Etnoilta

Sydänjuurilla: Uusia levyjä

 • 59 min
 • ei kuunneltavissa

Uusia levyjä kansanmusiikin rikkaasta tarjonnasta. Toimittajana Amanda Kauranne.

Ohjelmassa kuullaan seuraavia kappaleita:
Antti Korhola Potkasee Oven Sisään: Uuden vuoden sävel
mammantytöt!: Tyhmä tyttö ja Susi 666
Ilo Ensemble: Lemmin salaa ja Arkireki
Mari Kalkun: Linda, Linda! ja Motsavele mäng
Juha Kujanpää: Kumina ja Jää sulaa
Päivi Hirvonen: Nouskaa, neidot ja Tuu ti, tuuti tuomenmarja

(uusinta tammikuulta)

Lähetykset

 • ma 8.1.2018 20.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Glasgown Celtic Connections -festivaalilta 2016 nauhoitettu konsertti, jossa irlantilaisen säkkipillin mestari Liam O´Flynn esiintyy BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesterin kanssa. Toisella puoliskolla kuulemme yhdysvaltalaisen Bela Fleckin (kuvassa) banjokonserton, jonka solistina hän itse soittaa.

  Konserttiohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Onko kantele naisten soitin? Entä kontrabasso? Mikä osuus naisilla on kansanmusiikin ammattikoulutuksessa? Millaisia teemoja naiseus tuo musiikkiin? Haastattelussa kantelisti ja multi-instrumentalisti Maija Kauhanen, kontrabasisti ja lyömäsoittaja Sara Puljula ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän professori, puhallinsoittaja ja perkussionisti Kristiina Ilmonen. Toimittajana Amanda Kauranne. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.

 • Soiko naismuusikkojen viulu eri tavalla tai eri paikoissa kuin mieskollegoidensa?

  Naisten osuutta festivaalikattauksissa tutkaillaan kolmelta kansanmusiikkifestivaalilta eri puolilta Suomea. Muusikkoudestaan kertovat viulupelimannit Ritva Talvitie, Christine Julin-Häggman, Piia Kleemola (kuvassa) ja Alina Järvelä.
  Ritva Talvitie on vaikuttanut legendaarisessa Tallari-yhtyeessä sen synnystä lähtien ja opettanut lukuisia viulisteja. Mestaripelimanni Christine Julin-Häggman on elvyttänyt jepualaista kansanmusiikkiperinnettä ja perustanut mm. nuorten naisten yhtyeen Jepokrydodnan. Piia Kleemola tekee post.doc-tutkimustaan eteläpohjalaisista viulusoitteista. Alina Järvelä on kotoisin pelimannipitäjä Kaustiselta ja soittaa ainoana naisena seitsenhenkisessä Friggissä, joka kiertää maailman lavoja. Toimittajana Amanda Kauranne.

  Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Esbjörn Hazelius (kitara, viulu ja laulu) ja Johan Hedin (avainviulu ja laulu). Konsertti on taltioitu Bad Honnefissa, Saksassa tammikuussa 2017.

  Ohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Maarja Nuut (kuvassa), Brali un masas ja Skyle Group esiintyvät Euroradioiden Sounds of the Baltics -kokonaisuudessa, jolla juhlittiin Viron, Latvian ja Liettuan 100-vuotisjuhlaa tammikuussa.

  Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Suomessa nimitetyistä 134:stä mestaripelimannista kymmenen on naisia. Keitä nämä mestarilliset muusikot oikein ovat? Miksi naisia on joukosta niin pieni osa? Sarjan esittelyjaksossa kuulemme musiikkia, arkistojen aarteita ja haastatteluja. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016. Toimittajana Amanda Kauranne.

 • Kamerunilaissyntyinen muusikko Blick Bassy muutti muutama vuosi sitten Ranskaan ja ensin Pariisiin - juuri sen asian perässä kuin taiteilijat vuosisatojen ajan ovat tehneet eli inspiraation. Mutta oleskeltuaan kaupungissa hän huomasi, ettei suurkaupungin häly ollutkaan hänelle se paikka, jossa mielikuvitus pääsisi valloilleen. Niinpä hän pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa uudelleen ja muutti Ranskan maaseudulle ja johan alkoi runo- ja laulusuoni pulputa, pulputa jotain höyhenenkeveää ja ajatonta, persoonallista ja kulttuurit ylittävää.

  Blick Bassyn kanssa lavalla soittavat sellisti Clement Petit ja pasunisti ja kosketinsoittaja Johan Blanc. Konsertti on taltioitu viime heinäkuussa Itävallassa Kremsin kaupungissa Glatt und Verkehrt Festivaalilla.

  Toimittajana Tuuli Saksala

  Ohjelmassa soiva musiikki

 • Maailma kylässä 2018 - Abou Diarra. Konsertti on taltioitu Helsingin Kaisaniemessä 28.5.2018. Toimittajana Tuuli Saksala

  Abou Diarra, n’goni ja laulu
  Moussaka Koita, koskentinsoittimet ja taustalaulu
  Laurent Loit, basso
  Amadou Daou, percussiot
  Vincent Bucher, huuliharppu

  Ohjelmassa soiva musiikki:

  1. Seguin (Diarra)
  2. Ne Nana (Diarra)
  3. Abounico (Diarra)
  4. Djeli (Diarra)
  5. Anka Belo (Diarra)
  6. Tunga (Diarra)
  7. Tcheia Sigui (Diarra)

Klipit

 • Viljo S. Määttälä puhuu Tallarin merkityksestä

 • Tallarin muusikot Ritva Talvitie, Risto hotakainen, Antti hosiosa ja Timo Valo kertovat yhtyeen 15-vuotishaastattelussa siitä, mitä yhtye heille merkitsee.

 • Paavo Helistö kertoo radio-ohjelmassa vuodelta 1986 Tallari-yhtyeen synnystä ja soittajista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä