Katsottavissa vain Suomessa
Urheilu-Suomi

Matti Nykänen (1963 - 2019) vuonna 2017: ”Urheilussa on elämäniloa ja -poltetta ja halua rakastaa maailmaa – se on se asia miksi tässä ollaan vielä”

  • 3 min
  • toistaiseksi

Tyyliä on, pituutta on – siinä on selostajien tuttu laulu Matin hypyistä.

- Se on kuin säkki päässä hyppäis talon katolta, ei siinä mitään näe oikeastaan, Matti Nykänen kuvailee Holmenkollenin hernerokkasumua vuonna 1982 videoklipillä joka on pala Urheilu-Suomen nelosjaksoa.

- Kun hyppyri katkeaa, niin alkaa se alamäki näkymään ja hyppy vaan nousemaan eli tulee nostovoimaa siihen kroppaan, niin se on se paras tunne, se itse lentäminen.

Nykänen oli pitkään maailman paras mäkihyppääjä. Hänen mitalikokoelmaansa kuuluu kaikkiaan viisi olympiamitalia (neljä kultaa), 15 MM-mitalia (seitsemän kultaa) ja 22 SM-mitalia (13 kultaa).

- Sitä rauhaa ei ole missään muualla kuin siinä kun lähtee lentoon hyppyrin nokalta. Saa olla hetken rauhassa ilmassa, se on se ainut paikka.

Elämän hyppyreistä alastulo ei ole aina osunut nappiin. Mutta urheilu ja mäkihyppy on pitänyt pystyssä.

- Sehän ihmisille se ihmetys on että millä helvetillä tuo on tuolta montusta nousta vielä ja olla normikansalainen. Ehkä se johtuu urheilutaustasta, siinä on sitä elämäniloa ja -poltetta ja halua rakastaa tätä maailmaa. Se on mulla täällä sydämessä. Se on varmaan se asia miksi tässä ollaan vielä.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa jakson ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja sunnuntaisin klo 21.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa vain Suomessa

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Urheilu-Suomi

Urheilu-Suomi on tarina suomalaisesta huippu-urheilusta. Urheilun huiput kertovat mitä historian ratkaisevilla hetkillä oikein tapahtui ja mitä oli tapahtumien taustalla. Mukana ovat Jari Litmanen, Patrik Laine, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Juha Kankkunen, Petra Olli ja yli 100 muuta urheilulle antautunutta suomalaista. Urheiluhullun kansan kokovartalokuva - uusintana alkaen 11. heinäkuuta. (Tuotanto: Yle, 2016.)

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä