tiedetäänkö tästä kaikesta tarpeeksi muualla Suomessa, josta työvoimaa tarvittaisiin?

  Ex-pääministeri Esko Aho on Lounais-suomen positiivisen rakennemuutostyöryhmän selvityshenkilö. Hänen mukaansa valtakunnanmedia, joka operoi yleensä Helsingistä käsin, ei kerro kansalle tästä positiivisesta asiasta. Negatiiviset uutiset menevät Ahon mielestä paremmin läpi.

  Kallen Kantapöydässä pohditaan tätä Esko Ahon väitettä ja Lounais-Suomen ihmettä. Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä viestintäyrittäjä Anna Sorainen, ex-uusikaupunkilainen mentalisti Pete Poskiparta ja ohjelmatekopäivänä eläkkeelle Turun yliopistosta jäänyt mediatutkija Veijo Hietala.

 • Puhelut kaiuttimen kautta yleisillä paikoilla, autojen parkkeeraaminen hiekkakentällä kahden metrin välein, mätitahnatuubin puristaminen keskeltä, lentokoneen käytävällä seisten odottaminen heti koneen laskeuduttua tai pastillien maiskutus.

  Elämässä on monia pikkuasioita, jotka eivät varsinaisesti vaikuta juurikaan elämään, mutta ottavat kuitenkin aika vakavasti pattiin. Kantapöydässä annettiin tällä kertaa vertaistukea näiden asioiden tiimoilta.

  Roope Lipastia ärsyttää aikuisten tetris eli tiskikoneen väärin täyttäminen. Satu Rasila ei pidä kassajonossa takana puhisevista kiireisistä ihmisistä. Marko Laihisen naapuri haisee.

  Kantapöydän isäntänä (ärsyttävine maneereineen?) Kalle Talonen, jonka mielestä lounaslinjastossa haarukoiden ja veisten pitäisi olla vasta ruoan ottamisen jälkeen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä